Lekker
300m2 tuïnm
Het is tijd voor... koolrabi!
Zeeuwse fruitteeltdag in Wemeldinge
Rondleidingen in fort Rammekens
Ruime keus houten-, kunststof- en aluminium
meubelen van kwaliteitsmerken M
2 Dinsdag 9 juni 2009
door Willem Staat
Nederland telt 4,4
miljoen tuinen in alle
soorten en maten. Voor
de meeste geldt dat de
eigenaar er graag in zit.
De tuin wordt steeds
meer een verlengstuk van
de woonkamer. De ideale
plek om te loungen, een
duur woord dat 'buiten
recreëren' betekent.
Heel lang kon Neder
land het prima af
met even simpele
als doeltreffende
tuinameublemen-
ten. Meestal bestonden deze uit
een tafel en een kwartet stoelen.
Soms van goedkope kunststof ge
maakt, maar vaak ook van duur-
Zondag T4 juni beginnen de rondleidingen in
Fort Rammekens bij Ritthem. Het oudste
zeefort van West-Europa (1547) is dagelijks -
behalve maandag - geopend van 13.00 tot
17.00 uur. Elke zondag van 14 juni tot en met
27 september verzorgt een gids om 14.00 uiir
een rondleiding door het fort en het omlig
gende natuurgebied. Met ingang van 7 juli
zijn er ook elke dinsdagavond om 19.30 uur
rondleidingen (tot en met 25 augustus). Toe
gang tot het fort en natuurgebied en de bege
leide wandeling kosten 2,50 euro (all-in tick
et); kinderen tot 6 jaar wandelen gratis.
De Nederlandse Fruittelers Organisatie,
NFO-kring Zeeland/Noord-Brabant, houdt in
samenwerking met de Zuidelijke Land- en
Tuinbouw Organisatie (ZLTO) vrijdag 12 juni
dé Zeeuwse Fruitteeltdag. Deze tweejaarlijkse
beurs wordt gehouden in de hallen van de
landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge en
is geopend van 10.00 tot 21.00 uur. De toegang
is gratis.
Op deze specifiek op de fruitsector gerichte
beurs staan 88 standhouders. Ze tonen de laat
ste noviteiten op het gebied van de moderne
fruitteelt. Tal van toeleveranciers en dienstver
leners bieden er hun producten en diensten
aan. Voor wat betreft de fruitafzet zijn zowel
de The Greenery en Fruitmasters als de Bel
gische afzetcoöperatie Profiico aanwezig. Op
het gebied van financiering en mechanisatie
zijn vele gespecialiseerde bedrijven vertegen
woordigd. Ook komen bijna alle boomkwekers
met hun nieuwe rassen en mutanten.
Uiteraard zijn ook de NFO en ZLTO op deze
Zeeuwse Fruitteeltdag van de partij.
Wot oogsten de boeren?
In deze rubriek elke week
een nadere kennismaking
met seizoensgroenten.
De naam koolrabi wekt nog
al eens verwarring. Is het
een soort raapje, of een
koolsoort? En wat eten we nou ei
genlijk precies, als we koolrabi
eten? Het antwoord is: de verdikte
stengel van deze koolsoort, Brassi-
ca oleracea variëteit gongylodes.
Koolrabi werd al in de oudheid ge
geten. Plinius de Oudere om
schreef de koolrabi ooit als 'Het
kooltje dat op de aarde rust'.
Het woord kool komt van het
(volks) Latijn colis of caulis, dat
'steel' of'stengel' betekent. Wat de
Nederlandse naam betreft: volgens
culinair deskundige Harold McGee
is de naam afkomstig van het Duit
se Kohlrabi, wat koolraap bete
kent. Maar - lekker verwarrend -
de Nederlandse koolraap is toch
echt een andere groentensoort
(een kruising tussen wilde kool,
Brassica oleracea en wilde knol
raap, Brassica campestris var. rapife-
ra).
Er zijn groene, witte en blauwvio-
lette rassen; de groene zie je hier
het meest.
Begin jaren tachtig kwam de kool
rabi op de de veiling in Bleiswijk,
als nieuw, haast buitenaards ogend
gewas. In Nederland is de koolrabi
nog steeds tamelijk onbekend,
maar in Duitsland zijn ze er gek
op. Duiven vinden de jonge plan
ten ook heerlijk, trouwens: de
plantjes die Geertje Aangeenbrug
van kwekerij Zuidbos in Noord-
gouwe in maart buiten zette, wa
ren in een mum van tijd opgevre
ten. „Zeshonderd planten. Zo'n
veld hebben ze zó kaal. O ja, dacht
ik, die hadden we moeten afdek
ken. De akkers waren toen nog
leeg, dan is er weinig te eten voor
ze, maar later in het jaar heb je
niet meer zo veel duivenschade."
Gelukkig stonden er ook nog 450
in de kas. Die zijn nu oogstrijp.
Ie kunt koolrabi rauw of gekookt
eten.
Koolrabi-soep
Fruit een gesnipperd sjalotje, en een
(geschilde) in blokjes gesneden aard
appel en koolrabi. Voeg er twee ge
perste knojlookteentjes aan toe, een
halve liter water, een bouillontablet
en wat tijm. Breng de. soep aan de
kook en laat een minuut of acht sud
deren. Pureer de soep, voeg naar
smaak zout en peper toe en garneer
met bieslook en peterselie.
Vijvers
Bestratingen
Erfscheidinge
onderhoud
aanleg
Tuinontwerp
voord,
Drainage
de slag wil
prijs
van 3
lelt
als
aan
tuin
Alles
uw
voor
Veerseweg 124-a Middelhui g
Koolrabi, niet te verwarren met knolraap.
foto Mechteld Jansen