zeeland 13
Vlamingen mosselen eten'
Wel of niet verdiepen? En wanneer?
Minder vet vlees in
Zeeuwse supermarkt
Klantenbinding
„We willen dat Nederland
beseft hoe hoog het ons zit."
„We zijn het zat om het
beleefa te vragen."
Dronkeman richt
ravage aan
commentaar
Provincie zoekt
kandidaten voor
innovatieprijs
Goed eten voor
weinig geld in
restaurantweek
dinsdag 18 augustus 2009
Annick de Ridder, parlementslid en bestuurslid
Antwerps Havenbedrijf.
Karei Lemmens, mede-eigenaar van restaurant Het
Duvels Genot, dat de Zeeuwse mossel wél van de
kaart heeft gehaald.
Veel restaurants in Antwerpen zijn gespecialiseerd in mosselen.
foto Camile Schelstraete
door Ernst Jan Rozendaal
den haag - Hoe doorbreekt Neder
land de impasse over de verdie
ping van de Westerschelde? Over
die vraag verschillen de fracties in
de TWeede Kamer van mening.
PvdA-woordvoerster Lia Roefs is
het positiefst gestemd. Zij bestem
pelt de commotie als 'een crisis die
geen crisis zal blijken te zijn'. „Ik
verwacht dat het kabinet nu met
een goed verhaal komt naar de
www.pzc.nl
Raad van State. Daar wordt nu
met volle vaart aan gewerkt." Daar
door zal de definitieve uitspraak
van de Raad van State over enkele
maanden anders uitvallen, ver
wacht Roefs. Dan kan de verdie
ping doorgaan en wordt de natuur
hersteld zonder ontpoldering. Dat
hoopt ook Ad Koppejan (CDA).
Maar hij twijfelt. Hij is op vakan
tie. Daardoor duurt het nog even
voor hij kan uitzoeken hoe de uit
spraak van de Raad van State zich
verhoudt tot het advies dat hetzelf
de orgaan heeft gegeven over wet
geving met betrekking tot de Schel-
deverdragen. Want dat is wat de
Kamerleden het meest verrast: dat
de rechter er - anders dan het kabi
net - niet van overtuigd is dat de
verdieping géén schade aanbrengt
aan de natuur. Koppejan: „Ons is
altijd voorgehouden dat de verdie
ping milieuneutraal kon worden
uitgevoerd." Het kabinet is nu aan
zet om aan te tonen dat dit inder-
Video van Kane
De rockband Kane is eind augustus
hoofdact tijdens Goes in concert. Zie
de video op www.pzc.nl/cultuur
STUUR UW TIPS NAAR redactie@pzc.nl
Stuur uw zomerfoto s naar de PZC
www.pzc.nl/foto
middelburg - Vanaf vandaag ligt
in de winkels van Agrimarkt een
nieuw vleesproduct, dat is ontwik
keld op Zeeuwse bodem. Het vlees
is de helft minder vet en calorie
rijk door toevoeging van Zeeuwse
granen. Het gaat om hamburgers,
saucijzen en rundergehakt, die on
der de naam Meatlight worden
geïntroduceerd.
Agrimarkt is de enige Nederlandse
winkelketen die dit magere vlees
aanbiedt. TWintig procent van het
vlees is vervangen door granen dat
bij Meatless in Goes is verwerkt
tot vezels, die net zo sappig zijn als
vlees. De komende weken zullen
in de vestigingen van Agrimarkt in
Goes en Vlissingen workshops
worden gegeven, waarbij de moge
lijkheden van het nieuwe product
worden gedemonstreerd.
daad zo is, vinden naast PvdA en
CDA ook CU ën SGP. Maar Kamer
lid Helma Neppérus (WD) vreest
dat dit jaren vertraging zal veroor
zaken. En Hugo Polderman (SP)
denkt dat het kabinet er nooit uit
komt. „In theorie klinkt het leuk
dat toegankelijkheid, veiligheid en
de natuurlijkheid van de Wester
schelde in één verdrag zijn gere
geld, maar de praktijk wijst uit dat
dat helemaal niet kan." Gewoon
niet verder verdiepen, vindt hij.
Philippine - In de Zandstraat in
Philippine heeft een 19-jarige dron
ken automobilist uit Terneuzen
gisteren om 02.30 uur een ravage
aangericht. De man verloor de
macht over het stuur, belandde in
de berm, reed een paal met ver
keersborden omver en reed een
houten hekwerk van een woning
aan diggelen. De man raakte licht
gewond aan zijn hand. Een blaas-
test wees uit dat de Terneuzenaar
te veel had gedronken. Zijn rijbe
wijs kon hij meteen inleveren.
Het lijkt zo aardig
voor de huishoud
portemonnee: super
markten die elkaar
beconcurreren met een kanon-
nade aan acties. Maar in al dat
reclamegeweld is een prijsver
gelijking al achterhaald door
nieuwe lokkertjes voor zij goed
en wel is afgerond. En wie zich
niet strikt tot de aanbiedingen
beperkt, weet helemaal niet
waar hij aan toe is. Want bij de
meeste supermarkten is het vol
strekt onduidelijk in welke ma
te zij de bodemprijzen op hun
actieproducten compenseren
met ruime marges op de zaken
die de consument vroeg of laat
toch óók nodig heeft. Dit soort
verschillen komt niet uit een
boodschappenmandjestest.
Toch laten steeds meer mensen
die op de kleintjes moeten let
ten zich van de ene naar de an
dere supermarkt lokken. Zijn
zij de winnaars of de verliezers
van de oorlog om de omzet?
In elk geval levert deze prijzen
slag geen klantenbinding op
waar de winkeliers op de lange
termijn iets aan hebben.
middelburg - De provincie Zee
land is op zoek naar vernieuwen
de initiatieven voor de Zeeuwse
vrijetijdssector. Die projecten kun
nen worden ingediend voor de In
novatieprijs Toerisme.
Projecten worden beoordeeld op
het gebied van recreatie, toerisme,
horeca en watersport. Het innova-
tiefste project wordt beloond met
de Innovatieprijs Toerisme. De
winnaar ontvangt een prijs van
vijfduizend euro. De bekendma
king vindt plaats op 12 november
tijdens de Toeristische Ontmoe
tingsdag. Inschrijven kan tot 15 sep
tember op: http://loket.zee-
land.nl/innovatieprijs_toerisme
middelburg - Vierentwintig res
taurants in Zeeland doen mee aan
de zomereditie van de Nationale
Restaurant Week, die op 24 augus
tus begint en eindigt op 30 augus
tus. Tijdens de restaurantweek, ge
organiseerd door de website Di-
ningcity.com, kunnen gasten voor
25 euro een driegangendiner eten.
Een driegangenlunch kost 20 euro.
In heel Nederland doen 1100 res
taurants mee. Onder de deelne
mers zijn ook restaurants met een
Michelinster. In Zeeland is dat bij
voorbeeld 't Veerhuis in Wolp-
haartsdijk. Landelijk hebben in
middels tienduizenden mensen
via internet gereserveerd,
o www.restaurantweek.nl