ogen weer strak in Weekboek van een herder _r Rent K< >nhc st - Wandelen over de bloemdijken Dinsdag 16 juni 2009 5 foto Lex de Meester Herstelplan voor Westhove Westhove maakt deel uit van de Manteling, een strook bos aan de noordkust van Walcheren, s Eeuwenlang woonden er rijke kooplieden, die hier een buitenhuis hadden. Tegenwoordig is het be schermd natuurgebied, s In 1994 en 1995 is het gebied flink op de schop ge gaan. Staatsbosbeheer, die het gebied beheert, heeft een plan gemaakt om het landschap weer in te rich ten volgens de Barokke en de Engelse landschaps stijl, die in het gebied naast elkaar te zien zijn. s Onderdeel hiervan is het herstel van de lanen in oude glorie. In 2005 inspireerden de oude lanen kunstenaars nog tot een bijzonder kunstproject 'Verborgen Lanen'. ogen sluit, ziet dames en heren van stand flaneren. Zo was het eeu wen geleden, toen De Manteling vol stond met buitenplaatsen en er koetsjes over de lanen reden. Voor een strak effect worden de graskanten een paar keer per jaar geklepeld. „Doe je dat niet, dan ko men er jonge boompjes en is dit binnen de kortste keren weer bos." Een wit houten hek aan het eind van de laan moet automobilisten duidelijk maken dat hun voertuig niet in het bos thuishoort. „Het lijkt al te werken", zegt Mollen- Natuurmonumenten houdt vanavond (dinsdag) een twee uur durende wandeling over de bloemdijken en door het heggengebied bij Nisse. De bloemdijken hebben door hun ligging op het zuiden een eigen kli maat, waardoor er bijzondere plan ten groeien. Deze planten lokken vele vlinders en insecten aan, die weer aantrekkelijk zijn voor ande re dieren. De gids neemt wande laars mee langs het dichte mei doornstruweel, dat wordt gebruikt door tal van zangvogels. De tocht begint om 19.30 uur bij het dorpshuis in Nisse (Van der Poest Clementstraat 7). Na afloop is er een drankje in het dorpshuis. Aanmelden via 0113-644044 of wwwjiatuurmonumenten.nl. berg. „Ongelogen, mensen zetten hun auto's zelfs op de fietsenstal ling tegenover het museum." Het is nu twintig jaar geleden dat een omvangrijk herstelplan voor De Manteling werd ingezet. „Een stevige ingreep was nodig", ver klaart de opzichter. „Vroeger stond het hout tot in het water. Nu zie je mooie waterpartijen. De Manteling beleefde zijn glorie tijd in de Gouden Eeuw. Met de Eerste Wereldoorlog en de crisis tijd in de jaren dertig kwam de klad in het onderhoud. Het gebied raakte in verval. Dat duurde decen nia. „In de jaren zestig was niks doen het motto van natuurbe houd. Men wilde rust terugbren gen in de natuur. Tot het toerisme op gang kwam. Nu wil je kokette ren met je gebied." Voor Mollenberg is de opening van de lanen een bijzonder mo ment. „De herstelmaatregelen voor Westhove zijn, op de restaura tie van het Romeinsé bruggetje na, afgerond. Voor 1994 kon je het kasteel niet meer zien. Het was hier helemaal dichtgegroeid. Nu begint het gebied weer cachet te krijgen.'" Sven Sandifort uit Vlissingen was er weer als de kippen bij toen het slachtseizoen voor de Schaapskudde Zeeuws-Vlaanderen begon. In april haalde hij vijftien kilo lams vlees voor zijn gezin en zijn ouders. In augustus komt hij vaak terug, om nog een partijtje bout jes en lapjes te halen. Lamsvlees staat bij Svens ouders wat vaker op het menu dan bij Sven zelf. „Lamsvlees is bij ons niet voor elke dag, maar vooral voor zon- en feestdagen. Wat apar ter dan een biefstukje en zeker zo lekker." Hij spreekt niet alleen voor zich zelf en zijn echtgenote. Ook zoon Adne van vijf weet wel weg met het lamsvlees, of het nou een ge haktballetje, een koteletje of een