JÊ
m
m
m
H
V
1
14
m
||fo
0
C
a |Meer puzzelen? Ga naar
www.lekkerpuzzelen.nl
PZC Woensdag 29 april 2009 1 9
S NCLE
ASvi tui; is Het onuitsprekelijk
genoegen om je te mogen
voorstellen aan de twee mensen
die verantwoordelijk zijn voor
mijn bestaan op deze aardbol
en die me gemaakt nebben tot
de man die momenteel naast ie
staat om je te mogen voorstellen
aan de twee mensen
door Hanco Kolk Peter de Wit/Comic House
die verantwoordelijk zjn voor
mijn bestaan op deze aardbol
en die me gemaakt Hebben tot
de man die momenteel naast je
staat om je te mogen voorstelten
aan de twee mensen die
verantwoordelijk zijn voorwijn
bestaan op deze aardbol en die..
Soms Wj?t-ie Hangen, dan
moet je Hein even een lei geven
DE RECHTER
door Jesse van Muytwijck
www.jessecartoons.ee
5
9
2
7
6
2
3
9
8
6
1
5
4
6
2
1
8
4
8
9
1
6
3
5
7
1
4
1
2
6
3
Sudoku extra
dljds>|90jq 8uu9djb 'o i .'|azas!iap|!ips pjeepueis g ;uio>|U9s
-sjA uj ua||9q 8 te|ed do JJ9A ïfuapijips do sja 'g ïjgpüqos
jeeq -g !jnniu u; jnaqos-uaajs :|9Z9SJ9puips }ue>|U9Aoq
8 .'jnniu ueb §um9>j9i >|9oq z ïMnojA }9oa :ueSuisso|do
4
8
7
3
9
1
7
4
5
3
9
4
8
2
5
7
7
8
1
9
5
9
4
5
7
8
8
5
9
1
7
5
2
6
KRUISWOORD
Horizontaal: 1Afnemen; 5. Duits voeg
woord; 8. dompelen; 13. muziekwerk;
14. lekkernij; 16. ruimtevaartorganisatie;
17. familielid; 18. voormalige Chinese
leider; 19. vrouwelijk dier; 21bevel; 22.
Arabische titel; 25. bloeiwijze; 27. ver
dovend middel; 28. steensoort; 30.
windzijde; 32. bouwafval; 33. garen; 35.
parvenu; 37. voorzetsel; 38. denkbeeld;
39. brandbaar koord; 40. Frans lidwoord;
41veenbagger; 43. roofvis; 45. wad; 47.
brandstof; 49. mager; 50. de lucht
betreffend; 52. zeurkous; 54. deel van
een trap; 56. op de manier van; 58.
drinkbeker; 60. insect; 61. koelhok op
vissersboot; 63. rivier in Spanje; 65.
bewijsstuk; 67. bont; 68. te verstuiven
vloeistof; 69. hertachtig dier; 70. allerlei.
Puzzelland
Verticaal: 1Versiering; 2. berg op
Mindanao; 3. boek uit het Oude
Testament; 4. boom; 5. volkenbond; 6.
Eng. ontkenning; 7. god (Lat.); 9. voor
voegsel; 10. geschikt zijn; 11Euro
peaan; 12. las; 14. plaaggeest; 15. keu
kengerei; 18. Russische straaljager; 20.
Ierland (auto's); 23. schietvoorraad; 24.
in de hoedanigheid van; 26. bepaalde
zee; 27. tweevoud; 28. ontwikkelings
lijn; 29. mislukken; 31. boekformaat; 32.
visje; 33. van het; 34. havendeel; 36. vis
mand; 42. offertafel; 44. op leeftijd; 46.
iemand die wraak neemt; 48. cijfer; 50.
arrondissement; 51schop; 53. zoon van
(Schots); 54. belasting; 55. brandbare
stof; 57. doek; 59. door; 60. golfterm;
62. bijbelse figuur; 64. bevel; 66. lid
woord; 67. vader.
