in Oostkapelle uit 15 Beoordeling t*" 1 donderdag 17 september 2009 In Eten doen de redacteuren Edith Ramakers en Nadia derkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Prijs-kwaliteit: Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: De naam Green White slaat terug op groen, als de kleur van groei, gezondheid, levendigheid en natuur en wit als de kleur van zuiverheid, licht en blijd schap. 'Bovenal is Green White 'het witte huis in 't groen'. Toch jammer dat de intrigerende naam Ipenoord daardoor wordt ondergesneeuwd. Conclusie: De keuken heeft ons aan genaam verrast met puur, eerlijk eten en. met respect voor het milieu. Een vrouwtjespauw wan delt voorbij en een specht laat zich horen als we de oprijlaan oprij den van Buitenplaats Ipenoord in Oostkapelle. In de royale voortuin wordt de vlag ge streken. De avond is gevallen. In de bekoorlijke omgeving van de buitenplaats ligt restaurant Green White waar we deze zaterdag avond gaan dineren. Green White staat al lang op ons verlanglijstje. Als we er voorbijrij den kijken we altijd even met een schuin oog naar het statige land huis. De ligging is zonder meer prachtig, maar hoe wordt er ge kookt? Ruim tien jaar geleden heb ben we er met de hele familie ge noten van een zondagse brunch. Het was een geslaagde middag, waarover thuis nog vaak is nage sproken met de keur aan desserts als lekker middelpunt. We staan even stil op de drempel van het restaurant. Welke kant moeten we op? Het is geen door sneerestaurant, waar in een klap zonneklaar is waar de eetzaal is. We lopen op goed geluk verder en willen net in de intieme lounge gaan zitten, als een jonge bedien de voorbijsnelt. Ze wijst naar de serre en zegt: „Loopt u maar ver der en zoek maar een tafeltje voor twee uit. Ik kom er zo aan." Ze is druk in de weer. In deze omgeving verwacht je niet direct zo'n informele ontvangst, maar wij vinden het wel zo pret tig. De inrichting van de eetzaal is gedateerd, met haar grijze-witte te gels, houten eetstoelen met blau we bekleding en bruine gordijnen. Maar toch doet het niets af aan de sfeer. Die ademt ongedwongen heid en ongecompliceerdheid uit. In de eetzaal zit vroeg in de avond een groot gezelschap. Later zal de eetzaal aardig volstromen. Bij onze aperitieven wordt stok brood geserveerd, met zelfgemaak te tapenade en goed smeerbare bo ter. De menukaart zit verpakt in een doosje en bestaat uit kaartjes, ter grootte van bierviltjes. Elk ge recht heeft een eigen kaartje mét bijbehorende, weliswaar willekeu rige 'dierennaam'. Enige reden voor de naam is dat de dieren vas te gasten zijn op Ipenoord. Dat is leuk bedacht. Een vitello tonato bijvoorbeeld heet bij Green White Groene Specht. De plakjes kalfsfri candeau combineren uitstekend met, ook alweer, huisgemaakte to- nijnmayonaise. Aan de wildbouil lon met flensjes (6,00 euro) ont breken de reepjes van de flensjes. Althans, ze zijn niet zichtbaar. De reepjes zijn, zo horen we, jammer lijk opgelost in de soep. Maar de bouillon is in zijn geheel toch een heerlijke appetizer. We vervolgen met een spinazie-ri- cotta taart (16,00 euro) en een bra sem (19,00 euro). 'Dit zijn twee toppers', zegt eigenaar Jan van de Velde. Hij zet met een zwier de mooi opgemaakte borden op tafel en kijkt daarbij zelf met bewonde ring naar de creaties van de kok. De eigenaar heeft een eigenzin nige, losse stijl van bedienen. Het is duidelijk dat hij zich als een vis in het water voelt in deze omge ving. De toppers zien er niet al leen mooi uit, ze zijn voortreffelijk van smaak. 'Hier wordt nog ge kookt', vinden wij. Het zijn geen producten die je kant en klaar bij de groothandel kunt kopen en die in een handomdraai op tafel wor den gezet. De spinazie-ricotta taart bijvoor beeld is verpakt in soesjesdeeg en verfijnd met een anijsachtig kruid. De zeekraal combineert er goed bij. De gebakken brasem is stevig aangebakken en krijgt een opkik ker met de saus 'beurre blanc'. De broccoli-roosjes, boontjes en wor teltjes worden er bijtgaar bij geser veerd. Met gebakken aardappeltjes Op het landgoed Ipenoord huist hotel-restaurant Green White. foto Ruben Oreel Tv foto Ruben Oreel gelte kopen en zo zijn er nog meer ondernemers die op een verant woorde manier en dicht bij huis met 'natuurlijk' eten bezig zijn." Hotel Restaurant Green White. Bui tenplaats Ipenoord, Noordweg 43, 4356 EB Oostkapelle. tel: 0118-591223. www.greenwhite.nl alle dagen open. Pinnen kan. Buitenplaats Hotel Restaurant Green White zijn het allebei volwaardige en smaakvolle gerechten. We sluiten af met een hazelno ten-parfait (7,00 euro; de kaart ver meldt een Wilde eend dessert) en een creme brulée met slagroom en kaneelijs (6.00 euro, Ijsvogel des sert). Het zijn de afsluiters die ons aan ons familie-uitje van jaren te rug döen denken. Het vermoeden is juist dat er veel 'home made' is en dat er gekeken wordt naar de herkomst van de producten. „We weten van alle producten precies waar ze van daan komen", zegt [an van de Vel de. „De keuken kiest voor goede, natuurlijke ingrediënten. We heb ben nu ook Huis Ter Mee in Oost kapelle ontdekt, waar we ons gevo Vader en zoon Van de Velde van Green White.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 63