Stilterusten groen.... kamperen in 2 zaterdag 18 juli 2009 Natte handdoeken: een icoon van de camping. Hans en Gerda Overmeer genieten van hun vakantie op camping Het Veerse Gat door Susanne Coppoolse Volgens Laura Raimon- do van Stichting Na tuurkampeerterrei nen hebben kampeer ders steeds meer be hoefte aan natuurlijk kamperen. „Mensen worden van allerlei kan ten gestimuleerd om in eigen land op vakantie te gaan. Daarbij ver bruiken mensen die kamperen in eigen land minder energie dan mensen die per vliegtuig reizen. Ook mensen die thuis blijven ver bruiken meer energie." Ondernemers spelen in op deze ontwikkeling. De afgelopen jaren ontving de stichting jaarlijks slechts enkele aanvragen om in aanmerking te komen voor het predikaat Natuurkampeerterrein. Voor volgend jaar zijn dat er dus 14- Raimondo vertelt dat de stichting zich ook steeds meer op duur zaamheid wil gaan richten en zal de richtlijnen in de toekomst aan gaan scherpen. „Je kunt daarbij denken aan het criterium dat ieder natuurkampeerterrein minimaal- over groene stroom moet beschik ken en aan afvalscheiding moet doen." Veel beheerders hebben duurzaam heid nu ook al hoog in het vaan del staan en maken bijvoorbeeld gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, zonnepane len, led-verlichting, waterbesparen de douchekoppen enzovoorts. Om in aanmerking te komen voor het predikaat 'Natuurkampeerter rein' moeten campings voldoen aan de criteria die door Stichting Natuurkampeerterreinen wordt ge steld. Zo moet bij het kampeerter rein minimaal 25 hectare bos, na tuurgebied of waardevol cultuur landschap liggen. Daarnaast is rust een belangrijk speerpunt; geluidso verlast is daarom uit den boze. Ook zijn er op natuurkampeerter reinen geen seizoensplaatsen te vinden. Van de 140 'Natuurkampeerterrei nen' die Nederland rijk is, bevin den zich er drie in Zeeland. Vol gend jaar komen er 14 nieuwe na tuurkampeerterreinen in Neder land bij. Geen van deze kampeer terreinen ligt in Zeeland. Raimondo van Stichting Natuur kampeerterreinen vindt het op merkelijk dat er in verhouding wei nig Zeeuwse natuurkampeerterrei nen zijn. Volgens haar zouden re creatieondernemers in de provin cie Zeeland minder moeite moe ten hebben om hun terrein als na tuurkampeerterrein in te richten, in vergelijking met collega's in bij voorbeeld Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. „Deze provin cies zijn over het algemeen dichter bevolkt en hebben meer te maken met geluidsoverlast. Zeeuwse on dernemers zijn wellicht van me ning dat toeristen toch wel komen en willen het meer op eigen hout je doen", verklaart ze voorzichtig. Kampeerterreinen die aan alle ge stelde richtlijnen voldoen, mogen de titel Natuurkampeerterrein voe ren. In het 'Groene Boekje' van door Ondine van der Vleuten Vraag iemand wanneer het komkommertijd is, en het antwoord is: juli. Dat klopt niet helemaal. „In mei was het al komkommertijd voor ons", zegt Koos 't Anker. Komkommers groeien in kassen, zoals die van de broers Bram en Koos, aan de Veer- seweg 85 in Veere. Een paar keer per jaar worden nieuwe planten gezet. De eerste in december; daar van werden de eerste komkom mers in februari geoogst. Intussen worden bij de teler nieuwe plan ten opgekweekt. Zo kan het be drijf doorlopend oogsten, tot in november de teelt stopt. „Van no vember tot februari wordt in Ne derland niet geteeld. Dan komen komkommers uit Spanje." In de kas is het al snel een graad of 25 en daar voelt de komkommer zich prima bij. Buiten de kas heeft de plant eerder last van schim mels:* meeldauw of botritis. Spint, witte vlieg en trips worden met roofmijten en andere nuttige insec ten bestreden. Bovén de kas hangen witte scher men. Als de temperatuur onder de tien graden komt, worden die uit gerold om warmte vast te houden. „Alles is gericht op energiezuinig telen. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee." In de sorteerruimte hangt een indringen de geur van komkommers. Gerou tineerd sorteren de medewerkers de komkommers. Alles gaat naar de veiling van The Greenery, op wat kilo's na die elke zaterdagmor gen in het eigen groentenwinkeltje verkocht wordt. De beste zijn hele maal recht en zo'n 500 gram zwaar, de slechtste klein, krom en alleen geschikt voor industriële verwerking, zoals in salades. Be waar komkommers koel (11-16 gra den) maar niet koud, dan verlie zen ze smaak en worden slap. Komkommer bevat amper calorie ën, maar wel belangrijke vitami nes. Komkommersoep Schil drie grote komkommers en pu reer ze tot sap. Snipper een uitje, hak een teentje knoflook. Fruit ze in wat olijfolie en voeg daar het sap aan toe. Snij soepgroente (kook wortel even voor) en doe die bij het meng sel. Voeg kippenbouillon of een zakje kippensoep (eventueel stukjes kipfilet of soepballetjes) toe en laat tien mi nuten pruttelen. Koos in 't Anker met zijn komkom mers. foto Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 94