io 140 jaar wereldwinkel Van aksiesentrum naar treri De Wereldwinkel bestaat veertig jaar en viert dat vandaag in Eindhoven. Wat begon als een echt hippiebolwerk, plaveide de weg voor faire internationale handel in het 'bolwerk van het kapitalisme', de supermarkt. Breekijzer voor de supermarkt zaterdag 19 september 2009 reageren? nieuwsredactie@wegener.nl door Joep Trommelen en Martin Ruesink. In het inkoopcentrum van de Wereldwinkels in Culem- borg is het een drukte van belang. Inkopers rijden met hun winkelkarretjes langs al le hoekjes waar importeurs hun waren uitstallen: van koffie en thee tot beelden uit het straatarme Zimbabwe en trendy tassen ge maakt van oude billboards uit de Filipijnen. Ook de kerststallen en -pakketten zijn al gearriveerd. De Wereldwinkel is met zijn tijd mee gegaan. De winkels zijn net zo oud als Woodstock en waren bij de ge boorte getooid met dezelfde hip pieveren. De wereld moest beter. Huub Jansen, directeur van de Lan delijke Vereniging van Wereldwin kels, denkt er met een glimlach aan terug: „De eerste twintig jaar zijn we meer met de burger dan met de consument bezig geweest. De producten waren vooral een middel om hen voor te lichten. In de winkels stonden vergadertafels en aan de muren hingen posters over de dictatuur in Chili. De win kels waren actiecentra!" De grote omslag kwam volgens hem twintig jaar geleden, toen Max Havelaar ten tonele ver scheen. „Ook Albert Heijn ging Max Havelaar-koffie verkopen. Sommige puristen vonden dat niet leuk dat de spullen ook bij de verguisde kapitalisten op de plank kwamen. De komst van Max Have laar doorbrak dat denken." De Wereldwinkels werden lang zaam maar zeker 'echte' winkels. Anno 2009 is een doorsnee We reldwinkel een trendy cadeaushop die zijn roots niet verloochent, al zijn de posters van de muren ver dwenen. „Bij een Wereldwinkel staat de ideologie nog steeds cen traal: de Derde Wereld moet er be ter van worden", zegt Lieke Vo gels, directeur van Fair Support, de organisatie die de zelfstandige Wereldwinkels bevoorraadt en die een eigen keten van winkels be gon; de Fair Trade Shops die nu omgebouwd worden tot WAAR- winkels. „Onze winkels doen aan eerlijke handel maar voorop staat dat er gewoon geld verdiend wordt, om te kunnen innoveren en investeren." „De Wereldwinkels hebben in Ne derland vooral een rol gespeeld in het openen van de markt voor Fair Trade-producten", zegt profes sor Ruerd Ruben, ontwikkelings- econoom aan de Radboud Univer siteit Nijmegen. „De verdere uit breiding van de markt is later door supermarkten mede vormgegeven. Daarmee hebben zuidelijke produ centen een grotere zekerheid van afzet gekregen." Het Centrum voor Ontwikkelings studies van zijn universiteit publi ceerde een jaar geleden het boek The Impact of Fair Trade en consta teerde daarin dat niet alleen boe ren die voor een eerlijke prijs kof fie en bananen konden verkopen hun inkomen zagen stijgen. Ook andere boeren die in hetzelfde ge bied gewassen verbouwden, kre- 'Het zou mooi zijn als we onszelf overbodig kunnen maken' gen meer voor hun waren van de ouderwetse afnemers. Fair Trade drijft dus ook de 'gewone' prijzen op. Maar er zijn ook andere effecten van eerlijke handel. „Vooral ook op de toegang tot krediet en de be reidheid tot investeren", zegt Ru ben. Banken en investeerders ko men eerder met geld over de brug als sprake is van eerlijke handel op basis van langdurige handelsrela ties. Het werken met vrijwilligers heeft zijn charmes maar maakt de We reldwinkels ook kwetsbaar, bea men lansen en Vogels. Het bedie nen van computers en pinappara- ten is niet voor iedereen wegge legd, weten trouwe Wereldwinkel klanten. „Dat ietwat suffe imago is allang verdwenen", zegt Huub Jan sen. „Onze mensen kunnen tegen woordig allemaal inpakcursussen en kassatrainingen volgen. Maar de kwaliteit verschilt per plaats. Wereldwinkels zijn per slot van re kening geheel zelfstandig. Wel zie je dat winkels die echt niet goed lo pen verdwijnen. De beste blijven over." Lieke Vogels ziet dat de moderne consument de Wereldwinkels goed weet te vinden. In 2007 en 2008 zijn de Wereldwinkels in een publieksenquête onder 1,2 miljoen mensen door De Telegraaf en Else vier uitgeroepen tot beste winkel keten in de categorie cadeau. „Vroe ger kwamen klanten vooral omdat ze er iets goeds mee deden. Wat we verkochten was niet zo belang rijk. Tegenwoordig wel. We wor den steeds meer trendy." Ze laat een folder zien met drie versies van een tajine, een Noord- Afrikaanse kookpot: de 'etnische', de 'east meets west' en de 'cosmo- politische'. De laatste verraadt am per iets van zijn Afrikaanse oor sprong, de eerste is een 'originele' en de middelste verkoopt het bes te want die bezit het beste van twee werelden, legt ze uit. Tevreden is ze ook over hoe veer tig jaar na de eerste Wereldwinkel steeds meer andere winkels eerlij ke handel, duurzaamheid en maat schappelijk verantwoord onderne men omhelzen. „De vraag is of dat blijft of dat er sprake is van een marketingtruc die weer zal ver dwijnen. Daar kunnen wij een voortrekkersrol in blijven spelen. Het zou mooi zijn als we onszelf overbodig kunnen maken, maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. De Wereldwinkels hebben supermarkten beïnvloed om ook pro ducten te verkopen waar boeren en arbeiders in arme landen een eerlijke prijs voor hebben gekregen. Nederland loopt achter in de verkoop van deze goederen. „In Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland is men veel ver der, daar zie je in supermarkten tal van sapjes en fruitsalades met het stempel 'fair' die goed worden verkocht", zegt Jan-Wil lem Crievink van het FoodService Instituut Nederland. Dat 'fair' desondanks in opkomst is in de grote retailketens, is vol gens supermarktdeskundige Gerard Rutte niet ver wonderlijk. „Supermarkten kunnen zich tegenwoor dig niet of nauwelijks meer van elkaar onderschei den op assortiment of prijs, maar met termen als duurzaam, verantwoord en milieuvriendelijk kan men nog wel goede sier maken. Daar past faire han del ook bij." Volgens Rutte zijn koffie, thee, bana nen en cacao dé vier producten die er toe doen in het segment 'fair' van de supermarkt. „Daar wordt 90 procent van die omzet mee behaald, de rest is peanuts. De totale omzet die de Nederlandse Wereldwinkels draaien (inclusief non-food), is vol gens Rutte 'helemaal niks' ten opzichte van de verkopen in regu liere winkels, „maar psychologisch is het fenomeen wel belang rijk. ledereen kent de Wereldwinkel." In Nederland is volgens Crievink de marketing van 'faire' produc ten lang op de verkeerde leest geschoeid: „De nadruk heeft altijd sterk en eenzijdig op het morele aspect van het kopen van die producten gelegen. Dat is toch een vorm van inspelen op het schuldgevoel van de consument en dat werkt niet. De producten moeten gewoon de beste zijn, dat werkt. Ik vind Max Havelaar niet de lekkerste koffie die ik kan kopen, dus koop ik die niet."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 10