Een onverwachte voldoende
barometer
Dré de Jong
Bourgondia
Jan Pollemans
Supermarkten
Rob Franken
ROC West-Brabant
Jan Hoppen f
HeJJ «1
Lilianne van der Ha
Agrariër
Geert v.d. Horst
Rabobank
Willem Jonkmans
DTZ Zadelhof!'
Henk v. Koeveringe
De Roompot
Chris Rutten
Kamer van Koophandel
Chris van Loon
Paul Nijskens
Rewin
''de eerste voorzichtige tekenen
Komt het omdat de zomer
nadert of omdat we de cri
sis alweer een beetje gewend zijn.
Of zien we inderdaad het eind
van de donkere tunnel naderen.
Als je de cijfers van onze regiona
le experts bekijkt, gaan we met
de regionale economie de goede
kant uit. We stijgen van een ma
gere 5,4 naar een 6,02.. En dat is
een voldoende, daar ga je mee
over.
Jan Hoppen: 6,5
Beweging
Wij zien de laatste tijd weer bewe
ging in het vastgoed ontstaan. Dat
stemt ons positief. Derhalve stijgen
we iets, ons cijfer wordt een 6,5
Paul Nijskens: 6
Logistieke hotspot
REWIN heeft de afgelopen maand
de eerste voorzichtige tekenen van
herstel van de investeringsbereidheid
bij ondernemers kunnen waarnemen.
Er zijn weer ondernemers die kansen
zien en bereid zijn daarvoor risico's te
nemen. West Brabant als logistieke
hotspot wordt weer verder versterkt
door nieuwe investeringen van logis
tieke bedrijven. Jan de Rooij bijvoor
beeld opent binnenkort een distribu
tiecentrum in Roosendaal en er han
gen nog een aantal logistieke vestigers
boven de markt. De grootste aantrek
kingskracht van West-Brabant voor
logistieke ondernemers is de uitsteken
de ligging, pal tussen de wereldhavens
Rotterdam en Antwerpen. Een ande
re opsteker in deze tijd is de komst
van het Topinstituut voor de logistiek
en de Supply Chain Campus naar Bre
da. De uitstraling van een dergelijk
topinstituut is groot. Topkennis is
een schaars goed en er komt binnen
kort een concentratie van deze kennis
naar Breda. Dat trekt onherroepelijk
ook andere topactiviteiten aan. De
Supply Chain Campus groeit uit tot
een internationaal befaamde locatie
waar veel logistieke topbedrijvigheid
gaat neerslaan. En wat ook belangrijk
is: er is voor deze campus geen con
currentie met andere regio's in Neder
land. De logistieke sector en de over
heden gaan zich samen inspannen om
er een grandioos succes van te maken.
De logistieke kansen zorgen ervoor
dat de toekomst er weer wat zonniger
is gaan uitzien. Mijn barometer stijgt
naar een 6.
Geert van der Horst: 4,8
Consumeren van slecht nieuws.
Het aanhoudende slechte nieuws
over de financiële crisis en de gevol
gen daarvan op de reële economie zal
zijn effect op de consumentenbeste
dingen niet missen. Veel individuen
hebben hun vermogen zien dalen. Als
reflex gaan mensen dan meer sparen
en minder uitgeven. De ingestorte
beurzen hebben ook het vermogen
van veel pensioenfondsen aangetast.
De meerderheid van de fondsen is
hierdoor door de gewenste dekkings
graad van 120 gezakt. Om deze situa
CIJFERS
02-'09
03-'G9
04-'09
05-'09
Rob Franken Voorzitter ROC West- Brabant
7,0
8,0
7,5
7,5
Willem Jonkmans Directeur DTZ Zadelhoff
5,0
4,5
4,5
5,0
Chris Rutten Voorzitter Kamer van Koophandel
4,0
4,0
4,5
4,5
Guust Verpaalen Directeur Phidelity Consultatie)1
5,0
4,0
4,0
6,0
Jan Hoppen Directeur Heja
4,5
4,5
4,5
6,5
Chris van Loon Bestuurder De Unie
4,0
4,0
5,0
5,5
Paul Nijskens Directeur Rewin West-Brabant
5,0
5,0
5,5
6,0
Lilianne van der Ha Agrarisch ondernemer
6,0
5,5
5,5
6,0
David Luteijn Voorzitter BZW Zeeland
5,5
5,5
6,0
6,0
Henk van Koeveringe Directeur Roompot Groep
6,0
5,8
5,8
6,5
Jan Pollemans Supermarktdeskundige
7,0
6,0
6,5
7,0
Geert van der Horst Directeur Rabobank Roosendaal
5,5
5,0
4,8
4,8
Joris Jansen Eigenaar restaurant Auberge des Monies
6,5
6,0
6,5
6,5
Dre de Jong Directeur Bourgondia
6,0
5,0
6,0
6,5
B'i £\_>i 'H
David Luteijn
Guust Verpaalen
Joris Jansen
BZW Zeeland
Consultant
B 1 tm
Auberge Des Moules
tie te verbeteren, worden pensioenuit
keringen bevroren en pensioenpre
mies verhoogd. Ook hierop reageren
consumenten door minder uit te ge
ven. Het is daarom onvermijdelijk
dat de consumptie dit jaar - net als in
2003 - weer zal krimpen. Dat heeft
een drukkend effect op de ontwikke
ling van het BBP. Voor dit jaar wordt
dan ook een economische krimp van
wel 4% voorzien. Kortom: Ondanks
mijn voortdurende zoektocht naar
lichtpuntjes acht ik het geven van een
hoger cijfer vooralsnog niet oppor
tuun.
