§8 m
genieten van bloemen
I I ,:yS;
oordat een snijbloem verleidelijk bij de
plaatselijke bloemist staat te lonken,
heeft hij al een hele weg afgelegd.
Vanaf de kwekerij brengen dagelijks
duizenden koelvrachtwagens bloemen
naar de veiling. Daar kopen bloemisten
en groothandelaars de bloemen in om de consument
er gelukkig mee te maken. Wat 's ochtends wordt in
gekocht, gaat in het gunstigste geval dezelfde dag nog
over de toonbank. Verse bloemen staan over het alge
meen zo'n twee a drie dagen in de winkel. Langer is
geen goed idee, vindt Frank Gröniger. Hij is eigenaar
van De Bloembinder in Ootmarssum, een 'artistieke
bloemisterij' waarin bloemen tot
kunst worden verheven. „Sommige
bloemisten kopen
één keer per week hun
bloemen in en zetten de
boel in een koelcel. Zet maar eens
een roos een week in je koelkast.
Als je hem er dan weer uithaalt,
stort ie in."
De ene bloem is sterker dan de an
dere. Het is lastig te bepalen hoe
lang een boeket meegaat, want dat
hangt ook af van externe factoren,
zoals de temperatuur van het wa
ter en de omgeving. Toch geven
sommige bloemenhandelaars een
bloeigarantie.
Bijvoorbeeld Albert Heijn introdu
ceerde dit jaar een 'Mooigarantie',
waarmee de grootgrutter belooft
dat een bos rozen tien dagen mooi
blijft. Zo niet, dan krijgt de klant
het aankoopbedrag terug.
Bloemisten doen over het algemeen niet
aan strikte bloeigaranties, maar ze
zorgen er wel voor dat een boe
ket sowieso een week meegaat.
„Die bloeigarantie is gewoon
klantenbinding. Als er echt iets is,
komen mensen terug in de zaak. Bij
voorbeeld omdat de kopjes van de bloemen
snel gaan hangen. Ik kijk dan altijd of de stelen
wel schuin zijn aangesneden of dat er een andere
oorzaak is."
Het is zaak een zo vers mogelijke snijbloem te kopen.
Dat is best lastig te ontdekken. „Ook bloemisten heb
ben er soms moeite mee", zegt Gröniger. „Let vooral
op de onderkant van stelen. Die mogen niet uitge
droogd zijn. Verder moet een bloem stralen en ener
gie hebben." Let ook op of de bladeren geen bruine
plekken hebben.
Wie seizoensbloemen neemt, heeft de meeste kans
verse bloemen te kopen. „In het seizoen heb ik bij
voorbeeld prachtige hortensia's van anderhalve me
ter in de winkel. Kies voor eyecatchers in een mooie
vaas. Dat is beter dan een bos chrysanten hier en
daar omdat dat zo lekker vult. Neem gewoon iets
moois", raadt Gröniger aan.
Is het koud of juist erg warm buiten, zorg dan dat het
boeket niet te lang wordt blootgesteld aan de buiten
lucht. Behandel de bloemen direct na aankoop.
„Steeds meer bloemisten versieren hun boeketten
met de meest spectaculaire kragen. Zoiets laten zit
ten, is ten strengste verboden", waarschuwt Gröniger.
Bloemen die dicht op elkaar zitten, gaan snel schim
melen.
De eerste stap thuis is het gebruiken van een schone
vaas. Gröniger adviseert vazen direct na gebruik te rei
nigen met een beetje chloor. „Bewaar lege vazen op
hun kop. Anders blijft er een laagje water in staan,
waarin bacteriën zich kunnen ontwikkelen."
foto's CPD
Een vaas van glas is handig omdat hierin de water
stand goed is af te lezen, maar uiteraard is een mooie
vaas van een ander materiaal ook prima. Zo lang het
maar geen ijzer is. Als het ijzer met snijbloemenvoed-
sel in aanraking komt, ontstaan door de hoge zuur
graad schadelijke stoffen.
Verwijder na het kiezen van de vaas het teveel aan
blad aan de onderkant van de stelen. Want bladeren
die in het water hangen, vervuilen het water. Snijd
vervolgens het onderste stukje van de steel schuin af
met een scherp mesje, zodat de bloem het water
goed op kan nemen. „Dat is super belangrijk", zegt
Gröniger. „Ik verkondig het al twintig jaar: schuin af
snijden moet!"
Zet de bloemen daarna zo snel mogelijk in lauw wa
ter. Vuil water met bacteriën is
schadelijk voor bloemen. En dat
touwtje of elastiekje waarmee het
boeket bij elkaar wordt gehouden?
Dat kan blijven zitten, volgens
Gröniger. „Want als je het los
maakt, gaat het model uit het boe-
/ket. En zolang de bloemen elkaar
niet raken, kan het best."
- - Houd het water regelmatig in de
gaten. Snijd indien nodig weer
een schuin stukje van de steel af
en maak de vaas weer goed
schoon. Zét de bloemen vervol
gens weer in schoon water met
plantenvoedsel.
Plantenvoedsel is een hoofdstuk
apart. Bloemen hebben voeding
nodig om zich te kunnen ontwik
kelen. In water zitten niet genoeg
voedingsstoffen. Daarom hebben
ze snijbloemenvoedsel nodig. Veel mensen denken
dat bijvoorbeeld een stuiver, chloor, aspirine of fris
drank in het water de bloemen langer mooi houdt.
Gröniger kan daar wel om lachen. Maar het helpt na
tuurlijk helemaal niet. „Ik had zelfs een vrouw in
mijn zaak die vertelde dat ze een scheutje jenever bij
haar bloemen doet. Ik heb haar aangeraden het zelf
op te drinken. Snijbloemenvoedsel is gewoon het bes
te, dat is er tenslotte voor gemaakt." Roer het voedsel
overigens goed door het vaaswater, zodat alle stelen
het op kunnen nemen.
Klaar? Bijna. Zet bloemen nooit op de tocht of dicht
bij de verwarming. Ook is een plekje in de felle zon
niet bevorderlijk voor de levensduur van het boekét.
Snijbloemen staan het liefst op een plek met een con
stante temperatuur. Mijd een plek waar rijp fruit
staat: dat stoot ethyleengas uit. Dit kan ervoor zorgen
dat bloemen veel sneller uitgebloeid zijn. Let boven
dien op met rook en luchtvochtigheid: ook die heb
ben een nadelige uitwerking op bloemen.
Verder is het een kwestie van lekker knippen en expe
rimenteren, vindt Gröniger. „Sommige bloemen
gaan heel kort mee, maar zijn wel prachtig. Zo had ik
een tijdje geleden een mooie, grote bos klaprozen.
Die gaan maar een paar dagen mee, maar ze zijn wel
geweldig. Het is nu eenmaal een natuurproduct. Tul
pen groeien in de vaas en stuifmeel valt op je tafel.
Lekker laten liggen, dat hoort erbij. Als je daar niet te
gen kunt, dan moet je misschien maar een boeket
plastic bloemen nemen."
Genieten van bloemen is heel belangrijk, zegt
Groninger. „Het maakt je huis af. Houd het in elk ge
val puur. Je ziet nu overal opgevouwen bladeren en
andere grappen. Laat een bloem lekker een bloem
zijn en geniet van het moment."
rjr^f Reageren?
redactie.wonen@wegener.nl