Twisten over smaak
Rozendagen bij
de Bierkreek
Fietsend door
Walcheren
Comedy of
Summer in België
Correctie:
Slot Baarland
Vrijdag 10 juli 2009 3
foto Dirk-Jan Cjeltema
Huub Murre en collega
foto Marloes Vrolijk
Als Ina Nieuwenhuize ge
vraagd wordt welke oester
- de Zeeuwse platte of de
Japanse creuse - lekkerder is,
meent zij dat over smaak niet te
twisten valt. Toch geeft, volgens
haar, 'elke echte oesterliefhebber
de voorkeur aan de platte'. Ze
voegt er aan toe dat 'de creuse aar
dig is gewend aan het Oosterschel-
de-water en ook niet te versma
den is'. Tijdens de rondleiding
langs de Oesterputten in Yerseke
legt ze uit dat de Japanse creuse
via via in de Oosterschelde terecht
is gekomen. De eerste oesters wer
den niet gewaardeerd omdat de
kenners ze 'naar komkommer'
vonden smaken. De gebroeders
Huub en Kees Murre van mossel-
handel Murre naast de oesterput
ten zijn nog steeds niet erg te spre
ken over de Japanse creuse.
Volgens hen is de oesterhandel
maar magertjes en lang niet meer
wat het vroeger is geweest. Ook de
smaak van de oesters stellen zij te
genwoordig niet altijd op prijs. Vol
gens Huub Murre smaken de mees
te oesters uit de Oosterschelde 'net
zoals een slok water'. Zij geven de
schuld voor de over het algemeen
slechte kwaliteit aan de massapro
ductie van de Japanse creuse oes
ter. De kwaliteit van de oesters uit
het Grevelingenmeer zijn volgens
de gebroeders beter.
Kees meent dat het probleem opge
lost zal worden als de Oesterdam,
een 11 kilometer lang deltawerk,
wordt doorgestoken. Volgens hem
verbetert het zoete water - dat dan
in het zoute water van de Ooster
schelde terecht komt - de kwaliteit
van de oesters aanzienlijk.
Ook Josefien Pekaar, vrouw van
oesterkweker Jaap Pekaar, vindt de
kwaliteit van de Japanse oester uit
de Oosterschelde slecht. Ze meent
dat de oesters 'soms zelfs niet aan
de klant kwijt kunnen worden ge
raakt. Jaap meent dat dit door te
kort aan voedsel in het water en
gebrek aan stroming door de oes
terdam komt. De Japanse oester
uit het Grevelingenmeer is daaren
tegen 'supergoed' volgens Josefien.
IJZENDIJKE - Kwekerij de Bierkreek
organiseert voor zaterdag 11 en
zondag 12 juli de rozendagen. Hier
laten verschillende kwekerijen en
hoveniers hun meest bijzondere
planten en creaties zien. Ter gele
genheid van de rozendagen gaat
de jeugd roep van natuurbescher
mingsvereniging de Steltkluut
twee dagen en nachten onderzoek
doen naar de natuur op de Kweke
rij. Voor de gasten organiseert de
ze groep ook verschillende excur
sies. Ook zorgt het cateringbedrijf
'Zus Kookt' voor biologische hap
jes en drankjes.
De nadruk van de rozendagen ligt
dit jaar op nuttige insecten voor
de tuin.
www.bierkreek.nl
MIDDELBURG - Zeeland ontdekken
op de fiets? De VW biedt verschil
lende fietsroutes aan lang Zeeuwse
bedrijven zoals boomgaard de Zoe
te Kers in Serooskerke en kaasboer
derij Schellach in Middelburg.
Deelname kost 3,50 euro voor vol
wassenen en 2 euro voor kinde
ren. Voor dit bedrag krijgt u onder
andere een routeflyer, een drankje
en een lekkernij.
Ook krijgt u toegang tot de koeien
stal van de kaasboerderij. Het is
ook mogelijk om het productiepro
ces te volgen en kalfjes te aaien.
Kinderen mogen een hier een kaas
je plastificeren.
Vooraf reserveren is niet nodig.
Kaartjes zijn te verkrijgen via alle
vestigingen van VW Walcheren
en Noord-Beveland.
IN ZEELAND
- 'Fietsend gaan we heel Walcheren
over'
- Uit eten in Zeeland
EN VERDER
- De Uit-agenda
- Voorzieningen voor elk weertype
- Wielerblog
STUUR UW TIPS NAAR zomer@pzc.nl
Zet uw foto in het album
www.pzc.nl/foto
BLANKENBERGE - Het Belgische Co
medy Summer gaat dit jaar door
op de Belgium Pier te Blankenber-
ge-
Elke vrijdagavond tussen 10 juli en
14 augustus treedt daar namelijk
een komiek op in de Ball Room.
Het programma wordt aangevuld
met een Comedy Late Night in de
Cinemazaal. De zaal is gelegen op
een unieke locatie onder de zee
spiegel. Gezien het kleine aantal
zitplaatsen wordt het aangeraden
om te reserveren.
De voorstellingen in de Ball Room
starten om 20.00 uur, de Comedy
Late Night's om 22.00 uur. Meer in
formatie vindt u op de website
van Comedy Summer.
O www.comedyshows.be
Wat te doen met
oesters?
Rauwe oesters
Vaak worden oesters rauw gege
ten. Vooral de Zeeuwse platte oes
ter heeft een verfijnde smaak waar
door het zonde is om de oester ver
der te bereiden.
Benodigdheden
Oesters/ oestermes/ ijs/ peper/ ci
troensap
Bereidingswijze
Steek de oester open met het oes
termes. Serveer de rauwe oester
met ijs, een snufje peper en een
paar druppels citroensap om het
af te maken.
Gegrilde Zeeuwse oesters met ci-
troen-korianderroom
Een oester kan ook gegrild wor
den gegeten. Een recept voor een
voorgerecht of borrelhapje voor 4
personen:
Benodigdheden
12 verse Zeeuwse oesters/ 1
citroen/ 125 ml slagroom/ versge
malen witte peper/1,5 eetlepel fijn
gehakte koriander/ 75g geraspte
jongbelegen kaas/ sog rucola/ grill
Bereidingswijze
Verwarm de grill voor op de hoog
ste stand. Snijd de oesters één
voor één open. Zet de schelpen
met de oesters erin op de bak
plaat. Boen de citroen schoon ên
rasp er 2 theelepels gele schil af
Pers de citroen ui. Sprenkel een
beetje citroensap over de oesters
en maal er peper boven. Klop de
slagroom half stijf en spatel de ci
troenrasp, 2 theelepels citroensap,
de koriander en de helft van de
kaas erdoor. Schep de room op de
oesters en verdeel de rest van de
kaas erover. Schuif de bakplaat ca.
15 cm onder het hete grillelement
en laat de oesters in ca. 5 minuten
goudbruin en gaar worden. Ver
deel de rucola over 4 borden en
zet de oesterschelpen erop.
In tegenstelling tot de vermelding
in de agenda van de Uit- en Zo-
merkrant van gisteren, is de tuin
van het Slot te Baarland zondag
niet geopend voor publiek.
Tijdens de open monumentenda
gen op r2 en 13 september zijn zo
wel de slottuin als de naastgelegen
Nederlandse Hervormde kerk van
13.00 tot 17.00 uur weer te bezichti
gen.
www.openmonumentendag.nl