Henk van Koeveringe: 6,5
Licht aan de horizon
Is de financiële crisis op zijn hoogte
punt? Als we naar de beurzen kijken
dan gloort er duidelijk licht aan de ho
rizon. Al weken aan een stuk is er een
opgaande lijn. Toch zal de reële eco
nomie (die daar op achter loopt) nog
een paar stevige stoten krijgen. De or
derportefeuilles in de bouwnijverheid
en de metaalsector zijn onvoldoende
gevuld. De chemie en de auto-indus
trie zijn zeker nog niet door het dal
heen. Lichtpunt is wel dat de wereld
economie, toch voor een derde deel
mede bepalend voor onze economie
een lichte opleving beleefde. De lage
rentestand en de ruimere beschikking
van kapitaal maakt ook investeren
weer wat interessanter. Het belangrijk
ste voor onze regio potentie is de
mindset. Pakken we het op of niet.
Immers bij, zoals de regering zei, 'een
gemiddelde daling van activiteit' weet
een ieder dat er ook steigers moeten
zijn. Laten wij die handschoen opne
men en tot de steigers behoren. Crisis
betekent immers ook zoiets als een
uitnodiging tot verandering en recon
structie. Kansen dus voor wie daarin
naar de toekomst gelooft.
Lilianne van der Ha: 6
Geen weerloze slachtoffers
Het woord crisis is niet meer weg te
denken in de persberichten. Toch wil
len wij geen weerloze slachtoffers
zijn. We kunnen de cnsis ook gebrui
ken om los te komen van vastgeroeste
patronen, en de slogan gebruiken:
'Crisis of geen crisis, wij vatten de
koe bij de horens'. Niet zo gemakke
lijk hoor! Inbev de grootste bierbrou
wer ter wereld, verhoogde zijn prijs
twee keer omdat het graan duur is.
Gaat nu met een lage graanprijs de
bierprijs weer omlaag? Het blijft
wachten tot wij een eerlijke prijs krij
gen voor de heerlijke producten van
bij ons!
Guust Verpaalen:6
Nu eens een optimist
Normaal gesproken vind ik het niet
lastig om een cijfer te geven maar de
ze keer wel. Naar aanleiding van de
tweede West Brabant Top ben ik ge
neigd een dikke onvoldoende te hand
haven. Dit verdient nader uitleg. Een
dikke onvoldoende, niet omdat de lo-
-kale overheid het laat afweten zoals
sommigen beweren. Ik heb gemerkt
dat zij veel willen doen maar Weinig
kunnen. West Brabant blijft uit 18 af
zonderlijke gemeentes bestaan en een
gecoördineerde actie ligt moeilijk om
dat de middelen en de problematiek
per gemeente aanzienlijk verschilt. Er
zijn wel enkele mooie voorbeelden
van successen geboekt maar die vallen
in het niet bij de omvang en de hevig
heid van de economische WERELD
WIJDE crisis. Vanaf het begin heb ik
gewezen op het feit dat iedereen nu
zijn eigen verantwoordelijkheid moet
pakken. Mijns inziens heeft de lokale
overheid dat gedaan wetende dat de
impact erg gering kan zijn. Bij het
grote bedrijfsleven viel me op dat de
zurigheid in de afgelopen maanden
behoorlijk aan het oplopen is. Dat dit
zelfs vanuit BZW kringen gevoed
werd, vind ik betreurenswaardig. De
ze zurigheid uitte zich ook op de
WBT 2.
De gebruikelijke klaagzangen en ste
reotypering over de lokale overheid
en diens trage molens. Met zurigheid
wordt er nooit iets bereikt. Maar
waar zijn dan die innovatieve voor
beelden van de ondernemers zelf. Ik
heb ze wel gezien de week ervoor bij
de "kleine jongens". Zij hebben niet
de luxe van de logge bureaucratische
stafifdelingen die bij de "grote jon
gens" intern de innovatie machines
vertragen. Nee, zij moeten echt aan
de bak en doen het. Zo werd INNO-
VENT een happening vol positivis
me. Op basis daarvan geef ik een vol
doende.
Joris Jansen: 6,5
Natuurlijk zit het de restaurant -en
hotelbranche niet mee in dit economi
sche tij.In de internationale hotellerie
stagneren de omzetten wereldwijd.In
de restauranisector hebben vooral de
gastronomische gelegenheden die af
hankelijk zijn van het zakenpubliek,
het steeds zwaarder. De zakeneter
mag wel weer eens beseffen dat uit
eten gaan een moment van ontspan
ning kan zijn. Dat er tijdens deze za
kelijke diners banden voor het leven
worden gesmeed.
Nu lijkt het erop dat het vooral niet
te gezellig mag worden. Het persoon
lijk contact tussen de zakenrelaties is
weg, alles snel, liefst per mail.Ecn
enorme mentaliteitsverandering lang
voor de economische terugval ont
staan. Nog geen 15 jaar geleden had
niemand haast, kon alles eiTliep de za-
kenlunch regelmatig uit tot en met
het diner. En werd er door dit tijdver
lies nu zoveel minder gepresteerd
/verdiend? Positiefis dat de slechtere
tijden ons dwingen de verwachtingen
van de gasten te overtreffen. En gas
ten zijn er gelukkig nog