Modetalent
van eigen
bodem
Agrarische studenten poffen chip
KOOPWAAR
1 6 Woensdag 11 maart 2009 PZC
Big in Japan zijn ze al, en
ook in Londen, New
York en Parijs kennen
ze de oer-Hollandse mo
detweeling Truus en
Riet Spijkers goed. Alleen in eigen
land zijn ze nog niet echt bekend
bij een groot publiek. Daar moet
deze zomer verandering in ko
men. Spijkers Spijkers laten na
melijk flink van zich horen. Met
een op de Stepford Wives geïnspi
reerde zomercollectie en samen
werkingen met Claudia Strater en
schoenenontwerper Jan Jansen.
Dé vrouwelijke Victor Rolf wor
den ze al genoemd.
.Truus en Riet Spijkers (1970, Har-
denberg) zijn moeilijk uit elkaar te
houden. Dezelfde lange sluike ha
ren, hetzelfde Overijsselse accent.
Vanaf het prille begin deed deze
eeneiige tweeling alles samen. Sa
men in dezelfde klas en samen in
de mode. Riet: „We woonden vroe
ger naast een tante die coupeuse
was en we keken altijd mee."
Truus: „Op ons 13e konden we al
een blazer naaien." Riet: „We za
gen er altijd een beetje apart uit.
We keken naar Toppop, maakten
de outfits na en die droegen we
dan in het weekend." Truus:
„Toen had je geen H&M en geen
Zara, dus de trends van de catwalk
kon je niet gemakkelijk kopen.
Dan moest je het zelf maken."
Riet: „Het was trouwens wel mak
kelijker om je te onderscheiden. Ie
was al snel anders dan de rest."
Samen gingen ze ook mode stude
ren. Alleen niet op dezelfde acade
mie. Op de academie in Arnhem
.tilden ze namelijk geen tweeling.
Daarom ging Riet studeren in En
schede. Riet: „Op dat moment von
den we dat natuurlijk niet leuk,
maar achteraf is het wel goed ge
bleken voor onze persoonlijke ont
wikkeling." Truus: „Maar we de
den onze opdrachten altijd samen.
Dus eigenlijk hebben we allebei
twee opleidingen gedaan."
In 2000 lanceerden ze het label
Spijkers Spijkers maar meteen
internationaal. Een groot voordeel,
blijkt nu bij hun lancering in eigen
land. Op dit moment verkopen ze
wereldwijd in twaalf landen. Riet:
„Nu zien mensen hier het succes
in het buitenland en dan accepte
ren ze je gewoon beter. Voor detail
listen is dat internationale succes
erg belangrijk. De collectie is dan
ook heel internationaal." Vooral in
WÊÊKÊÊËKÊtÊÊÊÊtÊÊttÊÊKÊÊÊÊÈÊÊÊËÊM
_2
door Wouter Klootwijk
Niet alle scholen zijn van onder
wijsminister Plasterk. De leuk
ste zijn van Landbouw. Het zijn
Agrarische Opleidings Centra
(AOC's). Het ministerie van Landbouw be
taalt docenten en gas en licht. AOC's staan
in alle provincies. Studenten leren er het
aantal bacteriën tellen in een broodje ge
zond en hoe je een paard slacht. Je kunt er
bloemist worden, bakker, boer of fruitteler.
Dit jaar begint op een AOC een opleiding
voor sportvisserij. Niet om gediplomeerd
prethengelaar te worden, maar om henge
laars aan de waterkant te leren wat ze beter
niet kunnen doen of moeten laten.
De opleiding onderhoudt contact met het
veelzijdige agrarische bedrijfsleven in Ne
derland. Daar vallen ook kroketten onder.
Kroketten zijn voedsel, dus van agrarische
komaf, al weet niet iedereen dat voor een
kroket om te beginnen een akkerbouwer
en een veeboer aan het werk zijn geweest.
