PZC Echt Italiaans, met echte kaas Europa geeft steun Verbod treft protest aan oestervisserij op de Zeelandbrug Volop zomer in Zeeland 36 zaterdag 22 augustus 2009 Mike Smits, Cabriele Piras en Lina Tidili van La Piccola Italia. foto Lex de Meester IN BEELD Lina Tidili hoorde het pas de vol- gende dag en was compleet door het nieuws overvallen: de pizza margherita van haar res taurant La Piccola Italia in Mid delburg is door de ANWB tot beste van Nederland gekozen. „Het is heel, heel, heel, heel leuk", zegt ze. „En het is natuur lijke een kroon op ons werk: want we zijn er al jaren mee bezig." Vooruit: de ANWB testte natuurlijk lang niet alle pizzabakkers in Nederland, en een pizzeria in Groningen scoorde beter op smaak, maar bij tests in het laborato rium bleek die pizzeria nepkaas te gebrui ken. Népkaas? „Er zijn een heleboel be drijven die dat doen", gruwt Tidili. „Nep kaas, of analoog kaas, zoals het ook wordt genoemd, kost maar drie euro vijftig in koop. Echte, goede mozzarella kost negen euro vijftig. Er zit dus een betere marge op voor bedrijven, maar de vraag is of je dat moet willen gebruiken. Klanten proe ven dan misschien geen verschil, de vraag is of je dat zélf wil. Dat heeft te maken door Nadia Berkeider met de zorg voor de kwaliteit van je pro duct, van A tot Z." Nog even wat uitleg over een margharita, de moeder aller pizza's: „Een pizza marg harita is het beste om een pizzeria te tes ten, want je moet testen of de basis klopt. En een margharita is de basis van de piz za: alleen bodem, tomatensaus en kaas. Als dat goed is, is de rest ook goed. Extra ingrediënten beïnvloeden de smaak en niet iedereen is liefhebber van bijvoor beeld tonijn of salami op een pizza. Dat is voor iedereen verschillend. Bij een marg harita hoor je goed te kunnen proeven of de bodem krokant is, of er goede toma ten gebruikt zijn en welke kaas er op de pizza zit." Het restaurant zit sinds 2003 op de Dam in Middelburg. In de jaren tachtig was er ook een Piccola Italia in Middelburg, aan de Vlasmarkt. Dat restaurant was van Ti- dili's vader. Om de verkiezing door de ANWB te vie ren, krijgen klanten die vandaag een margharita afhalen, hun pizza die nor maal ruim zes euro kost, voor twee euro vijftig. Het geheim van La Piccola Italia? „Goede producten en het Italiaanse niet verloochenen: We gebruiken bloem uit Italië, kaas uit Italië en tomaten uit Ita lië." En de pizza in de lucht gooien, helpt dat? „Dat is puur voor de show", zegt Ti dili. „Maar je moet het deeg niet uitrol len: sommige bedrijven gebruiken een machine, maar dan krijg je pizza's die overal even dik zijn. En dan krijg je niet van die lekkere luchtbelletjes in de korst. Wij slaan de pizza: eerst duw je de korst erin, met je vingers, zodat de pizza wat dikker wordt aan de rand. Vervolgens geef je hem klappen; daarmee kun je de dikte van de pizza bepalen. Die is van be lang: een pizza die zwaarder beladen wordt met ingrediënten, moet dikker zijn. Mensen denken dat pizza bakken makkelijk is, maar er komt meer bij kij ken dan ze denken." 'De media doen net of ik met prikkeldraad Antwerpen aan het afsluiten ben voor de Zeeuwse mossel' Vlaams parlementslid Annick de Ridder naar aanleiding van de reacties op de door haar voorgestelde 'mosselboycot' De Nederlandse Oestervereniging krijgt 3,5 ton Europese subsidie voor onderzoek naar nieuwe kweekmetho- den en verbreding van de markt. In novatie is volgens voorzitter Cees van Liere nodig om de rentabiliteit te ver beteren. De Zeeuwse oestervissers kre gen vorig seizoen een knauw door de concurrentie en mindere kwaliteit. Burgemeester Rabelink van Schou- wen-Duiveland verbiedt de actie op de Zeelandbrug waarmee duikers en vissers wilden protesteren tegen het gebruik van staalslakken bij dijkver sterking in de Oosterschelde. Ze wil den bij een geopende brug flyers over handigen aan wachtende automobilis ten. Rabelink vindt dat onveilig. De zomer van 2009 ver loopt zo gek nog niet. Af1 gezien van wat sombere dagen schijnt de zon zo uitbundig dat strandtent houders nu al gewag ma ken van een goed sei zoen, ook al doen veel mensen het zuinig aan. Een massa toeristen trot seert de files en trekt spo ren door het duinzand. a VIDEO VAN DE WEEK Grootste graancirkel in Wilhelminapolder www.pzc.nl/video reacties: 519 Zij geen mosselen wij geen Belgisch bier eens 59% MEEST GELEZEN OP WWW.PZC.NL 1. Sergio Herman breidt uit (16/8) 2. Middelburger betaalde tiener meisjes voor seks (18/8) 3. Uitwijkmanoeuvre voor rub berboot (16/8) IN BINNEN- EN BUITENLAND Brand kost kinderen leven Kampen reageert verslagen op de brand die woensdagmorgen vroeg het leven kost aan vier jongens uit een gezin. De slachtoffers zijn een, vier, zes en acht jaar oud. De moe der en de tien andere kinderen uit het ge zin konden ontkomen. De vader, een schip per, was tijdens het drama in Düsseldorf. Ramadan aan de kant gezet Integratieadviseur Tariq Ramadan moet weg bij de gemeente Rotterdam en de Eras mus Universiteit, waar hij gasthoogleraar was. Dat gebeurde nadat bekend werd dat de islamoloog een tv-programma over de is lam maakt voor een nieuwszender die door de Iraanse regering wordt betaald. Jeugd dronken achter stuur Veel jonge automobilisten gaan zich gere geld zo aan de drank te buiten dat hun rij bewijs wordt ingetrokken. Vooral tijdens de uitgaansavonden gaat het mis. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Ver keer en Waterstaat en het Bureau Verkeers handhaving van het Openbaar Ministerie. MAANDAG 10 AUGUSTUS Vierentwintig Zeeuwse restau rants beginnen aan de Natio nale Restaurant Week. DINSDAG 11 AUGUSTUS Opblaasbaar paviljoen in Mid delburg met fotoproject Nieu we groeten uit.. WOENSDAG 12 AUGUSTUS Alle vrijwilligers in Bruinisse krijgen in de oudheidkamer een gratis bolus. DONDERDAG 13 AUGUSTUS Fractievoorzitters in de Zeeuw se waterschappen praten over een nieuwe dijkgraaf. VRIJDAG 14 AUGUSTUS In Amsterdam begint de Uit markt. Zeeland heeft voor het eerst een eigen paviljoen. ZATERDAG 15 AUGUSTUS Hulst staat twee dagen in het teken van de sluwe streken van Reynaert de Vos.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 122