uili13 Er is meer dan patat, pizza en pannenkoek Week van de Smaak in Zeeland donderdag 17 september 2009 Zondag 20 september De molenaar van de steilingmolen in IJzendijke bakt speltpannenkoe- ken en vertelt over biologische spelt, 13.00 tot 17.00 uur. Dinsdag 22 september Smaaklessen voor kinderen, 9.00 tot 11.30 uur. Kookboerderij Krom- menhoeke, Biggekerke. Cursus proeven biologische wijn, 20.00 tot 22.00 uur. Hogenakker- weg 25, Kruiningen Bierproeverij ambachtelijke en spe- ciaalbieren in Tapperij De Mug in Middelburg, 20.00 uur. Woensdag 23 september jam maken in het Fruitteeltmu seum aan de Annie M. G. Smidtsin- gel in Kapelie, 13.00 tot 16.00 uur. Amusefieten op Noord-Beveland. Hapjes proeven tijdens het fietsen, 9.00 tot 17.00 uur. Proefkaarten: Hotel de Kroon, Wissenkerke. Vrijdag 25 september Vegetarisch diner op het erf van Hof Welgelegen met rondleiding, Nobrdweg in Middelburg, 17.30 tot 21.30 uur. Kookworkshop pompoenen, Kook boerderij Krommenhoeke, Bigge kerke, 17.00 tot 20.30 uur. Zaterdag 26 september Fietsen langs en proeven op kaas boerderij en boomgaard op Wal cheren, 9.00 tot 17.00 uur Biologische markt Noordgouwe, Zuid Bosweg 17, 10.00 tot 14.00u. Proeverij pompoenen en rondlei ding op boerderij Bio Duin in Kou- dekerke, Perduinsweg 3, Koudeker- ke, 9.00 tot en 15.00 uur. Zondag 27 september Proeverij zeekraalproducten, Sint Adriaanstraat 17-19 Goes, 12.00 tot 16.00 uur. 19 tot en met 26 september Rondleiding en proeverij op noten kwekerij Westhof, Westhofsezand- weg 3, 's-Heer Abtskere, 9.00 tot 17.00 uur, niet op zondag. 20 tot en met 27 september Avondvullend diner met producten van eigen boerderij, restaurant de Panhoeve, 's Heer Arendskerke, vanaf 18.30 uur Bierdiner met Emelisser bieren in het restaurant van bierbrouwerij Emelisse in Kamperland, maandag gesloten. 21 tot en met 25 september Week van de Smaak in Ter Valcke, Louise de Colignylaan, Goes. Diver se activiteiten. 23 tot en met 26 september Proeven fruit en sap, Plantiustweg 1, Serooskerke(W), 9.30 tot 16.00 uur. 26 en 27 september Open wijngaarddag, De Druiven- gaerde, Dorpsdijk 2a in Wissenker ke, 13.00 tot 17.00 uur. Voor een aantal activiteiten moet betaald en/of gereserveerd wor den. Meer informatie: www.weekvande- smaak.nl/activiteiten. door Hans Noot De Week van de Smaak, van 20 tot en met 27 septem ber, kent ook dit jaar weer een breed palet aan activiteiten op alle gebieden die met smaak te maken hebben, ook op Zeeuwse bodem. Of het nu om een proe verij gaat, een diner met Zeeuw se biologisch geteelde produc ten, een bezoekje aan een boer derij, wijngaard of brouwerij, het zit allemaal in het program ma van de smaakweek. De gedachte achter deze smaak week is het vestigen van de aan dacht op smaak in het algemeen en op streekgebonden producten, seizoensproducten en biologische voeding in het bijzonder. En dat bij piepjong tot krakend oud, want landelijk doen zon duizend basisscholen en ruim honderd zorginstellingen mee met speciale smaakactiviteiten. Focus bij de jongsten ligt op het ontwikkelen van de smaak en op het bewust Pierre Wind, kokoloog en ambassadeur van de Week van de Smaak, maken dat gezonde voeding be langrijk is: er is meer dan de drie p's patat, pizza en pannenkoek. nen een beperkt budget, per per- De deelnemende kinderen krijgen soon is voor een hele dag eten vijf aan het eind van de week een euro beschikbaar, proberen een heus smaakdiploma uitgereikt en smakelijk maal op de restaurantta- een aantal scholen wordt uitgeno- fel te krijgen. De organisatie heeft digd 25 september naar Den Haag gepoogd per provincie een topkok te konten om in het stadion van te vinden die zich onder de noe- ADO Den Haag mee te doen aan mer Mooie Maaltijd samen met de het evenement Grootste Keuken instellingskok zou buigen over het van Nederland. Er worden zo'n menu, maar men heeft dit idee 10.000 kinderen uit de groepen 6, voor dit jaar laten varen. Lasca ten 7 en 8 verwacht. Dit alles onder de Kate, die zich vanuit de organisatie explosieve leiding van smaakam- bezighoudt met de instellingen, bassadeur, kokoloog en Hagenaar constateert bij de deelnemende in- pur sang, Pierre Wind. stellingen sowieso een toenemend Zorginstellingen kampen met an- enthousiasme om te proberen een dere problemen. Zij moeten bin- betere maaltijd te bereiden. Een andere loot aan de stam van de smaakweek is met de fraaie ti tel Helden van de Smaak opge sierd. Dit jaar ging die prijs voor Zeeland naar Kees Bubberman van brouwerij Emelisse in Kamper land. Een jury buigt zich zaterdag 26 september over zijn bier en ook over de bieren uit elf andere pro vincies. De winnaar mag zich dan een jaar lang tooien met de titel Held van de Smaak 2009. Op de website van de Week van de Smaak kan iedereen zijn eigen held kiezen voor de publieksprijs, die ook wordt uitgereikt.. www.weekvandesmaak.nl Sint Jacobspassage 9 4381 EK Vlissingen tel. 0118 412194

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 61