Twisten over smaak Rozendagen bij de Bierkreek Fietsend door Walcheren Comedy of Summer in België Correctie: Slot Baarland Vrijdag 10 juli 2009 3 foto Dirk-Jan Cjeltema Huub Murre en collega foto Marloes Vrolijk Als Ina Nieuwenhuize ge vraagd wordt welke oester - de Zeeuwse platte of de Japanse creuse - lekkerder is, meent zij dat over smaak niet te twisten valt. Toch geeft, volgens haar, 'elke echte oesterliefhebber de voorkeur aan de platte'. Ze voegt er aan toe dat 'de creuse aar dig is gewend aan het Oosterschel- de-water en ook niet te versma den is'. Tijdens de rondleiding langs de Oesterputten in Yerseke legt ze uit dat de Japanse creuse via via in de Oosterschelde terecht is gekomen. De eerste oesters wer den niet gewaardeerd omdat de kenners ze 'naar komkommer' vonden smaken. De gebroeders Huub en Kees Murre van mossel- handel Murre naast de oesterput ten zijn nog steeds niet erg te spre ken over de Japanse creuse. Volgens hen is de oesterhandel maar magertjes en lang niet meer wat het vroeger is geweest. Ook de smaak van de oesters stellen zij te genwoordig niet altijd op prijs. Vol gens Huub Murre smaken de mees te oesters uit de Oosterschelde 'net zoals een slok water'. Zij geven de schuld voor de over het algemeen slechte kwaliteit aan de massapro ductie van de Japanse creuse oes ter. De kwaliteit van de oesters uit het Grevelingenmeer zijn volgens de gebroeders beter. Kees meent dat het probleem opge lost zal worden als de Oesterdam, een 11 kilometer lang deltawerk, wordt doorgestoken. Volgens hem verbetert het zoete water - dat dan in het zoute water van de Ooster schelde terecht komt - de kwaliteit van de oesters aanzienlijk. Ook Josefien Pekaar, vrouw van oesterkweker Jaap Pekaar, vindt de kwaliteit van de Japanse oester uit de Oosterschelde slecht. Ze meent dat de oesters 'soms zelfs niet aan de klant kwijt kunnen worden ge raakt. Jaap meent dat dit door te kort aan voedsel in het water en gebrek aan stroming door de oes terdam komt. De Japanse oester uit het Grevelingenmeer is daaren tegen 'supergoed' volgens Josefien. IJZENDIJKE - Kwekerij de Bierkreek organiseert voor zaterdag 11 en zondag 12 juli de rozendagen. Hier laten verschillende kwekerijen en hoveniers hun meest bijzondere planten en creaties zien. Ter gele genheid van de rozendagen gaat de jeugd roep van natuurbescher mingsvereniging de Steltkluut twee dagen en nachten onderzoek doen naar de natuur op de Kweke rij. Voor de gasten organiseert de ze groep ook verschillende excur sies. Ook zorgt het cateringbedrijf 'Zus Kookt' voor biologische hap jes en drankjes. De nadruk van de rozendagen ligt dit jaar op nuttige insecten voor de tuin. www.bierkreek.nl MIDDELBURG - Zeeland ontdekken op de fiets? De VW biedt verschil lende fietsroutes aan lang Zeeuwse bedrijven zoals boomgaard de Zoe te Kers in Serooskerke en kaasboer derij Schellach in Middelburg. Deelname kost 3,50 euro voor vol wassenen en 2 euro voor kinde ren. Voor dit bedrag krijgt u onder andere een routeflyer, een drankje en een lekkernij. Ook krijgt u toegang tot de koeien stal van de kaasboerderij. Het is ook mogelijk om het productiepro ces te volgen en kalfjes te aaien. Kinderen mogen een hier een kaas je plastificeren. Vooraf reserveren is niet nodig. Kaartjes zijn te verkrijgen via alle vestigingen van VW Walcheren en Noord-Beveland. IN ZEELAND - 'Fietsend gaan we heel Walcheren over' - Uit eten in Zeeland EN VERDER - De Uit-agenda - Voorzieningen voor elk weertype - Wielerblog STUUR UW TIPS NAAR zomer@pzc.nl Zet uw foto in het album www.pzc.nl/foto BLANKENBERGE - Het Belgische Co medy Summer gaat dit jaar door op de Belgium Pier te Blankenber- ge- Elke vrijdagavond tussen 10 juli en 14 augustus treedt daar namelijk een komiek op in de Ball Room. Het programma wordt aangevuld met een Comedy Late Night in de Cinemazaal. De zaal is gelegen op een unieke locatie onder de zee spiegel. Gezien het kleine aantal zitplaatsen wordt het aangeraden om te reserveren. De voorstellingen in de Ball Room starten om 20.00 uur, de Comedy Late Night's om 22.00 uur. Meer in formatie vindt u op de website van Comedy Summer. O www.comedyshows.be Wat te doen met oesters? Rauwe oesters Vaak worden oesters rauw gege ten. Vooral de Zeeuwse platte oes ter heeft een verfijnde smaak waar door het zonde is om de oester ver der te bereiden. Benodigdheden Oesters/ oestermes/ ijs/ peper/ ci troensap Bereidingswijze Steek de oester open met het oes termes. Serveer de rauwe oester met ijs, een snufje peper en een paar druppels citroensap om het af te maken. Gegrilde Zeeuwse oesters met ci- troen-korianderroom Een oester kan ook gegrild wor den gegeten. Een recept voor een voorgerecht of borrelhapje voor 4 personen: Benodigdheden 12 verse Zeeuwse oesters/ 1 citroen/ 125 ml slagroom/ versge malen witte peper/1,5 eetlepel fijn gehakte koriander/ 75g geraspte jongbelegen kaas/ sog rucola/ grill Bereidingswijze Verwarm de grill voor op de hoog ste stand. Snijd de oesters één voor één open. Zet de schelpen met de oesters erin op de bak plaat. Boen de citroen schoon ên rasp er 2 theelepels gele schil af Pers de citroen ui. Sprenkel een beetje citroensap over de oesters en maal er peper boven. Klop de slagroom half stijf en spatel de ci troenrasp, 2 theelepels citroensap, de koriander en de helft van de kaas erdoor. Schep de room op de oesters en verdeel de rest van de kaas erover. Schuif de bakplaat ca. 15 cm onder het hete grillelement en laat de oesters in ca. 5 minuten goudbruin en gaar worden. Ver deel de rucola over 4 borden en zet de oesterschelpen erop. In tegenstelling tot de vermelding in de agenda van de Uit- en Zo- merkrant van gisteren, is de tuin van het Slot te Baarland zondag niet geopend voor publiek. Tijdens de open monumentenda gen op r2 en 13 september zijn zo wel de slottuin als de naastgelegen Nederlandse Hervormde kerk van 13.00 tot 17.00 uur weer te bezichti gen. www.openmonumentendag.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 101