'Straks is kaas niet meer gezond' ÖPËNÏNGSACTIES NatuurstecnHu/s 'rrïïSïlïS'*» 'Puzzel' Nachtwacht bijna helemaal opgelost IE Europese Commissie gaat richtlijnen 'gezond voedsel' aanscherpen. eigen import 1 eerujk ui advies i eimnmontageteamje verwarming, bas+mardejager 1 O Vrijdag 13 maart 2009 PZC door Aly Knol Landbouw en industrie vin den de regels te streng. Con sumentenorganisaties vin den ze 'keihard' nodig. Europese richtlijnen waarin staat hoeveel suiker, zout en vetten in voedings producten mogen zitten, zijn om streden. „Straks is kaas niet meer gezond." 'Laag in vet', 'Met veel vezels', 'Goed voor uw botten'. Het zijn leuzen die wellicht van veel pro ducten zullen verdwijnen. Flesjes Yakult dreigen van de gezonde zui- velafdeling naar de schappen met soms mierzoete frisdranken te moeten verhuizen. Er is te weinig zuivel in verwerkt. Sojaproducten moeten aan veel strengere normen voldoen dan het vlees en de zuivel die ze vervangen. En van de mees te Nederlandse kazen mag niet meer worden gezegd dat ze de ge zondheid kunnen bevorderen. Het kan allemaal zomaar gebeuren als de richtlijnen van de Europese Commissie omtrent de maximum hoeveelheid suiker, zout en vetten in voedingsmiddelen worden aan genomen. In Brussels jargon heten die richtlijnen voedingsprofielen. Wat daarvan tot nu toe naar bui ten is gelekt - ze worden op 27* maart gepresenteerd - is op alle fronten bekritiseerd, van te streng tot te slap. Van producten die aan zo'n profiel voldoen, mag in reclames worden geclaimd dat ze goed zijn voor de gezondheid, als dat tenminste we tenschappelijk is bewezen. De meeste Nederlandse kazen, maar ook Emmenthal, Cheddar en Par- mezan, dreigen die eisen echter niet te halen vanwege hun hoge vet- of natriumgehalte. „De nor men zijn veel te scherp", zegt woordvoerder René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organi satie. „Zelfs de minder vette kazen als 40+ en 30+ of de minder zoute kazen voldoen niet aan de norm. Dat betekent dat de zuivelsector in zijn reclame-uitingen niet mag wij zen op de gezonde aspecten van kaas. Bijvoorbeeld dat kaas van na: ture essentiële voedingsstoffen be vat zoals calcium, vitaminen en ei witten, of dat bepaalde kazen min der vet of zout bevatten." Het kan de dood in de pot worden voor de export. Van de circa 730.000 ton kaas die jaarlijks in Ne derland wordt geproduceerd, gaat ongeveer 75 procent naar het bui tenland. Directeur Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levens middelenindustrie (FNLI) neemt ronduit het woord 'betutteling' in de mond. Zijn grote vrees is dat de Europese regels, zoals ze nu lijken uit te pakken, de vernieuwing - lees verbetering - van producten de nek zal omdraaien. „Als je de gezondheidsimpact van een product verbetert, wil je dat ook kunnen claimen", legt hij uit. „Maar als dat niet meer mag, is er geen enkele prikkel meer om sui ker uit producten te halen, andere vetten te gebruiken of er meer ve zels bij te doen. De profielen worden zo strak aan getrokken, dat in hele productcate gorieën niet meer zal worden geïn- noveerd." De profielen zijn vol- 'Wij zijn niet tegen ongezonde producten als chips met veel vet.' gens de Consumentenbond juist 'keihard nodig' en 'alleszins rede lijk en logisch'. „Als een product bomvol suiker of vet zit, kan er momenteel toch nog een gezondheidsclaim op staan", zegt woordvoerder Marcel van Beusekom. „Dat is te gek voor woorden." Maar, zo zegt hij, min stens even belangrijk is de vraag of er ook bewijs bestaat voor de ge zondheidsclaims. Ook dat wordt voortaan getoetst. Daarnaast wil de bond dat er een eind komt aan de wirwar van aller lei voedingslogo's. Er moet één overkoepelend systeem komen: het zogeheten verkeerslichtsys teem. Daarmee kan aan de hand van groene, oranje of rode bolle tjes op de voorkant van verpakkin gen direct worden afgelezen hoe gezond of ongezond een product is. Een systeem dat inmiddels is omarmd door de Europese consu mentenorganisatie BEUC. „De consument moet in één oog opslag kunnen zien welke ontbijt koek tot de gezondere categorie be hoort of minder gezond is, zodat hij een weloverwogen keuze kan maken", aldus Van Beusekom. „Dat zal ook fabrikanten tot meer productverbetering stimuleren. Dan moet hij maar een gezonder product maken, met minder sui ker of vet." Bij een recent onderzoek onder le den van de bond koos een ruime meerderheid van 52,1 procent voor dit systeem. Alle andere nu gang bare systemen eindigden daar ver onder. Van 'met het vingertje wijzen' wil de bond overigens niets weten. „Wij zijn niet tegen ongezonde producten als chips met veel vet. Die mogen in de schappen blijven. Maar de consumenten moeten wel weten wat ze kopen." BEZOEKÖNZE NIEUWE SHOWROOM ONTVANG GRATIS ONS MAGAZINE! bouwen «011" NatuuTsteenHuis Middelburg www natuursteenhuis.nï Eigenlijk is het met de Nacht wacht net als met zo'n fami liefoto van vijfentwintig jaar geleden, vindt Taco Dibbits, direc teur collectie van het Amsterdam se Rijksmuseum. „Er staat op oude groepsfoto's altijd wel ie mand van wie niemand meer weet wie het is. Op de Nacht wacht kunnen we nu precies aan wijzen wie al die mensen zijn, met uitzondering van die paar spreekwoordelijke passanten." Ruim 365 jaar nadat Rembrandt De Nachtwacht schilderde, is de identiteit bekend van alle schut ters die op het schilderij afgebeeld staan. Dat is te danken aan de 71-ja- rige historicus Bas Dudok van Heel. De puzzel hield hem vijftien jaar bezig. Gisteren is het resultaat van zijn arbeid verschenen in het Bulletin van het Rijksmuseum. Op de Nachtwacht staat een - later toegevoegd - schild met de namen van de achttien schutters, maar niet welke naam bij welke persoon hoort. Alleen kapitein Frans Ban ning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh waren bekend. Van alle achttien schutters op de Nachtwacht is nu bekend waar ze in 1642 woonden. Ook de trom melslager heeft een naam gekre gen, hij heette Jacob Jorisz. Alleen het meisje met de duif heeft Dudok van Heel niet terug kunnen vinden. iedereen kent die lachebekjes::-) niets vergeleken bij de gulle lach die interlübke opwekt! want dat intedübke fantastische kasten maakt is geen nieuws, dat bas+mar de jager stunt met tot maar liefst 40% korting op de (vele) showroommodellen wel. dus... wanneer komt kerkplein 57 kapelle 0113 343810 www.basmar.nl WrJ»ij«l»tPCT. Europese richtlijnen waarin staat hoeveel suiker, zout en vetten in voedingsproducten mogen zitten, zijn omstreden. Straks is kaas niet meer gezond. Zelfs de minder vette kazen als 40+ en 30+ of de minder zoute kazen voldoen niet aan de norm. foto Robert Rizzo/CPD

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 10