De Jonckvrouwe wil
UITWAAIEN AAN BOORD VAN DE EENDRACHT
II
Beoordeling m
LEZERSEMTRA PZC
donderdag 6 augustus 2009
3 Gangen diner
incl. drank va 25,00
Familierestaurant De Schelp
Burg van Woelderenlaan 5, Vlissingen
Reserveren: 0118 411 770
www.de-schelp.nl
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: We hebben
zicht op het standbeeld van Prins
Maurits, die op de Markt achter een
schaakbord een strategische zet be
denkt.
Conclusie: Het 'ijs-incident' drukt
een stempel. Jammer, want verder
was er op de kookkunsten van Rof
fel niet veel aan te merken.
Met ferme kracht en een
ingehouden vloek
smijt Tonnie Roffel een
stukje plastic de prul
lenbak in. Hij heeft door dat wij
zijn woede-uitbarsting zien. Hij
baalt er oprecht van dat er net iets
vreselijk is misgegaan. Da's een
goed teken. Hij weet het als geen
ander: dit kan niet, dit mag niet,
maar toch is het in een moment
•van onoplettendheid of tijdens
een ongelukkige samenloop van
omstandigheden gebeurd. Er zat
een plastic klipje in het dessert
van mijn tafelgenote. Zo'n dinge
tje waarmee je een broodzak af
sluit.
„Ik baal als een stekker. Het is
waarschijnlijk vanmiddag gebeurd,
toen we tosti's hebben gemaakt als
voorwerk op de jaarlijkse Folkloris
tische Dag in IJzendijke. Of ik het
heb gedaan of een ander maakt
niet uit, ik ben verantwoordelijk.
Een stuk plastic in het ijs... daar lig
ik vannacht dus wakker van", zegt
Roffel enigszins geëmotioneerd.
Als vanzelfsprekend wordt het
soepje van vers fruit met een bolle
tje vanille-ijs (5,50 euro) van de re
kening geschrapt. Uitbaatster Ani
ta Aerssens is ook van slag door
het incident. Ons bezoekje mag
dan misschien op een wat ongun
stig moment zijn - een dag voor
een groot evenement -, maar dat
neemt niet weg dat alles in orde
moet zijn. En eigenlijk was het dat
tot het dessert ook grotendeels.
Aerssens runde tot vorig jaar een
frituur op de hoek van de Markt,
maar gooide het in december over
Speciaal samengesteld arrangement voor PZC-lezers. Vaar op 30
augustus vanuit Vlissingen mee met de grootste driemastschoener
van Nederland: "Eendracht".
U wordt aan boord ontvangen met koffie, thee en vers appelgebak. Daarna
worden de trossen losgegooid en wordt er koers gezet naar zee. Eenmaal op
zee worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Een lunch, rondleidingen en een
kijkje in de machinekamer horen bij het programma. Een heerlijke dag wordt
afgesloten met een captainsdinner.
Bij de zeiltocht is inbegrepen:
ontvangst met koffie en iets lekkers
uitgebreide lunch
traditioneel captainsdinner
Wees er snel bij, want vol is vol! Voor meer informatie en reserveren:
www.eendracht.nl of bel naar 010 - 4486186,
vermeld bij de reservering: actie PZC.
Zo profiteren abonnees
De normale prijs voor dit arrangement bedraagt 115,- p.p. Lezers van de
PZC ontvangen ruim 25% korting en betalen slechts 85,-. De tocht is
uitsluitend te maken op zondag 30 augustus a.s. van 10.00 -19.00 uur.
Raymond de Frel
Raymond de Frel
verzorgt in de zomer
enkele afleveringen van
de rubriek Eten.
Restaurant
De Jonckvrouwe
Markt 12
IJzendijke
een andere boeg. „Ik zit al heel
lang in de horeca, heb heel wat
late uurtjes gedraaid. In een restau
rant kun je net even wat socialere
werktijden hanteren." We zijn de
ze vrijdagavond de enige gasten.
Dan voelt het op een of andere ma
nier altijd wat vervelend als je
hebt gereserveerd. Maar goed, daar
kunnen Roffel en Aerssens natuur
lijk niets aan doen. Een tip van
een lezeres bracht ons naar IJzen
dijke. Zij had hier ontzettend goed
gegeten. En de kookkunsten van
Roffel trekken ook veel liefheb
bers, die hem kennen van de res
taurants waar hij de afgelopen 25
Terras van Restaurant De Jonckvrouwe in IJzendijke.
aan dat zij de lat hoog leggen:
'Eten is een feest en ons restaurant
is het theater'. Het is ons na de
hoofdgerechten wel duidelijk dat
Roffel en Aerssens heus in staat
zijn om een smaakvol theaterstuk
te brengen.
Dat maakt nog vervelender dat de
ze privé-voorstelling een drama
tisch einde heeft. Mijn crème
brulée (7,50 euro) doorstaat de
toets der kritiek, maar het al eer
der besproken soepje van vers
fruit (rode besjes) met een bolletje
ijs gooien roet in het eten. Jam
mer, want we hadden de regis
seurs van deze avond echt een
'eind goed, al goed'- einde gegund.
Restaurant De Jonckvrouwe, Markt
12,4515 BA IJzendijke. www.dejonck-
vrouwe.nl. Pinnen kan nog niet.
IJzendijke
jaar heeft gewerkt.
Vis heeft Roffels voorkeur, lazen
we op de website van De Jonck
vrouwe, dus slaan we de vleesge
rechten vanavond over. We krij
gen eerst een amuse aangeboden:
een stukje zure haring met Hol
landse garnaaltjes en wat rode bes
jes. Lekker, al overheerst het zuur
de smaak van de garnalen een
beetje.
We laten als voorgerecht drie Sint
Jakobsmosselen met saffraansaus
(12,50 euro) serveren. De mosselen
zijn lekker van smaak, ook al zijn
ze wat aan de stugge kant. Over
mijn zes kort gebakken scampi's in
een pernodsaus (12,50 euro) heb ik
ook geen klagen. Het enige waar
aan we ons al bij de starters sto
ren, zijn vier vliegen die denken
door het raam de Markt op te kun
nen. Mijn tafelgenote gaat vervol
gens voor. gepocheerde tongfilets
met muskaatdruiven (21,50 euro),
die worden vergezeld door een
overdaad aan groenten: bleekselde
rij, worteltjes, boontjes... het kan
niet op.
Ook ik krijg die groenten bij mijn
tien stukjes gestoofde paling in
een verse kreeftensaus (26,50 eu
ro). De puntzak zelfgemaakte fri
tes is niet meer zo origineel, maar
dat neemt niet weg dat de patatjes
er prima in gaan. Nee, onze hoofd
gerechten zijn met zorg bereid.
Op een balk aan het plafond geven
Roffel en Aerssens met een spreuk
foto Camile Schelstraete