Nagenieten van rozen
2
Teken en verfje eigen huisdier
Herfstgrassendagen
Vogels kijken bij Dishoek en Breskens
Fossielenworkshop in Het Zwin
Ondine van der Vleuten
dinsdag 29 september 2009
Vooruitlopend op Dierendag (4 oktober) kunnen kinderen
morgen (woensdag) in het Tuincafé van Intratuin Koude-
kerke tussen 13 en 16.30 uur hun eigen huisdier tekenen of
schilderen. Dat gebeurt tijdens de gratis inloopworkshop 'Teken
en verfje huisdier'.
Het is de bedoeling dat de kinderen een foto(print) van hun huis
dier meenemen. Die wordt met carbonpapier overgetrokken,
waarna kat, hond of cavia op een canvasdoek van 26 bij 26 centi
meter vereeuwigd wordt.
Kinderen die geen foto hebben, kunnen gebruik maken van de
basispatronen van diverse huisdieren, die bij de workshop klaar
liggen. Meer informatie: 06-46014339.
Tuinliefhebber met een drukke baan? Neem grassen, advi
seert kwekerij In Goede Aarde. Op vrijdag 2, zaterdag 3 en
donderdag 4 oktober houdt de kwekerij zijn laatste herfst
grassendagen. 'Speciaal voor de veel-plezier-weinig-werk-tui-
niers'. Een goed gras op de juiste plaats gaat minstens tien jaar
mee, belooft de kweker. Bloeiende en verkleurende grassen kon
digen de herfst aan in de tuin van de kwekerij, waar onder meer
Sedum en Vernonia nog bloeien.
De kwekerij ligt niet ver van De Bierkreek in IJzendijke, waar dit
weekeinde Rozenbotteldagen worden gehouden. Goed te combi
neren, dus. In Goede Aarde (Kapitalendam 7, Biervliet) is vrijdag
open van 10 uur tot zonsondergang, zaterdag en zondag van 10
tot 17 uur. Toegang gratis.
Op zaterdag 3 oktober is het World Birdwatch, een dag
waarop op honderden plaatsen in de wereld naar de vo
geltrek gekeken wordt. In Zeeland kan dat bij Dishoek en
Breskens. Onder leiding van twee boswachters van Staatsbosbe
heer wordt er vanaf 07.00 uur tot 12.00 uur op het platform (uit
zichtpunt) bij Kaapduin (Dishoek) gespied. Daar kan de vogel
trek over de kuststrook van Walcheren goed worden gevolgd. De
ze tijd van het jaar kunnen er vele duizenden spreeuwen, vin
ken, graspiepers, zanglijsters en koperwieken, en bij gunstige
wind ook tientallen roofvogels als buizerds, sperwers, kiekendie
ven gespot worden. En met een beetje geluk ook wouwen en ha
viken. Late zwaluwen en leeuweriken zullen zich zeker laten
zien. Tip: neem proviand, een kijker en warme kleding mee. In
fo: Staatsbosbeheer 06-10943647.
Ook op de telpost in Breskens wordt van 7.30 uur tot 12.30 uur
door leden van 't Duumpje geteld.
Op zaterdag 10 oktober is er een fossielenworkshop in Het
Zwin. Het programma begint om 10.00 uur in het bezoe
kerscentrum 't Zwin met een presentatie over fossielen.
Vervolgens wordt er op het strand gezocht naar fossielen. Deze
workshop wordt geleid door fossielendeskundige Ruud Lie. De
kosten bedragen: volwassenen: €3,50, kinderen tot 16 jaar €2,-, in
clusief entree bezoekerscentrum.
Vooraf aanmelden is verplicht, tot uiterlijk donderdag 8 oktober
bij Het Zeeuwse Landschap, info@hetzeeuwselandschap.nl of tel.
0113-569110.
door Ondine van der Vleuten
Rozenliefhebbers zijn ge
wend uitgebloeide bloe
men snel weg te knip
pen, maar dat betekent
wel dat er geen bottels
gevormd kunnen worden. Dat is
zeker aan het eind van het bloeisei-
zoen jammer, want botteldragen-
de rozen fleuren de herfsttuin op
met hun oranje en rode vruchten.
