'Dat mag ik niet eten' OtX' balans Voeding Steeds vaker hoor je geluiden over voedselintoleranties en -allergieën. Onder meer huisartsen, medisch specialisten en diëtistes geven daarin raad en ondersteuning. Maar steeds vaker verdiepen ondernemingen buiten de zorg zich in deze voedingproblematiek. Een greep uit de praktijk. Woensdag 8 april 2009 Theaterdinersalon 'De Avenue' Wekelijks krijgen we een verzoek om te koken volgens een be paald dieet. Onder andere koemelkvrij, zoutloos, vetarm, kool- hydraatarm of suikervrij. Het meest voorkomende verzoek is glutenvrij. We willen graag uiterlijk 48 uur voor aanvang van een diner show weten of iemand een dieet heeft, zodat we de tijd heb ben om hier op in te spelen. Vooral als het om een allergie gaat, zoals glutenvrij koken. Dat luistert bijzonder nauw. Alles moet schoon zijrT, schone snijplanken, schone messen en geen bloemresten op je bakplaat. Het gerecht moet je dan ook apart bewerken. 'Ik vraag wat de mensen wél mogen hebben in plaats van wat niet mag.' Voor ingrediënten ga ik naar de Gastronoom, een gezondheidswinkel/delicatessenzaak in Breda. Recepten vind ik onder andere op internet. Ook heb ik de nodige documenta tie in de keuken liggen. Om te voorkomen dat ik de verkeerde producten gebruik, vraag ik de klant altijd wat hij of zij wél mag eten. Ik werk dus liever van uit de basis van mogelijkhe den in plaats van uit onmogelijkheden. Edwin Hoppen Chef-kok Theaterdinersalon De Avenue in Breda www.de-avenue.nl Huidtherapeutisch instituut Vital Veldhoven Ons instituut richt zich voornamelijk op huidproblemen, zoals acne. Om die problemen aan te pakken, bestaat een behandel- traject uit meerdere stappen. Onder andere uit een voedselal lergietest en lichaamsreinigingskuur. We kiezen namelijk niet alleen voor de aanpak van het zichtbare probleem, de binnen kant vinden wij minstens zo belangrijk. Binnen- en buitenkant moeten nu eenmaal met elkaar in balans zijn, anders kun je niet goed in je vel zitten. En ja, we zijn dan wel een huidthera peutisch instituut, toch zien we ook mensen binnenkomen die geen huidproblemen hebben, maar bijvoorbeeld lange tijd met vage gezondheidsklachten rondlopen. Chronische ver moeidheid, aanhoudende hoofdpijn, benauwdheid, ontregel de darmen. Lastige, lichamelijke klachten. Sommigen hebben een heel traject aan onderzoeken achter de rug, zonder enig resultaat. 'Als je weet waar je lichaam op reageert, kun je er rekening mee houden.' In zo'n situatie stellen we de voedselallergietest en lichaamsreiniging voor. De allergietest is nog niet zo bekend in Nederland. In Duitsland is hij echter volledig geïnte greerd. Het is een snelle, pijnloze methode, bestaande uit 135 ampullen die gevuld zijn met een voedingsstof. De cliënt houdt een handelectrode vast en met een pene- lektrode wordt een meridiaan (energiebaan/acupu nctuurpunt) aan de zijkant van de vin ger opgespoord. Een metertje geeft per ampul een score aan. Score honderd is normaal. Alles daaronder kan wij zen op een lichte, middelmatige of ern stige overgevoelig heid. De test is een hulpmiddel bij het op sporen van de oorzaken van klachten. Natuurlijk komt het er dan op aan dat je je goed laat voorlichten. Bijvoor beeld door het Voedingscentrum. door Joyce Muilenburg Natuurvoedingswinkel 'De Tuin van broeder Ludovicus' We krijgen de meest uiteenlopende vragen over voeding in de winkel. Neem tarwe. We zijn in Nederland steeds meer pasta's gaan eten en reageren daar niet altijd even goed op. Melkpro ducten, ook zo'n voorbeeld waar regelmatig problemen van komen. Gelukkig zijn zowel in de reguliere als in de natuurvoe dingswinkels tegenwoordig iets meer goede vervangende pro ducten te krijgen. Binnen de natuurvoedingswinkels is daar naast ook ruimte voor begeleiding en informatie. 'Ik houd me niet bezig met het waarom, maar met het hoe' Als het gaat om gezondheidsklachten, gaat mijn grootste zorg ciit naar de zuigeling. Dat is de schoonste doelgroep. Zo puur, zo vrij van enige lichaamsvreemde stoffen. En daar krijgen we wat van binnen in ons leven, vergis je daar niet in. En tja, de één reageert er heftiger op dan de ander. Waarom dat is, dat is iets waar ik me niet zo mee bezig houd. Ik kijk liever naar het hoe in plaats van naar het waarom. Hoe kun je de situatie verbeteren? Pak die aan! Zo zie ik jonge moeders in de winkel komen met een zuige ling, onder het eczeem. Ze zijn ten einde raad. Krijgen via hun huisarts of der matoloog een zalf die het eczeem onderdrukt. Een schadelijke zalf, voor de lever en de huid, dat zal geen enkéle arts ontken nen. Maar het werkt. Al leen, stoppen ze met smeren, dan komt het probleem drie keer zo hard terug. Kijk, de klacht onderdruk ken, daar is niets mis mee. Maar in de reguliere zorg blijft het daar vaak bij. Door goed te luiste ren, te observeren en de tijd te nemen voor de klanten, ko men we meestal bij de kern van het pro bleem. Soms zit de op lossing in een klein hoek je. Maar om die te vinden is geduld nodig, in combinatie met een objectieve, nuchtere blik. Loes Oud-van der Zijden Huidtherapeutisch instituut Vital Veldhoven www.vitalveldhoven.nl Marjanne Haars Natuurvoedingswinkel De Tuin van broeder Ludovicus', Middelburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 72