'Straks is kaas niet meer gezond'
ÖPËNÏNGSACTIES
NatuurstecnHu/s
'rrïïSïlïS'*»
'Puzzel' Nachtwacht
bijna helemaal opgelost
IE
Europese Commissie
gaat richtlijnen 'gezond
voedsel' aanscherpen.
eigen import 1 eerujk ui
advies i eimnmontageteamje
verwarming,
bas+mardejager
1 O Vrijdag 13 maart 2009 PZC
door Aly Knol
Landbouw en industrie vin
den de regels te streng. Con
sumentenorganisaties vin
den ze 'keihard' nodig. Europese
richtlijnen waarin staat hoeveel
suiker, zout en vetten in voedings
producten mogen zitten, zijn om
streden. „Straks is kaas niet meer
gezond."
'Laag in vet', 'Met veel vezels',
'Goed voor uw botten'. Het zijn
leuzen die wellicht van veel pro
ducten zullen verdwijnen. Flesjes
Yakult dreigen van de gezonde zui-
velafdeling naar de schappen met
soms mierzoete frisdranken te
moeten verhuizen. Er is te weinig
zuivel in verwerkt. Sojaproducten
moeten aan veel strengere normen
voldoen dan het vlees en de zuivel
die ze vervangen. En van de mees
te Nederlandse kazen mag niet
meer worden gezegd dat ze de ge
zondheid kunnen bevorderen.
Het kan allemaal zomaar gebeuren
als de richtlijnen van de Europese
Commissie omtrent de maximum
hoeveelheid suiker, zout en vetten
in voedingsmiddelen worden aan
genomen. In Brussels jargon heten
die richtlijnen voedingsprofielen.
Wat daarvan tot nu toe naar bui
ten is gelekt - ze worden op 27*
maart gepresenteerd - is op alle
fronten bekritiseerd, van te streng
tot te slap.
Van producten die aan zo'n profiel
voldoen, mag in reclames worden
geclaimd dat ze goed zijn voor de
gezondheid, als dat tenminste we
tenschappelijk is bewezen. De
meeste Nederlandse kazen, maar
ook Emmenthal, Cheddar en Par-
mezan, dreigen die eisen echter
niet te halen vanwege hun hoge
vet- of natriumgehalte. „De nor
men zijn veel te scherp", zegt
woordvoerder René van Buitenen
van de Nederlandse Zuivel Organi
satie. „Zelfs de minder vette kazen
als 40+ en 30+ of de minder zoute
kazen voldoen niet aan de norm.
Dat betekent dat de zuivelsector in
zijn reclame-uitingen niet mag wij
zen op de gezonde aspecten van
kaas. Bijvoorbeeld dat kaas van na:
ture essentiële voedingsstoffen be
vat zoals calcium, vitaminen en ei
witten, of dat bepaalde kazen min
der vet of zout bevatten."
Het kan de dood in de pot worden
voor de export. Van de circa
730.000 ton kaas die jaarlijks in Ne
derland wordt geproduceerd, gaat
ongeveer 75 procent naar het bui
tenland.
Directeur Philip den Ouden van
de Federatie Nederlandse Levens
middelenindustrie (FNLI) neemt
ronduit het woord 'betutteling' in
de mond. Zijn grote vrees is dat de
Europese regels, zoals ze nu lijken
uit te pakken, de vernieuwing -
lees verbetering - van producten
de nek zal omdraaien.
„Als je de gezondheidsimpact van
een product verbetert, wil je dat
ook kunnen claimen", legt hij uit.
„Maar als dat niet meer mag, is er
geen enkele prikkel meer om sui
ker uit producten te halen, andere
vetten te gebruiken of er meer ve
zels bij te doen.
De profielen worden zo strak aan
getrokken, dat in hele productcate
gorieën niet meer zal worden geïn-
noveerd." De profielen zijn vol-
'Wij zijn niet tegen
ongezonde producten als
chips met veel vet.'
gens de Consumentenbond juist
'keihard nodig' en 'alleszins rede
lijk en logisch'.
