Hier groeit gras van
Wandelen langs de boomgaarden
Geen Poespas Dagen en Open Tuin
De mobipers komt naar Zeeland
Cursus natuur en fotografie
dinsdag 1 september 2009
Zaterdag 5 september organiseert het Fruitteeltmuseum een
wandeling met gids langs de fruitboomgaarden in de om
geving van het museum in Kapelle. Tijdens de excursie
wordt aandacht besteed aan de groei, teelt, tijdstip van pluk en
opslag van de verschillende soorten fruitbomen die langs de rou
te staan. De wandeling begint om 13.00 uur vanuit het Fruitteelt
museum en duurt anderhalf uur. De excursie is gratis, wel moet
voor de entree worden betaald. Entree €3,50; voor donateurs, kin
deren en museumkaarthouders is het museum gratis. Na afloop
krijgen deelnemers een museumappeltje of peer mee.
Het Fruitteeltmuseum aan de Annie M.G.Schmidtsingel 1 in Ka
pelle is op zaterdag 5 september geopend van 12.00-16.00 uur, tel:
0113-344904. Zie www.fruitteeltmuseum.nl
Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september houdt Rozen
kwekerij De Bietkreek aan de Zevenhofstedenstraat 9 in II-
zendijke de Geen Poespas Dagen. Dan gaat elke tweede
roos gratis weg. De Bierkreek is een biologische kwekerij van ro
zen, inheems autochtoon bos- en haagplantsoen en bijzondere
erfplanten voor particulieren en bedrijven, www.bierkreek.nl
Aan de Singel in Biervliet ligt De Singelhof. Deze tuin, die ruim
2100 vierkante meter grond beslaat, is van 15 mei tot 15 septem
ber op afspraak open voor groepen (0115-611310 of
singelhof@kpnplanet.nl). In het weekeinde van 5 en 6 september
kunnen mensen van 10 tot 17 uur ook zomaar binnenlopen. Het
thema van dit tuinweekeinde is 'Kleuren Verkleuren'. De ingang
van De Singelhof ligt aan de Singel tussen nummer 22 en 24.
A A obipers, een mobiele grote fruitpers, maakt van appels,
l\ 1 peren natuurtroebel sap. Zelfs walnoten kunnen tot olie
I V 1 geperst worden door de pers. Het is heerlijk om een ei
gen boomgaard te hebben, maar de appels en peren zijn vrijwel
tegelijk rijp. De houders van een boomgaard komen om in het
fruit. Niet alle soorten kunnen er tegen om lang bewaard te wor
den. Door een goede bereidingswijze kan het sap lang worden
bewaard. Tot 2 jaar in de ongeopende zakken van 5 kilo. In de
mobiele pers wordt het sap gepasteuriseerd en in pakken gedaan.
De pers komt 25 en zaterdag 26 september naar 's Heer-Abtsker-
ke. Op 24 oktober zal de pers op een nog nader te bepalen plaats
in Zeeuws-Vlaanderen geplaatst worden. Tot 500 liter is de prijs
voor 1 liter 1 euro. Aanmelden via www.mobipers.nl
De Zeeuwse Volks Universiteit geeft een cursus natuur en
fotografie. Docent is J. Midavaine. Er staan zeven bijeen
komsten gepland, waar diverse aspecten van natuurfoto
grafie worden behandeld. Donderdag 10 september (13.30-16.30
uur) is de kennismakingsbijeenkomst in dorpshuis De Schutse
in Burgh-Haamstede. Aansluitend worden de oudste bomen van
Schouwen opgezocht in het Slotbos van Haamstede.
Een week later - 17 september - wordt een bezoek gebracht aan
de Westduinen op Goeree, waar de zeldzame herfstschroeforchis
groeit. Donderdag 24 september worden er foto's gemaakt in het
schorrengebied van het Nationale Park Oosterschelde. De eerste
oktober wordt de vogeltrek vanaf het hoogste duin van Walche
ren bekeken. Info over resterende bijeenkomsten: 0118 634800.
door Ondine van der Vleuten
Bij kwekerij In Goede Aar
de te Biervliet worden ko
mend weekeinde de Gras-
sendagen gehouden. Deze
kwekerij is gespecialiseerd in de be
tere borderplanten en grassen. Uit
de enorme hoeveelheid grassen
die voorhanden is, hebben Frans
en Franny Geijsels naar eigen zeg
gen de mooiste, de gezondste en
de stevigste geselecteerd. Of, zoals
het op de website staat, alleen
'grassen van onbesproken gedrag'
- die niet woekeren of vervelend
uitzaaien - uit de hele wereld. Zijn
er ook geurende grassen? Frans
Geijsels moet even nadenken voor
hij ja zegt. „Daar zijn er maar heel
weinig van. Sporobolus heterole-
pis, bijvoorbeeld. Een traag-
groeiend gras dat vooral 's avonds
naar koriander en vanille geurt."
