Cognac uit Dreischor, whisky uit Bruinisse en Wissenkerkse port koren in Litouwen lastig verhaal' Zeeuwse wijnboeren Hét moederdagcadeau van 2009! Leesdeken H9£§EM9AGQVTLEf.llL Waarde kleurt nog even oranje |gfï i Kees Visser kookt avondje bij de Jagklub in Uithaven Kamperland 22 Woensdag 6 mei 2009 PZC B door Raymond de Frel GOES - Het opzetten van een struc turele uitwisseling tussen de Zeeuwse Koorschool in Goes en koren in Litouwen is een ingewik kelde klus. Directeur Evert Wagter van de koorschool concludeert dit na een trip met het jongenskoor langs drie Litouwse steden. Wagter keerde zaterdag met het jongenskoor en tien mannen van het koor Sint Cecilia terug in Goes. Tijdens de reis naar Litou wen traden de zangers op in ker ken en scholen in Vilnius, Kaunas en de Goese zusterstad Panevézys. KAMPERLAND - Kees Visser, bekend van brasserie De Gouwe Geit in Zierikzee en nu werkzaam bij ho- recagroothandel Deli XL, vertoont morgen als gastkok zijn kookkun sten in het recent geopende restau rant Jagklub Kamperland. Restaurant Jagklub is de nieuwste loot aan de stam van attractiecen trum Uithaven Kamperland, waar van ook het Zeeuws Planetarium en Lasergame Zeeland deel uitma- Wagters' insteek was om andere koren aan te zetten tot een reis naar Nederland. „Maar dat wordt een lastig verhaal. Ik heb drie ko ren uitgenodigd, maar ik verwacht er niet al te veel van. Litouwen is nog altijd een arm land; in verhou ding is het voor een Litouwer drie keer zo duur dan voor een Neder lander om zo'n reis te maken. Daarom gaan wij op zoek naar stichtingen of sponsoren, die iets voor dit project kunnen beteke nen", aldus Wagter. De volgende koorreis gaat in 2011 naar Denemarken. ken. „Ik wil vaker gastkoks uitnodi gen in ons restaurant", vertelt uit bater Hans Schoon die zijn sporen heeft verdiend in het restaurantwe- zen op Schouwen-Duiveland. Met zijn vrouw Susana woonde hij tot voor kort op Mallorca. Uithaven- ontwikkelaar Alex de Zwart heeft hem gevraagd de Jagklub te exploi teren. Het restaurant heeft een spe ciale uitstraling. Alle materialen ko men uit Zuid-Afrika. De wijnen van De Kleine Schorre zijn dit weekeinde gebotteld en komen in juni op de markt. De wijnhoeve in Dreischor maakt ook cognac en grappa. door Ton van den Nouweland en David Duijnmayer Dertigduizend flessen rammelden afgelopen weekeinde door de vul- machine van wijnhoe ve De Kleine Schorre in Dreischor. „Dat zijn er tienduizend minder dan vorig jaar", vertelt directeur en mede-eigenaar Johan van de Velde. „De oogst van 2008 is qua op brengst dus iets minder. Dat komt door de koele zomer, daardoor zijn de besjes wat kleiner geble ven. Maar de afrijping was wél goed. September was warm. De druiven zijn rijper en extractrijker dan die van 2007. Kwalitatief ge zien is dit onze beste oogst tot nu toe. De Bevelandse wijnboeren - De Druivengaerde in Wissenkerke en De Oorsprong in Oudelande - zijn nog niet aan bottelen toe, maar verwachten evenals De Kleine Schorre een goede kwaliteit on danks een tegenvallende op brengst. Van de Velde van De Kleine Schor re durft binnenkort wel enkele van zijn dertigduizend fles^pn op GOES - André Verweij (23) uit We- meldinge heeft, cum laude, zijn mastertitel 'Strategie Management' gehaald aan de universiteit van Til burg. Strategie Management houdt zich bezig met de strategische pro blemen en vraagstukken binnen organisaties en het voordragen van oplossingen. Verweij is geboren in Wemeldinge en bezocht daar basisschool