in Westkapelle Beoordeling het is tijd voorrabarber www.pzc.nl/uit PZC Donderdag 23 april 2009 1 3 In Eten doen de PZC-redacteuren Edith Ramakers en Nadia Berkelder beurtelings verslag van een bezoek aan Zeeuwse eetgelegenheden. Wat oogsten de boeren? In deze rubriek elke week een nadere kennismaking met seizoensgroenten. tekst Ondine van der Vleuten foto Mechteld Jansen Rabarber is geen fruit, maar groente - botanisch gezien, tenminste - en verwant aan boekweit en zuring. In Polen wordt rabarber als groente gege ten. Trouwens, in Nederland vroe ger ook wel. Rabarber bevat behoorlijk wat oxaalzuur. In de bladeren zit zelfs zoveel dat ze als giftig beschouwd kunnen worden. Vroeger werd aan rabarbermoes altijd een beetje krijt toegevoegd om het zuur te binden. Volgens het Voedingscen trum is dat niet nodig; ons lichaam kan rabarber zó ook heel goed verdragen. Doe eens wat ra barber in marinade. Het zuur maakt het vlees lekker mals en de fruitige smaak geeft een bijzonder aroma. De rabarber van de koude grond begint nu flink uit te schieten. In heel Nederland staan misschien enkele tientallen hectares commer cieel geteelde rabarber. Bij boer Leo de Visser in Ritthem staat een rijtje van zo'n twintig planten, voor de huisverkoop. Boeren had den vroeger altijd wel ergens wat rabarber staan, want het is een makkelijke plant. Ziekte komt er amper in voor. Luis misschien, op een heel tochtige plek. Zelfs in de schaduw doet-ie het goed. Vaak werd rabarbar op slootkanten aan geplant, waar bijna niets anders wil groeien. In de lente zie je de scheuten er uitbarsten, wat een prachtig gezicht is. Zet eens een plant in een verwaarloosd hoekje van de tuin en kijk hoe mooi de vuurrode stengels afsteken tegen de grote, donkergroene bladeren. De hele zomer kan er geoogst wor den; maar na 21 juni kun je de plant beter weer op krachten laten komen en niet meer plukken. Als je ze laat doorschieten, komen er fraaie, geelwitte schermbloemen in. Rabarbermoes Haal de vliezen van de rabarberste- len, snij ze in stukjes en ze op het vuur met zoveel utater dat ze net on der staan. Direct nadat het water kookt, de rabarber afgieten. Daarna nog vijf minuten laten sudderen met suiker naar smaak. Ook heerlijk met zure room, yoghurt, kwark of slag room erdoorheen geslagen. Experi menteer eens met ander fruit er door heen, zoals aardbeien. Of bak appel taart met rabarber. Prijs-Kwaliteit: 4.* Entourage: Bediening: Horen, zien en ruiken: Als gasten een 'tosti' bestellen of een klein tussendoortje, heeft kraan water een prijs. Bij een aardige be stelling is een karaf ijskoud water er gratis. Goed dat club Zuiderduin het verschil durft te maken. Dat zijn pluspunten. Conclusie: Trendy, maar niet 'over the top' en betaalbaar. De deuren piepen van de nieuwigheid; het ruikt naar vers be werkt hout en enkele witgekalkte lampionachtige lam pen geven een loungehoek sfeer. Op de glimmende bar steken witte orchideeën de hoogte in. De nieuwe strandtent Club Zui derduin op het strand tussen Zoutelande en Westkapelle is klaar voor de zomer. Een mooie zaak waar we het eten mogen proeven. We zoeken een plaatsje op het ter ras en zien een jongen en meisje aan het raam zitten. Zij hebben al leen oog voor elkaar als ze elkaar ringen geven. De wens van Chris Luken, eigenaar en oprichter van deze strandtent die deel uitmaakt van 'zijn Fletcher Hotel Group', was niet uit de lucht komen val len. Hij wilde altijd al dat er op het strand getrouwd kon worden. Drie jaar geleden verbond hij aan een kostenverslindend bouwpro ject op het strand bij Zuiderduin de voorwaarde dat het een offi ciële trouwlocatie van de gemeen te Veere zou worden. In de stillere periode zou het paviljoen dan ook rendabel zijn. De trouwlocatie werd geweigerd, omdat Veere vast houdt aan twee officiële locaties, het oude stadhuis in het stadje Veere en de trouwzaal van het ge meentehuis in Domburg. Het strandpaviljoen is er wel geko men, weliswaar iets minder uit bundig. Voor het paviljoen zijn na tuurlijke materialen gebruikt. Dat combineert goed met de omge ving. Op het platte dak staan de lig stoelen klaar. Het is een Ioungedek dat in hoogzomer wordt gebruikt. Tot die tijd is er volop plaats voor gasten op het grote terras. De bin nenruimte is vreemd genoeg, met maar zo'n tien tafeltjes, aan de krappe kant. Wij beginnen op het terras met een canneloni parmaham (9.50 eu ro) en een carpaccio (11.50 euro). Aan beide voorgerechten is veel aandacht besteed. In het rolletje parmaham zijn komkommersnip pers en rucola toegevoegd en ik proef een balsamicodressing. De carpaccio is royaal bestrooid met geraspte parmezaanse kaas. Het stokbrood is vers, de boter goed te smeren. Nadat de zon is ondergegaan, gaan we naar binnen. De goede starter krijgt een vervolg met een spaghet ti met knoflook en spaanse peper (12.50 euro) en een gebakken zee- baarsfilet (24.50 euro). De spaghet ti is lekker pittig, maar wij hadden graag iets meer olijfolie en parme zaanse kaas geproefd. De locatie nodigt ertoe uit dat een kok nog even langskomt om parmezaanse kaas te raspen en uit te strooien over het bord. De zeebaars was ste vig aangebakken op de huid. Rede lijk gewaagd, maar precies op tijd van het vuur gehaald. Met de fri tes, peultjes en frisse sla een com plete maaltijd, een trouwlocatie waardig, of het nou een officiële is of niet. Club Zuiderduin, De Bucltsweg 2 in Westkapelle, 0347-750406, pinnen kan, elke dag open in het seizoen. Club Zuiderduin. Foto-inzet: de binnenruimte is aan de krappe kant. foto Ruben Oreel Club Zuiderduin De Bucksweg 2

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 97