Klompen zijn warm Driedaagse langs Oosterschelde www.pzc.nl Landbouw in het Zeeuws Archief Keurmerk voor Zeeuwse zuivel De Zeeuwse afdeling van het IVN - vereniging voor natuur- en milieueducatie - houdt van 23 tot en met 25 juni een driedaag se vaar- en fietstocht langs het Nationaal Park Oosterschelde. IVN- en Oosterscheldegidsen leiden de deelnemers langs het vogelrijke getijdelandschap. Programma: 23 juni, verzamelen bij Bergse Diepsluis, fiets tocht naar Sint Annaland, inschepen, varen naar Bergse Diep sluis; 24 juni verzamelen Neeltje lans, bezoek aan bezoekers centrum, fietstocht naar Burghsluis, vaartocht naar betonha- ven Neeltje Jans; 25 juni: verzamelen Kats of Colijnsplaat, fiets tocht naar Kamperland, varen naar Colijnsplaat. Info: Secreta riaat IVN, Pruimenlaan 3, 4484 TG Kortgene; 0113 301883 of 06 18413246; ivn@zeelandnet.nl; www.ivn.nl/bevelanden. jes zit de klad, nu China ze na maakt. Maar in Heinkenszand houdt Jaap Kramer zich kranig overeind met Klompenmakerij Traas. De enige nog, in Zeeland. Onnodig te zeggen dat hij zelf óók klompen draagt, onder zijn blau we overall. „Klompen zijn in de winter altijd lekker warm, want hout isoleert", prijst hij. „Slik sla je er gewoon af Die boeren waren nog niet zo stom, vroeger, dat ze klompen droegen. Als er een koe op gaat staan, glijdt-ie er af Of de klomp barst, maar je voet blijft heel. En als je in de stront stapt, schud je de klomp zo uit en laat je de stront waar die wezen moet. Naast het huis liggen de boom stammen opgestapeld. Ze worden met tientallen tegelijk afgeleverd, zo van de vrachtwagen het erf op. Met de schors er nog omheen blijft zo'n boomstam bijna een jaar lang vochtig genoeg om nog verwerkt te worden. Iemand die van het klompenma ken wil leven, kan niet zonder ma chines. Er is geen enkele klompen maker meer die alles met de hand doet, behalve dan om te demon streren hoe het vroeger ging. Héél door Ondine van der Vleuten Klompenmakers die zelf hun klomp nog uit hout halen? Die zelf de bomen inkopen en ze in handzame stukken zagen? „Daarvan zijn er hoogstens nog een stuk of tien in Neder land", zegt Luc van den Tillaart van de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten. Er zit vergrijzing in de klomp. De klom penmakers vinden geen opvolgers meer. De echte klompendragers sterven uit. Zelfs in de miniklomp- 4 Dinsdag 12 mei 2009 PZC Het Zeeuws Archief in Middelburg staat de rest van het jaar in het teken van de landbouw. Het tweehonderdjarig bestaan van de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder boven Goes is aanleiding om historische foto's te laten zien van de grootste particuliere landbouwonderneming in Nederland. Via www.ar- chieven.nl zijn de foto's ook digitaal te bekijken. Verder wor den er oude gereedschappen getoond, zoals het hoofdstel van het laatste paard, dat in 1964 met pensioen ging. De viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Amerika komt ook voorbij. Er zijn archiefstukken te zien van twee families, die naar Amerika emigreerden. Ook de met geld uit het Marshallplan bekostigde mechanisatie wordt belicht. In het kader van het Jaar van de Tradities zijn er klederdrachten en 'paeremessen' van stal gehaald. Uit het archief van de Zeeuwse - later Zuidelijke - Land bouw Maatschappij worden films ge draaid. in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg is tot 28 juni een tentoonstelling te zien met foto's van beroepen en oude ambachten in Zeeland in de periode 1950-1965. Parlevinkers, voddenboeren, ze komen allemaal voorbij. Bijna alle ambachten zijn verdwenen, hooguit nog te zien op een folkloremarkt. Alleen in de klompenmakerij van Traas in Heinkenszand zit nog leven. Expositie: Landbouw in Zeeland 19e en 20e eeuw - t/m 8 jan. 2010 in Zeeuws Archief Middelburg, ma. t/m vr. en elke eerste za. van de maand 9-17 uur; toegang gratis. Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten Asperges groeien alleen op zandgrond. Limburg en Bra bant staan er vol mee, in Zeeland zijn hier en daar oude zandruggen die de teelt mogelijk maken. Bij de familie Dieleman bij voorbeeld, die de asperges aan huis (Abeelseweg 13 in Middel burg) verkoopt. Vorig jaar is een nieuw asperge- veld ingeplant. Het eerste jaar mag de aspergeboer niet steken, het tweede jaar een paar weken, het derde jaar tot 1 juni en pas het jaar daarop mag het hele seizoen van het aspergeveld geoogst worden. Na een jaar of negen kun je niet meer steken van zo'n veld. De plant geeft dan geen mooie, dikke asperges meer. In dat aspergebed kun je ongeveer dertig jaar geen as perges meer telen. Dat komt door de ftrsarium, een schimmel die de wortels van nieuwe planten aan tast. Aspergetelers zijn dan ook ver woed op zoek naar resistente as pergesoorten. Aspergesteken is handwerk, net als het sorteren. Tel daar de eigenaardigheden van de teelt bij op en je begrijpt dat asper ges duur zijn. Vandaar de bijnaam 'het witte goud'. Op 24 juni stopt de asperge-oogst. Vanaf dan mag de plant op krachten komen. Als de boer blijft steken, put hij zijn planten uit. Elke dag stopt de ver koop bij de familie Dieleman als de oogst van die dag op is. In de schuur wordt gesorteerd: klasse I, strak, wit recht en dik. Klasse II, lichtpaars, wat krom en hier of daar een roestplekje en klasse III die voor de soep is. Op een dag kwam een mevrouw vertellen dat de asperges wat tegengevallen wa ren. Eerst had ze die vieze boven kant afgesneden (de boterzachte punt, dus). Daarna een flink stuk van de onderkant. En toch waren de asperges nog behoorlijk drade rig. Klopt, mevrouw, want asper ges moeten worden geschild. Idea liter met een dubbele dunschiller; óók te koop aan de Abeelseweg. Asperges ouderwets Snijd het onderste stukje van de as perges, schil de stengels en kook ze in water met zout en een snufje suiker. Reken voor de dikste op 13 minuten en laat ze tien minuten nagaren (vuur uit). Eet er nieuwe, in de schil gekookte aardappels bij en gekookte eieren. Serveren met een botersausje. Boerin Nicole Dieleman bij de aspergebedden. foto Mechteld Jansen Yoghurtboerderij Van Eenennaam in Grijpskerke en Kaasboer derij Schellach in Middelburg hebben sinds vorige week het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel. Het keurmerk wordt toe gekend door het landelijke Voorlichtingsbureau Boerderijzui vel en is bestemd voor bedrijven, die het hele produktieproces in eigen hand houden. Het bureau wil meer duidelijkheid scheppen over de herkomst van producten. De Zeeuwse bedrij ven produceren onder meer kaas, roomboter, verschillende soorten vla, karnemelk en yoghurt. Alle producten zijn in de boerderijwinkels te koop. Ook supermark ten en streekproduc tenwinkels op Wal cheren en in Zeeuws- Vlaanderen hebben de zuivel in hun assor timent. De Bond van Boerderij-Zuivelberei- ders ziet toe op nale ving van de aan het keurmerk verbonden regels.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 78