stukje lamsbout is. Herder Natasja Vermeulen hoort zulke verhalen graag. Natuurlijk vertelt ze zelf niets anders, maar het is fijn als klanten het met haar eens zijn. In het slachtseizoen brengt Natasja soms eens een par tij lamsvlees bij een particulier. „Als iemand een heel lam bestelt, breng ik het wel eens aan huis tij dens mijn ronde langs de restau rants. Maar de meeste mensen be stellen telefonisch en spreken af om na de slacht een voorraadje te komen halen." Er zijn dus particulieren die een heel schaap afnemen. Veelal oude ren. Die weten nog hoe ze bijvoor beeld paté moeten maken of een lekker soepje kunnen trekken van beenderen. En ze hebben, net zo belangrijk in het huidige gem,aks- tijdperk, het geduld om wat lan ger in de keuken te staan. De meeste klanten vragen echter spe cifiek naar gebruiksklare porties vacuüm verpakte vleessoorten. Lamsboutjes, koteletjes en gehakt zijn populair. Maar het lam is ook goed voor rollades en shoarma. Nu het barbecueseizoen is aange broken, laat Natasja de slager ham burgertjes, worstjes en 'biefstuk jes' van het lam maken. „Die vin den gretig aftrek als het mooi weer wordt. De mergaiseworstjes zijn een schot in de roos. Klanten zijn erg enthousiast dat ze niet naar Frankrijk hoeven voor zulke kruidige, smakelijke worstjes, maar ze ook hier kunnen vinden. De meeste barbecueworstjes in Ne derland zijn weinig gekruid en nogal vlak van smaak." Worstjes had Sven Sandifort dit voorjaar nog niet in zijn pakket zit ten. Maar hij bevestigt dat lams vlees het goed doet op de barbe cue. Als het weer zo mooi is dat er vaak in de buitenlucht kan wor den geroosterd, dan moet hij mis schien nog vóór augustus een nieuw voorraadje lamsvlees halen. Geen moeite, want de Vlissinger werkt in Zeeuws-Vlaanderen. Natasja Vermeulen ziet een lang J barbecueseizoen wel zitten. De Zeeuws-Vlaamse schaapskudde heeft genoeg slachtlammeren in voorraad. Komend weekeinde moet de kud- - de onder het mes bij de schaap scheerder. Voor het eerst laten de herders de (kandidaat-)slachtlam- meren ook scheren. Ze willen wel eens zien of kleine lammeren har der groeien als ze van hun dikke jas zijn verlost. Natasja: „Het is net als bij bloeien de planten, denk ik wel eens. Die steken al hun energie in de groei van de bloemen, terwijl de lamme ren veel energie moeten steken in hun vacht. Die vacht is vreselijk warm in de zomer, waardoor de dieren zich meer moeten inspan nen en minder snel groeien. Of het waar is, weet ik niet zeker. Maar het klinkt plausibel en ik heb van collega's gehoord dat hun lammeren sneller groeien na het scheren. Het lijkt ons de moeite van het proberen waard." v. ÉH^sÉ8«ai ïïfïr*- rtpZ Wie Zeeland zegt, zegt dijken. Het waterschap on derhoudt de dijken en duinen langs de Zeeuwse kust. Zo blijven ze in een goede conditie en doen ze wat ze moeten doen: zorgen dat u droge voeten houdt. Bijna 450 kilometer zeewering houden de waterschappers elke dag opnieuw nauwlettend in de gaten. Vanaf het land maar ook vanaf het water met een peilboot. Op de foto een klein stukje van onze kustverdediging. Vredig en stil, paraat om de beukende golven van een flinke zuidwester te weerstaan. Weet u waar deze dijk te vinden is? Geef het aan ons door voor vrijdag 19 juni. Onder de juiste inzendingen verloten we een Zeeuws boek. U kunt de locatie door geven via communicatie@wze.nl of via antwoord nummer 700, 4330 WB Middelburg (geen postzegel nodig). Oplossing fotovraag 9 juni jl.: rioolwaterzuiveringsinstallatie Mastgat bij Bruinisse. Waterschap Zeeuwse Eilanden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 79