De praktijk. Een snackfabrikant zit met kro
ketten die aan de kop openbarsten en ra
gout lekken. Hij gaat naar een AOC en
vraagt of studenten willen uitzoeken hoe
dat komt. Graag, zegt de school. We wor
den er allebei wijzer van.
Ik mocht er bij zijn toen drie AOC-studen-
ten verslag deden van hun bevindingen.
De krokettendraaier, zeiden ze, moet het
zoeken in het beslag. Het beslag, in het bak-
vak 'batter' genoemd, dat om de ragout
gaat en later een korst vormt, is te dik, kro
kettenman! Drie studenten, klaar om de
wereld te veroveren.
Dan mijn eigen helden. Daar kwam ik ei
genlijk voor. Het was in Alkmaar op het
Clusius College en het was mijn eigen
schuld. Vorig jaar bakte ik chips in een
oven. Aanleiding was een nieuwe zak chips
van Lays. Geen chips in olie gebakken,
maar in een oven, dus vetvrij. Dat kan ik
zelf ook, dacht ik, maar ik kreeg ze niet
knapperig bruin. Ik deed na een tijdje hete
lucht, de grill in de oven aan. Toen gebeur
de het. De chips bolden op tot kussentjes.
Prachtig, lekker en de kinderen dansten
om de tafel van plezier om dit wonder. Ik
schreef er over en werd overstelpt met
e-mails van lezers die vroegen om nauw
keurige aanwijzingen. Die had ik niet,
want ik had maar wat gedaan en niet goed
opgelet. Sterker, toen ik het opnieuw pro
beerde, lukte het niet meer zo goed of hele
maal niet. Docenten van het AOC in Alk
maar boden aan studenten te laten uitvis
sen hoe je chips poft in een oven. Het heeft
even geduurd, maar ze zijn er uit. Ze deden
verslag van hun bevindingen en gaven een
demonstratie. Lezer, we kunnen nu iets
wat geen chipfabrikant ons voorlopig na
doet: chips poffen. Van een schijfje aardap
pel maken we een culinaire sensatie met
een beetje zout er op.
Neem schoongewassen ongeschilde aardap
pelen (over de soort aardappel valt nog te
twisten, nader onderzoek is gewenst).
Snijd er 3 millimeter dunne plakken van.
Leg de schijfjes een paar minuten in heet,
maar niet kokend water te blancheren.
Droog ze in een theedoek. Stook de hete-
luchtoven op tot (slechts!) 100 graden en
schuif in het midden een-rek met aardap
pelschijfjes. Haal ze er na tien minuten uit
en laat de oven nu 200 graden heet worden
en schuif de chips er terug in. Alkmaar ge
bruikte twee ovens. Na ongeveer vijf minu
ten, bollen ze bij 200 graden plotseling op.
Niet allemaal, de meeste. Het kan ook als
de oven een grill heeft Dan kan na de tien
minuten hete lucht (100 graden) even de
grill aan op vol vermogen voor misschien
nog wat mooier gebruind resultaat.
Maar we hebben geen grill op school, ver
zuchtten de jonge onderzoekers met spijt.
Kamervraag. Mevrouw de minister van
Landbouw, waarom staat er geen grill in
uw fantastische scholen?
klootwijk@wegener.nl
Lange jurk uit de zomercollectie.
Truus en Riet Spijkers in een ontwerp van de Strater-collectie.
Het Arnhemse ontwer
persduo Spijkers en Spij
kers heeft voor dit voor
jaar een prêt-a-porter
collectie ontworpen
voor het Nederlandse
modemerk Claudia
Strater. Eerder werkte
de modeketen samen
met de Belgische ont
werpster Cathy Pill en
de Tilburger Jan Tami-
niau.
Claudia Strater wilde
graag met de zusjes in
zee vanwege de krachti
ge en vrouwelijke stijl
«an hun kleding die vol
gens het label goed aan
sluit bij de stijl van Clau
dia Strater.
