Uit
in Vlissingen
Beoordeling
Koken op de Smaek van...
Culinair Cultureel festival
Bergen op Zoom
13 en 14 juni 2009
RICOH
Donderdag 11 juni 2009 1 5
Prijs-Kwaliteit
Drie of vier sterren? Waterfront ein
digt er eerlijk gezegd tussenin. We
betaalden ruim tachtig euro.
Entourage
Bediening
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
Vegetarisch
Conclusie: Goed eten op een
mooie plek langs het water. Kan Wa
terfront geen kraampje met die gefri
tuurde vis openen?
Rare jongens die Vlissin-
gers. Op één van de zeld
zame echt warme avon
den in het voorjaar, is het terras
bij restaurant Waterfront aan de
Vlissingse boulevard niet eens
afgeladen. Wij hadden een tafel
binnen gereserveerd, maar kun
nen probleemloos naar buiten
verhuizen. Het eten zal hier
toch wel in orde zijn?
Onze twijfels worden in één klap
weggenomen door het voorge
recht: een salade met tongfilet ge
frituurd in tempurabeslag. De sala
de wordt gebracht in een groot
rond bord, als een omgekeerde
hoed met een brede rand. In de
bol van het hoedenbord zit veld
sla, met tomaat en spekjes, aange
maakt met sojadressing. Op de sa
lade ligt - ongelogen - de lekkerste
gefrituurde vis die ik sinds lange
tijd at. Het zijn sappige, knapperi
ge, luchtige, precies goed gare stuk
jes vis. Nauwelijks vet, goed ge
kruid en perfect getimed door de
kok. Dit is gefrituurde vis zoals ge
frituurde vis hoort te zijn. De hoe-
denrand is - om het af te maken -
versierd met sesamzaadjes.
De coppa di parma die mijn tafel-
genote krijgt, is minder verras
send, maar dat is logisch - de in
vloed van de keuken op vleeswaar
begint en eindigt bij de inkoop.
Naast het vlees liggen een paar ver
se blaadjes sla. Het ijskoude me
loensoepje dat ze er bij krijgt,
vormt een uitdaging. Het zit in
een piepklein weckpotje, maar
hoe krijgt ze het eruit? Slurpen?
Lepelen? Maar waar is de lepel? Ze
besluit de soep maar op haar bord
te gieten en vindt dat niet erg. Met
de meloen in soepvorm is het ge
recht een moderne variant van het
- toch echt oubollige - voorgerecht
ham met meloen. Als de ser
veerster de borden ophaalt, lost ze
het mysterie van het weckpotje
luchtigjes op. „Daar had een rietje
in gemoeten", lacht ze.
We eten vanavond midden op de
Vlissingse boulevard, aan de kant
van de zee; misschien wel het bes
te plekje om te eten in Zeeland op
een mooie avond. De verveling
slaat hier geen moment toe: lood
sen die vlak voor onze neus een
schip 'enteren', de zon die - cliché!
- in de zee zakt, zonaanbidders op
de nieuwe betonnen plateaus, kin
deren die bijna van de stoep op de
glooiing beneden kletteren, skate
boarders die langs je tafel scheren,
flanerende Vlissingers, bonkende
auto's die hun rondje maken: hier
ontmoet de stad de zee.
We zitten op het ruime terras, aan
goede eettafels met neprieten stoe
len met roze kussens, onder een
grote roze parasol. Binnen staan
donkerhouten tafels met lekkere
fauteuils, er hangen paarse lamp
jes boven. De bediening heeft van
avond de handen vol: het is ren
nen van binnen naar buiten, iede
re keer via de straat. „Het scheelt
een bezoek aan de sportschool",
zegt het meisje dat ons enthou
siast bedient.
Mijn gezelschap begint tevreden
aan haar hoofdgerecht: asperges
Propf
De»Si-oban1se Wol
act proef je:
proefmei.nl
ProefMei
Koopzondag op 14 juni
met een stuk gegrilde zalm erop,
gekookte krieltjes en garnalensaus.
„Heel erg lekker!", zegt ze. Mijn ei
gen hoofdgerecht, visbrochette -
een spies met verschillende vis
soorten - valt na het geslaagde
voorgerecht eerlijk gezegd een
klein beetje tegen. Niet dat het
niet smaakt, want dat doet het;
maar het niveau van het voorge
recht haalt het niet. We krijgen er
sla bij, en frietjes, bij de visspies
komt nog een bamboe mandje
met gele rijst.
Bij de yoghurt met walnoten en
honing - het toetje van de één -
krijgen we aardbeien met slag
room op de koop toe. Het andere
toetje, drie keer mango, bestaat uit
fris duidelijk zelfgemaakt mango
ijs, mangobavarois met slagroom
en mangosaus, die wel heel erg
zoet is. Tijdens een kop jasmijn
thee en een cappuccino verdwijnt
de zon definitief achter het wind-
orgel. De bonkende auto's begin
nen aan nóg een rondje boule
vard.
Restaurant Waterfront, Boulevard
Bankert 108a, 4382 AC Vlissingen,
www.restaurantwaterfront.nl;
0118-415555. lederedag geopend
vanaf 10.00 uur.
Lunch van 11.00-17.00 uur,
diner van 17.00-21.30 uur.
U heeft nog een kans om
voor een deskundige jury
een mooi recept met
streekproducten te bereiden. Dat
kan op de Smaek van Zeeland, het
culinaire evenement dat 19, 20 en
21 juni wordt gehouden in Middel
burg. Heb je een geweldig recept
met mosselen, zeekraal of bijvoor
beeld Zeeuwse boerenkaas? Stuur
het dan in. Vier personen mogen
dan hun favoriete recept met
streekproducten ter plaatse klaar
maken. De winnaar krijgt een
etentje voor twee personen in één
van de restaurants die meedoen
aan de Smaek van Zeêland. Stuur
voor 15 juni het recept naar deze
krant. Een jury kiest vier personen
uit. Recepten met een bijzonder
verhaal worden extra gewaar
deerd. Vier originele inzenders ko
ken hun recept vrijdagnamiddag
in de goed geoutilleerde keuken
van de Smaek; één portie is ge
noeg. Iedereen mag meedoen,
maar professionals zijn uitgeslo
ten. Stuur het recept naar
redactie@pzc.nl, ow 'smaek'.
www.smaekvanzeeland.nl
Restaurant
Waterfront
Vlissingen
Restaurant Waterfront in Vlissingen.
foto's Ruben Oreel