Hier groeit gras van Wandelen langs de boomgaarden Geen Poespas Dagen en Open Tuin De mobipers komt naar Zeeland Cursus natuur en fotografie dinsdag 1 september 2009 Zaterdag 5 september organiseert het Fruitteeltmuseum een wandeling met gids langs de fruitboomgaarden in de om geving van het museum in Kapelle. Tijdens de excursie wordt aandacht besteed aan de groei, teelt, tijdstip van pluk en opslag van de verschillende soorten fruitbomen die langs de rou te staan. De wandeling begint om 13.00 uur vanuit het Fruitteelt museum en duurt anderhalf uur. De excursie is gratis, wel moet voor de entree worden betaald. Entree €3,50; voor donateurs, kin deren en museumkaarthouders is het museum gratis. Na afloop krijgen deelnemers een museumappeltje of peer mee. Het Fruitteeltmuseum aan de Annie M.G.Schmidtsingel 1 in Ka pelle is op zaterdag 5 september geopend van 12.00-16.00 uur, tel: 0113-344904. Zie www.fruitteeltmuseum.nl Vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september houdt Rozen kwekerij De Bietkreek aan de Zevenhofstedenstraat 9 in II- zendijke de Geen Poespas Dagen. Dan gaat elke tweede roos gratis weg. De Bierkreek is een biologische kwekerij van ro zen, inheems autochtoon bos- en haagplantsoen en bijzondere erfplanten voor particulieren en bedrijven, www.bierkreek.nl Aan de Singel in Biervliet ligt De Singelhof. Deze tuin, die ruim 2100 vierkante meter grond beslaat, is van 15 mei tot 15 septem ber op afspraak open voor groepen (0115-611310 of singelhof@kpnplanet.nl). In het weekeinde van 5 en 6 september kunnen mensen van 10 tot 17 uur ook zomaar binnenlopen. Het thema van dit tuinweekeinde is 'Kleuren Verkleuren'. De ingang van De Singelhof ligt aan de Singel tussen nummer 22 en 24. A A obipers, een mobiele grote fruitpers, maakt van appels, l\ 1 peren natuurtroebel sap. Zelfs walnoten kunnen tot olie I V 1 geperst worden door de pers. Het is heerlijk om een ei gen boomgaard te hebben, maar de appels en peren zijn vrijwel tegelijk rijp. De houders van een boomgaard komen om in het fruit. Niet alle soorten kunnen er tegen om lang bewaard te wor den. Door een goede bereidingswijze kan het sap lang worden bewaard. Tot 2 jaar in de ongeopende zakken van 5 kilo. In de mobiele pers wordt het sap gepasteuriseerd en in pakken gedaan. De pers komt 25 en zaterdag 26 september naar 's Heer-Abtsker- ke. Op 24 oktober zal de pers op een nog nader te bepalen plaats in Zeeuws-Vlaanderen geplaatst worden. Tot 500 liter is de prijs voor 1 liter 1 euro. Aanmelden via www.mobipers.nl De Zeeuwse Volks Universiteit geeft een cursus natuur en fotografie. Docent is J. Midavaine. Er staan zeven bijeen komsten gepland, waar diverse aspecten van natuurfoto grafie worden behandeld. Donderdag 10 september (13.30-16.30 uur) is de kennismakingsbijeenkomst in dorpshuis De Schutse in Burgh-Haamstede. Aansluitend worden de oudste bomen van Schouwen opgezocht in het Slotbos van Haamstede. Een week later - 17 september - wordt een bezoek gebracht aan de Westduinen op Goeree, waar de zeldzame herfstschroeforchis groeit. Donderdag 24 september worden er foto's gemaakt in het schorrengebied van het Nationale Park Oosterschelde. De eerste oktober wordt de vogeltrek vanaf het hoogste duin van Walche ren bekeken. Info over resterende bijeenkomsten: 0118 634800. door Ondine van der Vleuten Bij kwekerij In Goede Aar de te Biervliet worden ko mend weekeinde de Gras- sendagen gehouden. Deze kwekerij is gespecialiseerd in de be tere borderplanten en grassen. Uit de enorme hoeveelheid grassen die voorhanden is, hebben Frans en Franny