P Zoveel Duitsers, zoveel bieren i7reizen SS i 4 m ii De gemiddelde Duitser drinkt jaarlijks zo'n 109 liter bier. Het is dus niet voor niets dat Duitsland 1.200 brouwerijen heeft. Rob de Vries nam een kijkje bij een aantal brouwerijen, van heel klein tot heel groot. reizen@wegener.nl 024-3650360 Zaterdag 23 mei 2009 Martin Neuhaus van Hövels vult een bierbrouwketel. lil Brouwerij Moritz Fiege in het hart van Bochum heeft een souvenir shop. Daar kun je artikelen ko pen, van bierglazen tot T-shirts, die allemaal het logo van Fiege dragen. „Uit de verkoop zou je haast aflei den dat Fiegebier hier in Bochum populair der is dan de plaatselijke voetbalclub", lacht Marcus Zinker, de tweede brouwerij mees ter van het bedrijf. Moritz Fiege, in 1878 zo genoemd naar de oprichter van het bedrijf, is een brouwerij van bescheiden omvang: er werken 63 man, per jaar wordt 150.000 hectoliter bier gepro duceerd (een hectoliter is 100 liter). Het bier wordt, behalve in vaten, in beugelfles- sen gestopt, bij ons bekend van Grolsch. En de ingrediënten zijn dezelfde als in het bier van alle andere Duitse brouwerijen: water, hop en gerst. Dat is verplicht, op basis van het op 23 april 1516 afgekondigde Reinheits- gebot. De wet heeft de Duitse bierindustrie groot gemaakt. Brouwerijen uit andere lan den kregen, omdat ze meestal meer in hun bier stopten dan de genoemde basisingre diënten, geen toegang tot de Duitse markt. Dat is inmiddels veranderd. De EU besloot ruim tien jaar geleden dat ook niet-zuivere bieren toegelaten moesten worden, want het Reinheitsgebot werkte concurrentiever valsend. Maar de Duitsers blijven over het algemeen hun eigen bier trouw. Bij Fiege zijn ze trots op hun bedrijf, en me de daarom is iedereen die de brouwerij wil bezoeken, welkom. Op een BrauKultTour - die zo heet omdat brouwen een ware kunst is, en bier een cultuurgoed - bestaande uit een rondleiding door het bedrijf, een bier tje en een bescheiden maaltijd. Kosten: 10 euro. En wellicht pijn in de kuiten want om alles goed te kunnen bekijken moet je veelvuldig de meestal stalen trappen langs de tientallen meters hoge brouwketels op en af, in totaal 300 treden. Op naar het wat zuidoostelijker gelegen Kreuztal, in het Siegerland-Wittgenstein, waar de Krombacher Brouwerij ligt, een groot bedrijf. Daar vertelt dr. Franz-Josef Weinrauch met gepaste trots dat Kromba cher Pils de nummer één van Duitsland is. Dankzij méér hop in het product dan de an dere bieren. Niettemin constateert hij dat de bierconsumptie in Duitsland terugloopt: „Duitsland veroudert en jongeren drinken minder bier, dat scheelt tussen de 200.000 en 400.000 klanten per jaar." De Krombacher brouwerij telt maar liefst 108 brouwtanks en ligt in een prachtige om geving. Veel Nederlandse wandelaars ver kennen het heuvelachtige landschap, met onder meer de bekende Rothaarsteig (tot 840 meter hoog). En ze bezoeken Siegen, want dat is een leuk, sfeervol en schilder achtig stadje. Daar is ook het begin van de Oranjeroute naar Potsdam. In Siegen staat het voorvaderlijk landgoed van het Huis Nassau, waarvan ons Koninklijk Huis af stamt. En ook een bezoekje aan Freuden- berg met zijn unieke verzameling Fachwerkhuizen is zeer de moeite waard. De BrauKultTour gaat vervolgens naar het Brouwerij Museum in Dortmund, die is on dergebracht in een voormalige brouwerij bij de bierfabriek van DAB, het bier uit Dortmund. Een van de meest intrigerende voorwerpen in het museum is een auto maat waar de brouwerijarbeider een munt je in moest gooien, waarna de automaat hem zo'n twee liter bier per werkdag schonk. In Dortmund staat nog een ander bijzon der biergebouw: de kleine Hövels Brouwe rij aan de Hoher Wall, hartje centrum. Voor Hövels Original worden niet minder dan vier soorten hop gebruikt en dat maakt het tot een bier dat bij de kenners populair is. Een specialiteit van het huis zijn de brouwseminars, waar je kunt leren thuis je eigen biertje te brouwen. De grote brouwerij Veltins is sinds de stich ting in 1823 gevestigd in het piepkleine, in de buurt van de stad Meschede gelegen dorpje Grevenstein. De brouwerij ligt char mant tegen een heuvel aangebouwd, het verschil tussen laagste en hoogste punt van de brouwerij is 200 meter. En dan is er nog een andere grote Duitse brouwer, Warsteiner. Bij deze in het lieflij ke Warstein gelegen brouwerij lijkt het nog vrij nieuwe bezoekerscentrum haast op een pretpark. Er zijn zoveel Nederlandse gasten dat het commentaar bij een bedrijfsfilm en tijdens rondleiding zelfs in het Nederlands verzorgd worden. Dat Warsteiner groot is blijkt uit de oppervlakte van het bedrijfster rein: 580.000 vierkante meter ofwel tachtig voetbalvelden. Reageren? redactie.reizen@wegener.nl Sr' foto Brunostock www.museendortmund.de www.brauerbund.de www.warsteiner.nl www.moritzfiege.de www.krombacher.de www.veltins.de www.hoevels-hausbrauerei.de www.siegerland-wittgen- stein.tourismus.de NEDERLAND Dortmund Grevenstein Kreuztal Freudenberg J Siegen DUITSLAND Brouwerij Brouwerij Inum Veltins Krombacher v Het pand in Warstein waar deze brouwerij lang geleden van start ging. foto's GPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 95