8®
fH
M
1
i
1
H
s ncle mmrnmm
51
Meer puzzelen? Ga naar
www.lekkerpuzzelen.nl
Woensdag 27 mei 2009 1 9
door Toon van Driel
Wftf HÉJ5J?&t U6psrf^PPBr^ SfASXXf$&>
joiyf Muuf v/jri oHgftgpfpj
ELSJE
door Hercules Valkema
www.elsje.nl
Vandas»^ fc>i5
IK SPIEK, JU ooK
Oef, heto ïkV
hei- warm ,ïk Vvevc
een vernufKcé voo^üeeW l even rnön ^ruiVje pïh
van een ^PTeyetorrefje. v-»•
>ser, toerT\
Z J
WdoïKde
verkeerde. aan l
Waar ts mvi
•SeVieskunele-+ri47
KRUISWOORD ■m^—i
Horizontaal:
1. Braakliggende akker; 5. bedeesd; 8.
bontsoort; 13. ooit; 14. Duitse sprook
jesschrijver; 16. zonder (Lat.); 17. bun
zing; 18. papegaai; 19. boom; 21steen
soort; 22. Germaanse godheid; 25. rivier
in Oostenrijk; 27. bouwafval; 28. wilde
haver; 30. ingeslagen deel van een boek
omslag; 32. Parijse nachtclub; 33. opper
wezen; 35. windzijde; 37. oude lengte
maat; 38. merkwaardig; 39. stad in
Japan; 40. zie aldaar; 41plaats in Italië;
43. sieraad; 45. loodoxide; 47. las; 49.
domkop; 50. drijftil; 52. Griekse zuilen
gang; 54. armoedige steeg; 56. buidel;
58. spoedig; 60. bijb. naam; 61
Amerikaanse schrijver; 63. bijwoord; 65.
lus; 67. ver; 68. toverij; 69. lokspijs; 70.
hoofdstad in Europa.
Puzzelland
Verticaal:
1Melodie; 2. opstootje; 3. door en
door koud; 4. boom; 5. deel v.d vis
vangst; 6. Chinese maat; 7. familielid; 9.
spil; 10. plaats in Spanje; 11eenzekere;
12. koppelriem; 14. erfelijkheidsdrager;
15. Russisch voor vrede; 18. deel v.h
hoofd; 20. korenafval; 23. groensteen;
24. vestibule; 26. levendig (muz.); 27.
Turks gerecht; 28. zeer spoedig; 29.
hijstoestel; 31taai; 32. koeienmaag; 33.
zoogdier; 34. dierenverblijf; 36. mode
gek; 42. roodachtig; 44. weinig samen
hangend; 46. verstellen; 48. opperwe
zen; 50. luchtvaartmaatschappij; 51.
spraakorgaan; 53. kunst (Lat.); 54. vruch
tennat; 55. Europeaan; 57. papegaai; 59.
atmosfeer absoluut; 60. noodsignaal; 62.
Spaanse uitroep; 64. deel v.e Franse ont
kenning; 66. dwarsmast; 67. overdreven.
Goad getraind, SteltelVeertig
minuten in de zone en vijf
honderd calorieën eraf.'
V
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
Echt ontzettend goed
voor je leeftycj/
(V-S1ngle.nl
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
1b
17
19
20
21
22
21
24
25
26
a
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
1«
39
40
41
42
43
44
H
m
45
46
48
49
50
53
BH
54
55
56
57
u
58
59
60
61
62
63
64
i
65
66
6/
68
69
/0
JP72
CRYPTO
Puzzelland
DE RECHTER
door Jesse van Muylwijck
•zirre^J vc>u /vier
<5 KOT© HOAOD^M
WAT gepcjsuje PAAR/v\ee
pc HCKpcie is oir os Move.
Horizontaal:
4. Rokertje van een rovertje (8); 5.
www.jessecartoons.com Sprekend een kip (8); 6. Bij opschorting
is een paartje niet thuis (7); 8. De
brandstof van de aristocratie (7); 10.
Dat is Saoedi-Arabië (7).
Verticaal:
1Lobby van de pers (10); 2. De
Boskabouter of een apostel (6); 3. Erg
pijnlijk (4); 7. Van papier is dit dier
ongevaarlijk (5); 9. Is een geit familie
van een baardaap! (3).
1
m
2
4
4
5
m
RH
b
7
I.
8
9
10
Doorbijter
1
2
3
9
8
6
1
8
7
3
5
4
7
9
6
9
2
9
4
2
8
5
5
8
1
8
3
9
4
7
5
3
Sudoku extra
)s;|OjA
afsef m ;i|ds '0i ïpaoq g Isiipaj ueiu dfids>jaojq g isjipai ueiu
sef l .'jnap uj ua>)UB|d -9 Jjnap }seeu >jmj;s s ïjnap uaAoq jajs
-uaA Ijous ')Sj|oiA Jeeij z fs>fui| ua^njjs 1 :uaSu;sso|do
6
2
4
8
9
6
5
3
5
1
8
4
6
8
7
5
6
4
2
1
4
9
3
4
1
5
9
4
3
8
6
9
9
3
1
7
KOKEN door Janny van der Heijden
Kipfilet met artisjokken in wijnsaus
Hoofdgerecht, 4 personen. Het is nu een prima tijd om verse dragon in de tuin
of in een pot op het balkon te planten. Het kruid is teer en wordt na het plukken
snel slap dus het is het lekkerst om een verse plant bij de hand te hebben. Er is
een Russische dragonsoort en een Franse. De Franse soort heeft in de winter
bescherming nodig en moet bij voorkeur na 3 jaar verplant worden. De
Russische soort is sterker maar ook iets minder uitgesproken van smaak.
Ingrediënten 1 blik (400 g) artisjokharten; ca. 1 eetlepel olijfolie; 2 teentjes
knoflook; 4 kipfilets; versgemalen peper, zout; boter om te bakken; 2,5 dl droge
witte wijn; allesbinder; evt. scheut slagroom; 1 takje dragon
Bereiding Neem de artisjokken uit blik, spoel ze in een zeef af en laat de harten
uitlekken. Snijd ze in vieren. Pel de knoflook en snijd de teentjes in ragfijne plak
jes. Bestrooi de kipfilets met peper en zout en bak ze in de boter rondom bruin
en bijna gaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie op laag vuur en laat hierin de plakjes
knoflook 'smelten' (rrtaar niet kleuren). Voeg de artisjok-stukken toe en schep
kort doorheen. Schenk hierbij de witte wijn en breng aan de kook. Draai het
vuur laag en voeg de kipfilets aan de artisjokwijnsaus toe. Laat enkele minuten
zachtjes pruttelen. Neem de dragon van het takje en hak de blaadjes grof. Bind
het stoofvocht door er al roerend wat bindmiddel in te strooien. Maak eventu
eel af met een scheutje slagroom en strooi de dragon over de saus. Lekker met
gebakken aardappeltjes uit de oven en een salade of groene groente.
OPLOSSINGEN
Sudoku Kruiswoordraadsel
Cryptogram:
Horizontaal: 3. Positie; 5. topsport; 6. looplamp; 9.
mispeer; 10. foezel. Verticaal: 1Locomotief; 2. sta
pel; 4. eer; 7. papje; 8. merel.