Modetalent van eigen bodem Agrarische studenten poffen chip KOOPWAAR 1 6 Woensdag 11 maart 2009 PZC Big in Japan zijn ze al, en ook in Londen, New York en Parijs kennen ze de oer-Hollandse mo detweeling Truus en Riet Spijkers goed. Alleen in eigen land zijn ze nog niet echt bekend bij een groot publiek. Daar moet deze zomer verandering in ko men. Spijkers Spijkers laten na melijk flink van zich horen. Met een op de Stepford Wives geïnspi reerde zomercollectie en samen werkingen met Claudia Strater en schoenenontwerper Jan Jansen. Dé vrouwelijke Victor Rolf wor den ze al genoemd. .Truus en Riet Spijkers (1970, Har- denberg) zijn moeilijk uit elkaar te houden. Dezelfde lange sluike ha ren, hetzelfde Overijsselse accent. Vanaf het prille begin deed deze eeneiige tweeling alles samen. Sa men in dezelfde klas en samen in de mode. Riet: „We woonden vroe ger naast een tante die coupeuse was en we keken altijd mee." Truus: „Op ons 13e konden we al een blazer naaien." Riet: „We za gen er altijd een beetje apart uit. We keken naar Toppop, maakten de outfits na en die droegen we dan in het weekend." Truus: „Toen had je geen H&M en geen Zara, dus de trends van de catwalk kon je niet gemakkelijk kopen. Dan moest je het zelf maken." Riet: „Het was trouwens wel mak kelijker om je te onderscheiden. Ie was al snel anders dan de rest." Samen gingen ze ook mode stude ren. Alleen niet op dezelfde acade mie. Op de academie in Arnhem .tilden ze namelijk geen tweeling. Daarom ging Riet studeren in En schede. Riet: „Op dat moment von den we dat natuurlijk niet leuk, maar achteraf is het wel goed ge bleken voor onze persoonlijke ont wikkeling." Truus: „Maar we de den onze opdrachten altijd samen. Dus eigenlijk hebben we allebei twee opleidingen gedaan." In 2000 lanceerden ze het label Spijkers Spijkers maar meteen internationaal. Een groot voordeel, blijkt nu bij hun lancering in eigen land. Op dit moment verkopen ze wereldwijd in twaalf landen. Riet: „Nu zien mensen hier het succes in het buitenland en dan accepte ren ze je gewoon beter. Voor detail listen is dat internationale succes erg belangrijk. De collectie is dan ook heel internationaal." Vooral in WÊÊKÊÊËKÊtÊÊÊÊtÊÊttÊÊKÊÊÊÊÈÊÊÊËÊM _2 door Wouter Klootwijk Niet alle scholen zijn van onder wijsminister Plasterk. De leuk ste zijn van Landbouw. Het zijn Agrarische Opleidings Centra (AOC's). Het ministerie van Landbouw be taalt docenten en gas en licht. AOC's staan in alle provincies. Studenten leren er het aantal bacteriën tellen in een broodje ge zond en hoe je een paard slacht. Je kunt er bloemist worden, bakker, boer of fruitteler. Dit jaar begint op een AOC een opleiding voor sportvisserij. Niet om gediplomeerd prethengelaar te worden, maar om henge laars aan de waterkant te leren wat ze beter niet kunnen doen of moeten laten. De opleiding onderhoudt contact met het veelzijdige agrarische bedrijfsleven in Ne derland. Daar vallen ook kroketten onder. Kroketten zijn voedsel, dus van agrarische komaf, al weet niet iedereen dat voor een kroket om te beginnen een akkerbouwer en een veeboer aan het werk zijn geweest. De praktijk. Een snackfabrikant zit met kro ketten die aan de kop openbarsten en ra gout lekken. Hij gaat naar een AOC en vraagt of studenten willen uitzoeken hoe dat komt. Graag, zegt de school. We wor den er allebei wijzer van. Ik mocht er bij zijn toen drie AOC-studen- ten verslag deden van hun bevindingen. De krokettendraaier, zeiden ze, moet het zoeken in het beslag. Het beslag, in het bak- vak 'batter' genoemd, dat om de ragout gaat en later een korst vormt, is te dik, kro kettenman! Drie studenten, klaar om de wereld te veroveren. Dan mijn eigen helden. Daar kwam ik ei genlijk voor. Het was in Alkmaar op het Clusius College en het was mijn eigen schuld. Vorig jaar bakte ik chips in een oven. Aanleiding was een nieuwe zak chips van Lays. Geen chips in olie gebakken, maar in een oven, dus vetvrij. Dat kan ik zelf ook, dacht ik, maar ik kreeg ze niet knapperig bruin. Ik deed na een tijdje hete lucht, de grill in de oven aan. Toen gebeur de het. De chips bolden op tot kussentjes. Prachtig, lekker en de kinderen dansten om de tafel van plezier om dit wonder. Ik schreef er over en werd overstelpt met e-mails van lezers die vroegen om nauw keurige aanwijzingen. Die had ik niet, want ik had maar wat gedaan en niet goed opgelet. Sterker, toen ik het opnieuw pro beerde, lukte het niet meer zo goed of hele maal niet. Docenten van het AOC in Alk maar boden aan studenten te laten uitvis sen hoe je chips poft in een oven. Het heeft even geduurd, maar ze zijn er uit. Ze deden verslag van hun bevindingen en gaven een demonstratie. Lezer, we kunnen nu iets wat geen chipfabrikant ons voorlopig na doet: chips poffen. Van een schijfje aardap pel maken we een culinaire sensatie met een beetje zout er op. Neem schoongewassen ongeschilde aardap pelen (over de soort aardappel valt nog te twisten, nader onderzoek is gewenst). Snijd er 3 millimeter dunne plakken van. Leg de schijfjes een paar minuten in heet, maar niet kokend water te blancheren. Droog ze in een theedoek. Stook de hete- luchtoven op tot (slechts!) 