'Na drie sprongen al toe aan salto's'
2
zaterdag 25 juli 2009
In een surfpak van een waterschans
afspringen is sinds 9 mei voor ieder
een mogelijk op de Brouwersdam.
door Marloes Vrolijk
door Marloes Vrolijk
Wat apart. Normaal roetsj je van
een glijbaan en plons je aan
het eind direct het water in.
Dat gaat bij de Waterjump op de Brou
wersdam wel even anders. Op het eind
schiet je ineens omhoog en blijf je even
zweven.
Voordat ik me mocht wagen aan de echt
grote sprong moest ik een keer van de
middelste lagere glijbaan af. Hierna loop
ik weer omhoog om van de échte Water
jump af te gaan die acht meter hoog is.
In plaats van op je rug moet je een paar
passen nemen en dan op je buik van de
lange glijbaan af glijden.
Ik voel me beschermd door het wetsuit,
het drijfvest en de helm en vind het dus
niet eng om op deze hoogte met mijn
hoofd naar beneden van een glijbaan af
te glijden. Het leuke komt op het laatst:
de schans. Ook bij de hogere glijbaan
voelt het raar om in de lucht te zweven
en de tijd te hebben voordat je in het wa
ter valt.
„Zal ik al een salto doen?" denk ik even.
Die bewaar ik echter voor de volgende
sprong. Inge heeft immers gezegd 'na
drie sprongen ben je zo ongeveer wel aan
salto's toe'. Dus ik heb nog wat tijd.
Inge Holtkamp werkt bij het surf- en zeil-
centrum. „Bijna iedereen lukt het wel
om salto's te maken", vertelt ze. Ik ben
dus ook vastberaden om er één te probe
ren hoewel ik het raar vind om bij aan
komst te denken dat het zo snel zou luk
ken.
Voordat ik spring vraag ik nog even in
structies. Ik neem een iets hardere aan
loop, trek na de schans mijn benen in en
maak een salto.
Dit gaat inderdaad gemakkelijk en is ook
leuk om te doen. Het voelt alleen niet
erg speciaal omdat je er eigenlijk hele
maal geen moeite voor hoeft te doen. Na
een paar sprongen heb ik het al wel ge
zien omdat het best koud is buiten en je
voor elke sprong een tijdje moet wach
ten voordat je mag. Er zijn vandaag name
lijk veel kinderen. Dat heeft te maken
met een demonstratie, vandaag speciaal
op kinderen gericht. Deze show wordt ge
geven door de jongeren van het de-
mo-team.Met ski's, op het snowboard en
met de mooiste sprongen gaan zij van de
Waterjump af
De sfeer bij het centrum is onbevangen;
erg relaxt, mensen zijn vriendelijk en la
ten je je gang gaan. Er is een leuk restau
rantje, sportwinkel en er wordt volop ge
windsurft.
Wie voor de kick de waterschans af wil
gaan moet niet alleen gaan bodysliden,
maar een clinic nemen waar je met ski's
de slide afleert gaan. Bodysliden is daar
entegen te combineren met een dagje re
laxen op het strand of surfen en is vooral
leuk als het zonnetje lekker schijnt.
Iets met water, iets met een
schans, iets spectaculairs", zo
is het idee ontstaan, legt Pie
ternel van der Linde van zeil
en surfcentrum Brouwersdam op
de Kabbelaarsbank uit.
De Waterjump is een soort super
glijbaan die eindigt met een
schans zodat je een stukje in de
lucht wordt gelanceerd. Dit geeft
Kunsten laten zien met ski's aan vanaf de Waterjump
foto Dirk-Jan Cjeltema
door Ondine van der Vleuten
Vandaag een menu
voor een hete zomer
dag. Luchtig moet het
zijn, fris en vluchtig.
Als voorafje bijvoor
beeld een daglelie, gevuld met gar
nalen. Dan komen er courget
te-bloemen op tafel, met daarin
een mengsel van crème fraiche,
kaas en een beetje paprika. Daarbij
een salade van goudsbloemblaad
jes, stervormige bloemetjes van de
knoflookui, oost-indische kers
(ook de stelen en blaadjes), wilde
en 'tamme' ruccola-bloesem, ijs-
kruid en korenbloemen, op smaak
gebracht met wat balsamico-azijn,
olijfolie, peper en zout en be
strooid met de ingelegde zaden
van de oost-indische kers.
Tot slot een bavaroistje, bekroond
met zo'n grote, zoetige daglelie die
in chocolade is gedipt. En voor de
dorst, een grote kan vlierbloesemsi-
roop. Het kan, maar het zou een
prijzig dineetje worden, zegt Dine-
ke Klompe. Zij kweekt op haar
'consumptieve kwekerij' in Zonne-
maire eetbare bloemen. En daar
naast nog zo'n dertig bijzondere
groenten en kruiden. „Ik heb al
leen zeer arbeidsintensieve gewas
sen, waarvan de teelt bijna niet te
mechaniseren is. Dat is het bijzon
dere van dit bedrijf. Het is arro
gant om te zeggen dat ik de enige
in heel Nederland ben met dit as
sortiment, maar veel zijn het er ze
ker niet."
Klompe verkoopt alleen op bestel
ling aan particulieren. Haar regulie
re afnemers zijn de Nederlandse
groothandels (allemaal, op twee
na) en toprestaurants, tot buiten
de landsgrenzen zelfs. Die kunnen
het betalen. „Bloemen eten is
duur. Heel kostbaar. Want het is
heel veel werk. Niet alleen de teelt
is arbeidsintensief, bloemen moe
ten ook op een speciale manier
verpakt en vervoerd worden. Som
mige in een bakje, zodat ze niet
flauw vallen. Of in een speciaal
doekje. Met de steeltjes in watjes.
Bloemen zijn heel delicaat."
En eigenlijk alleen voor decoratie.
„Ik moet er niet aan denken dat ik
een heel bord oost-indische kers
zou moeten opknagen. Bloemen
kunnen groenten niet vervangen,
maar het zijn smaakmakers en
mooimakers. Visueel aantrekkelijk,
gezond decoratiemateriaal."
Q www.bijzonderegroenten.nl
Eén van de bekendste eetbare bloe
men: courgette.
foto Mechteld Jansen