in Middelburg
HORECAZEELAND
Beoordeling
Woensdag 20 mei 2009 1 3
Prijs-kwaliteit:
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: Ze zeggen het
zelf, maar ik kan me er iets bij voor
steilen: ook voor feesten en partijen
is het restaurant zeer geschikt.
Conclusie: La Piccoia Italia huist in
een mooi authentiek pand. Daardoor
word je aangenaam getroffen. Het
eten maakt iets minder los, maar is
nog wel zeer acceptabel.
De vraag zal wel vaker
gesteld zijn: wat bete
kent Perso il tempo
quando non si inna-
morati? De spreuk is in sierlijke
letters geschilderd op een muur
in de eetzaal van La Piccoia Ita
lia in Middelburg. Personeelslid
Renata Tidili glimlacht: „De tijd
die je niet verliefd bent, is verlo
ren tijd."
Mooie spreuk, waarbij eten, ko
ken én liefde weer een onaf
scheidelijk en spraakmakend
trio vormen. La Piccoia Italia
legt de lat hoog en we zijn
nieuwsgierig of de keuken die
ambitie kan waarmaken.
Het restaurant is in elk geval
smaakvol ingericht. Met oog voor
detail en vakmanschap zijn de mu
ren aangesmeerd. De oude stenen
zijn gedeeltelijk onder een stuc-
laag verdwenen. Let wel, bewust
gedeeltelijk, waardoor het restau
rant een monumentaal-moderne
uitstraling krijgt.
We krijgen een tafeltje aan het
raam, waar we uitzicht hebben op
het Damplein. De late zon legt het
restaurant in een warme gloed.
Van alle tafels klinkt vrolijk geroe
zemoes. Het is gezellig druk in het
restaurant, kortom: alle ingrediën
ten zijn aanwezig voor een lekkere
Italiaanse maaltijd in een Zuid-Eu-
ropese ambiance.
We bestellen vooraf een Schiaccia-
ta (2,50 euro) een krokant pizza
broodje, overvloedig bestrooid
met zeezout. Het dunne gebakken
broodje combineert goed bij de
penne all'Arrabbiata (5,55 euro, he
te tomatensaus). De penne kan als
voor- of hoofdgerecht besteld wor
den. Een leuke geste, maar we had
den de saus graag met iets meer ge
raspte pecorino kaas zachter en
voller van smaak willen maken.
Maar al met al zijn we toch tevre
den met onze entree.
We vervolgen met een pizza Vene-
ziana (9,60 euro), waarbij we de
ham inruilen voor ansjovis en een
ei. De bodem van de pizza is lek
ker krokant. Helaas is de ansjovis
niet doorgekomen in de keuken.
De smaak van de pizza is wellicht
daardoor aan de vlakke kant. Rena-
te verontschuldigt zich: „Het is al
tijd moeilijk met de zelf samenge
stelde pizza's. Jammer dat het mis
is gegaan."
Het andere hoofdgerecht is een
zwaardvis (18,40 euro), waarbij ro
de kool in het zuur wordt geser
veerd. Een heerlijke vondst, want
de lichtzure smaak van kool haalt
het beste uit de vis naar voren.
De zwaardvis zeifis stevig aange
bakken, maar desondanks sappig
gebleven. Dit hoofdgerecht is een
aangename verrassing, net als de
groenteschotel, een soort ratatouil
le met broccoli, aardappeltjes, olij
ven, courgetten, tomaten en Itali
aanse kruiden. De groenten in de
ratatouille zijn knapperig gebleven
en we proeven Italiaanse kruiden
zoals majoraan, salie, oregano en
rozemarijn. Het gerecht krijgt er
een zuidelijke smaak door. De
aardappelschotel maakt het com
pleet.
Plotseling loopt de eetzaal vol.
Niet door nieuwe gasten, maar
door een grote groep studenten
die in een apart zaaltje achterin de
zaak intiem hebben gegeten. Dit
maakt La Piccolo Italia ook bijzon
der. Het is een royale zaak, waar
veel mogelijk is. De studenten blij
ven nog even hangen op straat om
wat na te praten. We wanen ons
even in Italië.
Bij binnenkomst hadden we nog
gedacht dat La Piccolla Italia het
vooral van pizza's moet hebben.
Aan alle tafels werden pizza's ge
serveerd. Maar Renate ontkracht
die gedachte: „We hebben echt
veel vaste gasten die speciaal en re
gelmatig voor vis en vlees naar ons
toe komen."
We geloven haar en geven die gas
ten trouwens gelijk. Juist de
zwaardvis, beviel ons goed.
Van de pizza hadden we meer ver
wacht. Daar ging ons hart niet
sneller van kloppen. En na de uit
dagende spreuk bij binnenkomst
was het ook niet zo gek dat we ho
ge verwachtingen van de kook
kunst van de kok hadden.
Ristorante Pizzeria La Picccola Italia.
Damplein 46, 4331 CD Middelburg,
tel. +31 (0) 118-674780.
Openingstijden: woensdag tot en met
maandag van 17.00-22.00 uur.
Dinsdag gesloten,
zie: www.lapiccolaitalia.nl.
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
GASTVRIJ ZEELAND
mei t/m sep j Restaurant De Viking Westkapelle
stroowj@zeelandnet.nl
Zomerseizoen j Herberg De Natte Pij
Groede
denattepij@pl3net.nl
Mw. A. Louvet
Wilt u ook uw vacature laten Opnemen in bovenstaand overzicht? Bel dan met Ö118-434070 Advertentieverkoop Zeeland