100 graden en schuif in het midden een-rek met aardap pelschijfjes. Haal ze er na tien minuten uit en laat de oven nu 200 graden heet worden en schuif de chips er terug in. Alkmaar ge bruikte twee ovens. Na ongeveer vijf minu ten, bollen ze bij 200 graden plotseling op. Niet allemaal, de meeste. Het kan ook als de oven een grill heeft Dan kan na de tien minuten hete lucht (100 graden) even de grill aan op vol vermogen voor misschien nog wat mooier gebruind resultaat. Maar we hebben geen grill op school, ver zuchtten de jonge onderzoekers met spijt. Kamervraag. Mevrouw de minister van Landbouw, waarom staat er geen grill in uw fantastische scholen? klootwijk@wegener.nl Lange jurk uit de zomercollectie. Truus en Riet Spijkers in een ontwerp van de Strater-collectie. Het Arnhemse ontwer persduo Spijkers en Spij kers heeft voor dit voor jaar een prêt-a-porter collectie ontworpen voor het Nederlandse modemerk Claudia Strater. Eerder werkte de modeketen samen met de Belgische ont werpster Cathy Pill en de Tilburger Jan Tami- niau. Claudia Strater wilde graag met de zusjes in zee vanwege de krachti ge en vrouwelijke stijl «an hun kleding die vol gens het label goed aan sluit bij de stijl van Clau dia Strater. De Spijkers en Spijkers collectie voor Claudia Strater bestaat uit vijf tien stukken. De collec tie is bij een beperkt aantal Claudia Strater- winkels verkrijgbaar. Kijk op www.dau- diastrater.com voor de verkooppunten. Jurk uit zomercollectie. Claudia Strater Nederland beschikt zonder het echt te beseffen over een uniek fenomeen: een - f echte originele eeneiige modetweeling. Truus en Riet Spijkers uit Overijssel timmeren internationaal flink aan de weg M en gaan nu ook hier helemaal los. door Machteld Leistra te halen. Als je je zelfverzekerd -voelt in een outfit, dan doet dat echt wat voor je. Daar spelen wij mee." Riet: „Onze ontwerpen zijn heel vrouwelijk." Truus: „Wij vin den het niet nodig dat een zaken vrouw per se een pak aan moet. Dat is een misvatting die ze in de jaren tachtig hebben gemaakt met powerdressing. Als je jezelf wil 'empoweren', moet je met je eigen kracht iets doen. Als je sensualiteit je sterke punt is, gebruik dat dan. Ook je schoonheid. Die heb je ge kregen van de natuur. Gebruiken dus." Die vrouwelijkheid komt heel erg tot uiting in hun nieuwe zomercollectie: veel kant, veel volants en transpa rante stoffen met aan de andere kant metallic en een zekere stug heid. Voor deze collectie liet de tweeling zich inspireren door het boek van Ira Levin en de verfil ming van de Stepford Wives. Het is een studie van de late jaren zestig toen het huisvrouwenideaal ten einde liep. Sexy hotpants, kuise 'schortjurken' en panterprints beli chamen dit. Hun ontwerpen zien er licht, luch tig en frivool uit, heel anders dan de tweeling zelf, die eerder wars van alle frivoliteiten lijkt en zich bescheiden en nuchter opstelt. Truus: „We zijn wel vaker op onze bescheidenheid aangesproken. Maar ik denk ook dat het juist on ze kracht is. We kunnen best wel een feestje bouwen hoor, maar wij runnen een business. Het is dan gewoon praktisch een beetje nuch ter te zijn en met beide benen op de grond te blijven." Riet: „We zijn dan ook eerder nuchter dan bescheiden. Dat is onze Overijssel se achtergrond. Het is ons met de paplepel ingegoten. Onze ontwer pen zijn inderdaad totaal niet be scheiden en subtiel. Dat is ónze manier van uiten." Truus: „Onze ware aard waarschijnlijk!" www.spijkersenspijkers.nl Reageren? consument@wegener.nl nspiratie haalt het tweetal voor al uit het verleden. De jaren twintig zijn daarbij favoriet. Riet: „Interessant aan die periode is dat het vrouwbeeld toen echt veranderde. Vrouwen werden veel zelfstandiger. Het is eigenlijk de meest interessante periode van de vorige eeuw. Er werden heel veel ontdekkingen gedaan en echte kunst kreeg een andere betekenis. Er kwam van alle kanten nieuwe input. Heel interessant." Hoewel de een misschien wat meer op de details let en de ander de grote lij nen in de gaten houdt, doen ze echt alles samen en hebben ze de zelfde visie. Truus: „We hebben de zelfde smaak en voorliefde voor dingen. We zijn altijd bezig ge weest met wat kleding voor een vrouw doet. Een kledingstuk kan helpen meer uit je persoonlijkheid Londen en Tokyo zijn ze gek op de tweeling. Truus en Riet Spij kers, die gewoon in Arnhem wo nen, zijn elk jaar present op de London Fashion Week.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 16