Stilterusten groen.... kamperen in
2
zaterdag 18 juli 2009
Natte handdoeken: een icoon van de camping.
Hans en Gerda Overmeer genieten van hun vakantie op camping Het Veerse Gat
door Susanne Coppoolse
Volgens Laura Raimon-
do van Stichting Na
tuurkampeerterrei
nen hebben kampeer
ders steeds meer be
hoefte aan natuurlijk kamperen.
„Mensen worden van allerlei kan
ten gestimuleerd om in eigen land
op vakantie te gaan. Daarbij ver
bruiken mensen die kamperen in
eigen land minder energie dan
mensen die per vliegtuig reizen.
Ook mensen die thuis blijven ver
bruiken meer energie."
Ondernemers spelen in op deze
ontwikkeling. De afgelopen jaren
ontving de stichting jaarlijks
slechts enkele aanvragen om in
aanmerking te komen voor het
predikaat Natuurkampeerterrein.
Voor volgend jaar zijn dat er dus
14-
Raimondo vertelt dat de stichting
zich ook steeds meer op duur
zaamheid wil gaan richten en zal
de richtlijnen in de toekomst aan
gaan scherpen. „Je kunt daarbij
denken aan het criterium dat ieder
natuurkampeerterrein minimaal-
over groene stroom moet beschik
ken en aan afvalscheiding moet
doen."
Veel beheerders hebben duurzaam
heid nu ook al hoog in het vaan
del staan en maken bijvoorbeeld
gebruik van biologisch afbreekbare
schoonmaakmiddelen, zonnepane
len, led-verlichting, waterbesparen
de douchekoppen enzovoorts.
Om in aanmerking te komen voor
het predikaat 'Natuurkampeerter
rein' moeten campings voldoen
aan de criteria die door Stichting
Natuurkampeerterreinen wordt ge
steld. Zo moet bij het kampeerter
rein minimaal 25 hectare bos, na
tuurgebied of waardevol cultuur
landschap liggen. Daarnaast is rust
een belangrijk speerpunt; geluidso
verlast is daarom uit den boze.
Ook zijn er op natuurkampeerter
reinen geen seizoensplaatsen te
vinden.
Van de 140 'Natuurkampeerterrei
nen' die Nederland rijk is, bevin
den zich er drie in Zeeland. Vol
gend jaar komen er 14 nieuwe na
tuurkampeerterreinen in Neder
land bij. Geen van deze kampeer
terreinen ligt in Zeeland.
Raimondo van Stichting Natuur
kampeerterreinen vindt het op
merkelijk dat er in verhouding wei
nig Zeeuwse natuurkampeerterrei
nen zijn. Volgens haar zouden re
creatieondernemers in de provin
cie Zeeland minder moeite moe
ten hebben om hun terrein als na
tuurkampeerterrein in te richten,
in vergelijking met collega's in bij
voorbeeld Utrecht, Zuid-Holland
en Noord-Holland. „Deze provin
cies zijn over het algemeen dichter
bevolkt en hebben meer te maken
met geluidsoverlast. Zeeuwse on
dernemers zijn wellicht van me
ning dat toeristen toch wel komen
en willen het meer op eigen hout
je doen", verklaart ze voorzichtig.
Kampeerterreinen die aan alle ge
stelde richtlijnen voldoen, mogen
de titel Natuurkampeerterrein voe
ren. In het 'Groene Boekje' van
door Ondine van der Vleuten
Vraag iemand wanneer het
komkommertijd is, en het
antwoord is: juli. Dat klopt
niet helemaal. „In mei was het al
komkommertijd voor ons", zegt
Koos 't Anker. Komkommers
groeien in kassen, zoals die van de
broers Bram en Koos, aan de Veer-
seweg 85 in Veere. Een paar keer
per jaar worden nieuwe planten
gezet. De eerste in december; daar
van werden de eerste komkom
mers in februari geoogst. Intussen
worden bij de teler nieuwe plan
ten opgekweekt. Zo kan het be
drijf doorlopend oogsten, tot in
november de teelt stopt. „Van no
vember tot februari wordt in Ne
derland niet geteeld. Dan komen
komkommers uit Spanje."
In de kas is het al snel een graad of
25 en daar voelt de komkommer
zich prima bij. Buiten de kas heeft
de plant eerder last van schim
mels:* meeldauw of botritis. Spint,
witte vlieg en trips worden met
roofmijten en andere nuttige insec
ten bestreden.
Bovén de kas hangen witte scher
men. Als de temperatuur onder de
tien graden komt, worden die uit
gerold om warmte vast te houden.
„Alles is gericht op energiezuinig
telen. Dat is goed voor het milieu
en voor de portemonnee." In de
sorteerruimte hangt een indringen
de geur van komkommers. Gerou
tineerd sorteren de medewerkers
de komkommers. Alles gaat naar
de veiling van The Greenery, op
wat kilo's na die elke zaterdagmor
gen in het eigen groentenwinkeltje
verkocht wordt. De beste zijn hele
maal recht en zo'n 500 gram
zwaar, de slechtste klein, krom en
alleen geschikt voor industriële
verwerking, zoals in salades. Be
waar komkommers koel (11-16 gra
den) maar niet koud, dan verlie
zen ze smaak en worden slap.
Komkommer bevat amper calorie
ën, maar wel belangrijke vitami
nes.
Komkommersoep
Schil drie grote komkommers en pu
reer ze tot sap. Snipper een uitje, hak
een teentje knoflook. Fruit ze in wat
olijfolie en voeg daar het sap aan
toe. Snij soepgroente (kook wortel
even voor) en doe die bij het meng
sel. Voeg kippenbouillon of een zakje
kippensoep (eventueel stukjes kipfilet
of soepballetjes) toe en laat tien mi
nuten pruttelen.
Koos in 't Anker met zijn komkom
mers. foto Ruben Oreel