Uit in Vlissingen Beoordeling Koken op de Smaek van... Culinair Cultureel festival Bergen op Zoom 13 en 14 juni 2009 RICOH Donderdag 11 juni 2009 1 5 Prijs-Kwaliteit Drie of vier sterren? Waterfront ein digt er eerlijk gezegd tussenin. We betaalden ruim tachtig euro. Entourage Bediening In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse Vegetarisch Conclusie: Goed eten op een mooie plek langs het water. Kan Wa terfront geen kraampje met die gefri tuurde vis openen? Rare jongens die Vlissin- gers. Op één van de zeld zame echt warme avon den in het voorjaar, is het terras bij restaurant Waterfront aan de Vlissingse boulevard niet eens afgeladen. Wij hadden een tafel binnen gereserveerd, maar kun nen probleemloos naar buiten verhuizen. Het eten zal hier toch wel in orde zijn? Onze twijfels worden in één klap weggenomen door het voorge recht: een salade met tongfilet ge frituurd in tempurabeslag. De sala de wordt gebracht in een groot rond bord, als een omgekeerde hoed met een brede rand. In de bol van het hoedenbord zit veld sla, met tomaat en spekjes, aange maakt met sojadressing. Op de sa lade ligt - ongelogen - de lekkerste gefrituurde vis die ik sinds lange tijd at. Het zijn sappige, knapperi ge, luchtige, precies goed gare stuk jes vis. Nauwelijks vet, goed ge kruid en perfect getimed door de kok. Dit is gefrituurde vis zoals ge frituurde vis hoort te zijn. De hoe- denrand is - om het af te maken - versierd met sesamzaadjes. De coppa di parma die mijn tafel- genote krijgt, is minder verras send, maar dat is logisch - de in vloed van de keuken op vleeswaar begint en eindigt bij de inkoop. Naast het vlees liggen een paar ver se blaadjes sla. Het ijskoude me loensoepje dat ze er bij krijgt, vormt een uitdaging. Het zit in een piepklein weckpotje, maar hoe krijgt ze het eruit? Slurpen? Lepelen? Maar waar is de lepel? Ze besluit de soep maar op haar bord te gieten en vindt dat niet erg. Met de meloen in soepvorm is het ge recht een moderne variant van het - toch echt oubollige - voorgerecht ham met meloen. Als de ser veerster de borden ophaalt, lost ze het mysterie van het weckpotje luchtigjes op. „Daar had een rietje in gemoeten", lacht ze. We eten vanavond midden op de Vlissingse boulevard, aan de kant van de zee; misschien wel het bes te plekje om te eten in Zeeland op een mooie avond. De verveling slaat hier geen moment toe: lood sen die vlak voor onze neus een schip 'enteren', de zon die - cliché! - in de zee zakt, zonaanbidders op de nieuwe betonnen plateaus, kin deren die bijna van de stoep op de glooiing beneden kletteren, skate boarders die langs je tafel scheren, flanerende Vlissingers, bonkende auto's die hun rondje maken: hier ontmoet de stad de zee. We zitten op het ruime terras, aan goede eettafels met neprieten stoe len met roze kussens, onder een grote roze parasol. Binnen staan donkerhouten tafels met lekkere fauteuils, er hangen paarse lamp jes boven. De bediening heeft van avond de handen vol: het is ren nen van binnen naar buiten, iede re keer via de straat. „Het scheelt een bezoek aan de sportschool", zegt het meisje dat ons enthou siast bedient. Mijn gezelschap begint tevreden aan haar hoofdgerecht: asperges Propf De»Si-oban1se Wol act proef je: proefmei.nl ProefMei Koopzondag op 14 juni met een stuk gegrilde zalm erop, gekookte krieltjes en garnalensaus. „Heel erg lekker!", zegt ze. Mijn ei gen hoofdgerecht, visbrochette - een spies met verschillende vis soorten - valt na het geslaagde voorgerecht eerlijk gezegd een klein beetje tegen. Niet dat het niet smaakt, want dat doet het; maar het niveau van het voorge recht haalt het niet. We krijgen er sla bij, en frietjes, bij de visspies komt nog een bamboe mandje met gele rijst. Bij de yoghurt met walnoten en honing - het toetje van de één - krijgen we aardbeien met slag room op de koop toe. Het andere toetje, drie keer mango, bestaat uit fris duidelijk zelfgemaakt mango ijs, mangobavarois met slagroom en mangosaus, die wel heel erg zoet is. Tijdens een kop jasmijn thee en een cappuccino verdwijnt de zon definitief achter het wind- orgel. De bonkende auto's begin nen aan nóg een rondje boule vard. Restaurant Waterfront, Boulevard Bankert 108a, 4382 AC Vlissingen, www.restaurantwaterfront.nl; 0118-415555. lederedag geopend vanaf 10.00 uur. Lunch van 11.00-17.00 uur, diner van 17.00-21.30 uur. U heeft nog een kans om voor een deskundige jury een mooi recept met streekproducten te bereiden. Dat kan op de Smaek van Zeeland, het culinaire evenement dat 19, 20 en 21 juni wordt gehouden in Middel burg. Heb je een geweldig recept met mosselen, zeekraal of bijvoor beeld Zeeuwse boerenkaas? Stuur het dan in. Vier personen mogen dan hun favoriete recept met streekproducten ter plaatse klaar maken. De winnaar krijgt een etentje voor twee personen in één van de restaurants die meedoen aan de Smaek van Zeêland. Stuur voor 15 juni het recept naar deze krant. Een jury kiest vier personen uit. Recepten met een bijzonder verhaal worden extra gewaar deerd. Vier originele inzenders ko ken hun recept vrijdagnamiddag in de goed geoutilleerde keuken van de Smaek; één portie is ge noeg. Iedereen mag meedoen, maar professionals zijn uitgeslo ten. Stuur het recept naar redactie@pzc.nl, ow 'smaek'. www.smaekvanzeeland.nl Restaurant Waterfront Vlissingen Restaurant Waterfront in Vlissingen. foto's Ruben Oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 63