Uit
in Middelburg
Beoordeling
De Tamboer
'Restaurant La "Bonne tAu6erge'
MAANDMENU JULI
25,50 p.p.
Thema-avonden "Asperges"
0118-551526
3-GANGEN KEUZEMENU
22,50
Donderdag 4 juni 2009 1 5
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en zwijgen: Bij Me
diterraneo kunnen ook menu's
besteld worden variërend in
prijs van 18.50 tot 21.50 euro.
Conclusie: Een restaurant met
een hart, waar het buitenland
dichtbij is en waar je je gemak
kelijk binnenstapt.
Zie ik het goed? Sop
hie van antiekzaak
Antiek eri Q_-riosa en
haar overbuurvrouw
Ragnild wachten me
op met een glas champagne en
een hartig hapje. Het doet goed
om zo welkom te worden gehe
ten. In de smalle straat van de
Middelburgse binnenstad wor
den geluiden gedempt. De ter
rassen lopen vol en we vangen-
flarden van gesprekken op. Het
is een mooie voorjaarsavond,
als we op de stoep voor Sophie's
winkel aan de Vlasmarkt toos
ten op een gezellige avond.
Het is deze woensdag weer lezers
dag, wat inhoudt dat ik een lezer
meeneem naar een restaurant van
haar of zijn keuze. Het is de beurt
aan Sophie Pothoven, een volgens
eigen schrijven fervent lezeres van
de rubriek Eten. De Middelburgse
prijst de keuken van Cemal Diri-
bas van restaurant-pizzeria Medi
terraneo in 'onze straat, de Vlas
markt'. Ze roemt de keuken, maar
ze maakt ook duidelijk dat ze een
beetje bang is om Mediterraneo te
laten beoordelen door de krant.
Want stel je voor dat de recensen
te Cemals kookkunst zou afwijzen
of dat zij de 'zaak te rommelig of
te gewoontjes zou vinden'. „Dan
zou ik Mediterraneo ongewild in
de problemen brengen. Maar ik
heb toch gemaild naar de krant,
omdat ik niet kan geloven dat er ie
mand is die zijn dorade niet lekker
vindt of zijn scampi's in knoflook.
En zeg nu zelf: in dit restaurant
voel je je toch direct thuis?"
Inzet (lezeres Sophie van Pothoven) wees de krant op Mediterraneo. -
Ik begrijp haar weifeling om de
krant te attenderen op Mediterra
neo. De zaak kan moeiteloos wedij
veren met een Griekse, Turkse of
Italiaans taverne. Op Mediterraneo
heeft de modernisering geen vat
gehad. ]e komt er voor de gezellig
heid, voor een buitenlandse scho
tel en voor de warme sfeer. Ver
wacht geen gesteven tafelkleed of
trendy inrichting. Mediterraneo is
een no-nonsense-restaurant. Daar
moet je van houden. Dat doe ik,
dus waar maakt Sophie zich druk
om?
De Middelburgse bestelt haar favo
riete schotel. Een dorade die lang
en langzaam gegaard wordt onder
een jasje van zeezout en stijfge
klopt eiwit (17,50 euro). Dit is ty
pisch zo'n gerecht waarvoor de
kok veel tijd en aandacht nodig
heeft. De dorade staat niet op de
kaart, maar omdat het niet druk is
en wij geen haast hebben, zegt Ce-
mal ja en verdwijnt snel naar de
keuken om aan zijn specialiteit te
beginnen.
We openen met een bruschetta
mix van mozzarella, pomodore en
zalm (7.50 euro) Jn de zelfservice
saladebar liggen rolletjes gerooster
de paprika's met roomkaas, sala
mi, verschillende soorten olijven
en een tomaten- en gemengde sla.
De half uur wachttijd voor de vis
is omgevlogen. De zilte hulst van
de dorade wordt aan tafel met een
hamertje kapot geslagen. Er komt
een mooie blanke vis te voor
schijn, die geurt naar rozemarijn,
knoflook en citroen. Een verrassen
de, voor mij onbekende bereidings
wijze. Mijn hoofdgerecht, scampi's
in olie, is op een vertrouwde ma
nier bereid en wordt geserveerd
met geroosterde courgette, friet en
brood als bijgerechten. De scam
pi's zijn knapperig en pittig.
Met het mierzoete gebak, baklava,
ijs en slagroom-(5,50 euro) en kof
fie is het Zuid-Europese menu
compleet. De zoete uitsmijter
maakt iedereen blij.
Cemal legt uit dat hij altijd pro
beert om een eigen draai aan zijn
schotels te geven. „Ik wil geen
doorsnee kok zijn. In mosseltijd
bijvoorbeeld, maak ik mijn specia
le Mosselen Napolitane."
foto Ruben Oreel
Zijn drang om 'goed te doen'
komt van binnenuit. „Koken is
zijn passie en dat proefje, dat zie
je, dat ruik je. Koken komt uit zijn
hart", vat Sophie samen.
Mediterraneo is een buurtrestau-
rant, waar het eten net zo belang
rijk is als de ontmoeting met het
personeel en als het even kan met
andere gasten. „Je wisselt nieuw
tjes uit en praat over de dingen
van alledag. Bij Mediterraneo voel
je dat je bestaat."
Restaurant-pizzeria Mediterraneo,
Vlasmarkt 17/19 4331 PC
Middelburg. Tel: 0118-634100.
http://mediterraneo.vpweb.nl/
Alle dagen open vanaf 17.00 uur.
Pinnen kan.
is vriendetijt 001 rnet de prijzen
ZAXM/OOfRftfTfES MttyfVIXJfKSIt/Oti/mL 07
tyfïlLflLVTS "TTtn'ETiCJlL'E" Of -
umsXOTEÜEVJES %{'BT'Kf/UmC9{'KO'KST
VSWlIU/E-fHffltgaP
5-gangenmenu 41,50 incl. koffie
en wijnarrangement
vrijdag 5 en 12 juni, zondag 7 en 14 juni
Biggekerksestraat 3 - Koudekerke
www.labonneauberge.nl
»W-
Plein
VOORGERECHTEN
- Tomaten-crèmesoep met basilicum
- Gemengde salade met tonijn en uienringen
- Salade met pittige kipfilet
HOOFDGERECHTEN
- Spies met biefstuk, varkenshaas en kipfilet
- Biefstukpuntjes met saus naar keuze
- Verse zalmfilet met garnalensause en citroen
NAGERECHTEN
- Chocolademousse met Tia Maria
- Bosvruchtenijs met frambozensaus
- Vanilleijs met banaan en chocoladesaus
www.de tamboer, info
134O nr. 6 Middelburg O UB B13117