§8 m genieten van bloemen I I ,:yS; oordat een snijbloem verleidelijk bij de plaatselijke bloemist staat te lonken, heeft hij al een hele weg afgelegd. Vanaf de kwekerij brengen dagelijks duizenden koelvrachtwagens bloemen naar de veiling. Daar kopen bloemisten en groothandelaars de bloemen in om de consument er gelukkig mee te maken. Wat 's ochtends wordt in gekocht, gaat in het gunstigste geval dezelfde dag nog over de toonbank. Verse bloemen staan over het alge meen zo'n twee a drie dagen in de winkel. Langer is geen goed idee, vindt Frank Gröniger. Hij is eigenaar van De Bloembinder in Ootmarssum, een 'artistieke bloemisterij' waarin bloemen tot kunst worden verheven. „Sommige bloemisten kopen één keer per week hun bloemen in en zetten de boel in een koelcel. Zet maar eens een roos een week in je koelkast. Als je hem er dan weer uithaalt, stort ie in." De ene bloem is sterker dan de an dere. Het is lastig te bepalen hoe lang een boeket meegaat, want dat hangt ook af van externe factoren, zoals de temperatuur van het wa ter en de omgeving. Toch geven sommige bloemenhandelaars een bloeigarantie. Bijvoorbeeld Albert Heijn introdu ceerde dit jaar een 'Mooigarantie', waarmee de grootgrutter belooft dat een bos rozen tien dagen mooi blijft. Zo niet, dan krijgt de klant het aankoopbedrag terug. Bloemisten doen over het algemeen niet aan strikte bloeigaranties, maar ze zorgen er wel voor dat een boe ket sowieso een week meegaat. „Die bloeigarantie is gewoon klantenbinding. Als er echt iets is, komen mensen terug in de zaak. Bij voorbeeld omdat de kopjes van de bloemen snel gaan hangen. Ik kijk dan altijd of de stelen wel schuin zijn aangesneden of dat er een andere oorzaak is." Het is zaak een zo vers mogelijke snijbloem te kopen. Dat is best lastig te ontdekken. „Ook bloemisten heb ben er soms moeite mee", zegt Gröniger. „Let vooral op de onderkant van stelen. Die mogen niet uitge droogd zijn. Verder moet een bloem stralen en ener gie hebben." Let ook op of de bladeren geen bruine plekken hebben. Wie seizoensbloemen neemt, heeft de meeste kans verse bloemen te kopen. „In het seizoen heb ik bij voorbeeld prachtige hortensia's van anderhalve me ter in de winkel. Kies voor eyecatchers in een mooie vaas. Dat is beter dan een bos chrysanten hier en daar omdat dat zo lekker vult. Neem gewoon iets moois", raadt Gröniger aan. Is het koud of juist erg warm buiten, zorg dan dat het boeket niet te lang wordt blootgesteld aan de buiten lucht. Behandel de bloemen direct na aankoop. „Steeds meer bloemisten versieren hun boeketten met de meest spectaculaire kragen. Zoiets laten zit ten, is ten strengste verboden", waarschuwt Gröniger. Bloemen die dicht op elkaar zitten, gaan snel schim melen. De eerste stap thuis is het gebruiken van een schone vaas. Gröniger adviseert vazen direct na gebruik te rei nigen met een beetje chloor. „Bewaar lege vazen op hun kop. Anders blijft er een laagje water in staan, waarin bacteriën zich kunnen ontwikkelen." foto's CPD Een vaas van glas is handig omdat hierin de water stand goed is af te lezen, maar uiteraard is een mooie vaas van een ander materiaal ook prima. Zo lang het maar geen ijzer is. Als het ijzer met snijbloemenvoed- sel in aanraking komt, ontstaan door de hoge zuur graad schadelijke stoffen. Verwijder na het kiezen van de vaas het teveel aan blad aan de onderkant van de stelen. Want bladeren die in het water hangen, vervuilen het water. Snijd vervolgens het onderste stukje van de steel schuin af met een scherp mesje, zodat de bloem het water goed op kan nemen. „Dat is super belangrijk", zegt Gröniger. „Ik verkondig het al twintig jaar: schuin af snijden moet!" Zet de bloemen daarna zo snel mogelijk in lauw wa ter. Vuil water met bacteriën is schadelijk voor bloemen. En dat touwtje of elastiekje waarmee het boeket bij elkaar wordt gehouden? Dat kan blijven zitten, volgens Gröniger. „Want als je het los maakt, gaat het model uit het boe- /ket. En zolang de bloemen elkaar niet raken, kan het best." - - Houd het water regelmatig in de gaten. Snijd indien nodig weer een schuin stukje van de steel af en maak de vaas weer goed schoon. Zét de bloemen vervol gens weer in schoon water met plantenvoedsel. Plantenvoedsel is een hoofdstuk apart. Bloemen hebben voeding nodig om zich te kunnen ontwik kelen. In water zitten niet genoeg voedingsstoffen. Daarom hebben ze snijbloemenvoedsel nodig. Veel mensen denken dat bijvoorbeeld een stuiver, chloor, aspirine of fris drank in het water de bloemen langer mooi houdt. Gröniger kan daar wel om lachen. Maar het helpt na tuurlijk helemaal niet. „Ik had zelfs een vrouw in mijn zaak die vertelde dat ze een scheutje jenever bij haar bloemen doet. Ik heb haar aangeraden het zelf op te drinken. Snijbloemenvoedsel is gewoon het bes te, dat is er tenslotte voor gemaakt." Roer het voedsel overigens goed door het vaaswater, zodat alle stelen het op kunnen nemen. Klaar? Bijna. Zet bloemen nooit op de tocht of dicht bij de verwarming. Ook is een plekje in de felle zon niet bevorderlijk voor de levensduur van het boekét. Snijbloemen staan het liefst op een plek met een con stante temperatuur. Mijd een plek waar rijp fruit staat: dat stoot ethyleengas uit. Dit kan ervoor zorgen dat bloemen veel sneller uitgebloeid zijn. Let boven dien op met rook en luchtvochtigheid: ook die heb ben een nadelige uitwerking op bloemen. Verder is het een kwestie van lekker knippen en expe rimenteren, vindt Gröniger. „Sommige bloemen gaan heel kort mee, maar zijn wel prachtig. Zo had ik een tijdje geleden een mooie, grote bos klaprozen. Die gaan maar een paar dagen mee, maar ze zijn wel geweldig. Het is nu eenmaal een natuurproduct. Tul pen groeien in de vaas en stuifmeel valt op je tafel. Lekker laten liggen, dat hoort erbij. Als je daar niet te gen kunt, dan moet je misschien maar een boeket plastic bloemen nemen." Genieten van bloemen is heel belangrijk, zegt Groninger. „Het maakt je huis af. Houd het in elk ge val puur. Je ziet nu overal opgevouwen bladeren en andere grappen. Laat een bloem lekker een bloem zijn en geniet van het moment." rjr^f Reageren? redactie.wonen@wegener.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 123