uizend jaar achter
Natuurjournaal
't Siepje begint jamworkshops
Zorgboerin houdt open huis
Zeegroententeler Jan Poley uit Kruiningen snijdt zee
kraal. foto Willem Mieras
Zilte zaken en smaken dag in Yerseke
In partycentrum De Zaete in Yerseke wordt morgen van
10.00 tot 17.00 uur de Zilte Zaken en Smaken Dag ge
houden, een evenement in het teken van de aquacultuur.
Er zijn workshops, lezingen en een markt waar Zeeuwse
Zaligheden geproefd kunnen worden. Ook kunt u een be
zoek brengen aan de hatchery, varen op de Oosterschel-
de of een rondleiding door het museum krijgen.
Als afsluiting is er om 16.00 uur een deskundigenforum,
waarin ondernemers, bestuurders en onderzoekers discus
siëren over de toekomst van de aquacultuur.
Het evenement is onderdeel van het gebiedsontwikke-
lingsproject Yerseke, een project waarbinnen onderne
mers, kennisinstellingen en inwoners vorm geven aan de
economische ontwikkeling van Yerseke.
Aanmelden voor de workshops kan via www.edudelta.nl.
Zorgboerin Imke van der Meer verzorgt haar twaalf schapen,
haar tomen kippen en ganzen, moesttuin en kruidentuin sa
men met mensen die een lichamelijke, verstandelijke of psychic
sche aandoening hebben en die een dagbesteding willen. Haar -
zorgboerderij Eiland 13, net over de grens bij Oostburg, doet za
terdag 6 juni mee aan de landelijke Open Dagen Zorgboerderij
en. Van der Meer was docente groen- en dierverzorging bij het
VMBO. Eiland 13 ligt aan de weg van Oostburg naar Sint Mar-
griete (B), bij Sint Kruis. De open dag duurt van 9 tot 16 uur.
Q Meer informatie: www.landbouwzorg.nl.
foto Ronald den Dekker
de teelten gecombineerd kunnen
worden."
De HZ is de enige hogeschool in
Nederland die aquacultuur als be
langrijke pijler in het onderwijs
heeft. De school geeft sinds drie
jaar een algemene cursus over
aquacultuur, die zowel voor eigen
studenten als ondernemers open
staat. Daarnaast is er nu een cur
sus schelpdierenteelt. Naast de HZ
zijn onderzoeksinstituut Imares in
Yerseke (van de Universiteit van
Wageningen) en het Edudelta Col
lege Goes belangrijke spelers op
het gebied van aquacultuur.
„Het is belangrijk dat we over die
hele linie samenwerken, van MBO
tot universiteit", zegt docent He
ringa. „Het valt moeilijk te voor
spellen hoe de aquacultuur zich
gaat ontwikkelen en je weet dus
ook niet precies wat voor mensen
je nodig gaat hebben. Maar het is
volgens mij wel duidelijk dat aqua
cultuur de enige manier is om bij
voorbeeld aan de vraag naar vis en
schelpdieren te blijven voldoen. In
feite lopen we duizend jaar achter
op de landbouw. Daar gaat nie
mand meer asperges zoeken in het
bos."
Morgen, tijdens de Zilte Zaken en
Smaken Dag, geven de studenten
van de HZ en het EduDelta Colle
ge Goes voorlichting, demonstra
ties en workshops over aquacul
tuur. Leerlingen van de horeca-op-
leiding van ROC Zeeland laten
zien wat je zoal met de producten
kunt doen: zij presenteren lekkere
zilte hapjes en een receptenfolder.
Onder de vogels in het wei
land is sprake van een wa
re geboortegolf Veel een
den hebben jongen en kieviten,
grutto's en kluten lopen ook over
al met kuikens rond. Vrij laat is dat
eigenlijk, want de broedtijd van de
meeste grotere vogels bedraagt om
en nabij een kleine vier weken. De
meeste kleine kuikens die je ziet
rondlopen zijn dus afkomstig van
eieren die in de tweede helft van
april gelegd zijn.
De meeste vogels in de wei zijn
nestvlieders. Dat wil zeggen dat ze
vanaf hun geboorte meteen aan de
wandel gaan en in zekere mate
zelfstandig zijn. Ze kunnen van
jongs af aan een deel van hun kost
je zelf opscharrelen. De oudervo
gels hebben minstens evenveel
werk om hun kroost bij elkaar te
houden als de nestblijvers hebben
met het aanslepen van voer. Nest
vlieders zijn natuurlijk kwetsbaar
voor natuurlijke vijanden als rat
ten, eksters, kraaien en meeuwen.
De soorten houden er een heel ver
schillende strategie op na om vei
lig te zijn voor rovers. Eendjes
brengen een groot deel van hun
tijd op het water door en duiken
onder zodra er onraad is. Fazanten
en patrijzen verschuilen zich tus
sen het hoge gras. Kluten, kieviten
en scholeksters lopen open en
bloot door de wei en lijken daar
door een makkelijke prooi. Maar
dat valt toch nog wel mee. Om te
beginnen hebben alle nestvlieders
relatief grote poten. Daardoor zijn
ze, gemeten naar hun grootte, ont
zettend snel.
En dan zijn er natuurlijk de ouder
vogels die hun kroost fanatiek ver
dedigen. Elk heeft daarvoor zijn ei
gen methode.
De scholekster stort zich als een ka
mikazepiloot op elke mogelijke be
lager. De kluut probeert de vijand
af te leiden door het maken van
grillige bewegingen en het simule
ren van verlammingen. Rovers
worden afgeleid en gaan achter de
oudervogel aan in de hoop op een
malse hap. Kieviten alarmeren
hun jongen zodra er maar enig ge
vaar dreigt. De jongen drukken
zich tegen de bodem, zodat de wit
te buik en nek onzichtbaar wor
den. De kuikens hebben dan een
perfecte schutkleur en zijn voor
vijanden nauwelijks te vinden.
Zo hanteert elke soort zijn eigen
methode om het kroost onge
schonden groot te krijgen.
De geschiedenis van
de Zuid-Bevelandse
jammakerij 't Siepje I
heeft weer een
nieuw hoofdstuk. ee *5* i
decennia geleden op- A
gericht als werkerva- I1PV|^^^A
ringsproject voor
herintredende vrou-
wen aan de Dorps-
straat te Heinkens- I
zand. Het verhuisde
later maar een huis-
kreeg acht jaar gede-
len, na de overname
door Nelleke Nirlo, onderdak bij wijnmakerij Boonman te
Nieuwdorp.
Sinds vier jaar heeft wijnmakersdochter Monique de Winter 't
Siepje onder handen. Zij heeft nu de jammakerij verplaatst
"naar het akkerbouwbedrijf van haar en haar man aan de Beeld-
hoeveweg 2 in Heinkenszand. Naast de productiekeuken heeft
zij een ruimte om workshops 'jam maken' te houden voor
groepen van tien tot twintig personen.
Na de Pinksteren is de jammakerij te boeken via
f2hpdewinter@hetnet.nl; telefoon 0113-352340 of 06 - 21612285.
Siepje-jam is te koop in diverse boerderijwinkels.