erpemsse is
heel wat te beleven
Beoordeling
schelp
Prijs-kwaliteit:
In Eten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
www.de-schelp.nl
St.-Maartensdijk
Scherpenisse
Brasserie
De Zeester
Gorishoeksedijk 35
donderdag 20 augustus 2009
3 Gangen diner
ind. drank va 25,00
Familierestaurant De Schelp
Burg van Woelderenlaan 5, Vlissingen
Reserveren: 0118 411 770
Zodra de avond valt,
stroomt het terras vol
met vakantiegasten.
Schijnbaar zoeken
veel toeristen, die ver
blijven op de nabijgelegen cam
ping de Zeester in Scherpenisse,
hun 'buurtrestaurant' op, dat de
zelfde naam draagt. Brasserie De
Zeester ligt op de dijk, vanwaar je
een mooi uitzicht hebt over de
Oosterschelde. Het is een toploca
tie tijdens een van de vele zwoele
zomeravonden van de laatste tijd.
We zijn op aanraden van een Vlis-
sings stel naar Tholen gereden.
„Daar zullen jullie zeker geen spijt
van krijgen. Probeer de Zeester
maar in Scherpenisse", stond er in
het mailtje.
We gaan dus Tholen ontdekken.
Nadat we de A58 hebben verlaten,
zien we honderden mensen aan
de Oesterdam zitten en liggen, pal
naast hun geparkeerde auto. De
Belgische nummerplaten zijn in
de meerderheid. Kleedje op de
grond, koelbox binnen handbe
reik, parasol opgezet. Velen vin
den verkoeling in de Oosterschel
de of zoeken bij laag water naar le
ven in de Oosterschelde. Het is
dijktoerisme in optima forma.
Verderop op Tholen stoppen we
in Scherpenisse, waar een wande
ling door het natuurgebied de
Pluimpot begint. Halverwege de af
wisselende tocht kunnen we aan
schuiven aan een tafeltje op het
terras van brasserie De Zeester.
Het is lunchtijd en op het terras re
gelt Niala den Braber alles. Dat
doet de jonge bediende met opval
lend veel gemak en, volgens ons
ook, met veel genoegen.
We bestellen een salade Pluimpot
(11,75 euro) en Ceasarsalade (9,75
euro). De pluimpotsalade bestaat
uit geitenkaas met overdadig veel
grote noten. Het geheel ligt als een
compacte gekarameliseerde plak
op de geitenkaas. Door de vele no
ten delft de smaak van de geiten
kaas het onderspit. Het evenwicht
is weg en dat is jammer.
De Ceasarsalade ziet er aanzienlijk
beter uit, met versgeschaafde par
mezaanse kaas en frisse sla met
plakjes spek. Deze salade is wel uit
gebalanceerd.
We keren 's avonds terug naar de
Zeester voor het diner. De menu
kaart biedt wel variatie, maar
blinkt niet uit in creativiteit. Tot
onze verrassing staat Niala nog in
de bediening en ze is nog steeds
attent, snel en voorkomend.
Kortom: Niala is een serveerster
die 'goud waard is in de horeca'.
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Wat jammer
nu dat alleen de hele grote mensen
zittend net over de terrasafscheiding
kunnen kijken om te genieten van
het boeiende uitzicht.
Conclusie: De Zeester is een mooie
plek, maar de kaart zou spannender
mogen zijn én de prijs aanzienlijk la
ger. Dan zou de waardering hoger
zijn geweest.
Goedbezette terrassen overdag en s avonds. foto Ronald den Dekker
We vervolgen met een Pallet de
Zeester (12,00 euro) en carpaccio
(10,50 euro). De Hollandse garnaal
tjes, gerookte zalm en heilbot zijn
lekker in combinatie met versge
bakken stokbrood en goed smeer
bare kruidenboter. Jammer dat de
pijnboompitten op de carpaccio
niet even geroosterd zijn. Dat
maakt de smaak zoveel lekkerder.
Het zijn tamelijk gemakkelijke ge
rechten, maar de uitvoering is
goed.
Aan veel tafeltjes worden panne
tjes mosselen besteld en spareribs.
We horen met enige regelmaat
goedkeurend commentaar. De vas
te klanten hoeven al niet meer te
zeggen wat ze willen eten en drin
ken. Ze worden herkend door Nia
la en een 'hetzelfde' is voldoende.
Het is prettig om herkend te wor
den.
Wij gaan deze keer voor de gebak
ken mosselen (17,75 euro) en to
nijn (18,50 euro), rosé gebakken.
De mossels gaan ten onder in veel
gebakken uien. Het is geen subtie
le bereidingswijze. De tonijn is
mooi rosé gebakken en dat had
den we ook aan Niala gevraagd.
De boodschap is goed overgeko
men en dat zijn alweer plusplun-
ten voor de bediening.
De frites zijn versgesneden, zelfge
bakken en lekker. En dat is maar
goed ook, met zoveel Belgen die
Tholen aandoen en die goede fri
tes gewend zijn.
Zeker voor 'zomers eten' is bele
ving een groot goed. in cijfers uit
gedrukt zou het goed kunnen dat
de omgeving, de sfeer en de bedie
ning 75 procent van het plezier be
palen. Bij de Zeester is heel veel te
beleven en is de sfeer gemoedelijk,
maar de kaart blijft daar iets bij v
achter.
Brasserie de Zeester: Gorishoek
sedijk 35, 4694 P| Scherpenisse, tel.
0166-667474, fax. 0166-667475
Entourage:
De Zeester in Scherpenisse: meer dan een ideale tussenstop.
foto Ronald den Dekker