Op het water moet je
zaterdag 8 augustus 2009
Op de dijk bij Burghsluis nemen toeristen in de vroege avonduren bij het vertrek van De Onrust de laatste zonnestralen tot zich.
Vaartochten op de Oosterschelde
De Zomerverslaggevers nemen
in drie afleveringen al het moois
in het Nationaal Park Ooster
schelde tot zich. Gijs Kamphuis
spotte vanaf rondvaartboot De
Onrust in de vroege avonduren
bruinvissen en zeehonden.
Volgende week: wandelen.
De natuurvaartochten worden ge
houden van mei tot september en
in de kerstvakantie.
Per tocht geldt er een minimum
aantal van twintig deelnemers.
Een rondvaart kost 13 euro voor
volwassenen en 9,50 euro per
kind.
Kinderen krijgen er een doe-boek-
je bij.
Alle afvaarten van De Onrust vin
den plaats vanuit het haventje van
Burghsluis op Schouwen-Duive-
land. Op www.npoosterschelde.nl
is ook informatie te vinden over an
dere vaartochten.
In de zomermaanden is er vanaf
Burghsluis ook een fietsvoet-verbin-
ding naar Colijnsplaat.
Deze veerdienst vertrekt twee
de staat alleen de route vast. Wat
je te zien krijgt, blijft altijd een ver
rassing. De vertrektijden zijn dat
overigens voor een deel ook.
De excursies zijn namelijk afhanke
lijk van het getij. Alleen met eb, als
de zandbanken droog liggen,
wordt er vanaf het haventje van
Burghsluis uitgevaren. Met hoog
water is er namelijk alleen maar
water te zien.
Schipper Marcel van Mill zet koers
richting Zierikzee. De passagiers,
gewapend met verrekijker, fototoe
stel en zonnebril, genieten zicht
baar. Met een zwoele zeebries
door de haren en de zon op het
bolletje is het is goed toeven. Toch
is enige oplettendheid op zijn
plaats. Een mooie moment van
gen is namelijk vaak secondewerk.
Gids Maike de Wilde vertelt onder
tussen honderduit over de omge
ving, de geschiedenis en welke vo
gels zich vaak laten horen.
Als de Zeelandbrug bijna is be
reikt, draait van Mill richting de
haast drooggevallen Roggeplaat.
Een aantal mensen is wormen aan
het steken op deze zandbank. Jam-
Drukte bij het opstappen op De Onrust.
door Gijs Kamphuis
foto Ronald den Dekker
Daar, links! En hup, alle
passagiers op kotter De
Onrust spoeden zich
naar de bakboordzijde
van het schip. De motor van de
boot gaat uit en er worcft driftig in
het water getuurd. Er zou een
bruinvis in de buurt zijn. Na een
minuutje geven de meesten het
op. Helaas, vals alarm.
Misschien dat de vissen zich later
nog laten zien. Tijdens de
natuurtochten over de Oosterschel-
door Ondine van der Vleuten
Er is zomerbroccoli en er is
winterbroccoli. Koop je
hier 's winters broccoli,
dan is dat zomerbroccoli
die in kassen geteeld is. In Neder
land eten we altijd zomerbroccoli.
Waarom? Peter Bauwens van De
Nieuwe Tuin in Klinge, die 2009
heeft uitgeroepen tot broccoli-jaar,
weet het antwoord. „Winterbroc
coli wordt hartje zomer gezaaid en
doet er dik een halfjaar over om
oogstrijp te worden. Dat is com
mercieel veel minder interessant
dan zomerbroccoli, die in het voor
jaar gezaaid wordt en een paar
maanden later geoogst."
De Britten eten wél winterbrocco
li. Die vinden het ook niet erg dat
winterbroccoli wat rommeliger
oogt: wat breder, wat lossere roos
jes, wat onregelmatiger. Wil je als
liefhebber toch eens weten hoe de
winterse variant smaakt, dan kun
je via wwiu.denieuwetuin.be bij
Peter Bauwens witte, -groene en
paarse winterbroccoli bestellen. Al
thans: de zaadjes, om nu in de
grond te doen, want De Nieuwe
Tuin is een kwekerij van bijzonde
re planten. Broccoli is om te telen
een stuk makkelijker dan zijn
broertje, de bloemkool. Broccoli
stelt minder hoge eisen aan de
grond. Maar zoals elke koolsoort is
broccoli wel gevoelig voor knol
voet en geliefd bij rupsen.
Broccoli staat zo'n beetje nummer
één op de lijst van gezonde groen
ten. Er zitten namelijk nogal wat
stoffen in die een rol zouden spe
len in de bestrijding van kanker.
Glucosinolaten, die omgezet wor
den in sulforaphane. „Schijnt ook
goed te zijn voor het geheugen, en
tegen hartziekten", weet Bauwens.
Misschien is broccoli wel zo ge
zond omdat deze groente bruist
van levenskracht. We eten name
lijk de beginnende bloem. „Trou
wens: de stelen en bladknoppen
zijn ook eetbaar. Vooral vers
geoogst lekker: knapperiger en .sap
piger."
Broccoli-preisoep
Fruit een gesnipperd uitje en hetfijn-
gesneden wit van een prei, selderij
stengel en 500 gram broccoli in boter
of olie. Voeg die bij een liter kippen
bouillon en laat tien minuten sudde
ren. Voeg zo nodig een bouillonblok
je toe en roer er voor het opdienen
crèmefraiche doorheen.
Roomwitte winterbroccoli 'Nine star
perennial'. foto Peter Bauwens