www.S1ngle.nl
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
1b
17
18
19
20
21
■SR
22
23
25
26
27
28
29
30
32
H
33
3T"1
35
36
37
38
39
40
41
43
44
45
46
47
48
49
51
52
54
56
58
bU
bi
62
63
64
IJPI
65
66
67
68
69
70
JP72
1
2
3
4
6
7
9
10
Horizontaal:
4. Dicht bij het water wachten (6);
5. Verdorven via een couplet (7); 7.
Weefsel om in de peiling te houden
(5); 9. Heus, een dier heeft een
maat nodig! (5); 10. Zo verzorgd is
het expresvervoer (7).
Verticaal:
1Zit niet vast aan een gek (7); 2.
Ook sneuvelen zal wel loslopen (9);
3. Dogmatisch sportartikel (4); 6.
Zijn bloed is goed (5); 8. Kerkelijke
bijdrage (4).
KÖKFM
door Janny van der Heijden
Rauwe tonijn met gember
Voorgerecht, 4 personen. Wanneer tonijn rauw wordt geserveerd is het absolu
ut noodzakelijk vérse tonijn te gebruiken en van goede kwaliteit. Werk ook altijd
met schone handen en op een schoon werkvlak. Het spreekt voor zich dat de
tonijn direct na bereiding wordt geserveerd en niet blijft liggen. Proef het sausje
even voor het over de tonijn wordt gedruppeld. Voeg eventueel extra geraspte
gember, wat wasabi of citroensap toe.
Ingrediënten Ca. 300 g rauwe tonijn; Stukje verse gember (grootte vingerkoot
je); 1 teen knoflook; 2 lente-uitjes; 1 eetlepel Japanse sojasaus; flink mespunt
wasabi; 2-3 eetlepels olijfolie; sap van ca. 1 /2 limoen
Bereiding Laat de tonijn nog even koel liggen en bereid intussen het sausje met
de overige ingrediënten. Schil hiervoor de gember en rasp het stukje. Pel en
snipper de knoflook. Snijd de lente-uitjes in stukjes van ca. 3 cm. Halveer de
stukjes in de lengte en snijd ze vervolgens met een scherp mesje in de lengte in
reepjes. Meng in een kommetje sojasaus en wasabi. Roer hier de geraspte gem
ber en gehakte knoflook door. Klop er de olijfolie door en het limoensap. Snijd
de rauwe tonijn in dunne plakjes met een scherp mes. Schik de plakjes direct op
kleine borden of schaaltjes. Lepel het sausje hierover en bestrooi met de reep
jes lente-ui. Serveer met stokjes.
OPLOSSINGEN
Sudoku
AN GISTEREN
Cryptogram:
Horizontaal: 3. Rioslip; 5. showbink; 6. dingdong; 9.
overzet; 10. linnen. Verticaal: 1Lichtinval; 2. slabed
4. pin; 7. geren; 8. noten.
Kruiswoordraadsel
lp
ju
N
C
O
N
-
E 1 N
E S
N
G
N D
E D
F.
G
E
R
O
E
T IJ
L T
0
!l
E
i
N IO
N
T E
R
G
IJ
N
O
K
L
E
S
e ;n
M
D
T
H
tM
M
1
n
E Z
T
A
M
1
A
ni u
N
JjnT
D E
G
A 1
1
E
E
S
T
L
D
Hg
N
E E
1
R
K
0
A
a
A
S
(|w
A S
L
a
S
T
A
H
N
D
n
A R
S
T
S
L- A
D
h
e
K
H
U
T
1
e
a
u
E
O
^■1
e
1
1
p
R
u
L
w e
R
K
1"
T
O
p
e
Deze -ClesienPosV-
verrtfeVTstt- zrchzeIC
over no seconder)
door Hercules Valkema www.elsje.nl
FC
door Toon van Driel
www.knudde.nl