De beste kreeft komt uit de Oosterschelde
kreeft
16
_A
c6
Carla Peijs en Sergio Herman tonen trots de eerste gevangen kreeft.
Gerard Rabelink, de kersverse burgemeester van Schouwen-Dui-
veland, is trots op het uitgestrekte wateroppervlak dat zijn ge
meente toebehoort. De kreeft die in dat water leeft, lokt al jaren een
brede schare van fijnproevers uit binnen- en buitenland naar Zeeland.
De kwaliteit is dan ook subliem. De burgemeester typeert de Ooster-
scheldekreeft met recht als 'de ziltste en zaligste' ter wereld. Een van
de jaarlijkse hoogtepunten van het Oosterscheldekreeftenseizoen is de
feestelijke opening op de laatste donderdag van maart.
door Loes van der Hoeven
ZIERIKZEE - Op 26. maart 2009 wa
ren ruim 450 genodigden uit diverse
landen getuige van het lichten van de
eerste fuik door de Zierikzeese kreef
tenvisser Jan van Westenbrugge. Van
af zijn boot de ZZ'14 overhandigde
hij het prachtexemplaar aan Commis
saris van de Koningin in Zeeland Kar-
la Peijs, die de kreeft op haar beurt
met veel respect doorgaf aan Zeelands
driesterrenkok Sergio Herman. Uit
handen van hen beiden mocht
chef-kok Xavier Aelterman van Au-
berge de Campveerse Toren uit
Veere de ziltste Zeeuwse zaligheid
ontvangen om hem vervolgens in de
kombuis te bereiden.
porteurs is tot kreeftenwijn van het
jaar 2009 gekozen de Griiner Veltli-
ner Spiegel 2007 van Weingut Karl
Steiniger uit Langenlois, Kamptal,
Oostenrijks snelst groeiende wijnge
bied. Dat maart zijn staart roert, bleek
overduidelijk. Op de dag dat Ooster-
scheldekreeft werd binnengehaald,
leek het wel herfst. Regen en harde
wind weerhielden de zestien platbo
dems en vissersschepen ervan een lan
ge tocht over de Oosterschelde te ma
ken. Daarom lichtte Jan van Westen-
brugge zijn fuiken aan de ingang van
het Havenkanaal in plaats van op
open water. Toen de schepen weer
veilig in de haven lagen afgemeerd
manoeuvreerde de ZZ14 met aan
boord Sergio Herman behendig langs-
ten aan alle genodigden te tonen.
Streekproduct
De Oosterscheldekreeft is een op en
top authentiek streekproduct uit de
Deltawateren dat door een select ge
zelschap kreeftenvissers op duurzame
wijze wordt gevangen. Oosterschelde
kreeft wordt niet gekweekt; de vangst
is afhankelijk van wat de natuur hem
te bieden heeft aan voedsel, waterkwa
liteit en watertemperatuur. In dat laat
ste schuilt altijd een onzekere factor
die de opening van het kreeftensei
zoen mede bepaalt. Maar voor de ne
gende achtereenvolgende maal heb
ben alle genodigden wederom op de
feestelijke openingsdag de voortreffe
lijke kwaliteit van de kreeft kunnen
bevestigen. Hoewel het seizoen offici
eel loopt van 1 april tot en met 15
juli, krijgt de Stichting Promotie Oos
terscheldekreeft ontheffing al op de
laatste donderdag van maart de eerste
fuiken te lichten. Gedurende het
vangstseizoen werken verspreid dooi
de hele provincie tien gerenommeer
de Zeeuwse restaurants nauw samen
^ergio Herman: 'Vanaf volgende week op het menu'. Foto: Marijke Folkertsma
Zo groot zijn ze dit jaar.
Kreeft. Dat doen zij ondermeer door
het plaatsen van een speciaal Ooster-
scheldekreeftenmenu op hun kaart.
Die zijn alle verschillend, doch heb
ben een uniforme prijs, namelijk
59,50 euro per couvert.
Kwaliteit
Het milieu van de Oosterschelde
wijkt door zijn geïsoleerde ligging
nogal af van dat van de omliggende
zeegebieden. Dit werkt ook door in
de planten- en dierenwereld en dus
ook in het voedsel van de Ooster
scheldekreeft. Deze isolatie heeft er te
vens voor gezorgd dat het DNA van
de Oosterscheldekreeften afwijkt van
dat van de andere Europese en Cana
dese kreeften. De fijne smaak van de
Oosterscheldekreeft is wellicht het ge
volg van die geïsoleerde ligging.
Een gezond kreeftenbestand vereist
een goed bestandsbeheer en dat
vraagt op zijn beurt weer om informa-
Foto: Marijke Folkertsma
tie over het kreeftenbestand. Alleen
vissers kunnen die informatie leveren.
Zij zijn het immers, die oog in oog
met de kreeft staan. Kreeften die de
pan in mogen, moeten van kop tot
staart minimaal 24 centimeter lang
zijn en mogen geen eitjes bij zich dra
gen. Voldoen zij daaraan niet, dan zet
de visser zij onmiddellijk terug.
Oosterscheldekreeft is puur in kwali
teit. Die wordt sinds eind 2005 be
waakt door de Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft. Dit uit zich onder
meer in het bevorderen van de duur
zame visserij en de internationale cer
tificering via de Marine Stewardship
Council. Zeeuwse restaurants en an
dere afnemers kunnen zich dankzij de
ze certificering extra onderscheiden
met dit topproduct, waarbij duur
zaamheid geacht wordt een meerwaar
de voor de consument te zijn.
www. oosterscheldekreeft. nl
Foto: Marijke Forkertsma