in Westkapelle
Beoordeling
het is tijd voorrabarber
www.pzc.nl/uit
PZC Donderdag 23 april 2009 1 3
In Eten doen de
PZC-redacteuren Edith
Ramakers en Nadia
Berkelder beurtelings
verslag van een bezoek
aan Zeeuwse
eetgelegenheden.
Wat oogsten de boeren?
In deze rubriek elke week
een nadere kennismaking
met seizoensgroenten.
tekst Ondine van der Vleuten
foto Mechteld Jansen
Rabarber is geen fruit, maar
groente - botanisch gezien,
tenminste - en verwant aan
boekweit en zuring. In Polen
wordt rabarber als groente gege
ten. Trouwens, in Nederland vroe
ger ook wel.
Rabarber bevat behoorlijk wat
oxaalzuur. In de bladeren zit zelfs
zoveel dat ze als giftig beschouwd
kunnen worden. Vroeger werd aan
rabarbermoes altijd een beetje
krijt toegevoegd om het zuur te
binden. Volgens het Voedingscen
trum is dat niet nodig; ons
lichaam kan rabarber zó ook heel
goed verdragen. Doe eens wat ra
barber in marinade. Het zuur
maakt het vlees lekker mals en de
fruitige smaak geeft een bijzonder
aroma.
De rabarber van de koude grond
begint nu flink uit te schieten. In
heel Nederland staan misschien
enkele tientallen hectares commer
cieel geteelde rabarber. Bij boer
Leo de Visser in Ritthem staat een
rijtje van zo'n twintig planten,
voor de huisverkoop. Boeren had
den vroeger altijd wel ergens wat
rabarber staan, want het is een
makkelijke plant. Ziekte komt er
amper in voor. Luis misschien, op
een heel tochtige plek. Zelfs in de
schaduw doet-ie het goed. Vaak
werd rabarbar op slootkanten aan
geplant, waar bijna niets anders
wil groeien. In de lente zie je de
scheuten er uitbarsten, wat een
prachtig gezicht is. Zet eens een
plant in een verwaarloosd hoekje
van de tuin en kijk hoe mooi de
vuurrode stengels afsteken tegen
de grote, donkergroene bladeren.
De hele zomer kan er geoogst wor
den; maar na 21 juni kun je de
plant beter weer op krachten laten
komen en niet meer plukken. Als
je ze laat doorschieten, komen er
fraaie, geelwitte schermbloemen
in.
Rabarbermoes
Haal de vliezen van de rabarberste-
len, snij ze in stukjes en ze op het
vuur met zoveel utater dat ze net on
der staan. Direct nadat het water
kookt, de rabarber afgieten. Daarna
nog vijf minuten laten sudderen met
suiker naar smaak. Ook heerlijk met
zure room, yoghurt, kwark of slag
room erdoorheen geslagen. Experi
menteer eens met ander fruit er door
heen, zoals aardbeien. Of bak appel
taart met rabarber.
Prijs-Kwaliteit: 4.*
Entourage:
Bediening:
Horen, zien en ruiken:
Als gasten een 'tosti' bestellen of
een klein tussendoortje, heeft kraan
water een prijs. Bij een aardige be
stelling is een karaf ijskoud water er
gratis. Goed dat club Zuiderduin het
verschil durft te maken.
Dat zijn pluspunten.
Conclusie: Trendy, maar niet 'over
the top' en betaalbaar.
De deuren piepen van
de nieuwigheid; het
ruikt naar vers be
werkt hout en enkele
witgekalkte lampionachtige lam
pen geven een loungehoek sfeer.
Op de glimmende bar steken
witte orchideeën de hoogte in.
De nieuwe strandtent Club Zui
derduin op het strand tussen
Zoutelande en Westkapelle is
klaar voor de zomer. Een mooie
zaak waar we het eten mogen
proeven.
We zoeken een plaatsje op het ter
ras en zien een jongen en meisje
aan het raam zitten. Zij hebben al
leen oog voor elkaar als ze elkaar
ringen geven. De wens van Chris
Luken, eigenaar en oprichter van
deze strandtent die deel uitmaakt
van 'zijn Fletcher Hotel Group',
was niet uit de lucht komen val
len. Hij wilde altijd al dat er op
het strand getrouwd kon worden.
Drie jaar geleden verbond hij aan
een kostenverslindend bouwpro
ject op het strand bij Zuiderduin
de voorwaarde dat het een offi
ciële trouwlocatie van de gemeen
te Veere zou worden. In de stillere
periode zou het paviljoen dan ook
rendabel zijn. De trouwlocatie
werd geweigerd, omdat Veere vast
houdt aan twee officiële locaties,
het oude stadhuis in het stadje
Veere en de trouwzaal van het ge
meentehuis in Domburg.
Het strandpaviljoen is er wel geko
men, weliswaar iets minder uit
bundig. Voor het paviljoen zijn na
tuurlijke materialen gebruikt. Dat
combineert goed met de omge
ving. Op het platte dak staan de lig
stoelen klaar. Het is een Ioungedek
dat in hoogzomer wordt gebruikt.
Tot die tijd is er volop plaats voor
gasten op het grote terras. De bin
nenruimte is vreemd genoeg, met
maar zo'n tien tafeltjes, aan de
krappe kant.
Wij beginnen op het terras met
een canneloni parmaham (9.50 eu
ro) en een carpaccio (11.50 euro).
Aan beide voorgerechten is veel
aandacht besteed. In het rolletje
parmaham zijn komkommersnip
pers en rucola toegevoegd en ik
proef een balsamicodressing. De
carpaccio is royaal bestrooid met
geraspte parmezaanse kaas. Het
stokbrood is vers, de boter goed te
smeren.
Nadat de zon is ondergegaan, gaan
we naar binnen. De goede starter
krijgt een vervolg met een spaghet
ti met knoflook en spaanse peper
(12.50 euro) en een gebakken zee-
baarsfilet (24.50 euro). De spaghet
ti is lekker pittig, maar wij hadden
graag iets meer olijfolie en parme
zaanse kaas geproefd. De locatie
nodigt ertoe uit dat een kok nog
even langskomt om parmezaanse
kaas te raspen en uit te strooien
over het bord. De zeebaars was ste
vig aangebakken op de huid. Rede
lijk gewaagd, maar precies op tijd
van het vuur gehaald. Met de fri
tes, peultjes en frisse sla een com
plete maaltijd, een trouwlocatie
waardig, of het nou een officiële is
of niet.
Club Zuiderduin, De Bucltsweg 2 in
Westkapelle, 0347-750406, pinnen
kan, elke dag open in het seizoen.
Club Zuiderduin. Foto-inzet: de binnenruimte is aan de krappe kant.
foto Ruben Oreel
Club Zuiderduin
De Bucksweg 2