Geijsels naar eigen zeg gen de mooiste, de gezondste en de stevigste geselecteerd. Of, zoals het op de website staat, alleen 'grassen van onbesproken gedrag' - die niet woekeren of vervelend uitzaaien - uit de hele wereld. Zijn er ook geurende grassen? Frans Geijsels moet even nadenken voor hij ja zegt. „Daar zijn er maar heel weinig van. Sporobolus heterole- pis, bijvoorbeeld. Een traag- groeiend gras dat vooral 's avonds naar koriander en vanille geurt." Gras is bij uitstek geschikt om re liëf en rust in een border te bren gen. En als de natuur in de herfst tot rust komt, en de meeste bloe men uitgebloeid zijn, zijn het de grassen die met hun bloeiwijzen en kleur een tuin nog kunnen op fleuren. De top vijf van favoriete grassen van Frans ziet er zo uit: 1. Panicum 'Shenandoah' „Een prairiegras van 1.20 meter hoog dat winterhard is en prachti ge rode punten heeft in het groei seizoen. Wat in de herfst nog niet rood is, wordt geel. Door zijn sil houet zelfs in de winter nog leuk. Woekert niet en heeft een hoge aaibaarheidsfactor." 2. Pennisetum 'Little Bunny' „Japanse, grassoort die 40 cm hoog wordt en bij uitstek geschikt is om rust in de border te brengen. Lek- Van de honderd uien die in Nederland geteeld worden, gaan er negentig naar het buitenland. „Wij exporteren zelf naar meer dan zeventig landen", zegt Jaap Wiskerke. Hij is, samen met broer Kees, eigenaar van het hypermoderne Wiskerke Onions in Yerseke. Met één druk op de knop is de herkomst van geleverde uien te traceren, inclusief de gegevens van het perceel waarop deze uien zijn geteeld. Per jaar gaat er meer dan 100 mil joen kilo uien de deur uit bij Wis kerke Onions, dat zich het groot ste uiensorteerbedrijf ter wereld mag noemen. Het bedrijf heeft contracten met telers en verbouwt daarnaast zelf ook. Augustus en september zijn de maanden waarin de Nederland se ui geoogst wordt. Zo'n 20.000 hectare, waarvan 6000 onder de grote rivieren, is met uien be plant. Per jaar eet een Nederlan der zo'n 8 kilo uien. In landen als Senegal eten ze wel vier keer zo veel. En een groot deel daarvan moet worden geïmporteerd. De Senega lese uien zijn namelijk niet ge schikt om te bewaren. Uien die in Senegal en andere landen rond de keerkringen (23>/2° zuider- en noorderbreedte) groeien, heten 'korte-daguien'. Langedag-uien groeien in landen als Nederland, waar de uien aan zienlijk meer uren daglicht krijgen tijdens het groeiseizoen. Dan krijg je goede bewaar-uien, die je kunt exporteren als ze el ders op zijn. Dat doet Wiskerke Onions. Daarbij heeft het bedrijf profijt van de centrale ligging: tus sen de havens van Rotterdam en Antwerpen, vlakbij die van Vlis- singen, bij de weg en het spoor. Vroeger liep het spoor zelfs door de bedrijfshal. Dat had opa Jacob, die het bedrijf in 1933 oprichtte, slim geregeld. In Nederland worden zogenaam de 'kookuien' geteeld: rode, gele, witte; sjalotjes, goud- en zilveruit jes (voor de Belgische markt). De zoete komen uit 'kortedag-landen' als Chili en Spanje. Gestoofde uien Snij een kilo uien in ringen en fruit ze in roomboter goudgeel en gaar. Voeg zout, peper en tijm toe en laat enkele minuten sudderen. Meng een eetlepel bloem en 2,5 dl bouillon, 1 eetlepel azijn en 1 theelepel mosterd en giet dit erbij. Breng aan de kook, laat het nog drie minuten sudderen en serveer bestrooid met peterselie. )aap Wiskerke van Wiskerke Onions. foto Ronald den Dekker Morgen is de eerste van drie Grassendagen bij kwekerij In Goede Aarde in Biervliet. Zaterdag en zondag zijn ook de nabijgeleger

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 68