Gras is bij uitstek geschikt om re
liëf en rust in een border te bren
gen. En als de natuur in de herfst
tot rust komt, en de meeste bloe
men uitgebloeid zijn, zijn het de
grassen die met hun bloeiwijzen
en kleur een tuin nog kunnen op
fleuren.
De top vijf van favoriete grassen
van Frans ziet er zo uit:
1. Panicum 'Shenandoah'
„Een prairiegras van 1.20 meter
hoog dat winterhard is en prachti
ge rode punten heeft in het groei
seizoen. Wat in de herfst nog niet
rood is, wordt geel. Door zijn sil
houet zelfs in de winter nog leuk.
Woekert niet en heeft een hoge
aaibaarheidsfactor."
2. Pennisetum 'Little Bunny'
„Japanse, grassoort die 40 cm hoog
wordt en bij uitstek geschikt is om
rust in de border te brengen. Lek-
Van de honderd uien die in
Nederland geteeld worden,
gaan er negentig naar het
buitenland. „Wij exporteren zelf
naar meer dan zeventig landen",
zegt Jaap Wiskerke. Hij is, samen
met broer Kees, eigenaar van het
hypermoderne Wiskerke Onions
in Yerseke.
Met één druk op de knop is de
herkomst van geleverde uien te
traceren, inclusief de gegevens van
het perceel waarop deze uien zijn
geteeld.
Per jaar gaat er meer dan 100 mil
joen kilo uien de deur uit bij Wis
kerke Onions, dat zich het groot
ste uiensorteerbedrijf ter wereld
mag noemen.
Het bedrijf heeft contracten met
telers en verbouwt daarnaast zelf
ook. Augustus en september zijn
de maanden waarin de Nederland
se ui geoogst wordt. Zo'n 20.000
hectare, waarvan 6000 onder de
grote rivieren, is met uien be
plant. Per jaar eet een Nederlan
der zo'n 8 kilo uien. In landen als
Senegal eten ze wel vier keer zo
veel.
En een groot deel daarvan moet
worden geïmporteerd. De Senega
lese uien zijn namelijk niet ge
schikt om te bewaren. Uien die in
Senegal en andere landen rond de
keerkringen (23>/2° zuider- en
noorderbreedte) groeien, heten
'korte-daguien'.
Langedag-uien groeien in landen
als Nederland, waar de uien aan
zienlijk meer uren daglicht krijgen
tijdens het groeiseizoen.
Dan krijg je goede bewaar-uien,
die je kunt exporteren als ze el
ders op zijn. Dat doet Wiskerke
Onions. Daarbij heeft het bedrijf
profijt van de centrale ligging: tus
sen de havens van Rotterdam en
Antwerpen, vlakbij die van Vlis-
singen, bij de weg en het spoor.
Vroeger liep het spoor zelfs door
de bedrijfshal. Dat had opa Jacob,
die het bedrijf in 1933 oprichtte,
slim geregeld.
In Nederland worden zogenaam
de 'kookuien' geteeld: rode, gele,
witte; sjalotjes, goud- en zilveruit
jes (voor de Belgische markt). De
zoete komen uit 'kortedag-landen'
als Chili en Spanje.
Gestoofde uien
Snij een kilo uien in ringen en fruit
ze in roomboter goudgeel en gaar.
Voeg zout, peper en tijm toe en laat
enkele minuten sudderen. Meng een
eetlepel bloem en 2,5 dl bouillon, 1
eetlepel azijn en 1 theelepel mosterd
en giet dit erbij. Breng aan de kook,
laat het nog drie minuten sudderen
en serveer bestrooid met peterselie.
)aap Wiskerke van Wiskerke Onions. foto Ronald den Dekker
Morgen is de eerste van drie Grassendagen bij kwekerij In Goede Aarde in Biervliet. Zaterdag en zondag zijn ook de nabijgeleger