De zonnige kleuren van de Het is tijd voor... zeekraal! mÊÈ 2 Dinsdag 23 juni 2009 '030: Bovenste rij, van links naar rechts: aardappelen, koolzaad, slaapbol-papavers. foto's Willem Mieras j Droog en zonnig en meer dan genoeg water in de grond; de omstandigheden op de Zeeuwse akkers zijn opti maal voor gewassen en alle bèstui- vende insecten. Enkel voor de wit en rose bloeiende aardappels doet bestuiving niet ter zake. Wel kan de boer aan de bloei zien dat de planten een keerpunt in hun groei hebben bereikt, vertelt bestuurder voor de akkerbouw johan Sander- se van standsorganisatie ZLTO. „De knollen zijn aangemaakt, de plant is ze aan het vullen en scha kelt om van vegetatieve vermeerde ring naar het maken van zaad via de bloemen. Later in het jaar zie je de planten ook nog wel bloeien, maar dat is vaak een teken van stress, meestal door droogte." Het weer is zeer gunstig om de aardap- pelplaag phytophtora, die her en der alweer de kop opstak, op te rui- Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. Aan de Muidenweg to in Wolphaartsdijk, pal aan het Veerse Meer, staat een bord: zeekraal te koop. Ben even weg, zeekraal snijden, staat op een bordje in de schuur. Boer Hubrecht Janse is op het land. Met een speciale schaar, waar een opvangbakje omheen ge last is, knipt hij de zeekraal. Hubrecht nam in 2008 met broer Maarten 'De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk' over van zijn ouders, die de broers nog steeds met raad en daad bijstaan. In 2006, een moeilijk jaar voor de boeren, stapte de familie in de aquacultuur. Het bedrijf heeft nu drie pijlers: een landschapscam ping annex minicamping, het oude akkerbouwbedrijf en sinds 2006 de aquacultuur (lamsoor, zee kraal en zagers). Zeekraal groeit op plaatsen waar de zee het land regel matig overspoelt: de schorren. De teelt van zeegroenten staat nog helemaal in de kinderschoenen. „We bootsen de natuur na door af wisselend met zout en zoet water te bevloeien", vertelt Hubrecht. Met deskundigen op het gebied van zilte teelten zoekt hij naar de beste zaden en de beste metho den. „Het eerste jaar moet je maar afwachten hoeveel zaad wortel schiet; het tweede jaar vormt zich schor. Dan schieten tussen de zee kraal zoutminnende planten op. Het enige wat daartegen te doen is, is het hele veld onder (zout) wa ter zetten. Bestrijdingsmiddelen ge bruik ik niet." In het tweede weekeinde in mei begint de oogst. Begin september is het voorbij. „Dan komt de stok d'r in - zo'n hard stukje in de sten gel - en krijg je nabeet." Zeekraal van Zeeuwse bodem is om die re den in de rest van het jaar niet te krijgen. Zie je dan nog zeekraal, dan is dat import uit landen als Frankrijk, Israël en Mexico. Zeekrael mie bollewoste Spoel de zeekraal (kort!) met koud water. Fruit 'n uitje glazig, voeg de zeekraal toe en roerbak beetgaar. Eet ze eens niet met vis, maar volgens de Zeeuwse traditie met bollewoste, ojivel gehaktballen. www.zeeuwseziltezalighedennl) Zeekraal wordt geoogst van mei tot begin september, foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 64