Groen en gezellig in de keuken
eu
Het gaat straks niet meer om hoeveel kookpitten je hebt, hoe breed
door Renske schriemer je koelkast is en of je wel of geen bovenkasten neemt. In de keuken van
de toekomst draait alles om gemak, gezondheid en een groene levensstijl.
Meer informatie
www.philips.nl
www.whirlpool.nl
www.schiffini.it
Als het aan Philips ligt, gebruiken we bin
nenkort in de keuken geen druppel wa
ter méér dan nodig is. En elke watt ener
gie wordt ook benut waarvoor die is be
doeld. Dankzij ingenieuze systemen en
de nieuwste technologie is de Green
Cuisine niet alleen een eco- maar ook
een mensvriendelijk systeem. Want al
les gebeurt in de groene keuken aan de royale keukentafel
met 'dynamisch blad'. Op dit werkblad kun je niet alleen
groente snijden en een boterham eten, maar ook de water
koker onzichtbaar 'inpluggen' en een ei bakken.
Het klinkt futuristisch, en dat is het ook. Al is het toch niet
alleen maar toekomstmuziek. Want het Eindhovense elek
tronicabedrijf bouwde afgelopen oktober een eerste versie
van de conceptkeuken, midden op het Rode Plein in Mos
kou. Internationale gasten van het bedrijf mochten daar tij
dens het jaarlijkse Philips Simplicity Event alvast een kijkje
nemen in de keuken van de toekomst. De keuken zag er
strak en gelikt uit Maar de echte verbazing kwam bij het ge
bruik van de apparaten.
De kraan stel je eerst in op temperatuur en die komt vervol
gens exact uit de kraan. De waterkoker weet precies voor
hoeveel kopjes hij water moet koken, de koeldoosjes koe
len op verschillende temperaturen en zijn op tijd instelbaar
en in de afvalemmer zit een compostfunctie verwerkt.
Groen afval verdwijnt in een gat in het tafelblad en komt
er na een aantal weken als een composttablet uit. Dat kan,
hup„zo in de pot voor de kruidenplantjes. Wie zich laat lei
den door de mogelijkheden van deze groene keuken, kan
tot maar liefst de helft besparen op water en energie.
Wat nu als je enthousiast bent en ook zo'n keuken wilt? Bij
Philips zijn ze niet te koop. Het is tenslotte een concept en
Foto's 1. De temperatuur instellen in de Green Cuisine doe je met je vinger.
2. De waterkoker van Philips 'voelt' hoeveel kopjes op het dynamische werkblad staan en stelt de hoeveelheid in.
3. Whirlpool ziet de keuken van de toekomst als ecosysteem waarin alles met elkaar samenhangt. (GPD)
i-
-
het bedrijf doet helemaal niet in keukens, maar in keuken
apparaten. Is het daarmee een visioen of toch ons voor
land? „Wij ontwikkelen zo'n keuken omdat we ons als elek
tronicabedrijf verantwoordelijk voelen voor mens en mi
lieu", vertelt Marion Verbucken. Ze is bij Philips verant
woordelijk voor innovatieve projecten en de aankleding
van speciale gebeurtenissen. „We weten inmiddels hoe we
energie moeten besparen, hoe belangrijk het is en dat men
sen het graag willen. Maar dan zonder plezier te ontnemen.
Dankzij dit project weten we dat dat kan."
Deze keuken zal niet precies op deze manier op de markt
komen, maar, zo stelt Verbucken: „Het is wel zo dat de op
lossingen uit het concept binnen drie tot vijfjaar kunnen
bestaan. Het is wél onderbouwd. En onderdelen zullen we
op de markt gaan brengen. Misschien dat we samen met
partners verder gaan werken aan het concept."
Een goed idee ontstaat altijd op meerdere plekken tegelijk.
Zo is het ook met de groene keuken. Witgoedfabrikant
Whirlpool lanceerde net vóór Philips de Green Kitchen.
Opvallend is dat de beide bedrijven veel toekomstdromen
delen. Zo kiest Whirlpool net als Philips voor inductieko-
ken en koelen we in beide keukens in
compartimenten.
Koelen in een grote kast is eigenlijk heel
onlogisch, stelt Whirlpool. „De gekoelde
lucht stroomt dan steeds nutteloos naar
boven als de deur opent, terwijl die in
de laden onderin blijft zitten."
Extra element aan de Green Kitchen is
dat het de keuken beschouwt als ecosys
teem. Zo wordt warmte omgezet in
energie of verwarmt de hitte van de
koelkastcompressor het water in de vaat
wasser. Restwarmte van de oven zorgt voor een mooi broei-
klimaat in het ingebouwde kruidentuintje en vocht uit de
damp van de sensorgestuurde volautomatische afzuigkap.
Er is natuurlijk een kans dat mensen niet warmlopen voor
al dat technische vernuft, maar terugverlangen naar de
ouderwets gezellige keukentafel. luist daarom zet Philips
sterk in op het sociale aspect en het grote kook-, spoel-,
werk- en eeteiland. „We kijken in de eerste plaats naar be
hoeftes van mensen. Voor je het weet, is het allemaal veel
te futuristisch", geeft Verbucken van Philips toe. „Iedereen
werkt en is druk. Dan wil je juist samen aan tafel zitten."
Maar voor sommige ontwerpers is het allemaal veel te
clean. De gevierde ontwerper Alfredo Haberli bijvoorbeeld,
snapt niet dat moderne keukens van die onpersoonlijke en
klinische ruimtes moeten zijn. Hij wil graag terug naar de
menselijke maat en het ambacht dat koken toch is. Zijn
keuken van de toekomst, die hij maakte voor het Italiaanse
designkeukenmerk Schiffini, blinkt daarom uit in nostalgie:
een robuust houten werkbank mét schroef, veel getrom
meld koper, een marmeren blad en een kast in de vorm
van een schoepenrad. De keuken is overigens niet
Spartaans, maar gewoon uitgerust met moderne appara
tuur. Het is natuurlijk nog even koffiedik kijken met de keu
kens, maar misschien is er toekomst voor een combinatie:
gezellige én groene keuken?