De zonnige kleuren van de
Het is tijd voor... zeekraal!
mÊÈ
2 Dinsdag 23 juni 2009
'030:
Bovenste rij, van links naar rechts: aardappelen, koolzaad, slaapbol-papavers.
foto's Willem Mieras
j
Droog en zonnig en meer
dan genoeg water in de
grond; de omstandigheden
op de Zeeuwse akkers zijn opti
maal voor gewassen en alle bèstui-
vende insecten. Enkel voor de wit
en rose bloeiende aardappels doet
bestuiving niet ter zake. Wel kan
de boer aan de bloei zien dat de
planten een keerpunt in hun groei
hebben bereikt, vertelt bestuurder
voor de akkerbouw johan Sander-
se van standsorganisatie ZLTO.
„De knollen zijn aangemaakt, de
plant is ze aan het vullen en scha
kelt om van vegetatieve vermeerde
ring naar het maken van zaad via
de bloemen. Later in het jaar zie je
de planten ook nog wel bloeien,
maar dat is vaak een teken van
stress, meestal door droogte." Het
weer is zeer gunstig om de aardap-
pelplaag phytophtora, die her en
der alweer de kop opstak, op te rui-
Wat oogsten de boeren?
In deze rubriek elke week
een nadere kennismaking
met seizoensgroenten.
Aan de Muidenweg to in
Wolphaartsdijk, pal aan het
Veerse Meer, staat een
bord: zeekraal te koop. Ben even
weg, zeekraal snijden, staat op een
bordje in de schuur.
Boer Hubrecht Janse is op het
land. Met een speciale schaar,
waar een opvangbakje omheen ge
last is, knipt hij de zeekraal.
Hubrecht nam in 2008 met broer
Maarten 'De Heerlijkheid van
Wolphaartsdijk' over van zijn
ouders, die de broers nog steeds
met raad en daad bijstaan. In
2006, een moeilijk jaar voor de
boeren, stapte de familie in de
aquacultuur. Het bedrijf heeft nu
drie pijlers: een landschapscam
ping annex minicamping, het
oude akkerbouwbedrijf en sinds
2006 de aquacultuur (lamsoor, zee
kraal en zagers). Zeekraal groeit op
plaatsen waar de zee het land regel
matig overspoelt: de schorren.
De teelt van zeegroenten staat nog
helemaal in de kinderschoenen.
„We bootsen de natuur na door af
wisselend met zout en zoet water
te bevloeien", vertelt Hubrecht.
Met deskundigen op het gebied
van zilte teelten zoekt hij naar de
beste zaden en de beste metho
den. „Het eerste jaar moet je maar
afwachten hoeveel zaad wortel
schiet; het tweede jaar vormt zich
schor. Dan schieten tussen de zee
kraal zoutminnende planten op.
Het enige wat daartegen te doen
is, is het hele veld onder (zout) wa
ter zetten. Bestrijdingsmiddelen ge
bruik ik niet."
In het tweede weekeinde in mei
begint de oogst. Begin september
is het voorbij. „Dan komt de stok
d'r in - zo'n hard stukje in de sten
gel - en krijg je nabeet." Zeekraal
van Zeeuwse bodem is om die re
den in de rest van het jaar niet te
krijgen. Zie je dan nog zeekraal,
dan is dat import uit landen als
Frankrijk, Israël en Mexico.
Zeekrael mie bollewoste
Spoel de zeekraal (kort!) met koud
water. Fruit 'n uitje glazig, voeg de
zeekraal toe en roerbak beetgaar. Eet
ze eens niet met vis, maar volgens de
Zeeuwse traditie met bollewoste,
ojivel gehaktballen.
www.zeeuwseziltezalighedennl)
Zeekraal wordt geoogst van mei tot begin september, foto Mechteld Jansen