De beste kreeft komt uit de Oosterschelde kreeft 16 _A c6 Carla Peijs en Sergio Herman tonen trots de eerste gevangen kreeft. Gerard Rabelink, de kersverse burgemeester van Schouwen-Dui- veland, is trots op het uitgestrekte wateroppervlak dat zijn ge meente toebehoort. De kreeft die in dat water leeft, lokt al jaren een brede schare van fijnproevers uit binnen- en buitenland naar Zeeland. De kwaliteit is dan ook subliem. De burgemeester typeert de Ooster- scheldekreeft met recht als 'de ziltste en zaligste' ter wereld. Een van de jaarlijkse hoogtepunten van het Oosterscheldekreeftenseizoen is de feestelijke opening op de laatste donderdag van maart. door Loes van der Hoeven ZIERIKZEE - Op 26. maart 2009 wa ren ruim 450 genodigden uit diverse landen getuige van het lichten van de eerste fuik door de Zierikzeese kreef tenvisser Jan van Westenbrugge. Van af zijn boot de ZZ'14 overhandigde hij het prachtexemplaar aan Commis saris van de Koningin in Zeeland Kar- la Peijs, die de kreeft op haar beurt met veel respect doorgaf aan Zeelands driesterrenkok Sergio Herman. Uit handen van hen beiden mocht chef-kok Xavier Aelterman van Au- berge de Campveerse Toren uit Veere de ziltste Zeeuwse zaligheid ontvangen om hem vervolgens in de kombuis te bereiden. porteurs is tot kreeftenwijn van het jaar 2009 gekozen de Griiner Veltli- ner Spiegel 2007 van Weingut Karl Steiniger uit Langenlois, Kamptal, Oostenrijks snelst groeiende wijnge bied. Dat maart zijn staart roert, bleek overduidelijk. Op de dag dat Ooster- scheldekreeft werd binnengehaald, leek het wel herfst. Regen en harde wind weerhielden de zestien platbo dems en vissersschepen ervan een lan ge tocht over de Oosterschelde te ma ken. Daarom lichtte Jan van Westen- brugge zijn fuiken aan de ingang van het Havenkanaal in plaats van op open water. Toen de schepen weer veilig in de haven lagen afgemeerd manoeuvreerde de ZZ14 met aan boord Sergio Herman behendig langs- ten aan alle genodigden te tonen. Streekproduct De Oosterscheldekreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Deltawateren dat door een select ge zelschap kreeftenvissers op duurzame wijze wordt gevangen. Oosterschelde kreeft wordt niet gekweekt; de vangst is afhankelijk van wat de natuur hem te bieden heeft aan voedsel, waterkwa liteit en watertemperatuur. In dat laat ste schuilt altijd een onzekere factor die de opening van het kreeftensei zoen mede bepaalt. Maar voor de ne gende achtereenvolgende maal heb ben alle genodigden wederom op de feestelijke openingsdag de voortreffe lijke kwaliteit van de kreeft kunnen bevestigen. Hoewel het seizoen offici eel loopt van 1 april tot en met 15 juli, krijgt de Stichting Promotie Oos terscheldekreeft ontheffing al op de laatste donderdag van maart de eerste fuiken te lichten. Gedurende het vangstseizoen werken verspreid dooi de hele provincie tien gerenommeer de Zeeuwse restaurants nauw samen ^ergio Herman: 'Vanaf volgende week op het menu'. Foto: Marijke Folkertsma Zo groot zijn ze dit jaar. Kreeft. Dat doen zij ondermeer door het plaatsen van een speciaal Ooster- scheldekreeftenmenu op hun kaart. Die zijn alle verschillend, doch heb ben een uniforme prijs, namelijk 59,50 euro per couvert. Kwaliteit Het milieu van de Oosterschelde wijkt door zijn geïsoleerde ligging nogal af van dat van de omliggende zeegebieden. Dit werkt ook door in de planten- en dierenwereld en dus ook in het voedsel van de Ooster scheldekreeft. Deze isolatie heeft er te vens voor gezorgd dat het DNA van de Oosterscheldekreeften afwijkt van dat van de andere Europese en Cana dese kreeften. De fijne smaak van de Oosterscheldekreeft is wellicht het ge volg van die geïsoleerde ligging. Een gezond kreeftenbestand vereist een goed bestandsbeheer en dat vraagt op zijn beurt weer om informa- Foto: Marijke Folkertsma tie over het kreeftenbestand. Alleen vissers kunnen die informatie leveren. Zij zijn het immers, die oog in oog met de kreeft staan. Kreeften die de pan in mogen, moeten van kop tot staart minimaal 24 centimeter lang zijn en mogen geen eitjes bij zich dra gen. Voldoen zij daaraan niet, dan zet de visser zij onmiddellijk terug. Oosterscheldekreeft is puur in kwali teit. Die wordt sinds eind 2005 be waakt door de Stichting Keurmerk Zeeuwse Kreeft. Dit uit zich onder meer in het bevorderen van de duur zame visserij en de internationale cer tificering via de Marine Stewardship Council. Zeeuwse restaurants en an dere afnemers kunnen zich dankzij de ze certificering extra onderscheiden met dit topproduct, waarbij duur zaamheid geacht wordt een meerwaar de voor de consument te zijn. www. oosterscheldekreeft. nl Foto: Marijke Forkertsma

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 56