H 4 Dinsdag 30 juni 2009 Oud fruit vraagt vele handen Egelbaby's geboren De Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) is op zoek naar vrijwilligers, die kunnen helpen bij het op sporen en onderhouden van hoogstamfruitbomen. Boomgaarden met hoge bomen van verschillende leeftij den zijn schaars geworden. De SLZ wil nog aanwezige oude bomen en rassen in Zeeland behouden. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen zijn al locaties waar oude Zeeuwse soorten als de Zure Hondsmuil kunnen worden geplant en vermeerderd. Er zijn boomgaarden bij Nieuwvliet, Clinge en Terneuzen. Ook op de Hollandse Hoeve bij Goes wordt geplant. Het behoud en gezond houden van oude fruitrassen is volgens de landschapsbeheerders van belang voor het ontwikkelen van nieuwe soorten. Vrijwil ligers kunnen helpen met het onderzoek naar rassen, het verzamelen van enthout, het organiseren van publieksda- gen en het maken van beeldopnamen. Vandaag - dinsdag 30 juni - houdt de SLZ van 13.30 tot 16 uur een informatiebijeenkomst in Goes, in het kantoor aan Ravelijn de Groene Jager 5. Informatie: 0113 230936 en www.landschapsbeheer.nl/zeeland. foto's Stichting Vogelklas Karei Schot et paarseizoen van de egel is in volle gang. Hoe doen egels het? Inderdaad, heel voorzichtig. Voor het zover is, heeft het mannetje uren om het vrouwtje gedraaid in een po ging haar over te halen. De paring zelf duurt vaak lan ger dan een uur en gaat ge paard met luidruchtig puffen en blazen. Ook snuiven en snurken egels, bijvoorbeeld als ze gestoord worden in hun bezigheden. Het paarseizoen loopt nog tot augustus. Alles loopt nu door elkaar: de ene egel is nog volop aan het paren, de andere loopt al hoogzwanger rond en een derde heeft haar baby's al ter wereld gebracht. De eerste weken drinken ze bij de moeder en zijn ze nog kaal en blind. De Zoogdiervereniging heeft 2009 uitgeroepen tot Jaar van de Egel, want ze maakt zich zorgen over het diertje. De vereniging vraagt mensen die een egel gezien hebben, dit te melden via het meld punt op de website: www.jaarvandeegel.nl. De economische waarde van bijen als honingproducent valt in het niet bij de bijdrage aan de land- en tuinbouw: naar schatting 1 miljard euro per jaar. foto Ruben Oreel Bij is van 't padje door Ondine van der Vleuten Zeeland kan een rol spelen in een experi mentele aanpak van de bijensterfle, zegt de Wageningse bijen- onderzoeker Tjeerd Blacquière. Hij doelt op het terugkruisen naar rassen met een natuurlijke varroa- resistentie. In Zuid-Holland en Flevoland is vorig jaar bijna de helft van de bij envolken gestorven. Verzwakking van bijenvolken door parasieten als de varroa-mijt wordt vaak als boosdoener voor de bijensterfte aangewezen. Er wordt nogal eens gedaan of varroa iets onvermijde lijks is, maar, stelt Blacquière: „In Duitsland en Frankrijk is een paar jaar onderzoek gedaan, waaruit bleek dat imkers de hand ook in ei gen boezem moeten steken. Niet alle imkers zorgen even goed voor hun volken." Imkers houden carnica-bijen. Fok- programma's van telers, zoals in Kreverhille in Zeeuws-Vlaande- ren, zijn gericht op die soort, om dat carnica eigenschappen heeft die imkers prettig vinden. Ze zijn niet erg 'stekerig' en gebruiken wei nig van het kleverige propolis. „On ze eigen inheemse bij, de zwarte honingbij, is uitgestorven. Als je niet selecteert maar de natuur zijn gang laat gaan, komen de zwarte bij-eigenschappen terug. Minder fijn voor de imker, maar misschien wel voor het voortbestaan van de soort. Propolis bijvoorbeeld is schimmelwerend. Misschien ligt de oplossing voor de sterfte in na tuurlijke selectie, in survival of the fittest. Op het eiland Tiengemeten loopt zo'n experiment. Er is een aantal volkjes neergezet om te kij- Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. Op zoek naar een vakantie baantje? In de kassen van Lans bij- Rilland is nog werk. Tomaten plukken, stammen goed leggen, knippen, blad breken - en goed uitkijken naar plaagbeest- jes. Boven de tomatenplanten han gen felgele plakstrips: lokkertjes voor de witte vlieg. De 'gifspuit' wordt zo weinig mogelijk ge bruikt, vertelt directie-assistente Marjan Tolhoek-Brandes. „We heb ben iemand in dienst die drie kwart van de tijd niets anders doet dan scouten: zitten er beestjes, dreigt er ziekte? Wat kunnen we eraan doen? Medewerkers zijn er op getraind onmiddellijk alarm te slaan als ze iets zien. En we zetten natuurlijke vijanden in, zoals een sluipwesp die zijn eieren in de eie ren van de witte vlieg legt." Voor de bestuiving zorgen hommels. Op de grond, onder de goot met steenwol waaruit de planten groeien, staan hun huisjes. Commercieel geteelde Nederland se tomaten komen uit kassen. Lans heeft in Zeeland 20 hectare kassen staan met cherry trostoma ten en 'grove' tomaten. Door licht en warmte toe te voegen, kan het hele jaar geoogst worden, met een piek in de zomer. Een warmte krachtkoppeling levert elektriciteit (waarvan het teveel verkocht wordt); vrijkomende CO2 dient als mest voor de planten. Tachtig procent van de oogst gaat naar het buitenland. Britten en Duitsers eten veel Hollandse tomaten. Het zijn al lang geen Wasserbomben meer, zoals ze vroeger minachtend genoemd werden. De tomaten van nu zijn smaakvol. Dat komt door het hoge gehalte lycopeen, dat de tomaat zijn rode kleur geeft. On derzoek toont een beschermende werking tegen kanker aan. Warme eiertomaten Onthoofd grote tomaten en hol ze uit. Kruid binnenkant en uitgelepeld vruchtvlees met peper en zout. Breek in elke tomaat een ei. Zet ze in een stoofschotel, met op elke tomaat een klontje roomboter. Zeef het tomaten- vruchtvlees en giet dit vocht in de schotel. Plaats de schotel met deksel op een vlamverdeler en laat circa 10 minuten garen tot het ei stolt. Marjan Tolhoek-Brandes met Rillandse tomaten. foto Willem Mieras riJPf i

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 78