5 spectrum Oma Appelmoes RUDEN RIEMENS FOTOGRAFIE mistlicht Marjan Berk Zaterdag 3 oktober 2009 Oma Moes moet komen!" Mijn één na jongste kleindochter Veerle zit in de vensterbank om mijn aankomst niet te missen. Als ik de trappen opstom- mel, staat ze in de deuropening om mij met vele vochtige knuffels te verwelkomen. De bijnamen komen vanzelf. In de loop der ja ren noemde mijn oudste kleinzoon, inmiddels twintig, mij oma Beer. Mijn tweede kleinzoon, negentien, herdoopte mij in oma Pannenkoek. En de laatste jaren ben ik oma Moes. Deze pracht bijnaam werd ontworpen door Sebasti- aan, inmiddels dertien jaar, in de tijd dat zijn moedertje ziek werd en stierf. En nu hebben de andere kleinkinderen dit overgenomen. Vooral bij mijn kleindochters van bijna vijf en bijna drie ligt 'oma Moes' op de tong. Ik weet niet of het te maken heeft met de spullen en pakjes die deze oma Moes meestal bij zich heeft, maar wan neer ik word geknuffeld door deze kleine meis jes, wordt mijn hart appelmoes en klinkt de bij naam heel toepasselijk; ze zouden mij ook oma Appelmoes kunnen noemen. Zeker in deze tijd van het jaar, waarin ik bezig ben de appels uit mijn tuin, maar vooral de ap pels van de buurvrouw te verwerken tot heftige moezen, die worden ingevroren met het oog op de komende wintertijd. Het verwerken van alles wat in de tuin vrucht draagt tot gelei, jam en dan nu de moezen is mijn hobby. Nooit gewone saaie appelmoes, nee... alle resten drank die nut teloos staan te wachten op het door de goot steen spoelen, krijgen een herkansing in mijn gekook en gestoof van appel en peer. Vorig jaar werd de bessengelei opgewaardeerd met restjes ouzo, jarenoude ouzo, vergeten na een verre vakantie op Chios. Dit jaar kreeg de bruine Surinaamse rum een andere bestem ming. Mijn conservering van bes, pruim, appel en peer hebben nu de 'Surinam touch', héél lek ker! Bovendien worden ook de bruine kruikjes met eigenaardige lokale alcoholische versnaperin gen, die mij met enige regelmaat na een lezing als bedankje worden overhandigd, verwerkt in de prutten en blubbers die ik kook, waardoor de smaak meestal gunstig wordt beïnvloed. Zojuist heb ik de indrukwekkend ogende kruik met de vervaarlijke naam 'De Schout van Wierden' ont kurkt, om een genereuze plons in de laatste ver sie appelmoes te gieten. Op de kruik staat ook nog 'Wierdens neutje' en: 'dezen kruidenbitter zijnde volgens juiste receptuur ende hooghe qua- liteiten magh voorbij mijnen deur gedraegen worden'. Na dit, in mijn gevoel geheel zelfbe dacht, oud-Nederlands opschrift volgt de onlees bare handtekening van de schout, naar wie deze drank is genoemd. De vorige alcoholische versnapering heette 'Aal- tens kruidenlikeur, volgens eeuwenoud recept bereid'. Ik heb er de onbespoten kersen uit de tuin van mijn buurvrouw-vriendin mee overgo ten. Deze kersen staan onder handbereik op de keukenkast en af en toe snoep ik er ééntje. Heer lijk! Beter dan een kersenbonbon- Al deze kruiken en flessen geven bovendien een behoorlijk geografisch beeld van de barre toch ten die deze oma Moes door het land voeren om de burger een beeld te geven van haar inspannin gen op papier. Zodat de lezer weet dat hier geen druppel van de alcoholische gaven wordt ver spild!

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 97