Groen en gezellig in de keuken eu Het gaat straks niet meer om hoeveel kookpitten je hebt, hoe breed door Renske schriemer je koelkast is en of je wel of geen bovenkasten neemt. In de keuken van de toekomst draait alles om gemak, gezondheid en een groene levensstijl. Meer informatie www.philips.nl www.whirlpool.nl www.schiffini.it Als het aan Philips ligt, gebruiken we bin nenkort in de keuken geen druppel wa ter méér dan nodig is. En elke watt ener gie wordt ook benut waarvoor die is be doeld. Dankzij ingenieuze systemen en de nieuwste technologie is de Green Cuisine niet alleen een eco- maar ook een mensvriendelijk systeem. Want al les gebeurt in de groene keuken aan de royale keukentafel met 'dynamisch blad'. Op dit werkblad kun je niet alleen groente snijden en een boterham eten, maar ook de water koker onzichtbaar 'inpluggen' en een ei bakken. Het klinkt futuristisch, en dat is het ook. Al is het toch niet alleen maar toekomstmuziek. Want het Eindhovense elek tronicabedrijf bouwde afgelopen oktober een eerste versie van de conceptkeuken, midden op het Rode Plein in Mos kou. Internationale gasten van het bedrijf mochten daar tij dens het jaarlijkse Philips Simplicity Event alvast een kijkje nemen in de keuken van de toekomst. De keuken zag er strak en gelikt uit Maar de echte verbazing kwam bij het ge bruik van de apparaten. De kraan stel je eerst in op temperatuur en die komt vervol gens exact uit de kraan. De waterkoker weet precies voor hoeveel kopjes hij water moet koken, de koeldoosjes koe len op verschillende temperaturen en zijn op tijd instelbaar en in de afvalemmer zit een compostfunctie verwerkt. Groen afval verdwijnt in een gat in het tafelblad en komt er na een aantal weken als een composttablet uit. Dat kan, hup„zo in de pot voor de kruidenplantjes. Wie zich laat lei den door de mogelijkheden van deze groene keuken, kan tot maar liefst de helft besparen op water en energie. Wat nu als je enthousiast bent en ook zo'n keuken wilt? Bij Philips zijn ze niet te koop. Het is tenslotte een concept en Foto's 1. De temperatuur instellen in de Green Cuisine doe je met je vinger. 2. De waterkoker van Philips 'voelt' hoeveel kopjes op het dynamische werkblad staan en stelt de hoeveelheid in. 3. Whirlpool ziet de keuken van de toekomst als ecosysteem waarin alles met elkaar samenhangt. (GPD) i- - het bedrijf doet helemaal niet in keukens, maar in keuken apparaten. Is het daarmee een visioen of toch ons voor land? „Wij ontwikkelen zo'n keuken omdat we ons als elek tronicabedrijf verantwoordelijk voelen voor mens en mi lieu", vertelt Marion Verbucken. Ze is bij Philips verant woordelijk voor innovatieve projecten en de aankleding van speciale gebeurtenissen. „We weten inmiddels hoe we energie moeten besparen, hoe belangrijk het is en dat men sen het graag willen. Maar dan zonder plezier te ontnemen. Dankzij dit project weten we dat dat kan." Deze keuken zal niet precies op deze manier op de markt komen, maar, zo stelt Verbucken: „Het is wel zo dat de op lossingen uit het concept binnen drie tot vijfjaar kunnen bestaan. Het is wél onderbouwd. En onderdelen zullen we op de markt gaan brengen. Misschien dat we samen met partners verder gaan werken aan het concept." Een goed idee ontstaat altijd op meerdere plekken tegelijk. Zo is het ook met de groene keuken. Witgoedfabrikant Whirlpool lanceerde net vóór Philips de Green Kitchen. Opvallend is dat de beide bedrijven veel toekomstdromen delen. Zo kiest Whirlpool net als Philips voor inductieko- ken en koelen we in beide keukens in compartimenten. Koelen in een grote kast is eigenlijk heel onlogisch, stelt Whirlpool. „De gekoelde lucht stroomt dan steeds nutteloos naar boven als de deur opent, terwijl die in de laden onderin blijft zitten." Extra element aan de Green Kitchen is dat het de keuken beschouwt als ecosys teem. Zo wordt warmte omgezet in energie of verwarmt de hitte van de koelkastcompressor het water in de vaat wasser. Restwarmte van de oven zorgt voor een mooi broei- klimaat in het ingebouwde kruidentuintje en vocht uit de damp van de sensorgestuurde volautomatische afzuigkap. Er is natuurlijk een kans dat mensen niet warmlopen voor al dat technische vernuft, maar terugverlangen naar de ouderwets gezellige keukentafel. luist daarom zet Philips sterk in op het sociale aspect en het grote kook-, spoel-, werk- en eeteiland. „We kijken in de eerste plaats naar be hoeftes van mensen. Voor je het weet, is het allemaal veel te futuristisch", geeft Verbucken van Philips toe. „Iedereen werkt en is druk. Dan wil je juist samen aan tafel zitten." Maar voor sommige ontwerpers is het allemaal veel te clean. De gevierde ontwerper Alfredo Haberli bijvoorbeeld, snapt niet dat moderne keukens van die onpersoonlijke en klinische ruimtes moeten zijn. Hij wil graag terug naar de menselijke maat en het ambacht dat koken toch is. Zijn keuken van de toekomst, die hij maakte voor het Italiaanse designkeukenmerk Schiffini, blinkt daarom uit in nostalgie: een robuust houten werkbank mét schroef, veel getrom meld koper, een marmeren blad en een kast in de vorm van een schoepenrad. De keuken is overigens niet Spartaans, maar gewoon uitgerust met moderne appara tuur. Het is natuurlijk nog even koffiedik kijken met de keu kens, maar misschien is er toekomst voor een combinatie: gezellige én groene keuken?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 83