PZC
Echt Italiaans,
met echte kaas
Europa geeft steun Verbod treft protest
aan oestervisserij op de Zeelandbrug
Volop zomer
in Zeeland
36 zaterdag 22 augustus 2009
Mike Smits, Cabriele Piras en Lina Tidili van La Piccola Italia. foto Lex de Meester
IN BEELD
Lina Tidili hoorde het pas de vol-
gende dag en was compleet
door het nieuws overvallen: de
pizza margherita van haar res
taurant La Piccola Italia in Mid
delburg is door de ANWB tot beste van
Nederland gekozen. „Het is heel, heel,
heel, heel leuk", zegt ze. „En het is natuur
lijke een kroon op ons werk: want we
zijn er al jaren mee bezig."
Vooruit: de ANWB testte natuurlijk lang
niet alle pizzabakkers in Nederland, en
een pizzeria in Groningen scoorde beter
op smaak, maar bij tests in het laborato
rium bleek die pizzeria nepkaas te gebrui
ken. Népkaas? „Er zijn een heleboel be
drijven die dat doen", gruwt Tidili. „Nep
kaas, of analoog kaas, zoals het ook wordt
genoemd, kost maar drie euro vijftig in
koop. Echte, goede mozzarella kost negen
euro vijftig. Er zit dus een betere marge
op voor bedrijven, maar de vraag is of je
dat moet willen gebruiken. Klanten proe
ven dan misschien geen verschil, de vraag
is of je dat zélf wil. Dat heeft te maken
door Nadia Berkeider
met de zorg voor de kwaliteit van je pro
duct, van A tot Z."
Nog even wat uitleg over een margharita,
de moeder aller pizza's: „Een pizza marg
harita is het beste om een pizzeria te tes
ten, want je moet testen of de basis klopt.
En een margharita is de basis van de piz
za: alleen bodem, tomatensaus en kaas.
Als dat goed is, is de rest ook goed. Extra
ingrediënten beïnvloeden de smaak en
niet iedereen is liefhebber van bijvoor
beeld tonijn of salami op een pizza. Dat is
voor iedereen verschillend. Bij een marg
harita hoor je goed te kunnen proeven of
de bodem krokant is, of er goede toma
ten gebruikt zijn en welke kaas er op de
pizza zit."
Het restaurant zit sinds 2003 op de Dam
in Middelburg. In de jaren tachtig was er
ook een Piccola Italia in Middelburg, aan
de Vlasmarkt. Dat restaurant was van Ti-
dili's vader.
Om de verkiezing door de ANWB te vie
ren, krijgen klanten die vandaag een
margharita afhalen, hun pizza die nor
maal ruim zes euro kost, voor twee euro
vijftig. Het geheim van La Piccola Italia?
„Goede producten en het Italiaanse niet
verloochenen: We gebruiken bloem uit
Italië, kaas uit Italië en tomaten uit Ita
lië." En de pizza in de lucht gooien, helpt
dat? „Dat is puur voor de show", zegt Ti
dili. „Maar je moet het deeg niet uitrol
len: sommige bedrijven gebruiken een
machine, maar dan krijg je pizza's die
overal even dik zijn. En dan krijg je niet
van die lekkere luchtbelletjes in de korst.
Wij slaan de pizza: eerst duw je de korst
erin, met je vingers, zodat de pizza wat
dikker wordt aan de rand. Vervolgens
geef je hem klappen; daarmee kun je de
dikte van de pizza bepalen. Die is van be
lang: een pizza die zwaarder beladen
wordt met ingrediënten, moet dikker
zijn. Mensen denken dat pizza bakken
makkelijk is, maar er komt meer bij kij
ken dan ze denken."
'De media doen net of ik met prikkeldraad Antwerpen
aan het afsluiten ben voor de Zeeuwse mossel'
Vlaams parlementslid Annick de Ridder naar aanleiding van de reacties op de
door haar voorgestelde 'mosselboycot'
De Nederlandse Oestervereniging
krijgt 3,5 ton Europese subsidie voor
onderzoek naar nieuwe kweekmetho-
den en verbreding van de markt. In
novatie is volgens voorzitter Cees van
Liere nodig om de rentabiliteit te ver
beteren. De Zeeuwse oestervissers kre
gen vorig seizoen een knauw door de
concurrentie en mindere kwaliteit.
Burgemeester Rabelink van Schou-
wen-Duiveland verbiedt de actie op
de Zeelandbrug waarmee duikers en
vissers wilden protesteren tegen het
gebruik van staalslakken bij dijkver
sterking in de Oosterschelde. Ze wil
den bij een geopende brug flyers over
handigen aan wachtende automobilis
ten. Rabelink vindt dat onveilig.
De zomer van 2009 ver
loopt zo gek nog niet. Af1
gezien van wat sombere
dagen schijnt de zon zo
uitbundig dat strandtent
houders nu al gewag ma
ken van een goed sei
zoen, ook al doen veel
mensen het zuinig aan.
Een massa toeristen trot
seert de files en trekt spo
ren door het duinzand.
a VIDEO VAN DE WEEK
Grootste graancirkel in Wilhelminapolder
www.pzc.nl/video
reacties: 519
Zij geen mosselen wij geen
Belgisch bier
eens 59%
MEEST GELEZEN OP
WWW.PZC.NL
1. Sergio Herman breidt uit
(16/8)
2. Middelburger betaalde tiener
meisjes voor seks (18/8)
3. Uitwijkmanoeuvre voor rub
berboot (16/8)
IN BINNEN- EN BUITENLAND
Brand kost kinderen leven
Kampen reageert verslagen op de brand die
woensdagmorgen vroeg het leven kost aan
vier jongens uit een gezin. De slachtoffers
zijn een, vier, zes en acht jaar oud. De moe
der en de tien andere kinderen uit het ge
zin konden ontkomen. De vader, een schip
per, was tijdens het drama in Düsseldorf.
Ramadan aan de kant gezet
Integratieadviseur Tariq Ramadan moet
weg bij de gemeente Rotterdam en de Eras
mus Universiteit, waar hij gasthoogleraar
was. Dat gebeurde nadat bekend werd dat
de islamoloog een tv-programma over de is
lam maakt voor een nieuwszender die
door de Iraanse regering wordt betaald.
Jeugd dronken achter stuur
Veel jonge automobilisten gaan zich gere
geld zo aan de drank te buiten dat hun rij
bewijs wordt ingetrokken. Vooral tijdens
de uitgaansavonden gaat het mis. Dat blijkt
uit een rapport van het ministerie van Ver
keer en Waterstaat en het Bureau Verkeers
handhaving van het Openbaar Ministerie.
MAANDAG 10 AUGUSTUS
Vierentwintig Zeeuwse restau
rants beginnen aan de Natio
nale Restaurant Week.
DINSDAG 11 AUGUSTUS
Opblaasbaar paviljoen in Mid
delburg met fotoproject Nieu
we groeten uit..
WOENSDAG 12 AUGUSTUS
Alle vrijwilligers in Bruinisse
krijgen in de oudheidkamer
een gratis bolus.
DONDERDAG 13 AUGUSTUS
Fractievoorzitters in de Zeeuw
se waterschappen praten over
een nieuwe dijkgraaf.
VRIJDAG 14 AUGUSTUS
In Amsterdam begint de Uit
markt. Zeeland heeft voor het
eerst een eigen paviljoen.
ZATERDAG 15 AUGUSTUS
Hulst staat twee dagen in het
teken van de sluwe streken
van Reynaert de Vos.