'Na drie sprongen al toe aan salto's' 2 zaterdag 25 juli 2009 In een surfpak van een waterschans afspringen is sinds 9 mei voor ieder een mogelijk op de Brouwersdam. door Marloes Vrolijk door Marloes Vrolijk Wat apart. Normaal roetsj je van een glijbaan en plons je aan het eind direct het water in. Dat gaat bij de Waterjump op de Brou wersdam wel even anders. Op het eind schiet je ineens omhoog en blijf je even zweven. Voordat ik me mocht wagen aan de echt grote sprong moest ik een keer van de middelste lagere glijbaan af. Hierna loop ik weer omhoog om van de échte Water jump af te gaan die acht meter hoog is. In plaats van op je rug moet je een paar passen nemen en dan op je buik van de lange glijbaan af glijden. Ik voel me beschermd door het wetsuit, het drijfvest en de helm en vind het dus niet eng om op deze hoogte met mijn hoofd naar beneden van een glijbaan af te glijden. Het leuke komt op het laatst: de schans. Ook bij de hogere glijbaan voelt het raar om in de lucht te zweven en de tijd te hebben voordat je in het wa ter valt. „Zal ik al een salto doen?" denk ik even. Die bewaar ik echter voor de volgende sprong. Inge heeft immers gezegd 'na drie sprongen ben je zo ongeveer wel aan salto's toe'. Dus ik heb nog wat tijd. Inge Holtkamp werkt bij het surf- en zeil- centrum. „Bijna iedereen lukt het wel om salto's te maken", vertelt ze. Ik ben dus ook vastberaden om er één te probe ren hoewel ik het raar vind om bij aan komst te denken dat het zo snel zou luk ken. Voordat ik spring vraag ik nog even in structies. Ik neem een iets hardere aan loop, trek na de schans mijn benen in en maak een salto. Dit gaat inderdaad gemakkelijk en is ook leuk om te doen. Het voelt alleen niet erg speciaal omdat je er eigenlijk hele maal geen moeite voor hoeft te doen. Na een paar sprongen heb ik het al wel ge zien omdat het best koud is buiten en je voor elke sprong een tijdje moet wach ten voordat je mag. Er zijn vandaag name lijk veel kinderen. Dat heeft te maken met een demonstratie, vandaag speciaal op kinderen gericht. Deze show wordt ge geven door de jongeren van het de- mo-team.Met ski's, op het snowboard en met de mooiste sprongen gaan zij van de Waterjump af De sfeer bij het centrum is onbevangen; erg relaxt, mensen zijn vriendelijk en la ten je je gang gaan. Er is een leuk restau rantje, sportwinkel en er wordt volop ge windsurft. Wie voor de kick de waterschans af wil gaan moet niet alleen gaan bodysliden, maar een clinic nemen waar je met ski's de slide afleert gaan. Bodysliden is daar entegen te combineren met een dagje re laxen op het strand of surfen en is vooral leuk als het zonnetje lekker schijnt. Iets met water, iets met een schans, iets spectaculairs", zo is het idee ontstaan, legt Pie ternel van der Linde van zeil en surfcentrum Brouwersdam op de Kabbelaarsbank uit. De Waterjump is een soort super glijbaan die eindigt met een schans zodat je een stukje in de lucht wordt gelanceerd. Dit geeft Kunsten laten zien met ski's aan vanaf de Waterjump foto Dirk-Jan Cjeltema door Ondine van der Vleuten Vandaag een menu voor een hete zomer dag. Luchtig moet het zijn, fris en vluchtig. Als voorafje bijvoor beeld een daglelie, gevuld met gar nalen. Dan komen er courget te-bloemen op tafel, met daarin een mengsel van crème fraiche, kaas en een beetje paprika. Daarbij een salade van goudsbloemblaad jes, stervormige bloemetjes van de knoflookui, oost-indische kers (ook de stelen en blaadjes), wilde en 'tamme' ruccola-bloesem, ijs- kruid en korenbloemen, op smaak gebracht met wat balsamico-azijn, olijfolie, peper en zout en be strooid met de ingelegde zaden van de oost-indische kers. Tot slot een bavaroistje, bekroond met zo'n grote, zoetige daglelie die in chocolade is gedipt. En voor de dorst, een grote kan vlierbloesemsi- roop. Het kan, maar het zou een prijzig dineetje worden, zegt Dine- ke Klompe. Zij kweekt op haar 'consumptieve kwekerij' in Zonne- maire eetbare bloemen. En daar naast nog zo'n dertig bijzondere groenten en kruiden. „Ik heb al leen zeer arbeidsintensieve gewas sen, waarvan de teelt bijna niet te mechaniseren is. Dat is het bijzon dere van dit bedrijf. Het is arro gant om te zeggen dat ik de enige in heel Nederland ben met dit as sortiment, maar veel zijn het er ze ker niet." Klompe verkoopt alleen op bestel ling aan particulieren. Haar regulie re afnemers zijn de Nederlandse groothandels (allemaal, op twee na) en toprestaurants, tot buiten de landsgrenzen zelfs. Die kunnen het betalen. „Bloemen eten is duur. Heel kostbaar. Want het is heel veel werk. Niet alleen de teelt is arbeidsintensief, bloemen moe ten ook op een speciale manier verpakt en vervoerd worden. Som mige in een bakje, zodat ze niet flauw vallen. Of in een speciaal doekje. Met de steeltjes in watjes. Bloemen zijn heel delicaat." En eigenlijk alleen voor decoratie. „Ik moet er niet aan denken dat ik een heel bord oost-indische kers zou moeten opknagen. Bloemen kunnen groenten niet vervangen, maar het zijn smaakmakers en mooimakers. Visueel aantrekkelijk, gezond decoratiemateriaal." Q www.bijzonderegroenten.nl Eén van de bekendste eetbare bloe men: courgette. foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 50