Lekker 300m2 tuïnm Het is tijd voor... koolrabi! Zeeuwse fruitteeltdag in Wemeldinge Rondleidingen in fort Rammekens Ruime keus houten-, kunststof- en aluminium meubelen van kwaliteitsmerken M 2 Dinsdag 9 juni 2009 door Willem Staat Nederland telt 4,4 miljoen tuinen in alle soorten en maten. Voor de meeste geldt dat de eigenaar er graag in zit. De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woonkamer. De ideale plek om te loungen, een duur woord dat 'buiten recreëren' betekent. Heel lang kon Neder land het prima af met even simpele als doeltreffende tuinameublemen- ten. Meestal bestonden deze uit een tafel en een kwartet stoelen. Soms van goedkope kunststof ge maakt, maar vaak ook van duur- Zondag T4 juni beginnen de rondleidingen in Fort Rammekens bij Ritthem. Het oudste zeefort van West-Europa (1547) is dagelijks - behalve maandag - geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Elke zondag van 14 juni tot en met 27 september verzorgt een gids om 14.00 uiir een rondleiding door het fort en het omlig gende natuurgebied. Met ingang van 7 juli zijn er ook elke dinsdagavond om 19.30 uur rondleidingen (tot en met 25 augustus). Toe gang tot het fort en natuurgebied en de bege leide wandeling kosten 2,50 euro (all-in tick et); kinderen tot 6 jaar wandelen gratis. De Nederlandse Fruittelers Organisatie, NFO-kring Zeeland/Noord-Brabant, houdt in samenwerking met de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) vrijdag 12 juni dé Zeeuwse Fruitteeltdag. Deze tweejaarlijkse beurs wordt gehouden in de hallen van de landbouwcoöperatie CZAV in Wemeldinge en is geopend van 10.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis. Op deze specifiek op de fruitsector gerichte beurs staan 88 standhouders. Ze tonen de laat ste noviteiten op het gebied van de moderne fruitteelt. Tal van toeleveranciers en dienstver leners bieden er hun producten en diensten aan. Voor wat betreft de fruitafzet zijn zowel de The Greenery en Fruitmasters als de Bel gische afzetcoöperatie Profiico aanwezig. Op het gebied van financiering en mechanisatie zijn vele gespecialiseerde bedrijven vertegen woordigd. Ook komen bijna alle boomkwekers met hun nieuwe rassen en mutanten. Uiteraard zijn ook de NFO en ZLTO op deze Zeeuwse Fruitteeltdag van de partij. Wot oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. De naam koolrabi wekt nog al eens verwarring. Is het een soort raapje, of een koolsoort? En wat eten we nou ei genlijk precies, als we koolrabi eten? Het antwoord is: de verdikte stengel van deze koolsoort, Brassi- ca oleracea variëteit gongylodes. Koolrabi werd al in de oudheid ge geten. Plinius de Oudere om schreef de koolrabi ooit als 'Het kooltje dat op de aarde rust'. Het woord kool komt van het (volks) Latijn colis of caulis, dat 'steel' of'stengel' betekent. Wat de Nederlandse naam betreft: volgens culinair deskundige Harold McGee is de naam afkomstig van het Duit se Kohlrabi, wat koolraap bete kent. Maar - lekker verwarrend - de Nederlandse koolraap is toch echt een andere groentensoort (een kruising tussen wilde kool, Brassica oleracea en wilde knol raap, Brassica campestris var. rapife- ra). Er zijn groene, witte en blauwvio- lette rassen; de groene zie je hier het meest. Begin jaren tachtig kwam de kool rabi op de de veiling in Bleiswijk, als nieuw, haast buitenaards ogend gewas. In Nederland is de koolrabi nog steeds tamelijk onbekend, maar in Duitsland zijn ze er gek op. Duiven vinden de jonge plan ten ook heerlijk, trouwens: de plantjes die Geertje Aangeenbrug van kwekerij Zuidbos in Noord- gouwe in maart buiten zette, wa ren in een mum van tijd opgevre ten. „Zeshonderd planten. Zo'n veld hebben ze zó kaal. O ja, dacht ik, die hadden we moeten afdek ken. De akkers waren toen nog leeg, dan is er weinig te eten voor ze, maar later in het jaar heb je niet meer zo veel duivenschade." Gelukkig stonden er ook nog 450 in de kas. Die zijn nu oogstrijp. Ie kunt koolrabi rauw of gekookt eten. Koolrabi-soep Fruit een gesnipperd sjalotje, en een (geschilde) in blokjes gesneden aard appel en koolrabi. Voeg er twee ge perste knojlookteentjes aan toe, een halve liter water, een bouillontablet en wat tijm. Breng de. soep aan de kook en laat een minuut of acht sud deren. Pureer de soep, voeg naar smaak zout en peper toe en garneer met bieslook en peterselie. Vijvers Bestratingen Erfscheidinge onderhoud aanleg Tuinontwerp voord, Drainage de slag wil prijs van 3 lelt als aan tuin Alles uw voor Veerseweg 124-a Middelhui g Koolrabi, niet te verwarren met knolraap. foto Mechteld Jansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 64