ogen weer strak
in
Weekboek van een herder
_r
Rent K< >nhc st -
Wandelen over
de bloemdijken
Dinsdag 16 juni 2009 5
foto Lex de Meester
Herstelplan voor Westhove
Westhove maakt deel uit van de Manteling, een
strook bos aan de noordkust van Walcheren,
s Eeuwenlang woonden er rijke kooplieden, die hier
een buitenhuis hadden. Tegenwoordig is het be
schermd natuurgebied,
s In 1994 en 1995 is het gebied flink op de schop ge
gaan. Staatsbosbeheer, die het gebied beheert, heeft
een plan gemaakt om het landschap weer in te rich
ten volgens de Barokke en de Engelse landschaps
stijl, die in het gebied naast elkaar te zien zijn.
s Onderdeel hiervan is het herstel van de lanen in
oude glorie.
In 2005 inspireerden de oude lanen kunstenaars nog
tot een bijzonder kunstproject 'Verborgen Lanen'.
ogen sluit, ziet dames en heren
van stand flaneren. Zo was het eeu
wen geleden, toen De Manteling
vol stond met buitenplaatsen en
er koetsjes over de lanen reden.
Voor een strak effect worden de
graskanten een paar keer per jaar
geklepeld. „Doe je dat niet, dan ko
men er jonge boompjes en is dit
binnen de kortste keren weer
bos."
Een wit houten hek aan het eind
van de laan moet automobilisten
duidelijk maken dat hun voertuig
niet in het bos thuishoort. „Het
lijkt al te werken", zegt Mollen-
Natuurmonumenten houdt
vanavond (dinsdag) een
twee uur durende
wandeling over de bloemdijken en
door het heggengebied bij Nisse.
De bloemdijken hebben door hun
ligging op het zuiden een eigen kli
maat, waardoor er bijzondere plan
ten groeien. Deze planten lokken
vele vlinders en insecten aan, die
weer aantrekkelijk zijn voor ande
re dieren. De gids neemt wande
laars mee langs het dichte mei
doornstruweel, dat wordt gebruikt
door tal van zangvogels.
De tocht begint om 19.30 uur bij
het dorpshuis in Nisse (Van der
Poest Clementstraat 7). Na afloop
is er een drankje in het dorpshuis.
Aanmelden via 0113-644044 of
wwwjiatuurmonumenten.nl.
berg. „Ongelogen, mensen zetten
hun auto's zelfs op de fietsenstal
ling tegenover het museum."
Het is nu twintig jaar geleden dat
een omvangrijk herstelplan voor
De Manteling werd ingezet. „Een
stevige ingreep was nodig", ver
klaart de opzichter. „Vroeger stond
het hout tot in het water. Nu zie je
mooie waterpartijen.
De Manteling beleefde zijn glorie
tijd in de Gouden Eeuw. Met de
Eerste Wereldoorlog en de crisis
tijd in de jaren dertig kwam de
klad in het onderhoud. Het gebied
raakte in verval. Dat duurde decen
nia. „In de jaren zestig was niks
doen het motto van natuurbe
houd. Men wilde rust terugbren
gen in de natuur. Tot het toerisme
op gang kwam. Nu wil je kokette
ren met je gebied."
Voor Mollenberg is de opening
van de lanen een bijzonder mo
ment. „De herstelmaatregelen
voor Westhove zijn, op de restaura
tie van het Romeinsé bruggetje
na, afgerond. Voor 1994 kon je het
kasteel niet meer zien. Het was
hier helemaal dichtgegroeid. Nu
begint het gebied weer cachet te
krijgen.'"
Sven Sandifort uit Vlissingen
was er weer als de kippen
bij toen het slachtseizoen
voor de Schaapskudde
Zeeuws-Vlaanderen begon. In
april haalde hij vijftien kilo lams
vlees voor zijn gezin en zijn
ouders. In augustus komt hij vaak
terug, om nog een partijtje bout
jes en lapjes te halen.
Lamsvlees staat bij Svens ouders
wat vaker op het menu dan bij
Sven zelf. „Lamsvlees is bij ons
niet voor elke dag, maar vooral
voor zon- en feestdagen. Wat apar
ter dan een biefstukje en zeker zo
lekker."
Hij spreekt niet alleen voor zich
zelf en zijn echtgenote. Ook zoon
Adne van vijf weet wel weg met
het lamsvlees, of het nou een ge
haktballetje, een koteletje of een
stukje lamsbout is.
