Meningen
Prijs geeft ondernemer lucht
Stinkkaas
heeft het
moeilijk
Veel aandacht voor Zeeuws-Vlaamse marathon
u&mm
PZC Zaterdag 16 mei 2009 1 7
COR
E JONCE
EDITH RAM AKERS
De lezersredacteur is bereikbaar per
post op het adres van de
Centrale Redactie van de PZC,
Park Veldzigt35,
Postbus 91
4330 AB Middelburg.
Telefoon: 0118-434005
E-mail: Lezersredacteur@pzc.nl
Het forum waarop lezers zich kunnen
uiten over actuele zaken is bereikbaar
via internet; www.pzcnl
Dwars tegen de regels van Europa
ingaan, hoeft nu ook weer niet,
maar het mag er in Nederland wel
iets minder braaf aan toegaan. Dat
bracht het tv-programma over
rauwmelkse kkas in 'de Slag om
Brussel' voor het voetlicht.
Een Nederlandse boerin bereidt al
dertig jaar haar rauwmelkse kaas
jes. Ze ademde zwaar, het leven
lachte haar niet toe. De producen-
te heeft een visie. Ze gebruikt rau
we, dus niet-gepasteuriseerde
melk, omdat er enkele nuttige be
standdelen inzitten, die in het pas-
teuriseringsproces verloren gaan.
De kaas wordt er lekkerder door.
Ze krijgt om de veertien dagen
een inspecteur op bezoek. Nog
nooit heeft die een foute bacterie
kunnen ontdekken. De controles
gaan door.
De boerin kan met reden afgun
stig zijn. In landen als België,
Frankrijk en Italië is de keurings
dienst veel minder fanatiek. Brie,
Camembert, Reblochon met de
toevoeging 'au lait cru' zijn bereid
met rauwmelkse kaas.
En wie betaalt trouwens die in
specties? De kaasboerin zelf, tel
kens weer. Het maakt haar kazen
peperduur en louter voor de lief
hebber geschikt. Tot treurnis van
haarzelf, maar ook van een eige
naar van een kaaswinkel. Hij wil
graag Nederlandse rauwmelkse ka
zen verkopen, 'want dat zijn toch
kazen waar we trots op mogen
zijn', maar Nederland prijst zich
zelf uit de markt. De zusterkazen
zijn veel goedkoper.
In Europese landen worden klein
schalige kaasboeren nauwelijks ge
controleerd. Voor een kaasfabri
kant uit Sardinië is het al weer ja
ren geleden dat de inspecteur op
bezoek is geweest. Hij maakt Casu
Marzu, een illegale kaas, waar Sar-
dijnen verzot op zijn. De kaas be
vat maden en is verboden door de
Europese Unie, omdat die onhygië
nisch en gevaarlijk voor de volksge
zondheid is. Daar kan ik me iets
bij voorstellen. De Italiaanse ma
ker lachte guitig: 'Casu Marzu is il
legaal, maar legaal voor iedereen
die hem lust.' Daar sta je dan Euro
pa en Nederland.
Faillissement van
snackbar afgewend door
prijs en aandacht media
Verslaggeefster Wendy van
den Hurk van de regiore
dactie Walcheren ging on
langs naar snackbar De Driehoek
aan de Bloemenlaan in Vlissingen
om een vrolijk verhaal te schrij
ven. Ondernemer Willem Kluyf-
hout had een prijs gewonnen. Zijn
zaak was door de jury van de Con
sumentenbond uitgeroepen tot
snackbar van het jaar. Hij verdien
de 'alle honderd punten'. Kortom
Willems friet is niet vet, mooi van
kleur en erg lekker.
De Driehoek kon de vlag uitste
ken, maar gaandeweg het inter
view werd duidelijk dat Willem
Kluyfhout daar toch weinig reden
voor had. Snel zou hij zijn faillisse
ment moeten aankondigen. „Men
sen zitten op zwart zaad", zei hij,
„en een startende ondernemer
heeft nog niet veel geld op de
bank staan om op terug te vallen."
