Nieuwe raadkaart School was Vampgeschenk' Kok 't Hemelrijk lyrisch over lam Buitengebied Weekboek een herder De nieuwe raadkaart uit de collectie van Hans Lindenbergh is verzon den in 1909, dus zeker 100 jaar oud. Een dorpstafereel met school in het Midden-Zeeuwse en de vraag is uiteraard: hoe luidt de naam van dit dorp? Nadere bijzonderheden over en herinneringen aan de situatie tóen en nu zijn welkom. Oplossingen kunnen tot en met uiterlijk donderdag 23 april worden ge zonden aan: Redactie PZC Buitengebied, postbus 91, 4330 AB Middel burg, fax 0118-434019, e-mail redactie@pzc.nl. Onder de inzenders van een goede oplossing worden drie waardebonnen verdeeld. door Rinus Antonisse Volgens Matty van Doeze laar uit Zonnemaire staat op de raadkaart van vorige week een oude foto van Zonnemaire. „Te zien is de vroege re kleuterschool. Ik heb daar zelf nog op school gezeten. Verder is te zien het toenmalige Groene Kruis- gebouw, dat ook werd gebruikt als consultatiebureau. Daarnaast zat het badhuis. Later is het een werk plaats van de gemeente gewor den." Klaas Mandemaker uit Zonnemai re was ruim 35 jaar schoolhoofd van de openbare school in het dorp. Hij werd er in 1956 be noemd en de school stond toen nog aan de Oostweg. „De kleuter school en waarschijnlijk ook het Groene Kruisgebouw zijn ge bouwd in 1956. De kleuterschool was een geschenk van de Interna tionale Onderwijzersvereniging, vanwege de rampschade in 1953." Deze inzender geeft aan dat na in voering van het basisonderwijs op Zonnemaire alleen de christelijke basisschool De Zonnewijzer over bleef De kleuterschool werd over bodig en is rond 1990 afgebroken, evenals het kruisgebouw. Er zijn nu vier woningen neergezet. Zonnemaire is de geboorteplaats van Anja Schot-Van den Houten uit Zierikzee. Haar ouders dreven onder de'toren een schilderswin kel. „Zuster Chaam, in uniform met witte kap en rijdend op de fiets, woonde in het wijkgebouw. Links op de foto is een deel van haar woonhuis (keukenraam) te zien. In het wijkgebouw zelf wa ren bureau zuigelingenzorg en een uitleenpunt van verpleegartikelen. Het badhuis werd beheerd door de heer De Haan. Op elke deur zat een klok met beweegbare houten wijzers voor de douchetijd. Op de voorgrond de kleuterschool. Onze juf heette Van Ossewaarde, van la ter kende ik nog juffrouw De Moor. Achter de kleuterschool zijn de openbare- en christelijke lagere school, de ingang is op de foto te zien tussen kleuterschool en wijk gebouw/' C. B. de Munnik uit Zonnemaire schrijft dat de foto in de I.M. van der Bijlstraat is genomen en atten deert - evenals andere inzenders - op de toren van de hervormde kerk, waarvoor uit 1867 de eerste steen werd gelegd door ambachts heer J. Moolenburgh. Die was ook grondlegger van de in 1882 gestich te openbare dorpsschool aan de Oostweg, merkt Kees Stevense uit Middelburg op. De eerste boven meester was G. Brandt, die na 40 jaar in 1920 met pensioen ging. In 1906 kwam er aan de Veerdijk ook een christelijke school. Stevense meldt dat bouwvallig heid nieuwbouw van beide scho len noodzakelijk maakte en geko zen werd voor één complex. „In 1963 werd aan de Zuidweg, thans Van der Bijlstraat, het nieuwe ge bouw in gebruik genomen. Door dalend leerlingenaantal moest de openbare school in 1985 worden opgeheven, nadat samenwerking met de christelijke school niet mo gelijk bleek. Het complex werd ver bouwd tot één school; met een doorgang in de scheidingsmuur." De waardebonnen gaan naar: N. van der Meer, Brouwershaven, W. P. de Meij, Burgh-Haamstede en J. Dek ker, Koudekerke. door René Hoonhorst Dat zijn klanten tevreden zouden zijn over hun paasmaal met lam, wist Frank d'Hooghe van tevoren al. De lammeren van de Schaapskudde Zeeuws- Vlaanderen zijn zo mals en smaakvol, dat de eigenaar en kok van het Hulster restaurant 't Hemelrijk er de meest heerlijke gerechten van kan bereiden. Voor D'Hooghe geen lammeren meer van Texel of uit de Pyreneeën. Sinds hij kennis maakte met 'het lam van de Zwarte Polder', zoals D'Hooghe ze noemt, hoeft hij geen an deren meer. Praatjes over de 'zilte smaak' van in de stal geboren lammetjes, vindt de restau ranthouder onzin. „Maar dat ze goed ver zorgd zijn en goede voeding hebben gehad, proefje wel. Het vlees is boterzacht." Zo lang Natasja Vermeulen vers lam kan leveren, meestal tot het eind van de zomer, bestelt de Hulster kok af en toe grote delen van de rug. De eerste lammeren moet hij net voor Pasen hebben, al is het vlees dan nog niet op zijn best. Met een maandje of drie zijn ze het zuiglamstadium weliswaar bijna ontgroeid, maar van D'Hooghe mogen de beestjes nog iets 'rijper' zijn. „De lammeren zijn net ge slacht en hebben nauwelijks kunnen rijpen. Van mij mogen ze nog wel een paar weekjes uithangen om het vlees helemaal op smaak te brengen. Ze zijn nu al hartstikke mals, maar ze worden als ze iets ouder zijn nog wat kruidiger", weet de restauranthouder. Slager Jochem Huiskes, door wie de herders van de Zeeuws-Vlaamse kudde hun dieren la ten slachten, vindt het niet zo'n kunst om een lekker koteletje van een lam te braden. Maar hij heeft bewondering voor koks die een potje kunnen koken van minder courant vlees, van de nek of de poten. Voor D'Hoog he spreekt het vanzelf dat hij bijna het hele lam gebruikt. „Van de uitgebeende, wat vette re nekvlees kun je, met een mooie rode wijn erbij, een prachtig stoofpotje maken. De poot jes van de lammetjes zijn vaak wat te dun om er schijven voor een ossobucco van te ma ken, maar als basis voor sauzen en fonds zijn schenkels en botten meer dan uitstekend te gebruiken." Net als andere meesterkoks is D'Hooghe niet vies van een experimentje. Kroketten en paté maakt hij al langer van lamsvlees en van het achterboutje (de 'ham') is onder meer een 'geweldige' carpaccio te halen. Hij denkt nog over een slavinkje van het lam. „Een kotele tje, een kroketje en een slavinkje op een bord je is pure promotie voor het lamsvlees", ver zekert D'Hooghe. Lamsvlees combineert makkelijk met allerlei soorten groenten, vooral gestoofde lamsoor en morieljes vindt de kok erg geslaagd. Maar of er lam op de kaart staat, hangt - behalve van het aanbod - af van de bui van D'Hoog he. „Ik houd van een afwisselende kaart, eters moeten zich kunnen laten verrassen. Hoewel er ook genoeg vaste klanten zijn, die voor de zekerheid even bellen of we lam op de kaart hebben." 1 6 Zaterdag 18 april 2009 PZC V. 'J: SK .- -■ 5 S

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 16