Springen in de tijd
2
zaterdag 22 augustus 2009
De Zomerverslaggevers nemen dezer weken
al het moois in het Nationaal Park Ooster-
schelde tot zich. Christal Cadiot fietste - en
verdwaalde - met een vriendin zo'n vijftien ki
lometer op een tandem langs Westenschou-
wen en Burgh-Haamstede.
door Christal Gadiot
Als je vóór zit, voelt het alsof je
achterwiel blijft hangen en moet
je even opnieuw je balans terug
vinden.
Wanneer je achter zit, is het erg
verleidelijk om het stuur te gebrui
ken zoals je dat op een normale
fiets ook zou doen. Helaas zit dit
stuur vast en zorgt bijsturen alleen
maar voor nog meer gestuntel.
Terwijl ik de instructies in het
boekje probeer te ontcijferen, rij
den we de eerste weg in. Meteen
daarna gaat het al mis. We hadden
al eerder moeten afslaan.
Keren met een tandem is niet het
meest prettige dat je je kunt voor
stellen. Het ding is vrij zwaar, en
wanneer je ermee tussen al het an
dere verkeer wilt manoeuvreren
zul je toch wel moeten afstappen.
We zijn weer op weg. De instruc
ties wijzen op abelen die onder
weg te zien zijn. Jammer genoeg
had ik op dat moment geen flauw
idee wat een abeel (een boom)
was, dus die ontgingen mij volle-
dig.
Na een flinke helling komen we
aan bij het strand van Westen-
schouwen. Ik loop de duin op om
de zee te zien. Het zand schroeit
onder mijn voeten.
„Heb je zin om te zwemmen",
vraag ik Ann. „Zeker wel", ant
woordt ze, en binnen een paar mi
nuten liggen we in het water. Na
deze welkome verkoeling op het
strand gaan we weer verder.
In de fietsroute-instructies wordt
T an Midavaine (58), eigenaar
I van trampolinecentrum en na-
I tuurinformatiepunt Wester-
I schouwen verhuurt onder
meer fietsen, tandems
en skelters.
Als ik aankom zijn echter bijna al
le normale fietsen al verhuurd. Er
zijn wel nog een paar tandems.
Vooruit dan maar, we proberen
het wel. Jan verkoopt ook fietsrou
teboekjes met achtergrondinforma
tie over de omgeving. Samen met
Ann-Kathrin (20) ga ik de fiets
tocht 'Springen in de tijd' volgen.
Deze tocht voert langs de Ooster-
schelde, Burghsluis en Boswachter-
ij Westerschouwen.
Na enig gestuntel zitten we op de
fiets. Het is behoorlijk wennen.
De haven van Burghsluis. foto Mechteld Jansen
door Ondine van der Vleuten
De familie van de 'gewone
bonen' (Phaseolus vulga
ris) bevat twee soorten
die mét de peul gegeten worden:
de sperzieboon en de snijboon.
Over die laatste hebben we het de
ze keer. De naam verwijst naar de
ouderwetse bereidingswijze, waar
bij deze platte, brede boon in smal
le reepjes wordt gesneden. Vroeger
was er in elke keuken wel een snij-
bonenmolen te vinden. De oude
rassen hadden namelijk een harde
naad; door de boon te snijden,
had je daar bij het eten geen last
van. Tegenwoordig hoeft het niet
meer. Eind juni werden bij tuin-
dersbedrijf Kesteloo aan de Middel-
burgseweg in Koudekerke de bo
nen in kistjes gezaaid. Een week la
ter werden ze uitgeplant in de kas:
duizend vierkante meter, en een
tijdje later aan de andere kant nóg
eens duizend. Die gaan de komen
de maanden één tot drie kilo per
m2 opleveren. Op 1 augustus werd
voor het eerst geplukt, en sinds
dien drie keer per week. Want snij
bonen moeten geplukt worden als
ze nog jong, dun en sappig zijn.
Bestrijdingsmiddelen komen er
amper aan te pas - een beetje, bio
logisch, tegen luis en trips. En
mest heeft de snijboon al hele
maal niet nodig. Sterker nog: zoals
alle vlinderbloemigen brengt de
boon zélf waardevolle voedings
stoffen in de grond, namelijk stik
stofbolletjes, waarvan de volgende
teelt weer kan profitereR.
Snijbonen werden vroeger gepe
keld, voor de winter. De zoon van
Cees Kesteloo doet dat nog steeds.
Neem per drie kilo één kilo zout
zonder jodium.
Leg bonen en zout in lagen om en
om in een Keulse pot. Eindig met
een laagje zout en druk alles flink
aan, zodat alles onder de pekel
staat. Sluit af met een schotel,
waarop je een steen legt. Week
voor gebruik de bonen en spoel ze
een paar keer goed, anders zijn ze
veel te zout!
Blote kindertjes in het gras
Kook gespoelde zoute of verse snijbo
nen - het gras - zo'n twintig minu
ten met een verse worst of rook
worst. Giet na zo'n twintig minuten
koken af roer er een klontje boter en
een potje witte bonen - de blote kind
jes - door. Voeg peper en bij verse
snijbonen ook zout naar smaak toe.
Cees Kesteloo met een doosje snij-
bonenoogst van zomer 2009.
foto Lex de Meester
Een fietstocht langs de Schouwse kust staat gelijk aan ontspannen, genieten en, als het meezit, een kleurtje opdoen.