Dat artikel stond 5 februari in deze
krant. Compleet met een persoon
lijk getint verhaal over Willems
omzwervingen in de horeca
branche en zijn ambachtelijke ma
nier van friet bakken.
Wat er daarna gebeurde, had hij
niet verwacht. Mensen kwamen
van heinde en verre naar de snack
bar. „Echt, ik heb klanten gehad
uit Amsterdam, Rotterdam,
Utrecht en ook zijn veel collega's
langsgekomen om mijn friet te
proeven en om te kijken hoe ik
friet bak." In de week dat hij de
prijs kreeg van de Consumenten
bond, had hij net een paar moeilij
ke gesprekken achter de rug met
een belangrijke leverancier en de
bank. De boodschap was dat de
stekker eruit moest. „Ik zat in een
dip. Door de recessie bleven men
sen weg. Daar kwam bij dat de
loop uit de zaak was geraakt door
dat de laatste eigenaar er niet had
uitgehaald wat erin zat. Ik kreeg te
weinig voet aan de grond."
En toen kwam het artikel naar aan
leiding van de prijs van de Consu
mentenbond. Het stond niet al
leen in de papieren krant, maar
ook op internet. „Door dat laatste
werd het bereik heel groot." De
mailtjes uit heel het land stroom
den bij hem binnen en de tele
foon stond roodgloeiend. „Je kunt
rustig zeggen dat mijn omzet in
korte tijd verdubbeld is", vertelt
Kluyfhout. Zijn leverancier heeft
er weer vertrouwen in dat het met
de betalingen goedkomt en levert
weer. De dreiging van een faillisse
ment is van de baan.
„Ik heb nu een ander probleem en
dat is een personeelsprobleem",
zegt hij en lacht. „Dat had ik kort
geleden niet kunnen bedenken."
Zijn ouders staan in de snackbar
en zijn zijn steun en toeverlaat.
Nu zij drie weken op vakantie
zijn, moet Kluyfhout noodgedwon
gen de zaak sluiten. Hij benut zijn
tijd voor het schoonmaken, schil
deren en opknappen van zijn
zaak. Op 26 mei gaat de De Drie
hoek weer open. „Zie het als een
frisse herstart. We beginnen met
een knalactie voor trouwe gasten.
Dat kan er nu wel weer vanaf"
Hoe bereiden de verslaggevers René van Stee en Roeland
van Vliet zich voor op de marathon van Zeeuws-Vlaande-
ren die vandaag wordt gehouden en wat kan de lezer ver
wachten van dit 'magische evenement'?
Van Vliet en Van Stee zullen lang voor de start al aanwezig zijn in
Hulst om alvast sfeer te proeven, laten ze weten. Ze zullen deelne
mers aanspreken, kijken naar hun voorbereidingen en proberen uit
te vinden wie zich profileert als kanshebber op de overwinning.
Van Vliet: „Ik zal rond negen uur uit Goes vertrekken. De start is
om 11.00 uur. Bij marathons - ik heb nu vijf keer de Kustmarathon
verslagen - ben ik altijd vroeger aanwezig dan bij andere evenemen
ten." Zo snel mogelijk na de finish zal er een verslagje staan op
www.pzc.nl/sport. „Daarna zullen snel (bewegende) beelden vol
gen. Voor mijn verslag in de papieren krant, neem ik de tijd. Op za
terdagavond begin ik er aan. De finishing touch komt zondagoch
tend. Om twee uur zondagmiddag ben ik op de krant om alles op
de pagina's te zetten. Dan lezen René en ik eikaars verslagen en zoe
ken we er de mooiste foto's bij. In totaal hopen we samen drie ma
rathon-pagina's te maken."
Van Stee: „We kunnen allerlei soorten verhalen maken: over de
winnaars, over de laatste loper/loopster of over het werk op de ach
tergrond (EHBO, masseurs, etc.) Vaststaat dat de volledige uitslag
van de individuele lopers in de marathon meegaat in de PZC."
O Een uitgebreide vooruitblik op de Zeeuws-Vlaamse marathon vindt u
op www.pzc.nl/weblogkustmarathon