Op het water moet je zaterdag 8 augustus 2009 Op de dijk bij Burghsluis nemen toeristen in de vroege avonduren bij het vertrek van De Onrust de laatste zonnestralen tot zich. Vaartochten op de Oosterschelde De Zomerverslaggevers nemen in drie afleveringen al het moois in het Nationaal Park Ooster schelde tot zich. Gijs Kamphuis spotte vanaf rondvaartboot De Onrust in de vroege avonduren bruinvissen en zeehonden. Volgende week: wandelen. De natuurvaartochten worden ge houden van mei tot september en in de kerstvakantie. Per tocht geldt er een minimum aantal van twintig deelnemers. Een rondvaart kost 13 euro voor volwassenen en 9,50 euro per kind. Kinderen krijgen er een doe-boek- je bij. Alle afvaarten van De Onrust vin den plaats vanuit het haventje van Burghsluis op Schouwen-Duive- land. Op www.npoosterschelde.nl is ook informatie te vinden over an dere vaartochten. In de zomermaanden is er vanaf Burghsluis ook een fietsvoet-verbin- ding naar Colijnsplaat. Deze veerdienst vertrekt twee de staat alleen de route vast. Wat je te zien krijgt, blijft altijd een ver rassing. De vertrektijden zijn dat overigens voor een deel ook. De excursies zijn namelijk afhanke lijk van het getij. Alleen met eb, als de zandbanken droog liggen, wordt er vanaf het haventje van Burghsluis uitgevaren. Met hoog water is er namelijk alleen maar water te zien. Schipper Marcel van Mill zet koers richting Zierikzee. De passagiers, gewapend met verrekijker, fototoe stel en zonnebril, genieten zicht baar. Met een zwoele zeebries door de haren en de zon op het bolletje is het is goed toeven. Toch is enige oplettendheid op zijn plaats. Een mooie moment van gen is namelijk vaak secondewerk. Gids Maike de Wilde vertelt onder tussen honderduit over de omge ving, de geschiedenis en welke vo gels zich vaak laten horen. Als de Zeelandbrug bijna is be reikt, draait van Mill richting de haast drooggevallen Roggeplaat. Een aantal mensen is wormen aan het steken op deze zandbank. Jam- Drukte bij het opstappen op De Onrust. door Gijs Kamphuis foto Ronald den Dekker Daar, links! En hup, alle passagiers op kotter De Onrust spoeden zich naar de bakboordzijde van het schip. De motor van de boot gaat uit en er worcft driftig in het water getuurd. Er zou een bruinvis in de buurt zijn. Na een minuutje geven de meesten het op. Helaas, vals alarm. Misschien dat de vissen zich later nog laten zien. Tijdens de natuurtochten over de Oosterschel- door Ondine van der Vleuten Er is zomerbroccoli en er is winterbroccoli. Koop je hier 's winters broccoli, dan is dat zomerbroccoli die in kassen geteeld is. In Neder land eten we altijd zomerbroccoli. Waarom? Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin in Klinge, die 2009 heeft uitgeroepen tot broccoli-jaar, weet het antwoord. „Winterbroc coli wordt hartje zomer gezaaid en doet er dik een halfjaar over om oogstrijp te worden. Dat is com mercieel veel minder interessant dan zomerbroccoli, die in het voor jaar gezaaid wordt en een paar maanden later geoogst." De Britten eten wél winterbrocco li. Die vinden het ook niet erg dat winterbroccoli wat rommeliger oogt: wat breder, wat lossere roos jes, wat onregelmatiger. Wil je als liefhebber toch eens weten hoe de winterse variant smaakt, dan kun je via wwiu.denieuwetuin.be bij Peter Bauwens witte, -groene en paarse winterbroccoli bestellen. Al thans: de zaadjes, om nu in de grond te doen, want De Nieuwe Tuin is een kwekerij van bijzonde re planten. Broccoli is om te telen een stuk makkelijker dan zijn broertje, de bloemkool. Broccoli stelt minder hoge eisen aan de grond. Maar zoals elke koolsoort is broccoli wel gevoelig voor knol voet en geliefd bij rupsen. Broccoli staat zo'n beetje nummer één op de lijst van gezonde groen ten. Er zitten namelijk nogal wat stoffen in die een rol zouden spe len in de bestrijding van kanker. Glucosinolaten, die omgezet wor den in sulforaphane. „Schijnt ook goed te zijn voor het geheugen, en tegen hartziekten", weet Bauwens. Misschien is broccoli wel zo ge zond omdat deze groente bruist van levenskracht. We eten name lijk de beginnende bloem. „Trou wens: de stelen en bladknoppen zijn ook eetbaar. Vooral vers geoogst lekker: knapperiger en .sap piger." Broccoli-preisoep Fruit een gesnipperd uitje en hetfijn- gesneden wit van een prei, selderij stengel en 500 gram broccoli in boter of olie. Voeg die bij een liter kippen bouillon en laat tien minuten sudde ren. Voeg zo nodig een bouillonblok je toe en roer er voor het opdienen crèmefraiche doorheen. Roomwitte winterbroccoli 'Nine star perennial'. foto Peter Bauwens

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 60