zeeland 133 Zeeland wil klimaatcentrum De Zeeuwse keuken volgens Sergio Ij knooppunt van goede smaken Hoeve heeft eigen verhaal Geweldige tijd voor jongens van vijftien Gr'is en Croots Award 60-piussers Zoektocht naar de donkerste plek van Zeeland vrijdag 25 september 2009 LUCTOR ET EMERCO Provincie in de race voor vestiging van Europees kennisnetwerk door Marcel Modde MIDDELBURG - Zeeland moet het centrum worden van de Europese klimaatcoalitie. De provincie heeft in Brussel een voorstel ingediend voor de oprichting van een ken nis- en innovatiecentrum (KIC). Het initiatief daartoe gaat uit van de Europese Unie. Utrecht heeft eveneens een con cept opgesteld en geldt volgens ge deputeerde Marten Wiersma als de enige Nederlandse concurrent, naast drie andere (onbekende) ge gadigden in het buitenland. Het door Edith Ramakers SLUIS - Voor Puur Zeeland maakte de Zeeuwse topkok Sergio Her man een uitzondering. Sergio be sloot aan het boek mee te werken. En dat is bijzonder als je 'zo'n drie verzoeken per week krijgt om een boek te maken'. Gisteren werd in zijn restaurant Oud Sluis tijdens een sublieme lunch Puur Zeeland gepresenteerd, de Zeeuwse keuken volgens Sergio Herman. Het boek is er gekomen, maar een voudig is het niet geweest. Quin- ten Lange (verantwoordelijk voor de tekst) en fotograaf Kris Vlegels moesten hem regelmatig aanspo ren. „En vorig jaar ben ik ook nog getrouwd; voor de derde keer va der geworden en hebben we Oud Sluis verbouwd." Hij houdt niet van half werk. Het boek bevat 195 pagina's, waarin het Zeeland van Sergio centraal staat. „Ik heb een fantastische da me (Dieneke Klompe) in de buurt van Zierikzee ontdekt. Zij doet prachtige dingen met kruiden en groenten. Daar krijg ik kippenvel van." In het boek staat dat hij bij Diene ke zes soorten basilicum heeft ge vonden, maar ook zeekool en ijs- kruid. Kruiden en groenten die haast vergeten waren. De driester ren kok maakt er zijn creaties nog verfijnder mee. Puur Zeeland is toegankelijker dan KIC moet kennis van bedrijven, wetenschappelijke instituten en overheden bundelen en openstel len voor elkaar en de buitenwe reld. De bedoeling is dat marktpar tijen binnen het netwerk ideeën opdoen op het gebied van klimaat verandering, die ze vervolgens met een aantal partners naar keu ze kunnen uitwerken en in prak tijk kunnen brengen. De provincie heeft in korte tijd 27 partners gevonden die willen parti ciperen, variërend van grote bou wers (waaronder Ballast Nedam en Royal Haskoning), Dow Bene zijn twee voorgaande boeken. „Die .waren meer voor het hogere segment." Hij koos twintig topproducten uit en maakte daar telkens twee ver schillende gerechten van. lux tot universtiteiten in Amster dam, Engeland, Zuid-Afrika, Span je en de Hogeschool Zeeland. Het streven is het aantal participanten verder uit te breiden. „Iedereen met goede ideeën zou bij het KIC terecht moeten kunnen en ieder een moet daar kennis van kunnen nemen", zette Wiersma gisteren enthousiast het concept uiteen. Voor eind dit jaar moet bekend worden of Brussel iets ziet in de opzet van het Zeeuwse KIC (Luc- tor et Emergo), in combinatie met de hier reeds aanwezige ervaring met waterbouw en deltatechnolo- Sergio wilde gisteren zijn gasten niet met een broodje garnalen naar huis sturen en bedacht een 'feeling 8c taste menu', met een licht gegrillde zeetong, kreeft, jus van girolles en tijm en zilverzu- gie. De EU heeft de eerste vijfjaar 300 miljoen euro beschikbaar voor het innovatiecentrum. Volgens Wiersma gaat het daarbij niet om subsidie, maar om 'een investering die zichzelf moet terugverdienen'. Het KIC wordt vooral een virtueel netwerk van specialisten die bij de diverse partners werken. De gede puteerde verwacht dat het initia tief'twee handjes vol hooggekwali ficeerde nieuwe arbeidsplaatsen oplevert'. Daarnaast zet Zeeland zich met een KIC vooral interna tionaal op de kaart van de kennis economie, is de veronderstelling. ring, zeevenkel als hoogtepunt. Zuur, zoet, zout en fris tegelijk. Puur Zeeland, uitg. Terra Lannoo, Auteurs Sergio Herman en Quinten Lange. ISBN 978-90-8989-060-3. 