De Hoeksteen. Daarna heeft hij het vwo gevolgd op het Buys Ballotcol lege (tegenwoordig Ostrea Ly ceum) in Goes. Hij bereidt zich nu voor op een vervolgstudie om een tweede mastertitel te behalen. te sturen naar de recensenten. De meest gezaghebbende wijnschrij vers hebben hun oordeel over Ne derlandse wijnen de laatste jaren bijgesteld. Hubregt Duijker riep De Kleine Schorre uit tot beste wijngaard. Zijn collega Harold Ha- mersma adviseerde Nederlandse wijnboeren tot voor kort om wiet te gaan kweken ('kwaliteit en ren dement veel hoger'), maar is nu ly risch over de pinot gris en de ri- vaner 2007 uit Dreischor. Voor het afvullen van de fles sen huurt Van de Velde een loonwerker uit Duits land in. Die brengt zijn eigen ma chine mee. Over een lopende band worden de flessen ontsmet, gevuld en gekurkt. „Daar is hij anderhalve dag mee be zig. Het is nog niet rendabel om zelf zo'n machine aan te schaffen. Die gebruik je twee dagen per jaar en hij vraagt veel onderhoud. Bo vendien kunnen er foutjes in slui pen als je zelf gaat bottelen. Deze man is ervaren. Hij doet ruim een miljoen flessen per jaar. Nadeel is dat je afhankelijk bent van zijn agenda." De Kleine Schorre teelt vier drui- vensoorten: rivaner, auxerrois, pi not blanc en pinot gris en maakt daar vijf witte wijnen van. De vijf de heet barrique en is een pinot blanc die negen maanden op hout is gerijpt. Van de Velde: „Dan gaat ie een beetje op chardonnay lij ken. Lekker bij gerookte paling." Voor de wijnen van De Kleine Schorre zouden eigenlijk lange El- Nieuw jeugdboek over Zak van Zuid-Beveland GOES - Het nieuwe jeugdboek van Dorothé Tempelman-Venselaar, Op zoek naar de schat in de Zak van Zuid-Beveland komt vrijdag 15 mei uit. De schrijfster komt zelf uit Driewegen en kent de locaties die in het boek voorkomen op haar duimpje. Het boek is het vervolg op Een droom van een moord en gaat over dezelfde hoofdpersoon, Koen. Het eerste exemplaar van het boek wordt 15 mei uitgereikt in het Historisch Museum De Be- velanden in Goes, aan mueseumdi- recteur Hans Oomen. zasserflessen moeten worden ge bruikt. „Maar wij kiezen voor de bourgognefles, omdat je daarmee de link met vis en andere zilte za ligheden legt. Daarbij worden meestal chablis of sancerre gedror ken." Met 30.000 wijnstokken op acht hectare is De Kleine Schorre-de groot se wijngaard van het land. „Volgen de maand komt er nog een halve hectare bij en volgend jaar nog eens anderhalve. Dan zitten we op tien. We kunnen dan wat efficiën ter werken." Groter en efficiënter, maar een ge zinsinkomen levert de wijngaard niet op. Van de Velde: „In de wijn bouw moet je rekenen op vijfhon derd manuren per hectare. Daar komt de verwerking nog bovenop. Flessen, kurken en etiketten zijn ook allemaal duurder geworden. De marge op een fles is klein. Het is het totaalplan van de hoeve die een bestaan oplevert. Naast de wijngaard zijn dat de minicam- ping, het proeflokaal en de boerde rijwinkel." Van de Velde ziet voordeel in sa menwerking met andere Schouw- se bedrijven als vleesboerderij Boot en kookboerderij 't Spenne- kot - beide in Kerkwerve -, kaas boerderij De Stolpe in Nieuwer- kerk en Kampen Distillateurs in Bruinisse. „Met eerlijke en kwalitatief hoog staande producten levert onze be drijfstak een bijdrage aan de pro motie van Zeeland." Festival Lawaai XL in Trinnety Kapelle KAPELLE - In jongerencentrum Trinnety aan de Vroonlandseweg in Kapelle wordt zaterdag het mu ziekfestival Lawaai XL gehouden. Acht bands