in Oostkapelle
uit 15
Beoordeling
t*" 1
donderdag 17 september 2009
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
derkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: De naam
Green White slaat terug op groen,
als de kleur van groei, gezondheid,
levendigheid en natuur en wit als de
kleur van zuiverheid, licht en blijd
schap. 'Bovenal is Green White 'het
witte huis in 't groen'. Toch jammer
dat de intrigerende naam Ipenoord
daardoor wordt ondergesneeuwd.
Conclusie: De keuken heeft ons aan
genaam verrast met puur, eerlijk
eten en. met respect voor het milieu.
Een vrouwtjespauw wan
delt voorbij en een
specht laat zich horen
als we de oprijlaan oprij
den van Buitenplaats
Ipenoord in Oostkapelle. In de
royale voortuin wordt de vlag ge
streken. De avond is gevallen. In
de bekoorlijke omgeving van de
buitenplaats ligt restaurant Green
White waar we deze zaterdag
avond gaan dineren.
Green White staat al lang op ons
verlanglijstje. Als we er voorbijrij
den kijken we altijd even met een
schuin oog naar het statige land
huis. De ligging is zonder meer
prachtig, maar hoe wordt er ge
kookt? Ruim tien jaar geleden heb
ben we er met de hele familie ge
noten van een zondagse brunch.
Het was een geslaagde middag,
waarover thuis nog vaak is nage
sproken met de keur aan desserts
als lekker middelpunt.
We staan even stil op de drempel
van het restaurant. Welke kant
moeten we op? Het is geen door
sneerestaurant, waar in een klap
zonneklaar is waar de eetzaal is.
We lopen op goed geluk verder en
willen net in de intieme lounge
gaan zitten, als een jonge bedien
de voorbijsnelt. Ze wijst naar de
serre en zegt: „Loopt u maar ver
der en zoek maar een tafeltje voor
twee uit. Ik kom er zo aan." Ze is
druk in de weer.
In deze omgeving verwacht je niet
direct zo'n informele ontvangst,
maar wij vinden het wel zo pret
tig. De inrichting van de eetzaal is
gedateerd, met haar grijze-witte te
gels, houten eetstoelen met blau
we bekleding en bruine gordijnen.
Maar toch doet het niets af aan de
sfeer. Die ademt ongedwongen
heid en ongecompliceerdheid uit.
In de eetzaal zit vroeg in de avond
een groot gezelschap. Later zal de
eetzaal aardig volstromen.
Bij onze aperitieven wordt stok
brood geserveerd, met zelfgemaak
te tapenade en goed smeerbare bo
ter. De menukaart zit verpakt in
een doosje en bestaat uit kaartjes,
ter grootte van bierviltjes. Elk ge
recht heeft een eigen kaartje mét
bijbehorende, weliswaar willekeu
rige 'dierennaam'. Enige reden
voor de naam is dat de dieren vas
te gasten zijn op Ipenoord. Dat is
leuk bedacht. Een vitello tonato
bijvoorbeeld heet bij Green White
Groene Specht. De plakjes kalfsfri
candeau combineren uitstekend
met, ook alweer, huisgemaakte to-
nijnmayonaise. Aan de wildbouil
lon met flensjes (6,00 euro) ont
breken de reepjes van de flensjes.
Althans, ze zijn niet zichtbaar. De
reepjes zijn, zo horen we, jammer
lijk opgelost in de soep. Maar de
bouillon is in zijn geheel toch een
heerlijke appetizer.
We vervolgen met een spinazie-ri-
cotta taart (16,00 euro) en een bra
sem (19,00 euro). 'Dit zijn twee
toppers', zegt eigenaar Jan van de
Velde. Hij zet met een zwier de
mooi opgemaakte borden op tafel
en kijkt daarbij zelf met bewonde
ring naar de creaties van de kok.
De eigenaar heeft een eigenzin
nige, losse stijl van bedienen. Het
is duidelijk dat hij zich als een vis
in het water voelt in deze omge
ving. De toppers zien er niet al
leen mooi uit, ze zijn voortreffelijk
van smaak. 'Hier wordt nog ge
kookt', vinden wij. Het zijn geen
producten die je kant en klaar bij
de groothandel kunt kopen en die
in een handomdraai op tafel wor
den gezet.
De spinazie-ricotta taart bijvoor
beeld is verpakt in soesjesdeeg en
verfijnd met een anijsachtig kruid.
De zeekraal combineert er goed
bij. De gebakken brasem is stevig
aangebakken en krijgt een opkik
ker met de saus 'beurre blanc'. De
broccoli-roosjes, boontjes en wor
teltjes worden er bijtgaar bij geser
veerd. Met gebakken aardappeltjes
Op het landgoed Ipenoord huist hotel-restaurant Green White.
foto Ruben Oreel
Tv
foto Ruben Oreel
gelte kopen en zo zijn er nog meer
ondernemers die op een verant
woorde manier en dicht bij huis
met 'natuurlijk' eten bezig zijn."
Hotel Restaurant Green White. Bui
tenplaats Ipenoord, Noordweg 43,
4356 EB Oostkapelle. tel:
0118-591223. www.greenwhite.nl alle
dagen open. Pinnen kan.
Buitenplaats
Hotel Restaurant
Green White
zijn het allebei volwaardige en
smaakvolle gerechten.
We sluiten af met een hazelno
ten-parfait (7,00 euro; de kaart ver
meldt een Wilde eend dessert) en
een creme brulée met slagroom en
kaneelijs (6.00 euro, Ijsvogel des
sert). Het zijn de afsluiters die ons
aan ons familie-uitje van jaren te
rug döen denken.
Het vermoeden is juist dat er veel
'home made' is en dat er gekeken
wordt naar de herkomst van de
producten. „We weten van alle
producten precies waar ze van
daan komen", zegt [an van de Vel
de. „De keuken kiest voor goede,
natuurlijke ingrediënten. We heb
ben nu ook Huis Ter Mee in Oost
kapelle ontdekt, waar we ons gevo
Vader en zoon Van de Velde van Green White.