Ontdek de oester in Yerseke Rattekaai Platte versus creuse 2 Vrijdag 10 juli 2009 De Japanse creuse De Zeeuwse platte De Zeeuwse platte (Ostrea edu- lis) is een oester die van oor sprong in de Oosterschelde voor komt, maar nu zeldzaam is. De oester is pas na zes jaar vol groeid en verandert, met goede omstandigheden, in die tijd van geslacht. De oester ligt in het wa ter en leeft van plantaardig plankton. De Japanse creuse (Crassostrea gigas) is een geheel andere oes ter. Deze komt in groten getale in de Oosterschelde voor en is binnen twee jaar volwassen. De oester begint al als mannetje of vrouwtje en staat rechtop in het water. Ook deze oester leeft van plantaardig plankton. door Susanne Coppoolse In de Zomerkrant geven wij re gelmatig tips over bezienswaar digheden en evenementen in de provincie. Dit keer willen we u echter kennis laten maken met een plek waar nauwelijks, iemand komt en waar helemaal niets te doen is. Saai? Dat hoeft niet. In het oosten van Zeeland ligt één van de stilste plekjes die onze pro vincie rijk is: Rattekaai. Dit oude getijhaventje (1856) wordt gekoes terd als rijksmonument en ligt op zo'n vier kilometer van de Oester- dam, nabij de kassen van Rilland. Het haventje ligt zó verstopt, dat ik er in eerste instantie straal voor bij rijd. Omdat ik wel ongeveer, maar niet precies weet waar Ratte kaai ligt, besluit ik nog een stukje door te rijden richting Tholen. Ter wijl ik over de Oesterdam rijd, pak ken donkere wolken zich samen en vormen een mooi contrast met de witte windmolens, het goudge le duingras en het pikzwarte Mar- kiezaatmeer. Bij de Bergsediepsluis draai ik om als de eerste regen druppels beginnen te vallen. Ik rijd langs het Nationaal Park de Oosterschelde en zie hoe vogels op de schorren naar voedsel zoeken. Ook de mens kan hier aan zijn trekken komen. Dagelijks mag hier namelijk per persoon tot tien kilo mosselen, oesters en kokkels wor den geraapt en met een vergun ning mag men zeekraal en lamsoor snijden. Eenmaal terug bij de kassen van Rilland, ben ik nog steeds op zoek naar het haven tje van Rattekaai en een wande lend echtpaar wijst me de weg. Ik parkeer mijn auto onderaan een dijkje, en klim via een aantal tree tjes omhoog. Ik loop een stukje verder over de onverharde dijk en ontdek al gauw de restanten van het oude haventje. Die bestaan ei genlijk uit niet meer dan een stel oude paaltjes. Ik blijf een tijdje mij merend staan en probeer me voor te stellen hoe schepen hier in vroe ger tijden aanmeerden. Mijn blik richt zich vervolgens over de met zeegras begroeide schorren. Aan de horizon ontwaar ik de Ooster schelde en de kust van Tholen. Ik ben helemaal alleen en het is er in derdaad... doodstil. Daarbij moet ik wel de werktuigen vergeten die bezig zijn met de dijkversterking. Het oude getijhaventje Rattekaai bij Rilland. De oester is niet meer weg te denken uit het Zuid-Beve- landse Yerseke. Tijdens een rondleiding langs de oester putten vertelt een gids alle ins en outs over deze echte Zeeuwse delicatesse. door Marloes Vrolijk Zoals elk jaar vertrekt de rondleiding naar de oesterputten van Yerseke vanaf het VW-kantoor. Onder begeleiding van gids Ina Nieuwen- huize (63) en haar man Wim (66) lopen de deelnemers eerst door Yerseke om de hoogtepunten van het dorp te bewonderen en uitleg te krijgen over de rijke geschiede nis. Ina en Wim komen allebei zelf uit Yerseke en zijn, na 35 jaar elders te wonen, weer naar het dorp terug gekomen. Nu wonen ze in huis 't Jutterskotje en geven al een paar jaar