Herder Natasja Vermeulen hoort
zulke verhalen graag. Natuurlijk
vertelt ze zelf niets anders, maar
het is fijn als klanten het met haar
eens zijn. In het slachtseizoen
brengt Natasja soms eens een par
tij lamsvlees bij een particulier.
„Als iemand een heel lam bestelt,
breng ik het wel eens aan huis tij
dens mijn ronde langs de restau
rants. Maar de meeste mensen be
stellen telefonisch en spreken af
om na de slacht een voorraadje te
komen halen."
Er zijn dus particulieren die een
heel schaap afnemen. Veelal oude
ren. Die weten nog hoe ze bijvoor
beeld paté moeten maken of een
lekker soepje kunnen trekken van
beenderen. En ze hebben, net zo
belangrijk in het huidige gem,aks-
tijdperk, het geduld om wat lan
ger in de keuken te staan. De
meeste klanten vragen echter spe
cifiek naar gebruiksklare porties
vacuüm verpakte vleessoorten.
Lamsboutjes, koteletjes en gehakt
zijn populair. Maar het lam is ook
goed voor rollades en shoarma.
Nu het barbecueseizoen is aange
broken, laat Natasja de slager ham
burgertjes, worstjes en 'biefstuk
jes' van het lam maken. „Die vin
den gretig aftrek als het mooi
weer wordt. De mergaiseworstjes
zijn een schot in de roos. Klanten
zijn erg enthousiast dat ze niet
naar Frankrijk hoeven voor zulke
kruidige, smakelijke worstjes,
maar ze ook hier kunnen vinden.
De meeste barbecueworstjes in Ne
derland zijn weinig gekruid en
nogal vlak van smaak."
Worstjes had Sven Sandifort dit
voorjaar nog niet in zijn pakket zit
ten. Maar hij bevestigt dat lams
vlees het goed doet op de barbe
cue. Als het weer zo mooi is dat er
vaak in de buitenlucht kan wor
den geroosterd, dan moet hij mis
schien nog vóór augustus een
nieuw voorraadje lamsvlees halen.
Geen moeite, want de Vlissinger
werkt in Zeeuws-Vlaanderen.
Natasja Vermeulen ziet een lang J
barbecueseizoen wel zitten. De
Zeeuws-Vlaamse schaapskudde
heeft genoeg slachtlammeren in
voorraad.
Komend weekeinde moet de kud- -
de onder het mes bij de schaap
scheerder. Voor het eerst laten de
herders de (kandidaat-)slachtlam-
meren ook scheren. Ze willen wel
eens zien of kleine lammeren har
der groeien als ze van hun dikke
jas zijn verlost.
Natasja: „Het is net als bij bloeien
de planten, denk ik wel eens. Die
steken al hun energie in de groei
van de bloemen, terwijl de lamme
ren veel energie moeten steken in
hun vacht. Die vacht is vreselijk
warm in de zomer, waardoor de
dieren zich meer moeten inspan
nen en minder snel groeien. Of
het waar is, weet ik niet zeker.
Maar het klinkt plausibel en ik
heb van collega's gehoord dat hun
lammeren sneller groeien na het
scheren. Het lijkt ons de moeite
van het proberen waard."
v.
ÉH^sÉ8«ai
ïïfïr*- rtpZ
Wie Zeeland zegt, zegt dijken. Het waterschap on
derhoudt de dijken en duinen langs de Zeeuwse kust.
Zo blijven ze in een goede conditie en doen ze wat ze
moeten doen: zorgen dat u droge voeten houdt. Bijna
450 kilometer zeewering houden de waterschappers
elke dag opnieuw nauwlettend in de gaten. Vanaf
het land maar ook vanaf het water met een peilboot.
Op de foto een klein stukje van onze kustverdediging.
Vredig en stil, paraat om de beukende golven van een
flinke zuidwester te weerstaan.
Weet u waar deze dijk te vinden is? Geef het aan ons
door voor vrijdag 19 juni. Onder de juiste inzendingen
verloten we een Zeeuws boek. U kunt de locatie door
geven via communicatie@wze.nl of via antwoord
nummer 700, 4330 WB Middelburg (geen postzegel
nodig). Oplossing fotovraag 9 juni jl.:
rioolwaterzuiveringsinstallatie Mastgat bij Bruinisse.
Waterschap Zeeuwse Eilanden