Meningen Prijs geeft ondernemer lucht Stinkkaas heeft het moeilijk Veel aandacht voor Zeeuws-Vlaamse marathon u&mm PZC Zaterdag 16 mei 2009 1 7 COR E JONCE EDITH RAM AKERS De lezersredacteur is bereikbaar per post op het adres van de Centrale Redactie van de PZC, Park Veldzigt35, Postbus 91 4330 AB Middelburg. Telefoon: 0118-434005 E-mail: Lezersredacteur@pzc.nl Het forum waarop lezers zich kunnen uiten over actuele zaken is bereikbaar via internet; www.pzcnl Dwars tegen de regels van Europa ingaan, hoeft nu ook weer niet, maar het mag er in Nederland wel iets minder braaf aan toegaan. Dat bracht het tv-programma over rauwmelkse kkas in 'de Slag om Brussel' voor het voetlicht. Een Nederlandse boerin bereidt al dertig jaar haar rauwmelkse kaas jes. Ze ademde zwaar, het leven lachte haar niet toe. De producen- te heeft een visie. Ze gebruikt rau we, dus niet-gepasteuriseerde melk, omdat er enkele nuttige be standdelen inzitten, die in het pas- teuriseringsproces verloren gaan. De kaas wordt er lekkerder door. Ze krijgt om de veertien dagen een inspecteur op bezoek. Nog nooit heeft die een foute bacterie kunnen ontdekken. De controles gaan door. De boerin kan met reden afgun stig zijn. In landen als België, Frankrijk en Italië is de keurings dienst veel minder fanatiek. Brie, Camembert, Reblochon met de toevoeging 'au lait cru' zijn bereid met rauwmelkse kaas. En wie betaalt trouwens die in specties? De kaasboerin zelf, tel kens weer. Het maakt haar kazen peperduur en louter voor de lief hebber geschikt. Tot treurnis van haarzelf, maar ook van een eige naar van een kaaswinkel. Hij wil graag Nederlandse rauwmelkse ka zen verkopen, 'want dat zijn toch kazen waar we trots op mogen zijn', maar Nederland prijst zich zelf uit de markt. De zusterkazen zijn veel goedkoper. In Europese landen worden klein schalige kaasboeren nauwelijks ge controleerd. Voor een kaasfabri kant uit Sardinië is het al weer ja ren geleden dat de inspecteur op bezoek is geweest. Hij maakt Casu Marzu, een illegale kaas, waar Sar- dijnen verzot op zijn. De kaas be vat maden en is verboden door de Europese Unie, omdat die onhygië nisch en gevaarlijk voor de volksge zondheid is. Daar kan ik me iets bij voorstellen. De Italiaanse ma ker lachte guitig: 'Casu Marzu is il legaal, maar legaal voor iedereen die hem lust.' Daar sta je dan Euro pa en Nederland. Faillissement van snackbar afgewend door prijs en aandacht media Verslaggeefster Wendy van den Hurk van de regiore dactie Walcheren ging on langs naar snackbar De Driehoek aan de Bloemenlaan in Vlissingen om een vrolijk verhaal te schrij ven. Ondernemer Willem Kluyf- hout had een prijs gewonnen. Zijn zaak was door de jury van de Con sumentenbond uitgeroepen tot snackbar van het jaar. Hij verdien de 'alle honderd punten'. Kortom Willems friet is niet vet, mooi van kleur en erg lekker. De Driehoek kon de vlag uitste ken, maar gaandeweg het inter view werd duidelijk dat Willem Kluyfhout daar toch weinig reden voor had. Snel zou hij zijn faillisse ment moeten aankondigen. „Men sen zitten op zwart zaad", zei hij, „en een startende ondernemer heeft nog niet veel geld op de bank staan om op terug te vallen." Dat artikel stond 5 februari in deze krant. Compleet met een persoon lijk getint verhaal over Willems omzwervingen in de horeca branche en zijn ambachtelijke ma nier van friet bakken. Wat er daarna gebeurde, had hij niet verwacht. Mensen kwamen van heinde en verre naar de snack bar. „Echt, ik heb klanten gehad uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en ook zijn veel collega's langsgekomen om mijn friet te proeven en om te kijken hoe ik friet bak." In de week dat hij de prijs kreeg van de Consumenten bond, had hij net een paar moeilij ke gesprekken achter de rug met een belangrijke leverancier en de bank. De boodschap was dat de stekker eruit moest. „Ik zat in een dip. Door de recessie bleven men sen weg. Daar kwam bij dat de loop uit de zaak was geraakt door dat de laatste eigenaar er niet had uitgehaald wat erin zat. Ik kreeg te weinig voet aan de grond." En toen kwam het artikel naar aan leiding van de prijs van de Consu mentenbond. Het stond niet al leen in de papieren krant, maar ook op internet. „Door dat laatste werd het bereik heel groot." De mailtjes uit heel het land stroom den bij hem binnen en de tele foon stond roodgloeiend. „Je kunt rustig zeggen dat mijn omzet in korte tijd verdubbeld is", vertelt Kluyfhout. Zijn leverancier heeft er weer vertrouwen in dat het met de betalingen goedkomt en levert weer. De dreiging van een faillisse ment is van de baan. „Ik heb nu een ander probleem en dat is een personeelsprobleem", zegt hij en lacht. „Dat had ik kort geleden niet kunnen bedenken." Zijn ouders staan in de snackbar en zijn zijn steun en toeverlaat. Nu zij drie weken op vakantie zijn, moet Kluyfhout noodgedwon gen de zaak sluiten. Hij benut zijn tijd voor het schoonmaken, schil deren en opknappen van zijn zaak. Op 26 mei gaat de De Drie hoek weer open. „Zie het als een frisse herstart. We beginnen met een knalactie voor trouwe gasten. Dat kan er nu wel weer vanaf" Hoe bereiden de verslaggevers René van Stee en Roeland van Vliet zich voor op de marathon van Zeeuws-Vlaande- ren die vandaag wordt gehouden en wat kan de lezer ver wachten van dit 'magische evenement'? Van Vliet en Van Stee zullen lang voor de start al aanwezig zijn in Hulst om alvast sfeer te proeven, laten ze weten. Ze zullen deelne mers aanspreken, kijken naar hun voorbereidingen en proberen uit te vinden wie zich profileert als kanshebber op de overwinning. Van Vliet: „Ik zal rond negen uur uit Goes vertrekken. De start is om 11.00 uur. Bij marathons - ik heb nu vijf keer de Kustmarathon verslagen - ben ik altijd vroeger aanwezig dan bij andere evenemen ten." Zo snel mogelijk na de finish zal er een verslagje staan op www.pzc.nl/sport. „Daarna zullen snel (bewegende) beelden vol gen. Voor mijn verslag in de papieren krant, neem ik de tijd. Op za terdagavond begin ik er aan. De finishing touch komt zondagoch tend. Om twee uur zondagmiddag ben ik op de krant om alles op de pagina's te zetten. Dan lezen René en ik eikaars verslagen en zoe ken we er de mooiste foto's bij. In totaal hopen we samen drie ma rathon-pagina's te maken." Van Stee: „We kunnen allerlei soorten verhalen maken: over de winnaars, over de laatste loper/loopster of over het werk op de ach tergrond (EHBO, masseurs, etc.) Vaststaat dat de volledige uitslag van de individuele lopers in de marathon meegaat in de PZC." O Een uitgebreide vooruitblik op de Zeeuws-Vlaamse marathon vindt u op www.pzc.nl/weblogkustmarathon

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 17