zeeland 133
Zeeland wil klimaatcentrum
De Zeeuwse keuken volgens Sergio
Ij
knooppunt
van goede
smaken
Hoeve
heeft eigen
verhaal
Geweldige tijd voor jongens van vijftien Gr'is en Croots Award 60-piussers
Zoektocht naar
de donkerste
plek van Zeeland
vrijdag 25 september 2009
LUCTOR ET EMERCO Provincie in de race voor vestiging van Europees kennisnetwerk
door Marcel Modde
MIDDELBURG - Zeeland moet het
centrum worden van de Europese
klimaatcoalitie. De provincie heeft
in Brussel een voorstel ingediend
voor de oprichting van een ken
nis- en innovatiecentrum (KIC).
Het initiatief daartoe gaat uit van
de Europese Unie.
Utrecht heeft eveneens een con
cept opgesteld en geldt volgens ge
deputeerde Marten Wiersma als
de enige Nederlandse concurrent,
naast drie andere (onbekende) ge
gadigden in het buitenland. Het
door Edith Ramakers
SLUIS - Voor Puur Zeeland maakte
de Zeeuwse topkok Sergio Her
man een uitzondering. Sergio be
sloot aan het boek mee te werken.
En dat is bijzonder als je 'zo'n drie
verzoeken per week krijgt om een
boek te maken'. Gisteren werd in
zijn restaurant Oud Sluis tijdens
een sublieme lunch Puur Zeeland
gepresenteerd, de Zeeuwse keuken
volgens Sergio Herman.
Het boek is er gekomen, maar een
voudig is het niet geweest. Quin-
ten Lange (verantwoordelijk voor
de tekst) en fotograaf Kris Vlegels
moesten hem regelmatig aanspo
ren. „En vorig jaar ben ik ook nog
getrouwd; voor de derde keer va
der geworden en hebben we Oud
Sluis verbouwd."
Hij houdt niet van half werk. Het
boek bevat 195 pagina's, waarin
het Zeeland van Sergio centraal
staat. „Ik heb een fantastische da
me (Dieneke Klompe) in de buurt
van Zierikzee ontdekt. Zij doet
prachtige dingen met kruiden en
groenten. Daar krijg ik kippenvel
van."
In het boek staat dat hij bij Diene
ke zes soorten basilicum heeft ge
vonden, maar ook zeekool en ijs-
kruid. Kruiden en groenten die
haast vergeten waren. De driester
ren kok maakt er zijn creaties nog
verfijnder mee.
Puur Zeeland is toegankelijker dan
KIC moet kennis van bedrijven,
wetenschappelijke instituten en
overheden bundelen en openstel
len voor elkaar en de buitenwe
reld. De bedoeling is dat marktpar
tijen binnen het netwerk ideeën
opdoen op het gebied van klimaat
verandering, die ze vervolgens
met een aantal partners naar keu
ze kunnen uitwerken en in prak
tijk kunnen brengen.
De provincie heeft in korte tijd 27
partners gevonden die willen parti
ciperen, variërend van grote bou
wers (waaronder Ballast Nedam
en Royal Haskoning), Dow Bene
zijn twee voorgaande boeken.
„Die .waren meer voor het hogere
segment."
Hij koos twintig topproducten uit
en maakte daar telkens twee ver
schillende gerechten van.
lux tot universtiteiten in Amster
dam, Engeland, Zuid-Afrika, Span
je en de Hogeschool Zeeland. Het
streven is het aantal participanten
verder uit te breiden. „Iedereen
met goede ideeën zou bij het KIC
terecht moeten kunnen en ieder
een moet daar kennis van kunnen
nemen", zette Wiersma gisteren
enthousiast het concept uiteen.
Voor eind dit jaar moet bekend
worden of Brussel iets ziet in de
opzet van het Zeeuwse KIC (Luc-
tor et Emergo), in combinatie met
de hier reeds aanwezige ervaring
met waterbouw en deltatechnolo-
Sergio wilde gisteren zijn gasten
niet met een broodje garnalen
naar huis sturen en bedacht een
'feeling 8c taste menu', met een
licht gegrillde zeetong, kreeft, jus
van girolles en tijm en zilverzu-
gie. De EU heeft de eerste vijfjaar
300 miljoen euro beschikbaar voor
het innovatiecentrum. Volgens
Wiersma gaat het daarbij niet om
subsidie, maar om 'een investering
die zichzelf moet terugverdienen'.
Het KIC wordt vooral een virtueel
netwerk van specialisten die bij de
diverse partners werken. De gede
puteerde verwacht dat het initia
tief'twee handjes vol hooggekwali
ficeerde nieuwe arbeidsplaatsen
oplevert'. Daarnaast zet Zeeland
zich met een KIC vooral interna
tionaal op de kaart van de kennis
economie, is de veronderstelling.
ring, zeevenkel als hoogtepunt.
Zuur, zoet, zout en fris tegelijk.