24,95 euro door Jan van Oamme Wie schrijft die blijft. Dat weten ze ook bij de Stichting Het Zeeuwse Landschap. Met enige regelmaat verschijnen er natuur- en land- schapsboeken, samen vullen ze in middels een niet zo korte boeken plank. Deze week wordt de nieuw ste loot gepresenteerd: Hoeve Van der Meulen, van bouwval tot boeren land-erfgoed. De aanleiding is de openstelling van de volledig geres taureerde boerderij bij £s-Heer Abtskerke. In het boek komen ge schiedenis en restauratie ruim aan bod. Ook de laatste bewoner Adrie van der Meulen wordt in een hoofdstuk gevangen. De in 2005 overleden boer maakte van zijn erf een verzamelplaats van afge dankt gereedschap en machines. Alles overwoekerde en verviel. Dat was het kenmerk van Adrie van der Meulen: waar hij kon hield hij nieuwigheid en vooruitgang bui ten de deur. Zo werd zijn boerde rij door de hollebollige weilanden en de cultuur-historisch waardevol le panden een aantrekkelijk object voor het Zeeuwse Landschap. Mor gen kan het publiek van 10.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen. M.A. Hemminga (red.): Hoeve Van der Meulen - 10,- euro. MIDDELBURG - Waar is het in Zee land het donkerst? Kanshebbers zijn de kop van Schouwen, het duingebied bij Oostkapelle en de polders nabij IJzendijke. De uitslag wordt half oktober bekendge maakt. Het onderzoek vindt plaats in het kader van de Nacht van de Nacht die op zaterdag 24 oktober voor de vijfde keer wordt gehou den door de Zeeuwse Milieufedera tie. In 2007 werd het strandje het Goese Sas winnaar van de mooiste donkere plek. Deze keer gaat het niet om de beleving, maar om de plek die écht het donkerst is. SCS36ES 3^- sa c ms f v as s msmsg m ~&o -aar <*s mm Het is 65 jaar geleden dat de bevrij ding van Zeeland werd ingezet met de Slag om de Schelde. De krant blikt tot eind november (toen de eer ste geallieerde schepen naar Antwer pen konden) terug op die tijd. door Ben Jansen Ze waren gul, de Canadezen die na de bevrijding van de strook tussen het kanaal Gent-Terneuzen en de Braakman, hun posities innamen voor de ver dere verovering van de Schelde- mond. De vijftienjarige Jan Plat- teeuw uit Hoek en zijn vrienden bietsten wat af Snoep, chocolade en sigaretten. Soms moesten ze er wat voor betalen. Meestal niet. „Het was een geweldige tijd voor jongens van vijftien, zestien jaar." De spullen van de Canadezen wa ren meer dan welkom. Voedsel was schaars, ook op het platteland van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Plat- teeuws moeder deed de was voor de Canadese militairen in ruil voor brood. De jonge Platteeuw en zijn vrien den waren erop gespitst wanneer de warme maaltijd voor de troe pen werd aangerukt. In de gamel len bleef altijd wel wat eten over. Eerlijk delen was de afspraak. Maar toen een van Platteeuws vrienden een ketel met resten van een honingachtige substantie ont dekte, werd de verleiding te groot. Honing! Hij besloot de lekkernij voor zichzelf te houden en zocht een beschut plekje op om zichzelf te verwennen. Platteeuw: „Toen bleek dat er geen honing in die ga mel zat, maar zeep. De flinke hap die hij had genomen, beviel niet echt." Wie ook een verhaal over de bevrijding heeft, kan bellen naar 0118-434 010 MIDDELBURG - Energieke 6o-plus- sers, die nog prima op hun werk functioneren, kunnen zich vóór t oktober aanmelden voor de Grijs en Groots Award 2009. Kunste naar Rob de Vries uit Goes heeft voor de gelegenheid een kunst werk gemaakt. Het idee komt van Aorta (Arbeid Reorganisatie Re-integratie Trai ning Advies) uit Middelburg. In de jury zitten vertegenwoordi gers van de provincie Zeeland en de Kamer van Koophandel. Zij la ten zich na 1 oktober verder infor meren over de kandidaten. De Award zelf wordt in december uitgereikt. bas+mar de jager kerkplein 57 kapelle 0113 343810 www.basmar.nl Topkok Sergio Herman is bezig in de keuken van zijn restaurant Oud Sluis. foto Peter Nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 33