uili13
Er is meer dan patat,
pizza en pannenkoek
Week van de Smaak in Zeeland
donderdag 17 september 2009
Zondag 20 september
De molenaar van de steilingmolen
in IJzendijke bakt speltpannenkoe-
ken en vertelt over biologische
spelt, 13.00 tot 17.00 uur.
Dinsdag 22 september
Smaaklessen voor kinderen, 9.00
tot 11.30 uur. Kookboerderij Krom-
menhoeke, Biggekerke.
Cursus proeven biologische wijn,
20.00 tot 22.00 uur. Hogenakker-
weg 25, Kruiningen
Bierproeverij ambachtelijke en spe-
ciaalbieren in Tapperij De Mug in
Middelburg, 20.00 uur.
Woensdag 23 september
jam maken in het Fruitteeltmu
seum aan de Annie M. G. Smidtsin-
gel in Kapelie, 13.00 tot 16.00 uur.
Amusefieten op Noord-Beveland.
Hapjes proeven tijdens het fietsen,
9.00 tot 17.00 uur. Proefkaarten:
Hotel de Kroon, Wissenkerke.
Vrijdag 25 september
Vegetarisch diner op het erf van
Hof Welgelegen met rondleiding,
Nobrdweg in Middelburg, 17.30
tot 21.30 uur.
Kookworkshop pompoenen, Kook
boerderij Krommenhoeke, Bigge
kerke, 17.00 tot 20.30 uur.
Zaterdag 26 september
Fietsen langs en proeven op kaas
boerderij en boomgaard op Wal
cheren, 9.00 tot 17.00 uur
Biologische markt Noordgouwe,
Zuid Bosweg 17, 10.00 tot 14.00u.
Proeverij pompoenen en rondlei
ding op boerderij Bio Duin in Kou-
dekerke, Perduinsweg 3, Koudeker-
ke, 9.00 tot en 15.00 uur.
Zondag 27 september
Proeverij zeekraalproducten, Sint
Adriaanstraat 17-19 Goes, 12.00
tot 16.00 uur.
19 tot en met 26 september
Rondleiding en proeverij op noten
kwekerij Westhof, Westhofsezand-
weg 3, 's-Heer Abtskere, 9.00 tot
17.00 uur, niet op zondag.
20 tot en met 27 september
Avondvullend diner met producten
van eigen boerderij, restaurant de
Panhoeve, 's Heer Arendskerke,
vanaf 18.30 uur
Bierdiner met Emelisser bieren in
het restaurant van bierbrouwerij
Emelisse in Kamperland, maandag
gesloten.
21 tot en met 25 september
Week van de Smaak in Ter Valcke,
Louise de Colignylaan, Goes. Diver
se activiteiten.
23 tot en met 26 september
Proeven fruit en sap, Plantiustweg
1, Serooskerke(W), 9.30 tot 16.00
uur.
26 en 27 september
Open wijngaarddag, De Druiven-
gaerde, Dorpsdijk 2a in Wissenker
ke, 13.00 tot 17.00 uur.
Voor een aantal activiteiten moet
betaald en/of gereserveerd wor
den.
Meer informatie: www.weekvande-
smaak.nl/activiteiten.
door Hans Noot
De Week van de
Smaak, van 20 tot
en met 27 septem
ber, kent ook dit
jaar weer een
breed palet aan activiteiten op
alle gebieden die met smaak te
maken hebben, ook op Zeeuwse
bodem. Of het nu om een proe
verij gaat, een diner met Zeeuw
se biologisch geteelde produc
ten, een bezoekje aan een boer
derij, wijngaard of brouwerij,
het zit allemaal in het program
ma van de smaakweek.
De gedachte achter deze smaak
week is het vestigen van de aan
dacht op smaak in het algemeen
en op streekgebonden producten,
seizoensproducten en biologische
voeding in het bijzonder. En dat
bij piepjong tot krakend oud,
want landelijk doen zon duizend
basisscholen en ruim honderd
zorginstellingen mee met speciale
smaakactiviteiten. Focus bij de
jongsten ligt op het ontwikkelen
van de smaak en op het bewust Pierre Wind, kokoloog en ambassadeur van de Week van de Smaak,
maken dat gezonde voeding be
langrijk is: er is meer dan de drie
p's patat, pizza en pannenkoek. nen een beperkt budget, per per-
De deelnemende kinderen krijgen soon is voor een hele dag eten vijf
aan het eind van de week een euro beschikbaar, proberen een
heus smaakdiploma uitgereikt en smakelijk maal op de restaurantta-
een aantal scholen wordt uitgeno- fel te krijgen. De organisatie heeft
digd 25 september naar Den Haag gepoogd per provincie een topkok
te konten om in het stadion van te vinden die zich onder de noe-
ADO Den Haag mee te doen aan mer Mooie Maaltijd samen met de
het evenement Grootste Keuken instellingskok zou buigen over het
van Nederland. Er worden zo'n menu, maar men heeft dit idee
10.000 kinderen uit de groepen 6, voor dit jaar laten varen. Lasca ten
7 en 8 verwacht. Dit alles onder de Kate, die zich vanuit de organisatie
explosieve leiding van smaakam- bezighoudt met de instellingen,
bassadeur, kokoloog en Hagenaar constateert bij de deelnemende in-
pur sang, Pierre Wind. stellingen sowieso een toenemend
Zorginstellingen kampen met an- enthousiasme om te proberen een
dere problemen. Zij moeten bin- betere maaltijd te bereiden.
Een andere loot aan de stam van
de smaakweek is met de fraaie ti
tel Helden van de Smaak opge
sierd. Dit jaar ging die prijs voor
Zeeland naar Kees Bubberman
van brouwerij Emelisse in Kamper
land. Een jury buigt zich zaterdag
26 september over zijn bier en ook
over de bieren uit elf andere pro
vincies. De winnaar mag zich dan
een jaar lang tooien met de titel
Held van de Smaak 2009. Op de
website van de Week van de
Smaak kan iedereen zijn eigen
held kiezen voor de publieksprijs,
die ook wordt uitgereikt..
www.weekvandesmaak.nl
Sint Jacobspassage 9
4381 EK Vlissingen
tel. 0118 412194