'Dat mag ik niet eten'
OtX'
balans
Voeding
Steeds vaker hoor je geluiden
over voedselintoleranties en
-allergieën. Onder meer
huisartsen, medisch specialisten
en diëtistes geven daarin raad en
ondersteuning. Maar steeds
vaker verdiepen ondernemingen
buiten de zorg zich in deze
voedingproblematiek. Een greep
uit de praktijk.
Woensdag 8 april 2009
Theaterdinersalon 'De Avenue'
Wekelijks krijgen we een verzoek om te koken volgens een be
paald dieet. Onder andere koemelkvrij, zoutloos, vetarm, kool-
hydraatarm of suikervrij. Het meest voorkomende verzoek is
glutenvrij.
We willen graag uiterlijk 48 uur voor aanvang van een diner
show weten of iemand een dieet heeft, zodat we de tijd heb
ben om hier op in te spelen. Vooral als het om een allergie
gaat, zoals glutenvrij koken. Dat luistert bijzonder nauw. Alles
moet schoon zijrT, schone snijplanken, schone messen en geen
bloemresten op je bakplaat. Het gerecht moet je dan ook
apart bewerken.
'Ik vraag wat de mensen wél mogen hebben
in plaats van wat niet mag.'
Voor ingrediënten ga ik naar de Gastronoom, een
gezondheidswinkel/delicatessenzaak in Breda. Recepten vind
ik onder andere op internet. Ook heb ik de nodige documenta
tie in de keuken liggen. Om te voorkomen dat ik de verkeerde
producten gebruik, vraag ik de klant altijd wat hij of zij wél
mag eten. Ik werk dus liever van uit de basis van mogelijkhe
den in plaats van uit onmogelijkheden.
Edwin Hoppen
Chef-kok Theaterdinersalon De Avenue in Breda
www.de-avenue.nl
Huidtherapeutisch instituut
Vital Veldhoven
Ons instituut richt zich voornamelijk op huidproblemen, zoals
acne. Om die problemen aan te pakken, bestaat een behandel-
traject uit meerdere stappen. Onder andere uit een voedselal
lergietest en lichaamsreinigingskuur. We kiezen namelijk niet
alleen voor de aanpak van het zichtbare probleem, de binnen
kant vinden wij minstens zo belangrijk. Binnen- en buitenkant
moeten nu eenmaal met elkaar in balans zijn, anders kun je
niet goed in je vel zitten. En ja, we zijn dan wel een huidthera
peutisch instituut, toch zien we ook mensen binnenkomen die
geen huidproblemen hebben, maar bijvoorbeeld lange tijd
met vage gezondheidsklachten rondlopen. Chronische ver
moeidheid, aanhoudende hoofdpijn, benauwdheid, ontregel
de darmen. Lastige, lichamelijke klachten. Sommigen hebben
een heel traject aan onderzoeken achter de rug, zonder enig
resultaat.
'Als je weet waar je lichaam op reageert,
kun je er rekening mee houden.'
In zo'n situatie stellen we de voedselallergietest
en lichaamsreiniging voor. De allergietest is
nog niet zo bekend in Nederland. In
Duitsland is hij echter volledig geïnte
greerd. Het is een snelle, pijnloze
methode, bestaande uit 135
ampullen die gevuld zijn met
een voedingsstof. De cliënt
houdt een handelectrode
vast en met een pene-
lektrode wordt een
meridiaan
(energiebaan/acupu
nctuurpunt) aan de
zijkant van de vin
ger opgespoord.
Een metertje
geeft per ampul
een score aan.
Score honderd is
normaal. Alles
daaronder kan wij
zen op een lichte,
middelmatige of ern
stige overgevoelig
heid. De test is een
hulpmiddel bij het op
sporen van de oorzaken
van klachten. Natuurlijk
komt het er dan op aan dat je
je goed laat voorlichten. Bijvoor
beeld door het Voedingscentrum.
door Joyce Muilenburg
Natuurvoedingswinkel
'De Tuin van broeder Ludovicus'
We krijgen de meest uiteenlopende vragen over voeding in de
winkel. Neem tarwe. We zijn in Nederland steeds meer pasta's
gaan eten en reageren daar niet altijd even goed op. Melkpro
ducten, ook zo'n voorbeeld waar regelmatig problemen van
komen. Gelukkig zijn zowel in de reguliere als in de natuurvoe
dingswinkels tegenwoordig iets meer goede vervangende pro
ducten te krijgen. Binnen de natuurvoedingswinkels is daar
naast ook ruimte voor begeleiding en informatie.
'Ik houd me niet bezig met het waarom,
maar met het hoe'
Als het gaat om gezondheidsklachten, gaat mijn grootste zorg
ciit naar de zuigeling. Dat is de schoonste doelgroep. Zo puur,
zo vrij van enige lichaamsvreemde stoffen. En daar krijgen we
wat van binnen in ons leven, vergis je daar niet in. En tja, de
één reageert er heftiger op dan de ander. Waarom dat is, dat
is iets waar ik me niet zo mee bezig houd. Ik kijk liever naar
het hoe in plaats van naar het waarom. Hoe kun je de
situatie verbeteren? Pak die aan! Zo zie ik jonge
moeders in de winkel komen met een zuige
ling, onder het eczeem. Ze zijn ten einde
raad. Krijgen via hun huisarts of der
matoloog een zalf die het eczeem
onderdrukt. Een schadelijke zalf,
voor de lever en de huid, dat
zal geen enkéle arts ontken
nen. Maar het werkt. Al
leen, stoppen ze met
smeren, dan komt het
probleem drie keer zo
hard terug. Kijk, de
klacht onderdruk
ken, daar is niets
mis mee. Maar in
de reguliere zorg
blijft het daar vaak
bij.
Door goed te luiste
ren, te observeren
en de tijd te nemen
voor de klanten, ko
men we meestal bij
de kern van het pro
bleem. Soms zit de op
lossing in een klein hoek
je. Maar om die te vinden is
geduld nodig, in combinatie
met een objectieve, nuchtere
blik.
Loes Oud-van der Zijden
Huidtherapeutisch instituut
Vital Veldhoven
www.vitalveldhoven.nl
Marjanne Haars
Natuurvoedingswinkel
De Tuin van broeder
Ludovicus', Middelburg