Nieuwe raadkaart
School was Vampgeschenk'
Kok 't Hemelrijk lyrisch over lam
Buitengebied
Weekboek
een herder
De nieuwe raadkaart uit de collectie van Hans Lindenbergh is verzon
den in 1909, dus zeker 100 jaar oud. Een dorpstafereel met school in het
Midden-Zeeuwse en de vraag is uiteraard: hoe luidt de naam van dit
dorp? Nadere bijzonderheden over en herinneringen aan de situatie
tóen en nu zijn welkom.
Oplossingen kunnen tot en met uiterlijk donderdag 23 april worden ge
zonden aan: Redactie PZC Buitengebied, postbus 91, 4330 AB Middel
burg, fax 0118-434019, e-mail redactie@pzc.nl. Onder de inzenders van
een goede oplossing worden drie waardebonnen verdeeld.
door Rinus Antonisse
Volgens Matty van Doeze
laar uit Zonnemaire staat
op de raadkaart van vorige
week een oude foto van
Zonnemaire. „Te zien is de vroege
re kleuterschool. Ik heb daar zelf
nog op school gezeten. Verder is te
zien het toenmalige Groene Kruis-
gebouw, dat ook werd gebruikt als
consultatiebureau. Daarnaast zat
het badhuis. Later is het een werk
plaats van de gemeente gewor
den."
Klaas Mandemaker uit Zonnemai
re was ruim 35 jaar schoolhoofd
van de openbare school in het
dorp. Hij werd er in 1956 be
noemd en de school stond toen
nog aan de Oostweg. „De kleuter
school en waarschijnlijk ook het
Groene Kruisgebouw zijn ge
bouwd in 1956. De kleuterschool
was een geschenk van de Interna
tionale Onderwijzersvereniging,
vanwege de rampschade in 1953."
Deze inzender geeft aan dat na in
voering van het basisonderwijs op
Zonnemaire alleen de christelijke
basisschool De Zonnewijzer over
bleef De kleuterschool werd over
bodig en is rond 1990 afgebroken,
evenals het kruisgebouw. Er zijn
nu vier woningen neergezet.
Zonnemaire is de geboorteplaats
van Anja Schot-Van den Houten
uit Zierikzee. Haar ouders dreven
onder de'toren een schilderswin
kel. „Zuster Chaam, in uniform
met witte kap en rijdend op de
fiets, woonde in het wijkgebouw.
Links op de foto is een deel van
haar woonhuis (keukenraam) te
zien. In het wijkgebouw zelf wa
ren bureau zuigelingenzorg en een
uitleenpunt van verpleegartikelen.
Het badhuis werd beheerd door
de heer De Haan. Op elke deur zat
een klok met beweegbare houten
wijzers voor de douchetijd. Op de
voorgrond de kleuterschool. Onze
juf heette Van Ossewaarde, van la
ter kende ik nog juffrouw De
Moor. Achter de kleuterschool zijn
de openbare- en christelijke lagere
school, de ingang is op de foto te
zien tussen kleuterschool en wijk
gebouw/'
C. B. de Munnik uit Zonnemaire
schrijft dat de foto in de I.M. van
der Bijlstraat is genomen en atten
deert - evenals andere inzenders -
op de toren van de hervormde
kerk, waarvoor uit 1867 de eerste
steen werd gelegd door ambachts
heer J. Moolenburgh. Die was ook
grondlegger van de in 1882 gestich
te openbare dorpsschool aan de
Oostweg, merkt Kees Stevense uit
Middelburg op. De eerste boven
meester was G. Brandt, die na 40
jaar in 1920 met pensioen ging. In
1906 kwam er aan de Veerdijk ook
een christelijke school.
Stevense meldt dat bouwvallig
heid nieuwbouw van beide scho
len noodzakelijk maakte en geko
zen werd voor één complex. „In
1963 werd aan de Zuidweg, thans
Van der Bijlstraat, het nieuwe ge
bouw in gebruik genomen. Door
dalend leerlingenaantal moest de
openbare school in 1985 worden
opgeheven, nadat samenwerking
met de christelijke school niet mo
gelijk bleek. Het complex werd ver
bouwd tot één school; met een
doorgang in de scheidingsmuur."
De waardebonnen gaan naar: N.
van der Meer, Brouwershaven, W. P.
de Meij, Burgh-Haamstede en J. Dek
ker, Koudekerke.
door René Hoonhorst
Dat zijn klanten tevreden zouden zijn
over hun paasmaal met lam, wist
Frank d'Hooghe van tevoren al. De
lammeren van de Schaapskudde Zeeuws-
Vlaanderen zijn zo mals en smaakvol, dat de
eigenaar en kok van het Hulster restaurant 't
Hemelrijk er de meest heerlijke gerechten
van kan bereiden.
Voor D'Hooghe geen lammeren meer van
Texel of uit de Pyreneeën. Sinds hij kennis
maakte met 'het lam van de Zwarte Polder',
zoals D'Hooghe ze noemt, hoeft hij geen an
deren meer. Praatjes over de 'zilte smaak' van
in de stal geboren lammetjes, vindt de restau
ranthouder onzin. „Maar dat ze goed ver
zorgd zijn en goede voeding hebben gehad,
proefje wel. Het vlees is boterzacht." Zo lang
Natasja Vermeulen vers lam kan leveren,
meestal tot het eind van de zomer, bestelt de
Hulster kok af en toe grote delen van de rug.
De eerste lammeren moet hij net voor Pasen
hebben, al is het vlees dan nog niet op zijn
best. Met een maandje of drie zijn ze het
zuiglamstadium weliswaar bijna ontgroeid,
maar van D'Hooghe mogen de beestjes nog
iets 'rijper' zijn. „De lammeren zijn net ge
slacht en hebben nauwelijks kunnen rijpen.
Van mij mogen ze nog wel een paar weekjes
uithangen om het vlees helemaal op smaak
te brengen. Ze zijn nu al hartstikke mals,
maar ze worden als ze iets ouder zijn nog
wat kruidiger", weet de restauranthouder.
Slager Jochem Huiskes, door wie de herders
van de Zeeuws-Vlaamse kudde hun dieren la
ten slachten, vindt het niet zo'n kunst om
een lekker koteletje van een lam te braden.
Maar hij heeft bewondering voor koks die
een potje kunnen koken van minder courant
vlees, van de nek of de poten. Voor D'Hoog
he spreekt het vanzelf dat hij bijna het hele
lam gebruikt. „Van de uitgebeende, wat vette
re nekvlees kun je, met een mooie rode wijn
erbij, een prachtig stoofpotje maken. De poot
jes van de lammetjes zijn vaak wat te dun
om er schijven voor een ossobucco van te ma
ken, maar als basis voor sauzen en fonds zijn
schenkels en botten meer dan uitstekend te
gebruiken."
Net als andere meesterkoks is D'Hooghe niet
vies van een experimentje. Kroketten en paté
maakt hij al langer van lamsvlees en van het
achterboutje (de 'ham') is onder meer een
'geweldige' carpaccio te halen. Hij denkt nog
over een slavinkje van het lam. „Een kotele
tje, een kroketje en een slavinkje op een bord
je is pure promotie voor het lamsvlees", ver
zekert D'Hooghe.
Lamsvlees combineert makkelijk met allerlei
soorten groenten, vooral gestoofde lamsoor
en morieljes vindt de kok erg geslaagd. Maar
of er lam op de kaart staat, hangt - behalve
van het aanbod - af van de bui van D'Hoog
he.
„Ik houd van een afwisselende kaart, eters
moeten zich kunnen laten verrassen. Hoewel
er ook genoeg vaste klanten zijn, die voor de
zekerheid even bellen of we lam op de kaart
hebben."
1 6 Zaterdag 18 april 2009 PZC
V. 'J: SK
.- -■
5
S