in Oostburg
Liever een pacifische heilbot dan een zeetong die vol zit met kuit
www.pzc.nl/uit
J
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken: volgens Bram
en Frieda kun je ook heel goed vege
tarisch eten. Daar zijn we dit keer he
laas niet aan toegekomen.
Conclusie: Lang niet altijd zijn we
het eens met lezers. Dit keer wel.
Het Stadhuis was een aangename
ontdekking.
Het is een fantastische
eetgelegenheid vol her
inneringen en ik ge
niet er van elke maal
tijd'. Frieda van Espen-de Windt
was een van de 50 lezers die op
de oproep om 'mee uit eten te
gaan met de krant' heeft gerea
geerd. Door de toevoeging dat
het een plek vol herinneringen
was, viel de keuze op haar: een
lunch met Frieda en Bram in
Het Stadhuis in Oostburg.
De tijd die tot de verbeelding van
Frieda spreekt, ligt even terug. Het
begon in 1936, toen haar vader, Ur-
bain de Windt, het pand kocht en
er een hotel-café van maakte. „Al
mijn broers, zussen en ik zijn er ge
boren. Vanaf mijn 14e moest ik
werken in de zaak. Ik heb van alles
gedaan; ik ben kamermeisje ge
weest, heb in de bediening gestaan
en maakte schoon. We serveerden
ook wel eens eten, echt hoteleten.
Elke keer hetzelfde: erwtjes met
aardappels en biefstuk. Ach, het
was een mooie tijd."
In de jaren negentig verkocht va
der De Windt het pand aan 'Ma
rio uit Cadzand'. Hij maakte er
een Italiaans restaurant van. „Ma
rio kon ook al zo lekker koken."
Hij knapte de zaak netjes op,
maakte er een eigentijds restau
rant van met een professionele
keuken.
Nog maar twee jaar geleden be
trok Kees Westveer de zaak. Hij is
chefkok en houdt ervan om streek
producten te gebruiken en om
klassieke gerechten in een modern
jasje te hullen. We verklappen het
maar: Westveer is een vakman.
In de groene aspergesoep (6,- eu
ro) geven de kaascroutons de soep
net dat beetje extra wat de soep
nodig heeft. Ook in de vissoep zit
ten kaascroutons, die anders van
smaak en vorm zijn dan die in de
aspergesoep. De vissoep is goed ge
vuld en romig (7,- euro). Bram be
zweert dat hij de waarheid zal zeg
gen als het eten niet smaakt.
„Want niemand heeft er iets aan
als ik zeg dat de asperges lekker
zijn, terwijl er kraak noch smaak
aan zit. Maar deze zijn heerlijk."
De voorgerechten worden gepre
zen, de hoofdgerechten als het kan
nog meer.
Het bordje van de gegrillde heilbot
en zalm met asperges en een dyo-
naisesaus is een plaatje. De groen
ten, witlof in een bladerdeegvorm
en worteltjes, zijn weggelegd in de
vorm van een tulp. De asperges op
Vlaamse wijze met beenham, ei-
garnituur, gestoofde krieltjes en
een hollandaisesaus (19,50 euro)
zijn volwaardig met zachtgewokte
lamsoor.
Ik had geen betere keuze kunnen
maken dan mijn Zeeuwse salade
met lauwwarme asperges met kok
keltjes, mesheften (uit de schelp
gehaald en licht geroosterd), oes
ters in tempura en een, naar ik
denk, zachte notendressing (12,50
euro). Het is een lezerstip om in te
lijsten.
Restaurant, koffiehuis Het Stadhuis,
Zuidzandsestraat 7, 4501 AL
Oostburg. tel: 0117-450402. Keuken
elke dag geopend vanaf 12.00 uur.
Dinsdag gesloten. Pinnen kan.
door Jan Dirk van Scheyen
Wie nu een zeetong be
stelt in een restaurant,
krijgt waarschijnlijk een
tong vol met kuit voorgeschoteld.
„Eigenlijk moeten vissers de tong
dan ook met rust laten omdat ze
midden in hun voortplantingspe-
riode zitten", zegt Mart Scherp, pa
tron van het Middelburgse restau
rant Scherp. Scherp is een van de
restaurants die in de Week van de
Zee (16 tot en met 23 mei) verant
woord gevangen of gekweekte vis
onder de aandacht van hun gasten
brengen. „Het is goed om een
steentje bij te dragen aan het op
peil houden van de visstand", legt
Scherp uit. In de Week van de Zee
serveert zijn aan de Wijngaard
straat gevestigde restaurant dan
ook géén tong maar een duur
zaam drie- of viergangenmenu
met veel Zeeuwse streekproducten
zoals Zeeuwse garnalen, Ooster-
scheldekreeft, lamsoren en meshef
ten. Maar ook een niet-bedreigde
vis als de pacifische heilbot staat
tijdens de Week van de Zee bij
Scherp op het menu.
Mart Scherp haakt met zijn initia
tief aan bij de actie Goed Vismenu
die het Wereld Natuur Fonds tij
dens de Week van de Zee houdt
in samenwerking met de Stichting
De Noordzee, Puur! Uit Eten en
de restaurantsector van Koninklij
ke Horeca Nederland.
De initiatiefnemers van GoedVis-
menu signaleren dat consumenten
bewuster bezig zijn met duurzame
voeding. „In restaurants worden
steeds vaker vragen gesteld over de
herkomst en productiewijze van
vissoorten die op het menu
staan", melden de organisatoren
in een persbericht.
„De keuze van restaurants voor
verantwoord gevangen of ge
kweekte vis hoeft niet moeilijk te
zijn, en is niet alleen goed voor de
natuur maar ook voor het restau
rant. Het enige dat een restaura
teur hoeft te doen is gedurende de
Week van de Zee een vismenu
aanbieden dat is samengesteld uit
vissoorten uit de groene kolom
van www.goedevis.nl, oftewel de
Viswijzer."
www.weekvandezee.nl en
www.puuruiteten.nl
Oosterscheldekreeft: een duurzaam product dat bij restaurant Scherp in
Middelburg wordt opgediend tijdens de Week van de Zee. foto CPD
PZC Donderdag 7 mei 2009 1 3
Restaurant
Het Stadhuis
Oostburg o
Het Stadhuis (inzet: Frieda en Bram de Windt krijgen uitleg van chefkok Kees Westveer)
foto Camile Schelstraete