Jarenlang naar dezelfde plek in W! 2 zaterdag 1 augustus 2009 msmsmmemtk, 'om»:ia^t»y--W/sag»ME^<4^3BS'ftMa«»B«3sasagsi888StMaB«»^^ 'ifa 11 ii Vijftig jaar lang naar één cam ping op vakantie. Voor sommige zal het niet erg aantrekkelijk klin ken. De volgende families genie ten er wel van en hebben zo hun redenen om elk jaar weer voor dezelfde vakantieplek te kiezen. door Marloes Vrolijk Wie nu langs Nederlandse reisbureaus loopt, zal re clameborden zien waar op de meest exotische, verre of goedkope reizen worden aan- geprijst. Jamaica, België, IJsland,Peru, Tasmanie: alles kan. Rondreizen wordt veel gedaan en er zijn honderden reisverhalen te lezen op de website waarbenjij.nu. Steeds meer reizigers willen daar graag hun avonturen delen met geïnteresseerden. Het lijkt erop alsof de vele reisliefheb- bers er van genieten om zo veel moge lijk verschillende plekken van de we reld te zien tijdens de vakanties. Er zijn echter ook mensen die er juist van genieten om al vele jaren achter el kaar naar één plek te gaan. Het lijkt hen niet te schelen dat het ook op een andere plek leuk zou kunnen zijn om vakantie te vieren. Zo' zijn er in Zee land ook trouwe vakantiegangers die al jaren, elke zomer een bezoek aan de zelfde camping brengen. Cleo Gussenhoven, manager bedrijfs voering van VW Walcheren Noord-Beveland zet geregeld trouwe bezoekers van Zeeland in het zonnetje. Zelf snapt zij wel waarom mensen te rug blijven komen naar één bepaalde vakantieplek. „Ik ga zelf ook al zeven jaar naar Dis hoek." Gussenhoven vindt het belang- Mevrouw Schellekens 47 jaar in Zoutelande ij komen al wel vijftig jaar in de provincie en gaan al heel lang naar dezelfde camping", zegt Nel Schellekens (84) uit Boxtel. Na een rekensommetje komt zij er achter dat ze al wel 47 jaar naar camping Janse in Zoutelande op vakantie gaat. Ook haar dochter, kleindochter en achterkleinzoon verblijven op de cam ping. Er zijn nu dus vier generaties van de familie in Zoutelande te vin den. De vakanties naar de camping hebben mevrouw Schellekens niet weerhouden om andere interessante plaatsen van de wereld te zien. „Wij maakten gewoon eerst een andere reis en plakten daar een weekje Zoute lande aan vast." Het echtpaar Schellekens vond het belangrijk om de kinderen ook andere stukjes van de wereld te laten zien, zoals Oostenrijk, Frankrijk en Zwitser land. Meneer Schellekens was namelijk een echte liefhebber van de ber gen. Voor het overlijden van meneer Schellekens ging het echtpaar wel acht weken in de vakantie naar de camping. „Het gezellige en kleine Zoutelan- de is wel mijn vaste vakantieplekje. Op een gegeven moment werd de va- Vier generaties: fvlnr) mevr. Schellekens, Marie Therese van Groeningen en Charlotte Rieken- kantie naar Zoutelande dus langer en viel de reis van te voren weg." brauk met baby Claas. foto Lex de Meester Deze zomer blijft mevrouw Schellekens zes weken op de camping. Mevrouw Van den Broek 50 jaar in Breskens foto Peter Nicolai We begonnen met een tent, toen kwam de 'travelsleeper' (een opvouwbare caravan) en nu in de stacaravan." Eliza beth Maria van deri Broek (79) uit Eindhoven komt al 50 jaar bij camping Zeebad in Breskens. „Voordat mijn zoon werd geboren gingen wij altijd naar het buitenland op vakantie", vertelt zij. Het gezin ging voor het eerst naar Renesse op va kantie. „Dat beviel niet, omdat wij veel te lang moesten lopen naar het strand", aldus mevrouw Van den Broek. Na deze vakantie werd Breskens bezocht en bezoekt mevrouw Van den Broek de camping nog steeds. Eerst ging het gezin met Pasen, Pinksteren en in de zomervakantie naar de camping. „Mijn zoon vond het heerlijk." Toen haar zoon wat ouder was en zij samen met haar man langere tijd op de camping bleef, kwam hij ieder weekend langs. Na het overlijden van haar man staat zij elk jaar van 9 april tot 9 oktober op de camping. Zij woont in de zomer dus in Zeeland en 's winters gaat zij terug naar Eind hoven. Tijdens haar vakantie loopt en fietst mevrouw Van den Broek veel en be zoekt zij graag markten. De plek gaat haar nooit vervelen. „De zee is elke dag anders." Ook één van haar vriendinnen uit Hulst staat op de camping met haar man. „Zij komen er al 31 jaar." Mevrouw Van den Broek voor haar stacaravan. door Ondine van der Vleuten De kapucijner dankt zijn naam naar ver luidt aan de Capucij- ner monniken, die in de late Middeleeu wen de eerste kapucijner erwtjes teelden. Vanwege die afstamming worden kapucijners ook wel schok kererwt, vale erwt of grauwe erwt genoemd. Staan ze op het menu van marine of landmacht, dan he ten kapucijners traditiegetrouw 'raasdonders'. Johan Dhondt is lid van een telers vereniging die kapucijners teelt voor Hak. Zelf heeft hij in Bier vliet rond de vier hectare staan, waarvan Dhondt jaarlijks zo'n 14 ton oogst. Naar schatting is mo menteel circa 450 hectare (in 2003 nog 700 hectare) Nederlandse ak kerbouwgrond met kapucijners be plant, waarvan zo'n 85 procent in Zeeland. Rond deze tijd versche nen vroeger de ruiters op het land: stellages van drie houten stokken, waartegen het vers geoogste gewas soms wel twee weken stond te dro gen. Iets van de grond af, zodat het vocht niet op kon kruipen en het gewas goed droogde. Hoewel verse kapucijners (net als erwtjes) smakelijker zijn dan gedroogde, worden ze vers niet verkocht. Ruiters zie je niet meer op het land. „We dorsen nu van stam, zo als dat heet, met een combine." Rond half april zijn de zaden de grond in gegaan. „Nu liggen de peulen, vol kapucijners, te drogen op het land. Als ze nog maar zo'n 18 procent vocht bevatten, worden de planten gemaaidorst. Zaadhan- del Termont 8c Thomaes uit Bier vliet, die ook het zaaigoed levert, haalt ze op en rijdt de peulvruch ten in bigbags van 1000 kilo naar Hak in Giessen. Na het wassen en spoelen gaan ze de pot in, met toe voeging van vocht en aroma voor de smaak." Hak verwerkt ook 'nat- te'kapucijners: dat zijn jonge (dop- rijpe) verse erwten, de zogenoemd velderwten of velderts. Kapucij ners zijn - van andere fabrikanten - tevens gedroogd te krijgen, net als erwten. Kapucijners met spekjes Bak spekjes uit, laat de kapucijners uitlekken en schep ze met de spekjes om. Met appelmoes erbij, een volledi ge maaltijd die er ook bij kinderen al tijd ingaat. Nog groene kapucijners, uit de half droge peul op het veld gehaald, en gedroogde. foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 42