laten het beste van zich horen, dit keer op twee podia. Op het akoestische podium treden tussen 16.00 en 20.00 uur de groe pen The Noah Situation, Grouse en Jay Minor 8c The early birds op. Het lawaaipodium biedt vanaf 16.45 uur tot middernacht ruimte aan Afterlive, Side Walk Stone, The Alkaloids, The Hollow Men en Misty Basement. Entree 5 euro. fgr «dB! I De deken met mouwen! Bestel nu op: www.moederdagoutlet.n - morgen in huis* - gratis ingepakt in cadeauverpakking DE MAKKELIJKSTE MOEDERDAGSHOP ONLINE «L WAARDE - In Lewedorp mogen grappenmakers om de haverklap het kunst werk van een schaap opleuken, Waarde heeft zijn eigen versierbeest: een geit, hét dier dat landarbeiders vroeger hielden voor de melk. Het verjong de, zeer actieve Oranjecomité Waarde trok het dier voor Koninginnedag een mooi oranje shirt aan. Het dorp blijft voorlopig oranje kleuren. Zater dag 23 mei is er een skeelerwedstrijd. Op verzoek van de wedstrijdorganisa tie laat het Oranjecomité de versieringen in de Raadhuisstraat tot die tijd staan. En dan maar hopen dat er niet weer een vrachtauto één van de poor ten in de straat ramt. Vlak voor Koninginnedag gebeurde dat. Secretaris Cindy Weber: „De poort was helemaal kapot. Vrijwilligers zijn anderhalve dag bezig geweest met de reparatie." foto Willem Mieras GOES - Komend najaar kan getoost worden met de eerste Zeeuwse cognac van wijnhoeve De Kleine Schorre. In 2012 komt uit Bruinisse de eerste Zeeuw se whisky op de markt. En in Wissenkerke op Noord-Beveland maakt Niek Reijnen van De Drui vengaerde al twee seizoenen lang port. Althans, een port-achtige rode wijn. „Port is een be schermde naam, dus wij noemen het onze rode wijn met port-allure", zegt Reijnen. „We maken hem met het druivenras rondo, een Bourgondische druif die zich uitstekend leent voor het maken van een port-achtige wijn. Het is echt een natuurlijk product; we voegen geen alcohol toe, maar gebruiken een drie dubbele gisting. Door het hogere alcoholpercentage is het een wat zoetere wijn met veel body. Echt een wijn om op een mooie zomeravond op de camping te drinken. Vorig jaar is hij goed verkocht, mensen - vonden hem erg lekker." En binnenkort is er dus ook Zeeuwse cognac. „De eer ste uitloop van de pers wordt wijn", zegt wijnboer Jo han van de Velde van De Kleine Schorre. „Maar als de druk groter wordt, komt het druivensap met de meeste smaak. Die tien tot vijftien procent beïn vloedt de smaak te veel en wordt dus niet in de wijn gebruikt. Dat sap wordt bij Kampen in Bruinisse twee keer gedistilleerd en dit najaar op eikenhouten vaten gelegd. Na twee jaar hebben we dan cognac". Grappa maakt Van de Velde al. „Dat is het afvalpro duct uit de pers. Velletjes, pitjes en steeltjes laten la ten we gisten, waarna de pulp in Bruinisse wordt ge stookt. Dat levert een digestief op met de smaak van noten en rozijnen." Van de Velde heeft bij zijn bedrijf acht hectare gerst staan. Die is gezaaid in opdracht van Kampen Destil lateurs in Bruinisse. Eind augustus wordt het graan geoogst. „Dat moet over drie jaar zo'n 2100 liter sin gle-malt whisky opleveren", vertelt Meinderd Kam pen van de gelijknamige stokerij in Bruinisse. Het wordt een whisky volgens Schots procédé met een ro kerige turfsmaak. Kampen: „Voor de kenners: een peated Islay-whisky. Daarvoor halen we in de VS bourbonvaten. De duigen worden in Schotland ge brand en weer in elkaar gezet. Mouten en roken ge beurt in Bruiqisse."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 66