uizend jaar achter Natuurjournaal 't Siepje begint jamworkshops Zorgboerin houdt open huis Zeegroententeler Jan Poley uit Kruiningen snijdt zee kraal. foto Willem Mieras Zilte zaken en smaken dag in Yerseke In partycentrum De Zaete in Yerseke wordt morgen van 10.00 tot 17.00 uur de Zilte Zaken en Smaken Dag ge houden, een evenement in het teken van de aquacultuur. Er zijn workshops, lezingen en een markt waar Zeeuwse Zaligheden geproefd kunnen worden. Ook kunt u een be zoek brengen aan de hatchery, varen op de Oosterschel- de of een rondleiding door het museum krijgen. Als afsluiting is er om 16.00 uur een deskundigenforum, waarin ondernemers, bestuurders en onderzoekers discus siëren over de toekomst van de aquacultuur. Het evenement is onderdeel van het gebiedsontwikke- lingsproject Yerseke, een project waarbinnen onderne mers, kennisinstellingen en inwoners vorm geven aan de economische ontwikkeling van Yerseke. Aanmelden voor de workshops kan via www.edudelta.nl. Zorgboerin Imke van der Meer verzorgt haar twaalf schapen, haar tomen kippen en ganzen, moesttuin en kruidentuin sa men met mensen die een lichamelijke, verstandelijke of psychic sche aandoening hebben en die een dagbesteding willen. Haar - zorgboerderij Eiland 13, net over de grens bij Oostburg, doet za terdag 6 juni mee aan de landelijke Open Dagen Zorgboerderij en. Van der Meer was docente groen- en dierverzorging bij het VMBO. Eiland 13 ligt aan de weg van Oostburg naar Sint Mar- griete (B), bij Sint Kruis. De open dag duurt van 9 tot 16 uur. Q Meer informatie: www.landbouwzorg.nl. foto Ronald den Dekker de teelten gecombineerd kunnen worden." De HZ is de enige hogeschool in Nederland die aquacultuur als be langrijke pijler in het onderwijs heeft. De school geeft sinds drie jaar een algemene cursus over aquacultuur, die zowel voor eigen studenten als ondernemers open staat. Daarnaast is er nu een cur sus schelpdierenteelt. Naast de HZ zijn onderzoeksinstituut Imares in Yerseke (van de Universiteit van Wageningen) en het Edudelta Col lege Goes belangrijke spelers op het gebied van aquacultuur. „Het is belangrijk dat we over die hele linie samenwerken, van MBO tot universiteit", zegt docent He ringa. „Het valt moeilijk te voor spellen hoe de aquacultuur zich gaat ontwikkelen en je weet dus ook niet precies wat voor mensen je nodig gaat hebben. Maar het is volgens mij wel duidelijk dat aqua cultuur de enige manier is om bij voorbeeld aan de vraag naar vis en schelpdieren te blijven voldoen. In feite lopen we duizend jaar achter op de landbouw. Daar gaat nie mand meer asperges zoeken in het bos." Morgen, tijdens de Zilte Zaken en Smaken Dag, geven de studenten van de HZ en het EduDelta Colle ge Goes voorlichting, demonstra ties en workshops over aquacul tuur. Leerlingen van de horeca-op- leiding van ROC Zeeland laten zien wat je zoal met de producten kunt doen: zij presenteren lekkere zilte hapjes en een receptenfolder. Onder de vogels in het wei land is sprake van een wa re geboortegolf Veel een den hebben jongen en kieviten, grutto's en kluten lopen ook over al met kuikens rond. Vrij laat is dat eigenlijk, want de broedtijd van de meeste grotere vogels bedraagt om en nabij een kleine vier weken. De meeste kleine kuikens die je ziet rondlopen zijn dus afkomstig van eieren die in de tweede helft van april gelegd zijn. De meeste vogels in de wei zijn nestvlieders. Dat wil zeggen dat ze vanaf hun geboorte meteen aan de wandel gaan en in zekere mate zelfstandig zijn. Ze kunnen van jongs af aan een deel van hun kost je zelf opscharrelen. De oudervo gels hebben minstens evenveel werk om hun kroost bij elkaar te houden als de nestblijvers hebben met het aanslepen van voer. Nest vlieders zijn natuurlijk kwetsbaar voor natuurlijke vijanden als rat ten, eksters, kraaien en meeuwen. De soorten houden er een heel ver schillende strategie op na om vei lig te zijn voor rovers. Eendjes brengen een groot deel van hun tijd op het water door en duiken onder zodra er onraad is. Fazanten en patrijzen verschuilen zich tus sen het hoge gras. Kluten, kieviten en scholeksters lopen open en bloot door de wei en lijken daar door een makkelijke prooi. Maar dat valt toch nog wel mee. Om te beginnen hebben alle nestvlieders relatief grote poten. Daardoor zijn ze, gemeten naar hun grootte, ont zettend snel. En dan zijn er natuurlijk de ouder vogels die hun kroost fanatiek ver dedigen. Elk heeft daarvoor zijn ei gen methode. De scholekster stort zich als een ka mikazepiloot op elke mogelijke be lager. De kluut probeert de vijand af te leiden door het maken van grillige bewegingen en het simule ren van verlammingen. Rovers worden afgeleid en gaan achter de oudervogel aan in de hoop op een malse hap. Kieviten alarmeren hun jongen zodra er maar enig ge vaar dreigt. De jongen drukken zich tegen de bodem, zodat de wit te buik en nek onzichtbaar wor den. De kuikens hebben dan een perfecte schutkleur en zijn voor vijanden nauwelijks te vinden. Zo hanteert elke soort zijn eigen methode om het kroost onge schonden groot te krijgen. De geschiedenis van de Zuid-Bevelandse jammakerij 't Siepje I heeft weer een nieuw hoofdstuk. ee *5* i decennia geleden op- A gericht als werkerva- I1PV|^^^A ringsproject voor herintredende vrou- wen aan de Dorps- straat te Heinkens- I zand. Het verhuisde later maar een huis- kreeg acht jaar gede- len, na de overname door Nelleke Nirlo, onderdak bij wijnmakerij Boonman te Nieuwdorp. Sinds vier jaar heeft wijnmakersdochter Monique de Winter 't Siepje onder handen. Zij heeft nu de jammakerij verplaatst "naar het akkerbouwbedrijf van haar en haar man aan de Beeld- hoeveweg 2 in Heinkenszand. Naast de productiekeuken heeft zij een ruimte om workshops 'jam maken' te houden voor groepen van tien tot twintig personen. Na de Pinksteren is de jammakerij te boeken via f2hpdewinter@hetnet.nl; telefoon 0113-352340 of 06 - 21612285. Siepje-jam is te koop in diverse boerderijwinkels.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 79