De Spijkers en Spijkers
collectie voor Claudia
Strater bestaat uit vijf
tien stukken. De collec
tie is bij een beperkt
aantal Claudia Strater-
winkels verkrijgbaar.
Kijk op www.dau-
diastrater.com voor de
verkooppunten.
Jurk uit zomercollectie.
Claudia Strater
Nederland beschikt zonder het echt te
beseffen over een uniek fenomeen: een
- f
echte originele eeneiige modetweeling.
Truus en Riet Spijkers uit Overijssel
timmeren internationaal flink aan de weg M
en gaan nu ook hier helemaal los.
door Machteld Leistra
te halen. Als je je zelfverzekerd
-voelt in een outfit, dan doet dat
echt wat voor je. Daar spelen wij
mee." Riet: „Onze ontwerpen zijn
heel vrouwelijk." Truus: „Wij vin
den het niet nodig dat een zaken
vrouw per se een pak aan moet.
Dat is een misvatting die ze in de
jaren tachtig hebben gemaakt met
powerdressing. Als je jezelf wil
'empoweren', moet je met je eigen
kracht iets doen. Als je sensualiteit
je sterke punt is, gebruik dat dan.
Ook je schoonheid. Die heb je ge
kregen van de natuur. Gebruiken
dus."
Die vrouwelijkheid komt
heel erg tot uiting in hun
nieuwe zomercollectie:
veel kant, veel volants en transpa
rante stoffen met aan de andere
kant metallic en een zekere stug
heid. Voor deze collectie liet de
tweeling zich inspireren door het
boek van Ira Levin en de verfil
ming van de Stepford Wives. Het is
een studie van de late jaren zestig
toen het huisvrouwenideaal ten
einde liep. Sexy hotpants, kuise
'schortjurken' en panterprints beli
chamen dit.
Hun ontwerpen zien er licht, luch
tig en frivool uit, heel anders dan
de tweeling zelf, die eerder wars
van alle frivoliteiten lijkt en zich
bescheiden en nuchter opstelt.
Truus: „We zijn wel vaker op onze
bescheidenheid aangesproken.
Maar ik denk ook dat het juist on
ze kracht is. We kunnen best wel
een feestje bouwen hoor, maar wij
runnen een business. Het is dan
gewoon praktisch een beetje nuch
ter te zijn en met beide benen op
de grond te blijven." Riet: „We
zijn dan ook eerder nuchter dan
bescheiden. Dat is onze Overijssel
se achtergrond. Het is ons met de
paplepel ingegoten. Onze ontwer
pen zijn inderdaad totaal niet be
scheiden en subtiel. Dat is ónze
manier van uiten." Truus: „Onze
ware aard waarschijnlijk!"
www.spijkersenspijkers.nl
Reageren? consument@wegener.nl
nspiratie haalt het tweetal voor
al uit het verleden. De jaren
twintig zijn daarbij favoriet.
Riet: „Interessant aan die periode
is dat het vrouwbeeld toen echt
veranderde. Vrouwen werden veel
zelfstandiger. Het is eigenlijk de
meest interessante periode van de
vorige eeuw. Er werden heel veel
ontdekkingen gedaan en echte
kunst kreeg een andere betekenis.
Er kwam van alle kanten nieuwe
input. Heel interessant." Hoewel
de een misschien wat meer op de
details let en de ander de grote lij
nen in de gaten houdt, doen ze
echt alles samen en hebben ze de
zelfde visie. Truus: „We hebben de
zelfde smaak en voorliefde voor
dingen. We zijn altijd bezig ge
weest met wat kleding voor een
vrouw doet. Een kledingstuk kan
helpen meer uit je persoonlijkheid
Londen en Tokyo zijn ze gek op
de tweeling. Truus en Riet Spij
kers, die gewoon in Arnhem wo
nen, zijn elk jaar present op de
London Fashion Week.