H
4 Dinsdag 30 juni 2009
Oud fruit vraagt vele handen
Egelbaby's
geboren
De Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) is op
zoek naar vrijwilligers, die kunnen helpen bij het op
sporen en onderhouden van hoogstamfruitbomen.
Boomgaarden met hoge bomen van verschillende leeftij
den zijn schaars geworden. De SLZ wil nog aanwezige
oude bomen en rassen in Zeeland behouden. Vooral in
Zeeuws-Vlaanderen zijn al locaties waar oude Zeeuwse
soorten als de Zure Hondsmuil kunnen worden geplant
en vermeerderd. Er zijn boomgaarden bij Nieuwvliet,
Clinge en Terneuzen. Ook op de Hollandse Hoeve bij
Goes wordt geplant. Het behoud en gezond houden van
oude fruitrassen is volgens de landschapsbeheerders van
belang voor het ontwikkelen van nieuwe soorten. Vrijwil
ligers kunnen helpen met het onderzoek naar rassen, het
verzamelen van enthout, het organiseren van publieksda-
gen en het maken van beeldopnamen.
Vandaag - dinsdag 30 juni - houdt de SLZ van 13.30 tot 16
uur een informatiebijeenkomst in Goes, in het kantoor
aan Ravelijn de Groene Jager 5. Informatie: 0113 230936
en www.landschapsbeheer.nl/zeeland.
foto's Stichting Vogelklas Karei Schot
et paarseizoen van de
egel is in volle gang.
Hoe doen egels het?
Inderdaad, heel voorzichtig.
Voor het zover is, heeft het
mannetje uren om het
vrouwtje gedraaid in een po
ging haar over te halen.
De paring zelf duurt vaak lan
ger dan een uur en gaat ge
paard met luidruchtig puffen
en blazen. Ook snuiven en
snurken egels, bijvoorbeeld
als ze gestoord worden in
hun bezigheden.
Het paarseizoen loopt nog
tot augustus. Alles loopt nu
door elkaar: de ene egel is
nog volop aan het paren, de
andere loopt al hoogzwanger
rond en een derde heeft haar
baby's al ter wereld gebracht.
De eerste weken drinken ze
bij de moeder en zijn ze nog
kaal en blind.
De Zoogdiervereniging heeft
2009 uitgeroepen tot Jaar
van de Egel, want ze maakt
zich zorgen over het diertje.
De vereniging vraagt mensen
die een egel gezien hebben,
dit te melden via het meld
punt op de website:
www.jaarvandeegel.nl.
De economische waarde van bijen als honingproducent valt in het niet bij de bijdrage aan de land- en tuinbouw:
naar schatting 1 miljard euro per jaar. foto Ruben Oreel
Bij is van 't padje
door Ondine van der Vleuten
Zeeland kan een rol
spelen in een experi
mentele aanpak van
de bijensterfle, zegt
de Wageningse bijen-
onderzoeker Tjeerd Blacquière. Hij
doelt op het terugkruisen naar
rassen met een natuurlijke varroa-
resistentie.
In Zuid-Holland en Flevoland is
vorig jaar bijna de helft van de bij
envolken gestorven. Verzwakking
van bijenvolken door parasieten
als de varroa-mijt wordt vaak als
boosdoener voor de bijensterfte
aangewezen. Er wordt nogal eens
gedaan of varroa iets onvermijde
lijks is, maar, stelt Blacquière: „In
Duitsland en Frankrijk is een paar
jaar onderzoek gedaan, waaruit
bleek dat imkers de hand ook in ei
gen boezem moeten steken. Niet
alle imkers zorgen even goed voor
hun volken."
Imkers houden carnica-bijen. Fok-
programma's van telers, zoals in
Kreverhille in Zeeuws-Vlaande-
ren, zijn gericht op die soort, om
dat carnica eigenschappen heeft
die imkers prettig vinden. Ze zijn
niet erg 'stekerig' en gebruiken wei
nig van het kleverige propolis. „On
ze eigen inheemse bij, de zwarte
honingbij, is uitgestorven. Als je
niet selecteert maar de natuur zijn
gang laat gaan, komen de zwarte
bij-eigenschappen terug. Minder
fijn voor de imker, maar misschien
wel voor het voortbestaan van de
soort. Propolis bijvoorbeeld is
schimmelwerend. Misschien ligt
de oplossing voor de sterfte in na
tuurlijke selectie, in survival of the
fittest. Op het eiland Tiengemeten
loopt zo'n experiment. Er is een
aantal volkjes neergezet om te kij-
Wat oogsten de boeren?
In deze rubriek elke week
een nadere kennismaking
met seizoensgroenten.
Op zoek naar een vakantie
baantje? In de kassen van
Lans bij- Rilland is nog
werk. Tomaten plukken, stammen
goed leggen, knippen, blad breken
- en goed uitkijken naar plaagbeest-
jes. Boven de tomatenplanten han
gen felgele plakstrips: lokkertjes
voor de witte vlieg. De 'gifspuit'
wordt zo weinig mogelijk ge
bruikt, vertelt directie-assistente
Marjan Tolhoek-Brandes. „We heb
ben iemand in dienst die drie
kwart van de tijd niets anders doet
dan scouten: zitten er beestjes,
dreigt er ziekte? Wat kunnen we
eraan doen? Medewerkers zijn er
op getraind onmiddellijk alarm te
slaan als ze iets zien. En we zetten
natuurlijke vijanden in, zoals een
sluipwesp die zijn eieren in de eie
ren van de witte vlieg legt." Voor
de bestuiving zorgen hommels.
Op de grond, onder de goot met
steenwol waaruit de planten
groeien, staan hun huisjes.
Commercieel geteelde Nederland
se tomaten komen uit kassen.
Lans heeft in Zeeland 20 hectare
kassen staan met cherry trostoma
ten en 'grove' tomaten. Door licht
en warmte toe te voegen, kan het
hele jaar geoogst worden, met een
piek in de zomer. Een warmte
krachtkoppeling levert elektriciteit
(waarvan het teveel verkocht
wordt); vrijkomende CO2 dient
als mest voor de planten. Tachtig
procent van de oogst gaat naar het
buitenland. Britten en Duitsers
eten veel Hollandse tomaten. Het
zijn al lang geen Wasserbomben
meer, zoals ze vroeger minachtend
genoemd werden. De tomaten van
nu zijn smaakvol. Dat komt door
het hoge gehalte lycopeen, dat de
tomaat zijn rode kleur geeft. On
derzoek toont een beschermende
werking tegen kanker aan.
Warme eiertomaten
Onthoofd grote tomaten en hol ze
uit. Kruid binnenkant en uitgelepeld
vruchtvlees met peper en zout. Breek
in elke tomaat een ei. Zet ze in een
stoofschotel, met op elke tomaat een
klontje roomboter. Zeef het tomaten-
vruchtvlees en giet dit vocht in de
schotel. Plaats de schotel met deksel
op een vlamverdeler en laat circa 10
minuten garen tot het ei stolt.
Marjan Tolhoek-Brandes met Rillandse tomaten.
foto Willem Mieras
riJPf i