in Wemeldinge
Varend restaurant, motorkotter De Ruyter
Beoordeling
Donderdag 25 juni 2009 1 5
WEMELDINGE
foto's Willem Mieras
R0niV^eS
Prijs/Kwaliteit:
Bom Dia serveert een driegangenme
nu voor 27,50 euro.
Entourage
Bediening
Vegetarisch
Er staat één vegetarisch gerecht op
de kaart.
Conclusie:
Het eten is niet verrassend of specta
culair, maar wel goed.
Nee, de Zeeuwse
kreeft is even niet le
verbaar, vertelt de
serveerster. De
kreeften zijn aan
het verschalen, ze stappen uit
hun oude jas en ontwikkelen
een nieuwe. En dat doen ze ei
genlijk veel te vroeg in het sei
zoen, de spelbrekers. In de perio
de dat kreeften verschalen, wor
den ze niet gevangen. Als alter
natief is er Canadese kreeft bij
havenbrasserie Bom Dia in We
meldinge.
Regelmatige kreefteneters waren
we toch al niet - te prijzig. Haring
dan maar, want dat seizoen is net
begonnen. De haring is in dit ge
val verwerkt tot 'tartaar'. De vis is
in stukjes gehakt en gemengd met
een gesnipperd uitje en zeekraal'
vervolgens in een rondje geperst
en op een bodempje van sla en to
maat gelegd. Er bovenop ligt een
creatief gefrituurde aardappelchip
die zo luchtig is dat hij bijna van
het bord waait. De zeekraal geeft
de toch al zilte nieuwe haring nog
een zilter zetje. Om te blussen ligt
er een kleiner rondje aardappelsala
de op het bord. Het is een pittig ge
recht, we kunnen ons voorstellen
dat het geschikt is voor een dag
die is begonnen met een stevige ka
ter. De scampi op het andere bord
is gegaard in olie met knoflook, ui
en champignon. We krijgen er
bruin en wit stokbrood bij, met
twee soorten boter om erop te
smeren.
Het terras kijkt, tegen de verwach
ting in, niet uit op het water. We
hebben uitzicht op het parkeerter
rein van een dealer in luxe motor
jachten en een jachtmakelaar. Dus
kunnen we de dikke auto's van de
jachthavenbezoekers bewonderen
en toekijken hoe een bezitter van
zo'n megajacht zijn trots met ge
mak aan de kade manoeuvreert.
Bomdia ziet er aan de buitenkant
uit als een Zweedse blokhut, met
een gevel van groen hout. Binnen
heeft het restaurant een maritie
me uitstraling met een heel grote
kachel die in de winter vast gezel
lig roodgloeiend brandt.
Als hoofdgerecht krijg ik een tong
van 350 gram, een bewuste keuze,
omdat die van een pond toch wat
te veel van het goede is. De tong is
piekfijn, precies goed gaar, geen ra
re baksmaak en lekker pittig. Op
de vis ligt een pluk zeekraal, ge
fruit met een uitje. Mijn gezel
schap heeft gekozen voor vegeta
risch: tortilla gevuld met groenten
- worteltjes, boontjes, courgettes
en champignons - tofügehakt en
tomatensaus. We krijgen er frietjes
bij. De serveerster informeert net
jes of we behoefte hebben aan
mayonaise. Dat hebben we niet.
Dan komt ze terug. Met een listig
lachje vertelt ze dat we nu over de
helft van het driegangenmenu
zijn. Voor de prijs maakt het niet
uit: het toetje is eigenlijk gratis.
We trappen erin en kiezen voor
crème brulée, waarvan het laagje
suiker al een tijdje geleden ge
brand is, met Zeeuws roomijs én
een soepje van gemarineerd rood
fruit met yoghurtijs: dat blijkt een
bord met een berg aardbeien, saus,
ijs, slagroom en een felroze suiker
spinsel. Het wordt ons te veel: we
blijven met een bak aardbeien zit
ten. Als we afrekenen verbazen we
ons over de drukte binnen. „Men
sen rijden graag een stukje extra
om hier te eten", meldt de eige
naar.
En dat kunnen we ons best voor
stellen.
Havenbrasserie Bom Dia, Sluisplateau
30, 4424 BK Wemeldinge.
0113-626100, www.bomdia.nl. Op
maandag, woensdag, donderdag en
vrijdag open vanaf 18.00 uur, op
zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur.
Wagenaarstraat 13-15 Middelburg
0118-635676
www.eetkamermiddelburg.nl
Varen in Zeeland met een Zeeuw
se Schone en culinair verwend
worden. Zo zetten Henriëtte van
Baren en Peter Huurman hun va
rend restaurant op de markt. „Je
weet soms niet wat je meemaakt.
Dan lopen hier de kreeften door
de keuken. Alles wat op tafel
komt, is verser dan vers. Je ziet
vanaf de boot waar alles vandaan
komt. Van lamsoor, tot oesters",
zegt Henriëtte. Vaak staat Erik van
Dalen in de keuken. Hij runde ja
ren het gerenommeerde restau
rant Katseveer in Wilhelmina-
dorp, maar heeft nu Culivivre op
gericht. Van Dalen kookt op meer
dere locaties en altijd naar 'ieders
wens'. Op de De Ruyter (ligplaats,
jachthaven Het Sas in Wilhelmina-
dorp) kan gekozen worden uit
high tea, een 8-gangen walking di
ner, floating diner of een vaartocht
met hapjes en drankjes. „We varen
met groepen die willen vergade
ren, met vriendengroepen of fami
lies. We zitten al negen jaar in de
charterbranche, maar pas sinds
een jaar werken we samen met
topcateraars uit de regio op deze
motorkotter."
www.myderuyter.nl
Motorkotter De Ruyter. foto Dirk-Jan Gjeltema
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
B erkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse