'Rookverbod is veel te snel ingevoerd' Driekwart Nederlanders rookt niet Horecaomzet onder druk rookverbod 05 Zelfs personeel moet uitwijken naar buiten voor het roken van een sigaretje. Hoewel Nederlandse horeca bedrijven al bijna een jaar geleden rookvrij werden, is het rookverbod nog altijd een hot item. De maatregel werd geno men om het personeel te bescher men tegen blootstelling aan ta baksrook. Maar zijn zij er veel mee opgeschoten? "Ze staan nu zelf buiten te roken", zegt horeca ondernemer Peter Werther, voor zitter van de regio West-Brabant van de Koninklijke Horeca Neder land. "De versnelde invoering van deze maatregel heeft enorm veel emoties losgemaakt." door Peter de Jong BREDA - Vanaf 1 juli 2008 werden werkgevers in de horeca, sport en kunst/cultuur niet langer uitgezon derd van de wettelijke verplichting om hun werknemers te beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook. Daarvóór gold al vanaf 1 januari 2004 de nieuwe Tabakswet, waarin werd vastgelegd dat iedere werknemer in Nederland recht had op een rookvrije werkplek. Voor de horeca werd toen nog een uitzondering gemaakt. Die uitzonderingspositie verviel in 2008, zoals niemand door het tumult zal zijn ontgaan. "Toch was de toen malige minister Hoogervorst al in 2004 gekomen met een stappenplan om de horeca rookvrij te maken", zegt landelijk voorzitter Ben Fran- cooy van de FNV Horecabond. "Een deel van de bedrijfstak heeft het zelf uit de hand laten lopen. In het plan waren stappen, evaluatiemomenten en percentages aangegeven, maar er is weinig mee gedaan. De grotere bedrij ven, vooral de hotels en restaurants zijn er wel tijdig mee aap de slag ge gaan. Daar zijn de zaken goed gere geld. In de kleinere bars en cafés, de 'natte horeca' ligt dat vaak anders." Dat laatste onderkent Peter Werther, voorzitter van de regio West-Brabant van de Koninklijke Horeca Neder land en ondernemer. "Het heeft de laatste jaren voor veel emoties ge zorgd. En dat speelt vooral in Noord-Brabant merk ik tijdens de Wereldwijd zijn er volgens de Wereldgezondheidsor ganisatie WHO 1,3 miljard ro kers. In Nederland rookt 28 pro cent van de bevolking van 15 jaar en ouder. Dat betekent dus dat 72 procent niet rookt. BREDA - De gemiddelde roker ge bruikt per dag 15 sigaretten. Een niet-roker krijgt al na 30 minuten in een rokerige ruimte last van een ver hoogd koolmonoxide gehalte in het bloed, een snellere hartslag en een ho gere bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat 40 uur per week passief roken ge lijk is aan 5 sigaretten per dag. In Ne derland overlijden per dag 80 mensen aan de gevolgen van actief roken. (Bron: FNV Horecabond) vergaderingen van de landelijke Le denraad van Horeca Nederland. Bra bant telt nu eenmaal veel meer cafés dan bijvoorbeeld het noorden of de Randstad. En vaak gaat het ook nog om kleine familiebedrijven waarin mensen enorm veel uren werken en de opbrengst naar verhouding laag is." Gewenning Het stappenplan van minister Hooger vorst was volgens Werther heel goed. "Maar dat ging uit van een rookver bod in 2011Er was rekening gehou den met een periode van gewenning. Ik ben ervan overtuigd dat een ver bod niet eens nodig was geweest als er een langere periode van voorlich ting was geweest. Maar in het nieuwe kabinet heeft minister Klink het rook verbod als middel gezien om Neder land van het roken af te krijgen. Wel nu, dat is het afgelopen jaar amper af genomen. Ik zie mijn personeelsleden nu buiten staan roken. En er is enorm veel spanning ontstaan bij onderne mers die afhankelijk zijn van rokende bezoekers. Uit onderzoek bleek name lijk dat meer dan 80 procent van de bezoekers van kleine cafés bestaat uit rokers. In grote zaken is dat 50 pro cent", vertelt Werther. De problemen ontstonden meteen al in de zomer. "Met glijdende slui tingsuren van cafés kreeg je het ver schijnsel dat mensen die om 1 uur naar buiten gingen om te roken niet meer naar binnen mochten. Dat gaf een enorme onrust op straat. Daarbij kwam later ook de kredietcrisis die zorgde voor een terugval in de inkom sten. En dat terwijl de horecasector vooraf eigenlijk gek gemaakt was met de voorspelling dat niet-rokers nu ook veel meer zouden uitgaan en res taurants zouden bezoeken. Daar is niets van terechtgekomen." Die situatie zorgde voor veel spannin gen. "Er ontstond valse concurrentie doordat de ene ondernemer zich wel In het laatste kwartaal van 2008 is de omzet in de horeca ge daald met 4,9 procent ten opzich te van. dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar wordt een omzetdaling verwacht van 4,6 ten opzichte van vorig jaar. BREDA - Met name de drankensec tor (-6,9%) en restaurants (-5,3%) la ten een omzetdaling zien. Vooral de drankensector geeft aan last te heb ben van het rookverbod, de overige sectoren geven aan dat de verslechter de economie de reden is van de om zetdaling. Er wordt een gemiddeld werkgelegenheidsverlies in het eerste kwartaal 2009 verwacht van 3,7%. In de horeca wérken totaal 303.000 me dewerkers en zijn er 41.103 horecaon dernemers. aan de regels hield en de ander niet. Het is ook niet uit te leggen dat ie mand failliet gaat doordat hij zich aan de wet houdt. En als gevraagd wordt om enige verzachting van het leed geeft de minister niet thuis. Ik begrijp niet dat de minister niet langer de tijd heeft genomen om met een even wichtiger wet te komen." Ongezond Vakbondsman Francooy benadrukt vooral dat het gaat om de gezondheid van het horecapersoneel. "Veel van onze leden roken zelf ook. Zij vroe gen zich aanvankelijk af of een rook verbod wel nodig was. Maar de grote meerderheid ging er toch achter staan. Het is natuurlijk ook nogal wat als je acht uur lang in een omgeving werkt waar de hele tijd wordt ge rookt. Dat is net zo slecht voor je ge zondheid als kettingroken. Hartstikke ongezond, dus. Dat is iets heel anders dan een bezoek van een paar uur brengen en daarna weer vertrekken. Vandaar ook dat een meerderheid van de bevolking en dus ook van on ze leden het verbod steunde." "Natuurlijk waren er ook leden die werkten in bedrijven die veel omzet verloren doordat bezoekers wegble ven. Hun banen zijn op de tocht ko men te staan. Dat is uiteraard heel ver velend als dat jou treft. Maar die werk gelegenheid verdwijnt niet, die ver plaatst zich naar andere bedrijven", denkt de vakbondsleider. Het speciale meldpunt voor klachten van de FNV Horecabond kreeg vol Foto: archief BNIDeStem gens Francooy niet veel meldingen. "Tevoren waren we wel bang dat de problemen van bezoekers die zouden willen roken bij de personeelsleden te recht zouden komen. Daarom heb ben we al vroeg aangedrongen op een goede instructie voor het perso neel. Klachten bij ons meldpunt heb ben we niet veel gekregen. De mees te reacties waren meer meningen dan klachten. In de natte horeca is er nog steeds discussie. Roken en drinken horen natuurlijk voor veel mensen bij elkaar. Het verbod is nog altijd niet voor 100 procent ingevoerd. Maar toch is het ons niet tegengevallen. Je kunt ook niet de werknemers in de ene sector wel beschermen en in de andere sector niet. Wij vinden dat het afgelopen moet zijn met de discussies over wel of niet of een beetje roken. Alle werknemers moeten dezelfde be scherming hebben." De Bredase ondernemer Werther stelt daartegenover dat veel werkne mers in de drankverstrekkende hore ca ook roken. "Mensen die aanvanke>- lijk waren gestopt, zijn later weer be gonnen met roken. De minister heeft geen enkel overleg gehad met markt partijen. Intussen is de wet snel in een paar maanden tijd driejaar naar voren gehaald. Dat heeft een zware wissel getrokken op de horecasector. Het verbaast me niet dat er nu rechtsza ken zijn die ook nog eens worden ge wonnen. Ik had veel meer gezien in vrijwilligheid in combinatie met een goede voorlichting. Dan waren er meer mensen gestopt met roken."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 45