it 11
Beoordeling
Oranjeplaat I,
Muidenweg 1
Jachthaven
Vanaf eerste pinkster
dag maakt het perso
neel van het vernieuw
de restaurant Oranje
plaat in Arnemuiden
regelmatig overuren. De keukenbri
gade en het bedienend personeel
stonden de eerste dagen nog on
wennig naast elkaar. „We kenden
amper eikaars namen", zegt de
nieuwe uitbater Ilse la Grand.
„Maar we hebben het gered. Laat
de rest van het seizoen maar ko
men. We groeien met de dag",
zegt ze.
La Grand en haar partner Oscar
Geleijnse zetten alles op alles om
een ideale pleisterplaats te maken
van de droomplek. Ze hebben be
hoorlijk.veel geld gestoken in de in
richting van het restaurant. Het ter-
rasmeubilair is solide en smaakvol.
Je kunt er comfortabel zitten, ter
wijl je kijkt naar de manoeuvres
van de jachtjes die de haven in en
uit varen.
Wij zijn deze vrijdagavond door
de koele avondtemperatuur ge
noodzaakt om binnen te zitten
waar we een soort grand-café ge
voel krijgen, met een klassieke uit
straling, kroonluchters en een gro
te bar die de zaak domineert.
De serveerster brengt ons naar een
verhoging aan het raam, waar
twee crèmekleurige fauteuils
staan. Op een van de mooiste plek
ken van het restaurant staat het
bordje gereserveerd. Voor ons dus,
dat is een aangenaam begin.
Deze avond test ik met mijn part
ner-voor-de-avond de kwaliteiten
van het restaurant Oranjeplaat.
We zijn benieuwd of het perso
neel al is ingewerkt. Het is een re
delijk drukke avond, dus een goe
de testcase. Een grote groep eters
zit aan een lange tafel, en verder
zitten er nog een paar 'viertjes' en
een aantal 'tweetjes'.
We bestellen een vispalet (9,75 eu
ro) met gerookte zalm, makreel,
paling, garnaaltjes en kreeftensoep
(6,00 euro). De donkere soep
smaakt lekker 'vissig', maar is wel
erg hartig. Ik kan daar tegen, maar
intussen weet ik wel dat ik scheu
tig ben met zout. Mijn tafelgenote
is te spreken over haar vispalet. Ze
ker toen Ilse op verzoek van mijn
tafelgenote nog snel een paar
schijfjes citroen bracht. De stukjes
stokbrood, bruin en wit, waren
donderdag 16 juli 2009
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Een uitzicht
om te zoenen.
Conclusie: De keuken heeft nog niet
de diepgang die je zou verlangen.
Op die mooie plek zou je ook iets
meer visschotels verwachten. Maar
Oranjeplaat heeft groeikansen.
foto Ruben Oreel
lukkig maakten de bijgerechten
heel wat goed: de gebakken aardap
peltjes, gewokte groenten (prei, pa
prika) en boontjes opgerold in
spek. Ilse la Grand reageerde gevat,
maar ook wat teleurgesteld toen ze
zag dat de vis voor een deel onaan
geroerd was. „Jammer, misschien
moeten we duidelijker op de kaart
aangeven hoe de vis is klaarge
maakt. Maar er komt geen gram
boter of olie aan te pas, dus is dit
gerecht wel goed voor de lijn."
De saté (14,50 euro) was een Hol
landse variant van de Indische sa
té. De saté smaakt sterk naar zoute
ketjap en de saus is juist aan de
neutrale kant. „Het zijn stevige
stukken vlees, die gelukkig wel
weer lekker gebakken zijn."
We besluiten met een walnoot-
taart met walnootijs (6,50 euro),
die zo lekker is dat we er te veel
van eten. Alle taarten zijn trou
wens huisgemaakt en dat is vol
doende reden om een omweg
naar. Oranjeplaat te maken.
Het personeel werkt hard, maar er
is nog werk aan de winkel. De gro
te tafel van tien moet erg lang op
het hoofdgerecht wachten en het
tempo van ons diner is aan de tra
ge kant. Maar op zon mooie plek,
in zulke lekkere stoelen, deert dat
niet.
Oranjeplaat, Muidenweg 1, Arnemui
den, tel: 0118-601621. Pinnen kan. In
het hoogseizoen alle dagen open. Pin
nen kan.
Ilse La Grand en Oscar Geleijnse: laat het seizoen nu maar komen. foto Ruben Oreel
een lekkere aanvulling, evenals de
huisgemaakte beurre maitre d'ho-
tel.
Het hoofdgerecht was rode mul in
een jasje (15,25 euro). Ik verwacht
te dat het jasje een gepaneerde
korst zou zijn of een korst van zee
zout. Maar tevoren informeren
had een teleurstelling kunnen
voorkomen want ik ben niet ge
charmeerd van in aluminiumfolie
ingepakte visfilets. Ze waren lang
zaam in de oven gegaard met
groenten en kruiden. Ik ben geen
fan van deze bereidingswijze. Ge
Tafelen en kijken naar de manoeuvres van de boten die in en uit de haven varen.