Springen in de tijd 2 zaterdag 22 augustus 2009 De Zomerverslaggevers nemen dezer weken al het moois in het Nationaal Park Ooster- schelde tot zich. Christal Cadiot fietste - en verdwaalde - met een vriendin zo'n vijftien ki lometer op een tandem langs Westenschou- wen en Burgh-Haamstede. door Christal Gadiot Als je vóór zit, voelt het alsof je achterwiel blijft hangen en moet je even opnieuw je balans terug vinden. Wanneer je achter zit, is het erg verleidelijk om het stuur te gebrui ken zoals je dat op een normale fiets ook zou doen. Helaas zit dit stuur vast en zorgt bijsturen alleen maar voor nog meer gestuntel. Terwijl ik de instructies in het boekje probeer te ontcijferen, rij den we de eerste weg in. Meteen daarna gaat het al mis. We hadden al eerder moeten afslaan. Keren met een tandem is niet het meest prettige dat je je kunt voor stellen. Het ding is vrij zwaar, en wanneer je ermee tussen al het an dere verkeer wilt manoeuvreren zul je toch wel moeten afstappen. We zijn weer op weg. De instruc ties wijzen op abelen die onder weg te zien zijn. Jammer genoeg had ik op dat moment geen flauw idee wat een abeel (een boom) was, dus die ontgingen mij volle- dig. Na een flinke helling komen we aan bij het strand van Westen- schouwen. Ik loop de duin op om de zee te zien. Het zand schroeit onder mijn voeten. „Heb je zin om te zwemmen", vraag ik Ann. „Zeker wel", ant woordt ze, en binnen een paar mi nuten liggen we in het water. Na deze welkome verkoeling op het strand gaan we weer verder. In de fietsroute-instructies wordt T an Midavaine (58), eigenaar I van trampolinecentrum en na- I tuurinformatiepunt Wester- I schouwen verhuurt onder meer fietsen, tandems en skelters. Als ik aankom zijn echter bijna al le normale fietsen al verhuurd. Er zijn wel nog een paar tandems. Vooruit dan maar, we proberen het wel. Jan verkoopt ook fietsrou teboekjes met achtergrondinforma tie over de omgeving. Samen met Ann-Kathrin (20) ga ik de fiets tocht 'Springen in de tijd' volgen. Deze tocht voert langs de Ooster- schelde, Burghsluis en Boswachter- ij Westerschouwen. Na enig gestuntel zitten we op de fiets. Het is behoorlijk wennen. De haven van Burghsluis. foto Mechteld Jansen door Ondine van der Vleuten De familie van de 'gewone bonen' (Phaseolus vulga ris) bevat twee soorten die mét de peul gegeten worden: de sperzieboon en de snijboon. Over die laatste hebben we het de ze keer. De naam verwijst naar de ouderwetse bereidingswijze, waar bij deze platte, brede boon in smal le reepjes wordt gesneden. Vroeger was er in elke keuken wel een snij- bonenmolen te vinden. De oude rassen hadden namelijk een harde naad; door de boon te snijden, had je daar bij het eten geen last van. Tegenwoordig hoeft het niet meer. Eind juni werden bij tuin- dersbedrijf Kesteloo aan de Middel- burgseweg in Koudekerke de bo nen in kistjes gezaaid. Een week la ter werden ze uitgeplant in de kas: duizend vierkante meter, en een tijdje later aan de andere kant nóg eens duizend. Die gaan de komen de maanden één tot drie kilo per m2 opleveren. Op 1 augustus werd voor het eerst geplukt, en sinds dien drie keer per week. Want snij bonen moeten geplukt worden als ze nog jong, dun en sappig zijn. Bestrijdingsmiddelen komen er amper aan te pas - een beetje, bio logisch, tegen luis en trips. En mest heeft de snijboon al hele maal niet nodig. Sterker nog: zoals alle vlinderbloemigen brengt de boon zélf waardevolle voedings stoffen in de grond, namelijk stik stofbolletjes, waarvan de volgende teelt weer kan profitereR. Snijbonen werden vroeger gepe keld, voor de winter. De zoon van Cees Kesteloo doet dat nog steeds. Neem per drie kilo één kilo zout zonder jodium. Leg bonen en zout in lagen om en om in een Keulse pot. Eindig met een laagje zout en druk alles flink aan, zodat alles onder de pekel staat. Sluit af met een schotel, waarop je een steen legt. Week voor gebruik de bonen en spoel ze een paar keer goed, anders zijn ze veel te zout! Blote kindertjes in het gras Kook gespoelde zoute of verse snijbo nen - het gras - zo'n twintig minu ten met een verse worst of rook worst. Giet na zo'n twintig minuten koken af roer er een klontje boter en een potje witte bonen - de blote kind jes - door. Voeg peper en bij verse snijbonen ook zout naar smaak toe. Cees Kesteloo met een doosje snij- bonenoogst van zomer 2009. foto Lex de Meester Een fietstocht langs de Schouwse kust staat gelijk aan ontspannen, genieten en, als het meezit, een kleurtje opdoen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 76