„Als een product bomvol suiker of
vet zit, kan er momenteel toch
nog een gezondheidsclaim op
staan", zegt woordvoerder Marcel
van Beusekom. „Dat is te gek voor
woorden." Maar, zo zegt hij, min
stens even belangrijk is de vraag of
er ook bewijs bestaat voor de ge
zondheidsclaims. Ook dat wordt
voortaan getoetst.
Daarnaast wil de bond dat er een
eind komt aan de wirwar van aller
lei voedingslogo's. Er moet één
overkoepelend systeem komen:
het zogeheten verkeerslichtsys
teem. Daarmee kan aan de hand
van groene, oranje of rode bolle
tjes op de voorkant van verpakkin
gen direct worden afgelezen hoe
gezond of ongezond een product
is. Een systeem dat inmiddels is
omarmd door de Europese consu
mentenorganisatie BEUC.
„De consument moet in één oog
opslag kunnen zien welke ontbijt
koek tot de gezondere categorie be
hoort of minder gezond is, zodat
hij een weloverwogen keuze kan
maken", aldus Van Beusekom.
„Dat zal ook fabrikanten tot meer
productverbetering stimuleren.
Dan moet hij maar een gezonder
product maken, met minder sui
ker of vet."
Bij een recent onderzoek onder le
den van de bond koos een ruime
meerderheid van 52,1 procent voor
dit systeem. Alle andere nu gang
bare systemen eindigden daar ver
onder.
Van 'met het vingertje wijzen' wil
de bond overigens niets weten.
„Wij zijn niet tegen ongezonde
producten als chips met veel vet.
Die mogen in de schappen blijven.
Maar de consumenten moeten wel
weten wat ze kopen."
BEZOEKÖNZE NIEUWE SHOWROOM
ONTVANG GRATIS ONS MAGAZINE!
bouwen «011"
NatuuTsteenHuis Middelburg www natuursteenhuis.nï
Eigenlijk is het met de Nacht
wacht net als met zo'n fami
liefoto van vijfentwintig jaar
geleden, vindt Taco Dibbits, direc
teur collectie van het Amsterdam
se Rijksmuseum. „Er staat op
oude groepsfoto's altijd wel ie
mand van wie niemand meer
weet wie het is. Op de Nacht
wacht kunnen we nu precies aan
wijzen wie al die mensen zijn,
met uitzondering van die paar
spreekwoordelijke passanten."
Ruim 365 jaar nadat Rembrandt
De Nachtwacht schilderde, is de
identiteit bekend van alle schut
ters die op het schilderij afgebeeld
staan. Dat is te danken aan de 71-ja-
rige historicus Bas Dudok van
Heel. De puzzel hield hem vijftien
jaar bezig. Gisteren is het resultaat
van zijn arbeid verschenen in het
Bulletin van het Rijksmuseum.
Op de Nachtwacht staat een - later
toegevoegd - schild met de namen
van de achttien schutters, maar
niet welke naam bij welke persoon
hoort. Alleen kapitein Frans Ban
ning Cocq en luitenant Willem
van Ruytenburgh waren bekend.
Van alle achttien schutters op de
Nachtwacht is nu bekend waar ze
in 1642 woonden. Ook de trom
melslager heeft een naam gekre
gen, hij heette Jacob Jorisz.
Alleen het meisje met de duif
heeft Dudok van Heel niet terug
kunnen vinden.
iedereen kent die lachebekjes::-)
niets vergeleken bij de gulle lach die
interlübke opwekt! want dat intedübke
fantastische kasten maakt is geen
nieuws, dat bas+mar de jager stunt
met tot maar liefst 40% korting op de
(vele) showroommodellen wel.
dus... wanneer komt
kerkplein 57 kapelle 0113 343810
www.basmar.nl
WrJ»ij«l»tPCT.
Europese richtlijnen waarin staat hoeveel suiker, zout en vetten in voedingsproducten mogen zitten, zijn omstreden. Straks is kaas niet meer gezond.
Zelfs de minder vette kazen als 40+ en 30+ of de minder zoute kazen voldoen niet aan de norm. foto Robert Rizzo/CPD