in Oostburg Liever een pacifische heilbot dan een zeetong die vol zit met kuit www.pzc.nl/uit J In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: volgens Bram en Frieda kun je ook heel goed vege tarisch eten. Daar zijn we dit keer he laas niet aan toegekomen. Conclusie: Lang niet altijd zijn we het eens met lezers. Dit keer wel. Het Stadhuis was een aangename ontdekking. Het is een fantastische eetgelegenheid vol her inneringen en ik ge niet er van elke maal tijd'. Frieda van Espen-de Windt was een van de 50 lezers die op de oproep om 'mee uit eten te gaan met de krant' heeft gerea geerd. Door de toevoeging dat het een plek vol herinneringen was, viel de keuze op haar: een lunch met Frieda en Bram in Het Stadhuis in Oostburg. De tijd die tot de verbeelding van Frieda spreekt, ligt even terug. Het begon in 1936, toen haar vader, Ur- bain de Windt, het pand kocht en er een hotel-café van maakte. „Al mijn broers, zussen en ik zijn er ge boren. Vanaf mijn 14e moest ik werken in de zaak. Ik heb van alles gedaan; ik ben kamermeisje ge weest, heb in de bediening gestaan en maakte schoon. We serveerden ook wel eens eten, echt hoteleten. Elke keer hetzelfde: erwtjes met aardappels en biefstuk. Ach, het was een mooie tijd." In de jaren negentig verkocht va der De Windt het pand aan 'Ma rio uit Cadzand'. Hij maakte er een Italiaans restaurant van. „Ma rio kon ook al zo lekker koken." Hij knapte de zaak netjes op, maakte er een eigentijds restau rant van met een professionele keuken. Nog maar twee jaar geleden be trok Kees Westveer de zaak. Hij is chefkok en houdt ervan om streek producten te gebruiken en om klassieke gerechten in een modern jasje te hullen. We verklappen het maar: Westveer is een vakman. In de groene aspergesoep (6,- eu ro) geven de kaascroutons de soep net dat beetje extra wat de soep nodig heeft. Ook in de vissoep zit ten kaascroutons, die anders van smaak en vorm zijn dan die in de aspergesoep. De vissoep is goed ge vuld en romig (7,- euro). Bram be zweert dat hij de waarheid zal zeg gen als het eten niet smaakt. „Want niemand heeft er iets aan als ik zeg dat de asperges lekker zijn, terwijl er kraak noch smaak aan zit. Maar deze zijn heerlijk." De voorgerechten worden gepre zen, de hoofdgerechten als het kan nog meer. Het bordje van de gegrillde heilbot en zalm met asperges en een dyo- naisesaus is een plaatje. De groen ten, witlof in een bladerdeegvorm en worteltjes, zijn weggelegd in de vorm van een tulp. De asperges op Vlaamse wijze met beenham, ei- garnituur, gestoofde krieltjes en een hollandaisesaus (19,50 euro) zijn volwaardig met zachtgewokte lamsoor. Ik had geen betere keuze kunnen maken dan mijn Zeeuwse salade met lauwwarme asperges met kok keltjes, mesheften (uit de schelp gehaald en licht geroosterd), oes ters in tempura en een, naar ik denk, zachte notendressing (12,50 euro). Het is een lezerstip om in te lijsten. Restaurant, koffiehuis Het Stadhuis, Zuidzandsestraat 7, 4501 AL Oostburg. tel: 0117-450402. Keuken elke dag geopend vanaf 12.00 uur. Dinsdag gesloten. Pinnen kan. door Jan Dirk van Scheyen Wie nu een zeetong be stelt in een restaurant, krijgt waarschijnlijk een tong vol met kuit voorgeschoteld. „Eigenlijk moeten vissers de tong dan ook met rust laten omdat ze midden in hun voortplantingspe- riode zitten", zegt Mart Scherp, pa tron van het Middelburgse restau rant Scherp. Scherp is een van de restaurants die in de Week van de Zee (16 tot en met 23 mei) verant woord gevangen of gekweekte vis onder de aandacht van hun gasten brengen. „Het is goed om een steentje bij te dragen aan het op peil houden van de visstand", legt Scherp uit. In de Week van de Zee serveert zijn aan de Wijngaard straat gevestigde restaurant dan ook géén tong maar een duur zaam drie- of viergangenmenu met veel Zeeuwse streekproducten zoals Zeeuwse garnalen, Ooster- scheldekreeft, lamsoren en meshef ten. Maar ook een niet-bedreigde vis als de pacifische heilbot staat tijdens de Week van de Zee bij Scherp op het menu. Mart Scherp haakt met zijn initia tief aan bij de actie Goed Vismenu die het Wereld Natuur Fonds tij dens de Week van de Zee houdt in samenwerking met de Stichting De Noordzee, Puur! Uit Eten en de restaurantsector van Koninklij ke Horeca Nederland. De initiatiefnemers van GoedVis- menu signaleren dat consumenten bewuster bezig zijn met duurzame voeding. „In restaurants worden steeds vaker vragen gesteld over de herkomst en productiewijze van vissoorten die op het menu staan", melden de organisatoren in een persbericht. „De keuze van restaurants voor verantwoord gevangen of ge kweekte vis hoeft niet moeilijk te zijn, en is niet alleen goed voor de natuur maar ook voor het restau rant. Het enige dat een restaura teur hoeft te doen is gedurende de Week van de Zee een vismenu aanbieden dat is samengesteld uit vissoorten uit de groene kolom van www.goedevis.nl, oftewel de Viswijzer." www.weekvandezee.nl en www.puuruiteten.nl Oosterscheldekreeft: een duurzaam product dat bij restaurant Scherp in Middelburg wordt opgediend tijdens de Week van de Zee. foto CPD PZC Donderdag 7 mei 2009 1 3 Restaurant Het Stadhuis Oostburg o Het Stadhuis (inzet: Frieda en Bram de Windt krijgen uitleg van chefkok Kees Westveer) foto Camile Schelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 95