Rondreizend restaurant
uit Ui
schelp
Beoordeling
www.de-schelp.nl
3 Gangen diner
ind. drank va 25,00
Familierestaurant De Schelp
Burg van Woelderenlaan 5, Vlissingen
Reserveren 0118 411 770
Prijs-kwaliteit:
Bediening:
Entourage:
Horen, zien ruiken:
Door wisselvallig weer konden we
niet buiten eten. Ook al was de
schuur een uitstekend alternatief,
eten in de boomgaard of vlakbij de
groentetuin moet Eten op de locatie
van Hof Welgelegen helemaal bijzon
der maken. Snel boeken!
Conclusie: De 'Boergondische' feest
maaltijd had een meerprijs (37,50
euro), exclusief drank. Dat is niet ge
ring. Biologische producten moeten
helaas (nog) duur betaald worden.
St.-Laurens
't Hof Welgelegen CË22
Middelburg, v
Noordweg 402
ptonkenbürgSeweg
Brigdamme
C21
Maar voordat we aan het diner be
ginnen, leidt Ard van de Kreeke
van 't Hof Welgelegen het gezel
schap rond. Het is een vast onder
deel van eten bij de boer.
In de boomgaard valt de grillige
moerbeiboom op. De rode vruch
ten zijn bijna rijp. De nog viltige
kweeperen hebben nog wel een
paar maandjes nodig voordat ze
geoogst mogen worden. De kip
pen ontbreken. „Ontbreken nog",
reageert Ard, „vol
gende week wor
den er vijftig ge
bracht."
Het hof ligt er
mooi bij en het ge
voel deelgenoot te
zijn van een bijzon
dere avond maakt
zich meester van
ons. We worden ge
trakteerd op een
welkomstdrankje
van witte wijn met
vlierbloesemsiroop
en heerlijke kroket-
jes van bakeljauw
en tapas van risotto
met zeekraal, een
mossel met groen
ten in het zuur en een rolletje
courgette met geitenkaas.
In de schuur, waar ook de winkel
is, beginnen we aan het avond
maal. Onze buren, jochem en Van
essa, komen uit Goes. Een paar
jaar geleden deinsde Jochem er
niet voor terug om regelmatig fast-
food te eten. Na een avondje trai
nen met gewichten, kocht hij
vlees bij de kiloknaller. „We roos
terden het en aten de hele lap
vlees op. Maar daarna voelde ik
me toch niet echt lekker."
lochem eet biologisch en als hij
vlees eet dan moet het gescharreld
hebben. Zijn leefwijze is vast
exemplarisch voor veel gasten die
aangeschoven zijn voor deze
'Boergondische' feestmaaltijd.
We beginnen met een soep van de
groenten uit de moestuin van 't
hof met Frans zuurdesembrood en
boerenboter. Alle groenten uit de
moestuin van Ard zijn terug te vin
den in de zeer natuurlijke soep. Je
ziet wat je eet. Het brood is ono
vertroffen lekker.
Het hoofdgerecht bestaat uit een
terrine van rode biet met citroen
rasp en geitenkaas. De hartige zoe
te biet en het geitenkaasje brengen
het beste in elkaar naar boven. Het
is smaakvol en lekker. De zilver
vliesrijst past er goed bij. De groen
ten, worteltjes (ook de witte va
riant) preitjes, jonge ui en courget
te zijn kort geroosterd. „Erg kort",
oordeelt mijn tafelgenote, die ze
liever ietsjes zachter heeft. De sala
de van walnoten en witlof met
een zachte vinaigrette van tuin
kruiden is met liefde bereid.
De maaltijd wordt afgesloten met'
een chocoladetaart van sesamzaad
jes met jostabessen, rode bessen
donderdag 23 juli 2009
In Éten doen de
redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Kara van der Molen (links) en Anneke in 't Veld van Zuskookt. foto Ruben Oreel
en kruisbessen. Bij elke hap knap
pen de zaadjes kapot tussen mijn
tanden. Het is een klassieker om
chocolade te combineren met bes
sen of ander rood fruit, maar ik
vind dat bessen vrijwel altijd af
breuk doen aan de volle smaak
van chocolade. Zuskookt op loca
tie en Kara en Anneke koken biolo
gisch en zeer naturel. Het is de ide
ale tegenhanger van de fastfoodcul-
tuur.
Het cateringsbedrijf is ook in te hu
ren voor trouwfeestjes, verjaarda
gen of feesten thuis. Zuskookt had
voor deze zomer nog een paar
keer mooie plekken in de zak van
Zuid-Beveland, Zeeuws-Vlaande-
ren en de kop van Walcheren aan
willen doen, maar die etentjes ko
men te vervallen door te weinig
aanmeldingen. In Middelburg daar
entegen loopt het storm: 31 juli (is
reeds volgeboekt), maar voor een
diner bij Ard van de Kreeke op 8
augustus en 25 september zijn nog
plaatsen vrij. Prijs van een diner
28 euro, exclusief drank. Zie de
websites van: www.zuskookt.nl en
www.thofwelgelegen.nl
Bij een rondreizend res
taurant doemt vanzelf
een romantisch beeld
op. Zeker als voor een
locatie als Hof Welgelegen aan
de rand van Middelburg wordt
gekozen. Deze vrijdagavond
staat er een 'Boergondisch' feest
maal op het programma. Anne
ke in 't Veld en Kara van der Mo
len, oftewel Zuskookt, koken de
ze vrijdagavond voor veertig gas
ten. „De mannen op de stroba
len en de vrouwen op de stoe
len", klinkt het. Iedereen neemt
vol verwachting en zonder mor
ren plaats.
foto Ruben Oreel
Ard van de Kreeke verzorgt de rondleiding op 't Hof Welgelegen in Middelburg.