Daarbij genieten niet alleen de vo
gels van de bottels; er kan ook
heerlijke jam van gemaakt wor
den, om maar iets te noemen. Wie
zelf bottels wil eten, moet wel ze
ker weten dat er op de roos geen
bestrijdingsmiddelen gebruikt
zijn.
Bottels van struiken die langs een
drukke weg staan, zijn door de uit
laatgassen die erop neerslaan even
eens minder geschikt. Pluk dus lie
ver langs een duinweg, of plant in
eigen tuin geschikte rozen aan.
Biologische rozenkwekerij De Bier
kreek in IJzendijke (de enige van
Nederland en wereldwijd één van
de twee) viert het begin van de
herfst elk jaar met de Rozenbottel-
dagen. Een warm en vrolijk feest
met de rozenbottel in de hoofdrol.
Twee dagen lang zijn er demonstra
ties sap en marmelade maken. Er
is een workshop bloemschikken
met rozenbottels, er worden mar
melade, chutney en rozenbottel-
wijn verkocht en speciale gast Ar-
manda Canneman van
www.mandjebloemen.nl uit Lei
den heeft een breed assortiment
rozenartikelen te koop, waaronder
tafelkleden.
Voor wie trek krijgt, zijn er pan
nenkoeken van biologisch meel,
gebakken op een houtvuur.
En natuurlijk komen de bezoekers
veel te weten over rozenbottels,
want er zijn lezingen en excursies.
Fijn voor de toeristen, dat het
zo'n zonnige en droge zo
mer was, maar voor de ven
kel was het minder^
Tuinder Cas Baas heeft vijf perce
len venkel staan, achter zijn hout
handel aan de Leliëndaalseweg in
Middelburg. Acht hectare, goed
voor zo'n 600.000 stuks venkel
per jaar. Alleen door beregenen
heeft hij zijn venkel kunnen red
den.
„Dan zit je zó op twintig procent
extra kosten, in een zomer als de
ze. Hier in Zeeland zaten de droog
ste plekjes van Nederland, met
een regentekort van zo'n 350 mm.
En daarbij die droge noordoosten
wind, steeds maar die wind er
overheen, die de randen van de
venkel droog en bruin maakt."
Baas plant van begin maart tot en
met half augustus elke week nieu
we venkel. Na negen weken is de
venkel oogstrijp, in voorjaar en na
jaar doet de plant er iets langer
over. De tuinder heeft nu nog een
paar percelen staan; daarna is het
over en uit voor de Nederlandse
venkel.
Oorspronkelijk komt de teelt uit
landen als Frankrijk en Italië. In
de zomer wordt het daar te warm
voor venkel. Ook in Nederland
was het deze zomer op het randje.
Als de zon hoog aan de hemel
staat en de temperatuur aan de
grond kan oplopen tot 35 graden,
soms zelfs 40, schiet de venkel in
de stress en gaat, in de veronder
stelling dat zijn einde gekomen is,
heel snel zaad produceren. Dan
komt er midden in de venkel een
harde stengel. Dat maakt de ven
kel er niet beter op, onverkoop
baar zelfs.
Het grootste deel van Baas' venkel-
oogst gaat naar het buitenland. Ne
derlanders zijn niet zulke ven
kel-eters. Venkel is dan ook een
heel bijzondere - en heel gezonde
- groente. Thee van venkelzaden
is een beproefd middel tegen win
derigheid en darmkrampen (ook
bij baby's). Het fijne groen, dat er
jammer genoeg in de winkel
meestal al afgehaald is, smaakt
naar anijs en is prachtig in een
vaas of als decoratie bij gerechten.
De venkel zelf bestaat uit een dik
ke laag bladscheden en smaakt
licht naar anijs.
De bladscheden vormen kuipjes
die ook na het koken nog stevig
blijven en gevuld kunnen worden
met bijvoorbeeld een tomatensala
de of aardappelpuree. Op
www.venkel.nl zijn recepten en
weetjes verzameld.
Tuinder Cas Baas
foto Mechteld Jansen
Hans van Hage van biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke tussen de bottelrozen.