in Wemeldinge Varend restaurant, motorkotter De Ruyter Beoordeling Donderdag 25 juni 2009 1 5 WEMELDINGE foto's Willem Mieras R0niV^eS Prijs/Kwaliteit: Bom Dia serveert een driegangenme nu voor 27,50 euro. Entourage Bediening Vegetarisch Er staat één vegetarisch gerecht op de kaart. Conclusie: Het eten is niet verrassend of specta culair, maar wel goed. Nee, de Zeeuwse kreeft is even niet le verbaar, vertelt de serveerster. De kreeften zijn aan het verschalen, ze stappen uit hun oude jas en ontwikkelen een nieuwe. En dat doen ze ei genlijk veel te vroeg in het sei zoen, de spelbrekers. In de perio de dat kreeften verschalen, wor den ze niet gevangen. Als alter natief is er Canadese kreeft bij havenbrasserie Bom Dia in We meldinge. Regelmatige kreefteneters waren we toch al niet - te prijzig. Haring dan maar, want dat seizoen is net begonnen. De haring is in dit ge val verwerkt tot 'tartaar'. De vis is in stukjes gehakt en gemengd met een gesnipperd uitje en zeekraal' vervolgens in een rondje geperst en op een bodempje van sla en to maat gelegd. Er bovenop ligt een creatief gefrituurde aardappelchip die zo luchtig is dat hij bijna van het bord waait. De zeekraal geeft de toch al zilte nieuwe haring nog een zilter zetje. Om te blussen ligt er een kleiner rondje aardappelsala de op het bord. Het is een pittig ge recht, we kunnen ons voorstellen dat het geschikt is voor een dag die is begonnen met een stevige ka ter. De scampi op het andere bord is gegaard in olie met knoflook, ui en champignon. We krijgen er bruin en wit stokbrood bij, met twee soorten boter om erop te smeren. Het terras kijkt, tegen de verwach ting in, niet uit op het water. We hebben uitzicht op het parkeerter rein van een dealer in luxe motor jachten en een jachtmakelaar. Dus kunnen we de dikke auto's van de jachthavenbezoekers bewonderen en toekijken hoe een bezitter van zo'n megajacht zijn trots met ge mak aan de kade manoeuvreert. Bomdia ziet er aan de buitenkant uit als een Zweedse blokhut, met een gevel van groen hout. Binnen heeft het restaurant een maritie me uitstraling met een heel grote kachel die in de winter vast gezel lig roodgloeiend brandt. Als hoofdgerecht krijg ik een tong van 350 gram, een bewuste keuze, omdat die van een pond toch wat te veel van het goede is. De tong is piekfijn, precies goed gaar, geen ra re baksmaak en lekker pittig. Op de vis ligt een pluk zeekraal, ge fruit met een uitje. Mijn gezel schap heeft gekozen voor vegeta risch: tortilla gevuld met groenten - worteltjes, boontjes, courgettes en champignons - tofügehakt en tomatensaus. We krijgen er frietjes bij. De serveerster informeert net jes of we behoefte hebben aan mayonaise. Dat hebben we niet. Dan komt ze terug. Met een listig lachje vertelt ze dat we nu over de helft van het driegangenmenu zijn. Voor de prijs maakt het niet uit: het toetje is eigenlijk gratis. We trappen erin en kiezen voor crème brulée, waarvan het laagje suiker al een tijdje geleden ge brand is, met Zeeuws roomijs én een soepje van gemarineerd rood fruit met yoghurtijs: dat blijkt een bord met een berg aardbeien, saus, ijs, slagroom en een felroze suiker spinsel. Het wordt ons te veel: we blijven met een bak aardbeien zit ten. Als we afrekenen verbazen we ons over de drukte binnen. „Men sen rijden graag een stukje extra om hier te eten", meldt de eige naar. En dat kunnen we ons best voor stellen. Havenbrasserie Bom Dia, Sluisplateau 30, 4424 BK Wemeldinge. 0113-626100, www.bomdia.nl. Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag open vanaf 18.00 uur, op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur. Wagenaarstraat 13-15 Middelburg 0118-635676 www.eetkamermiddelburg.nl Varen in Zeeland met een Zeeuw se Schone en culinair verwend worden. Zo zetten Henriëtte van Baren en Peter Huurman hun va rend restaurant op de markt. „Je weet soms niet wat je meemaakt. Dan lopen hier de kreeften door de keuken. Alles wat op tafel komt, is verser dan vers. Je ziet vanaf de boot waar alles vandaan komt. Van lamsoor, tot oesters", zegt Henriëtte. Vaak staat Erik van Dalen in de keuken. Hij runde ja ren het gerenommeerde restau rant Katseveer in Wilhelmina- dorp, maar heeft nu Culivivre op gericht. Van Dalen kookt op meer dere locaties en altijd naar 'ieders wens'. Op de De Ruyter (ligplaats, jachthaven Het Sas in Wilhelmina- dorp) kan gekozen worden uit high tea, een 8-gangen walking di ner, floating diner of een vaartocht met hapjes en drankjes. „We varen met groepen die willen vergade ren, met vriendengroepen of fami lies. We zitten al negen jaar in de charterbranche, maar pas sinds een jaar werken we samen met topcateraars uit de regio op deze motorkotter." www.myderuyter.nl Motorkotter De Ruyter. foto Dirk-Jan Gjeltema In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia B erkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 83