rondleidingen door Yerseke en langs de oesterputten waar Ina vroeger zelfheeft leren zwemmen. De oesterputten liggen dicht bij het dorp. De gidsen leiden de groep bovenlangs de putten zodat er een mooi overzicht over de put ten is. Voordat deze van dichtbij worden bekeken lopen ze door naar een plek met uitzicht over de Oosterschelde vanaf waar de oes ter- en mosselpercelen in de verte te zien zijn. Hier wordt ook het verschil uitgelegd tussen de twee soorten oesters die hier leven; de Zeeuwse platte en de lapanse creu se. Na verder te lopen komen de gid sen bij de oesterputten aan die nu bijna leeg zijn aangezien het oester seizoen, wat loopt van september tot maart, nog niet begonnen is en de oesterputten voornamelijk als opslagplaats dienen. Uit één van de putten haalt Wim een grote mand met schelp- en weekdieren. De deelnemers maken kennis met oesters, mosselzaad, de zakpijp en slakken. Ook bevat de mand een paar bijzonder grote oesters welke aan Ina en Wim zijn gegeven door de beheerders van de oesterput ten. Wim steekt behendig een oester open en legt uit hoe dit precies moet gebeuren. Ina vertelt hoe de putten precies worden gebruikt en wat er allemaal gedaan moet wor den om de oesters goed op te slaan. Helaas is het nu niet moge lijk om de oesters te proeven. In juni en juli planten de oesters zich namelijk voort. In de wintermaan den oktober, november en decem ber zijn de oesters het lekkerst om dat ze dan romig zijn en vol met vlees zitten. Na de rondleiding langs de putten loopt Ina door naar de mosselha ven waar ze ook over deze zilte za ligheid uitleg geeft. Na de rondlei ding vertrekt er ook nog een rond vaartboot welke langs de oesterper celen vaart. Ook krijgen de bezoe kers meer uitleg over de percelen. Voor wie geïnteresseerd is in de oestercultuur van Yerseke is de rondleiding langs de oestercultuur een zeer informatieve en interes sante excursie. Wel moet er rekening mee wor den gehouden dat voor de rondlei ding langs de oesterputten een his torische dorpwandeling door Yer seke plaatsvindt. Bekijk ook de video op www.pzc.nl/zomerkrant.nl Oesters; hoe, wat en waar Rondleiding oesterputten en mosselhaven Elke woensdag vertrekt de dorpswandeling en rondleiding onder leiding van een gids om 13.00 uur vanaf het VW kantoor in Yerseke. Het kost 3 euro en reserveren is gewenst. VW Yerseke, Kerkplein 1, telefoon 0113-571864, e-mail info@vwyerseke.nl Rondvaart langs de oester- en mosselpercelen De rondvaart van 1,5 uur is geconcentreerd op de oester- en mosselcul tuur van Yerseke. Het schip, de M.p.s. Adriana, vaart op dinsdag tot en met zondag (tot 23 augustus). Kosten zijn 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. Kaartverkoop vanaf 14.00 uur aan boord en afvaart om 14.30 uur vanaf de Prinses Beatrixhaven in Yerseke. Ook is het moge lijk om een natuurvaart door het Nationaal Park Oosterschelde of een Rondvaart met Mossel lunch of diner te doen. Voor meer informatie en re serveringen: tel. 06-22089393 ofwww.marstrand.nl Oesters proeven Josefien Pekaar, vrouw van oesterkweker Jaap Pekaar, organiseert van sep tember tot en met mei oesterproeven in het loodsje bij de oesterputten. Voor reserveren tel. 06-41737306 of e-mail jpekaar@zeelandnet.nl Nu kunt u volgens Josefien terecht bij Restaurant Oesterbeurs, Wijngaard straat 2 te Yerseke voor lekkere oesters en andere visgerechten. www.oesterbeurs.nl De oesters worden uit de putten gehaald in de winter als ze het lekkerst zij'n.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 100