Puur Zeeland, uitg. Terra Lannoo,
Auteurs Sergio Herman en
Quinten Lange.
ISBN 978-90-8989-060-3. 24,95 euro
door Jan van Oamme
Wie schrijft die blijft. Dat
weten ze ook bij de
Stichting Het Zeeuwse
Landschap. Met enige regelmaat
verschijnen er natuur- en land-
schapsboeken, samen vullen ze in
middels een niet zo korte boeken
plank. Deze week wordt de nieuw
ste loot gepresenteerd: Hoeve Van
der Meulen, van bouwval tot boeren
land-erfgoed. De aanleiding is de
openstelling van de volledig geres
taureerde boerderij bij £s-Heer
Abtskerke. In het boek komen ge
schiedenis en restauratie ruim aan
bod. Ook de laatste bewoner Adrie
van der Meulen wordt in een
hoofdstuk gevangen. De in 2005
overleden boer maakte van zijn
erf een verzamelplaats van afge
dankt gereedschap en machines.
Alles overwoekerde en verviel. Dat
was het kenmerk van Adrie van
der Meulen: waar hij kon hield hij
nieuwigheid en vooruitgang bui
ten de deur. Zo werd zijn boerde
rij door de hollebollige weilanden
en de cultuur-historisch waardevol
le panden een aantrekkelijk object
voor het Zeeuwse Landschap. Mor
gen kan het publiek van 10.00 tot
16.00 uur een kijkje nemen.
M.A. Hemminga (red.): Hoeve Van der
Meulen - 10,- euro.
MIDDELBURG - Waar is het in Zee
land het donkerst? Kanshebbers
zijn de kop van Schouwen, het
duingebied bij Oostkapelle en de
polders nabij IJzendijke. De uitslag
wordt half oktober bekendge
maakt. Het onderzoek vindt plaats
in het kader van de Nacht van de
Nacht die op zaterdag 24 oktober
voor de vijfde keer wordt gehou
den door de Zeeuwse Milieufedera
tie. In 2007 werd het strandje het
Goese Sas winnaar van de mooiste
donkere plek. Deze keer gaat het
niet om de beleving, maar om de
plek die écht het donkerst is.
SCS36ES 3^- sa c ms f v as s msmsg m ~&o -aar <*s mm
Het is 65 jaar geleden dat de bevrij
ding van Zeeland werd ingezet met
de Slag om de Schelde. De krant
blikt tot eind november (toen de eer
ste geallieerde schepen naar Antwer
pen konden) terug op die tijd.
door Ben Jansen
Ze waren gul, de Canadezen
die na de bevrijding van de
strook tussen het kanaal
Gent-Terneuzen en de Braakman,
hun posities innamen voor de ver
dere verovering van de Schelde-
mond. De vijftienjarige Jan Plat-
teeuw uit Hoek en zijn vrienden
bietsten wat af Snoep, chocolade
en sigaretten. Soms moesten ze er
wat voor betalen. Meestal niet.
„Het was een geweldige tijd voor
jongens van vijftien, zestien jaar."
De spullen van de Canadezen wa
ren meer dan welkom. Voedsel
was schaars, ook op het platteland
van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Plat-
teeuws moeder deed de was voor
de Canadese militairen in ruil
voor brood.
De jonge Platteeuw en zijn vrien
den waren erop gespitst wanneer
de warme maaltijd voor de troe
pen werd aangerukt. In de gamel
len bleef altijd wel wat eten over.
Eerlijk delen was de afspraak.
Maar toen een van Platteeuws
vrienden een ketel met resten van
een honingachtige substantie ont
dekte, werd de verleiding te groot.
Honing! Hij besloot de lekkernij
voor zichzelf te houden en zocht
een beschut plekje op om zichzelf
te verwennen. Platteeuw: „Toen
bleek dat er geen honing in die ga
mel zat, maar zeep. De flinke hap
die hij had genomen, beviel niet
echt."
Wie ook een verhaal over de bevrijding
heeft, kan bellen naar 0118-434 010
MIDDELBURG - Energieke 6o-plus-
sers, die nog prima op hun werk
functioneren, kunnen zich vóór t
oktober aanmelden voor de Grijs
en Groots Award 2009. Kunste
naar Rob de Vries uit Goes heeft
voor de gelegenheid een kunst
werk gemaakt.
Het idee komt van Aorta (Arbeid
Reorganisatie Re-integratie Trai
ning Advies) uit Middelburg.
In de jury zitten vertegenwoordi
gers van de provincie Zeeland en
de Kamer van Koophandel. Zij la
ten zich na 1 oktober verder infor
meren over de kandidaten.
De Award zelf wordt in december
uitgereikt.
bas+mar de jager kerkplein 57 kapelle 0113 343810 www.basmar.nl
Topkok Sergio Herman is bezig in de keuken van zijn restaurant Oud Sluis.
foto Peter Nicolai