P
Zoveel Duitsers,
zoveel bieren
i7reizen
SS
i
4
m
ii
De gemiddelde Duitser drinkt jaarlijks
zo'n 109 liter bier. Het is dus niet voor
niets dat Duitsland 1.200 brouwerijen
heeft. Rob de Vries nam een kijkje bij
een aantal brouwerijen, van heel klein
tot heel groot.
reizen@wegener.nl
024-3650360
Zaterdag 23 mei 2009
Martin Neuhaus van Hövels vult een bierbrouwketel.
lil
Brouwerij Moritz Fiege in het hart
van Bochum heeft een souvenir
shop. Daar kun je artikelen ko
pen, van bierglazen tot T-shirts,
die allemaal het logo van Fiege
dragen. „Uit de verkoop zou je haast aflei
den dat Fiegebier hier in Bochum populair
der is dan de plaatselijke voetbalclub", lacht
Marcus Zinker, de tweede brouwerij mees
ter van het bedrijf.
Moritz Fiege, in 1878 zo genoemd naar de
oprichter van het bedrijf, is een brouwerij
van bescheiden omvang: er werken 63 man,
per jaar wordt 150.000 hectoliter bier gepro
duceerd (een hectoliter is 100 liter). Het
bier wordt, behalve in vaten, in beugelfles-
sen gestopt, bij ons bekend van Grolsch. En
de ingrediënten zijn dezelfde als in het bier
van alle andere Duitse brouwerijen: water,
hop en gerst. Dat is verplicht, op basis van
het op 23 april 1516 afgekondigde Reinheits-
gebot. De wet heeft de Duitse bierindustrie
groot gemaakt. Brouwerijen uit andere lan
den kregen, omdat ze meestal meer in hun
bier stopten dan de genoemde basisingre
diënten, geen toegang tot de Duitse markt.
Dat is inmiddels veranderd. De EU besloot
ruim tien jaar geleden dat ook niet-zuivere
bieren toegelaten moesten worden, want
het Reinheitsgebot werkte concurrentiever
valsend. Maar de Duitsers blijven over het
algemeen hun eigen bier trouw.
Bij Fiege zijn ze trots op hun bedrijf, en me
de daarom is iedereen die de brouwerij wil
bezoeken, welkom. Op een BrauKultTour -
die zo heet omdat brouwen een ware kunst
is, en bier een cultuurgoed - bestaande uit
een rondleiding door het bedrijf, een bier
tje en een bescheiden maaltijd. Kosten: 10
euro. En wellicht pijn in de kuiten want
om alles goed te kunnen bekijken moet je
veelvuldig de meestal stalen trappen langs
de tientallen meters hoge brouwketels op
en af, in totaal 300 treden.
Op naar het wat zuidoostelijker gelegen
Kreuztal, in het Siegerland-Wittgenstein,
waar de Krombacher Brouwerij ligt, een
groot bedrijf. Daar vertelt dr. Franz-Josef
Weinrauch met gepaste trots dat Kromba
cher Pils de nummer één van Duitsland is.
Dankzij méér hop in het product dan de an
dere bieren. Niettemin constateert hij dat
de bierconsumptie in Duitsland terugloopt:
„Duitsland veroudert en jongeren drinken
minder bier, dat scheelt tussen de 200.000
en 400.000 klanten per jaar."
De Krombacher brouwerij telt maar liefst
108 brouwtanks en ligt in een prachtige om
geving. Veel Nederlandse wandelaars ver
kennen het heuvelachtige landschap, met
onder meer de bekende Rothaarsteig (tot
840 meter hoog). En ze bezoeken Siegen,
want dat is een leuk, sfeervol en schilder
achtig stadje. Daar is ook het begin van de
Oranjeroute naar Potsdam. In Siegen staat
het voorvaderlijk landgoed van het Huis
Nassau, waarvan ons Koninklijk Huis af
stamt. En ook een bezoekje aan Freuden-
berg met zijn unieke verzameling
Fachwerkhuizen is zeer de moeite waard.
De BrauKultTour gaat vervolgens naar het
Brouwerij Museum in Dortmund, die is on
dergebracht in een voormalige brouwerij
bij de bierfabriek van DAB, het bier uit
Dortmund. Een van de meest intrigerende
voorwerpen in het museum is een auto
maat waar de brouwerijarbeider een munt
je in moest gooien, waarna de automaat
hem zo'n twee liter bier per werkdag
schonk.
In Dortmund staat nog een ander bijzon
der biergebouw: de kleine Hövels Brouwe
rij aan de Hoher Wall, hartje centrum.
Voor Hövels Original worden niet minder
dan vier soorten hop gebruikt en dat maakt
het tot een bier dat bij de kenners populair
is. Een specialiteit van het huis zijn de
brouwseminars, waar je kunt leren thuis je
eigen biertje te brouwen.
De grote brouwerij Veltins is sinds de stich
ting in 1823 gevestigd in het piepkleine, in
de buurt van de stad Meschede gelegen
dorpje Grevenstein. De brouwerij ligt char
mant tegen een heuvel aangebouwd, het
verschil tussen laagste en hoogste punt van
de brouwerij is 200 meter.
En dan is er nog een andere grote Duitse
brouwer, Warsteiner. Bij deze in het lieflij
ke Warstein gelegen brouwerij lijkt het nog
vrij nieuwe bezoekerscentrum haast op een
pretpark. Er zijn zoveel Nederlandse gasten
dat het commentaar bij een bedrijfsfilm en
tijdens rondleiding zelfs in het Nederlands
verzorgd worden. Dat Warsteiner groot is
blijkt uit de oppervlakte van het bedrijfster
rein: 580.000 vierkante meter ofwel tachtig
voetbalvelden.
Reageren?
redactie.reizen@wegener.nl
Sr' foto Brunostock
www.museendortmund.de
www.brauerbund.de
www.warsteiner.nl
www.moritzfiege.de
www.krombacher.de
www.veltins.de
www.hoevels-hausbrauerei.de
www.siegerland-wittgen-
stein.tourismus.de
NEDERLAND
Dortmund
Grevenstein
Kreuztal
Freudenberg J
Siegen
DUITSLAND Brouwerij
Brouwerij
Inum Veltins
Krombacher v
Het pand in Warstein waar deze brouwerij
lang geleden van start ging. foto's GPD