gezondheid33 als je ziek bent maandag 17 augustus 2009 ■Bil llll—Wll l aaen»—.«MIF Een (ernstige) ziekte kan ertoe leiden dat eten een probleem wordt. Eetlust kan verdwijnen door pijn, angst of algehele malaise, terwijl het lichaam juist dan extra voedingsstoffen nodig Eten Ziekte en eten Een gezond eetpatroon is geen garantie voor een goede gezondheid, maar het kan wel helpen. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, kanker en botontkalking. In het geval van een bestaande aandoening is goede voeding extra belangrijk. Vaak vol staat 'gewoon' gezond eten, zo nu en dan is een aangepast dieet nodig. Soms ook worden ziekten of kwalen bestreden met een dieet zonder dat duidelijk is of dat helpt. Het Voedingscentrum beschikt over veel informatie over wat, hoe en hoeveel te eten in het geval van uiteenlopende aandoeningen. heeft zeker invloed op de eetlust." Bij kanker patiënten komt veel ondervoeding voor door dat de eetlust afneemt als gevolg van pijn, een gevoel van malaise of angst. Dat, gecombi neerd met ernstig gewichtsverlies, kan zelfs leiden tot weefselafbraak. „Dat is een moei lijk te doorbreken neerwaartse spiraal. Hoe je ook eet, de eiwitafbraak in de weefsels gaat dan sneller dan de opbouw. Je kunt daar in een vergevorderd stadium van de ziekte nau welijks tegenop eten." Dergelijke eiwitafbraak zie je volgens Ariëns ook bij patiënten met ernstige brandwonden, na een operatie of tijdens verblijf op een intensivecareafdeling. Ook van de chronische luchtwegaandoening COPD is bekend dat de patiënt dan meer moet eten. Door een slech tere longfunctie ademt een patiënt méér en heeft hij een snellere stofwisseling, ook in rust. „Zo'n patiënt kan gerust meer koolhy draten, vet en suikerrijke producten eten. Heeft iemand naast COPD ook kanker, dan komt hét aan op zoveel mogelijk behoud van vetten en eiwitten. De benodigde voeding bij uiteenlopende ziekten lijkt wel op elkaar: vol doende eiwitten en calorieën binnenkrijgen om de conditie zoveel mogelijk op peil te houden." Bij stevig interen op de voorraad eiwitten en vet is er sprake van ondervoeding. „Er is bijna altijd sprake van een kleine disbalans: mensen krijgen niet altijd die voedingsstof fen die ze nodig hebben. Maar een gewichts verlies van 5 procent per maand van het tota le lichaamsgewicht vergroot het risico op on dervoeding. Dus moeten patiënten ervoor zorgen dat ze hun voorraden vet en eiwitten zoveel mogelijk behouden. Met andere woor den: zoveel calorieën binnenkrijgen dat ze niet verder afvallen." Vanaf dat moment ziet een 'gezond' voedings patroon er voor de zieke tijdelijk ineens heel anders uit. „Een patiënt moet dan juist zo vet- en eiwitrijk mogelijk eten. Vet is een ge concentreerde, compacte voedingsbron. Denk aan kroketten, sauzen, royaal broodbe leg en boter, een toef slagroom, ijs, pinda's, volle zuivelproducten en veel tussendoortjes. Puur om op gewicht te blijven." Voor patiënten die moeite hebben met kau wen of slikken, kan de voeding zacht of vloei baar worden gemaakt of in het uiterste geval per sonde worden toegediend. „Vloeibare dieetvoeding met extra eiwitten en vitamines kan dienen als aanvulling op het gewone eten, niet als vervanging. Drinkvoeding is geen wondermiddel. Om voldoende calorie ën binnen te krijgen, moet je zeker 6,5 flesje per dag drinken. Dat is best veel." Na herstel van een ernstige ziekte - en als je weer op gewicht bent - kun je volgens Ariëns geleidelijk overstappen naar de gewone 'schijf van vijf. „Anders zou je alleen maar zwaar der worden. Dat is ook niet goed." reageren? gezondheid@wegener.nl heeft. Hoe houd je de conditie dan zoveel mogelijk op peil? Kroketten, sauzen, slagroom en veel tussendoortjes zijn dan een uitkomst. door Patricia van der Zalm illustratie Helen van Vliet Voor een gezond mens is eten vol gens de 'richtlijnen goede voe ding' van het Voedingscentrum voldoende. Gevarieerd eten, wei nig (verzadigd) vet en suiker, wei nig alcohol, voldoende fruit en groenten. Maar dat is niet altijd voldoende als je ziek bent. Als gevolg van ziekte kunnen immers al lerlei klachten optreden, die ervoor zorgen dat eten een probleem wordt: gebrek aan eet lust doordat je je beroerd of angstig voelt, last van maag- en darmklachten, problemen met slikken en/of kauwen. Ook al doe je nog zo je best de eetlust op te wekken, bijvoorbeeld door regelmatig in de buitenlucht te zijn. Of door een half uur voor het eten een kopje bouillon te nemen. „Het lastige is dat je dan minder voeding bin nenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt", zegt Marleen Ariëns, diëtiste in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Globaal hebben vrouwen dagelijks 2000 kcal nodig en man nen 2.500. Maar het is per persoon verschil lend hoe hoog de zogeheten ruststofwisse- ling is: dat wat je in rusttoestand aan 'brand stof verbruikt zodat het hart blijft kloppen, de longen ademen en andere organen hun werk kunnen doen. Door ziekte kan de stof wisseling veranderen, zegt Ariëns. „Patiënten teren dan gemakkelijk in op hun voorraden aan vet en eiwitten. Die laatste zitten vooral in spieren en organen. Als je veel vetvoorraad hebt, is een beetje vet kwijtraken niet erg. Maar interen op de eiwitvoorraad is niet zo gunstig voor je conditie. Want juist voor het herstel van ziekte heb je je spieren en orga nen nodig." Sommige ziekten zijn berucht om hun nega tieve invloed op de eetlust. Kanker is er zo een, zegt Ariëns. „Al hangt het ook af van het stadium en de behandeling. Chemotherapie

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 35