Nagenieten van rozen 2 Teken en verfje eigen huisdier Herfstgrassendagen Vogels kijken bij Dishoek en Breskens Fossielenworkshop in Het Zwin Ondine van der Vleuten dinsdag 29 september 2009 Vooruitlopend op Dierendag (4 oktober) kunnen kinderen morgen (woensdag) in het Tuincafé van Intratuin Koude- kerke tussen 13 en 16.30 uur hun eigen huisdier tekenen of schilderen. Dat gebeurt tijdens de gratis inloopworkshop 'Teken en verfje huisdier'. Het is de bedoeling dat de kinderen een foto(print) van hun huis dier meenemen. Die wordt met carbonpapier overgetrokken, waarna kat, hond of cavia op een canvasdoek van 26 bij 26 centi meter vereeuwigd wordt. Kinderen die geen foto hebben, kunnen gebruik maken van de basispatronen van diverse huisdieren, die bij de workshop klaar liggen. Meer informatie: 06-46014339. Tuinliefhebber met een drukke baan? Neem grassen, advi seert kwekerij In Goede Aarde. Op vrijdag 2, zaterdag 3 en donderdag 4 oktober houdt de kwekerij zijn laatste herfst grassendagen. 'Speciaal voor de veel-plezier-weinig-werk-tui- niers'. Een goed gras op de juiste plaats gaat minstens tien jaar mee, belooft de kweker. Bloeiende en verkleurende grassen kon digen de herfst aan in de tuin van de kwekerij, waar onder meer Sedum en Vernonia nog bloeien. De kwekerij ligt niet ver van De Bierkreek in IJzendijke, waar dit weekeinde Rozenbotteldagen worden gehouden. Goed te combi neren, dus. In Goede Aarde (Kapitalendam 7, Biervliet) is vrijdag open van 10 uur tot zonsondergang, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. Toegang gratis. Op zaterdag 3 oktober is het World Birdwatch, een dag waarop op honderden plaatsen in de wereld naar de vo geltrek gekeken wordt. In Zeeland kan dat bij Dishoek en Breskens. Onder leiding van twee boswachters van Staatsbosbe heer wordt er vanaf 07.00 uur tot 12.00 uur op het platform (uit zichtpunt) bij Kaapduin (Dishoek) gespied. Daar kan de vogel trek over de kuststrook van Walcheren goed worden gevolgd. De ze tijd van het jaar kunnen er vele duizenden spreeuwen, vin ken, graspiepers, zanglijsters en koperwieken, en bij gunstige wind ook tientallen roofvogels als buizerds, sperwers, kiekendie ven gespot worden. En met een beetje geluk ook wouwen en ha viken. Late zwaluwen en leeuweriken zullen zich zeker laten zien. Tip: neem proviand, een kijker en warme kleding mee. In fo: Staatsbosbeheer 06-10943647. Ook op de telpost in Breskens wordt van 7.30 uur tot 12.30 uur door leden van 't Duumpje geteld. Op zaterdag 10 oktober is er een fossielenworkshop in Het Zwin. Het programma begint om 10.00 uur in het bezoe kerscentrum 't Zwin met een presentatie over fossielen. Vervolgens wordt er op het strand gezocht naar fossielen. Deze workshop wordt geleid door fossielendeskundige Ruud Lie. De kosten bedragen: volwassenen: €3,50, kinderen tot 16 jaar €2,-, in clusief entree bezoekerscentrum. Vooraf aanmelden is verplicht, tot uiterlijk donderdag 8 oktober bij Het Zeeuwse Landschap, info@hetzeeuwselandschap.nl of tel. 0113-569110. door Ondine van der Vleuten Rozenliefhebbers zijn ge wend uitgebloeide bloe men snel weg te knip pen, maar dat betekent wel dat er geen bottels gevormd kunnen worden. Dat is zeker aan het eind van het bloeisei- zoen jammer, want botteldragen- de rozen fleuren de herfsttuin op met hun oranje en rode vruchten. Daarbij genieten niet alleen de vo gels van de bottels; er kan ook heerlijke jam van gemaakt wor den, om maar iets te noemen. Wie zelf bottels wil eten, moet wel ze ker weten dat er op de roos geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Bottels van struiken die langs een drukke weg staan, zijn door de uit laatgassen die erop neerslaan even eens minder geschikt. Pluk dus lie ver langs een duinweg, of plant in eigen tuin geschikte rozen aan. Biologische rozenkwekerij De Bier kreek in IJzendijke (de enige van Nederland en wereldwijd één van de twee) viert het begin van de herfst elk jaar met de Rozenbottel- dagen. Een warm en vrolijk feest met de rozenbottel in de hoofdrol. Twee dagen lang zijn er demonstra ties sap en marmelade maken. Er is een workshop bloemschikken met rozenbottels, er worden mar melade, chutney en rozenbottel- wijn verkocht en speciale gast Ar- manda Canneman van www.mandjebloemen.nl uit Lei den heeft een breed assortiment rozenartikelen te koop, waaronder tafelkleden. Voor wie trek krijgt, zijn er pan nenkoeken van biologisch meel, gebakken op een houtvuur. En natuurlijk komen de bezoekers veel te weten over rozenbottels, want er zijn lezingen en excursies. Fijn voor de toeristen, dat het zo'n zonnige en droge zo mer was, maar voor de ven kel was het minder^ Tuinder Cas Baas heeft vijf perce len venkel staan, achter zijn hout handel aan de Leliëndaalseweg in Middelburg. Acht hectare, goed voor zo'n 600.000 stuks venkel per jaar. Alleen door beregenen heeft hij zijn venkel kunnen red den. „Dan zit je zó op twintig procent extra kosten, in een zomer als de ze. Hier in Zeeland zaten de droog ste plekjes van Nederland, met een regentekort van zo'n 350 mm. En daarbij die droge noordoosten wind, steeds maar die wind er overheen, die de randen van de venkel droog en bruin maakt." Baas plant van begin maart tot en met half augustus elke week nieu we venkel. Na negen weken is de venkel oogstrijp, in voorjaar en na jaar doet de plant er iets langer over. De tuinder heeft nu nog een paar percelen staan; daarna is het over en uit voor de Nederlandse venkel. Oorspronkelijk komt de teelt uit landen als Frankrijk en Italië. In de zomer wordt het daar te warm voor venkel. Ook in Nederland was het deze zomer op het randje. Als de zon hoog aan de hemel staat en de temperatuur aan de grond kan oplopen tot 35 graden, soms zelfs 40, schiet de venkel in de stress en gaat, in de veronder stelling dat zijn einde gekomen is, heel snel zaad produceren. Dan komt er midden in de venkel een harde stengel. Dat maakt de ven kel er niet beter op, onverkoop baar zelfs. Het grootste deel van Baas' venkel- oogst gaat naar het buitenland. Ne derlanders zijn niet zulke ven kel-eters. Venkel is dan ook een heel bijzondere - en heel gezonde - groente. Thee van venkelzaden is een beproefd middel tegen win derigheid en darmkrampen (ook bij baby's). Het fijne groen, dat er jammer genoeg in de winkel meestal al afgehaald is, smaakt naar anijs en is prachtig in een vaas of als decoratie bij gerechten. De venkel zelf bestaat uit een dik ke laag bladscheden en smaakt licht naar anijs. De bladscheden vormen kuipjes die ook na het koken nog stevig blijven en gevuld kunnen worden met bijvoorbeeld een tomatensala de of aardappelpuree. Op www.venkel.nl zijn recepten en weetjes verzameld. Tuinder Cas Baas foto Mechteld Jansen Hans van Hage van biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke tussen de bottelrozen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 70