De kook wedstrijden
De overvloed is nog even
PZC
Zielsverhuizing
2 Maandag 2 maart 2009 PZC
De krant 5 weken voor 15 euro!
COLOFON
PZC
Park Veldzigt 35, Middelburg
Postbus 91, 4330 AB Middelburg
0118- 43 4000
Uitgever/directeur
Ad Verrest
Hoofdredactie
Peter Jansen pjansen@pzc.nl
Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl
Centrale redactie
T: 0118- 43 4010
E: redactie@pzc.nl
Redactie Walcheren
Postbus 91, 4330 AB Middelburg
T: 0118- 43 4050
E: walcheren@pzc.nl
Redactie Bevelanden-Tholen
Postbus 162, 4460 AD Goes
T: 0113- 31 5670
E: bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl
Redactie Zeeuws-Vlaanderen
Postbus 145, 4530 AC Terneuzen
T: 0115- 64 5740
E: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl
Redactie Schouwen-Duiveland
Postbus 80, 4300 AB Zierikzee
T: 0111-45 4651
E: schouwen-duiveland@pzc.nl
Advertenties
VerkoopteamZeeland
T: 0118- 43 4070
E: teamzeeland@bndestem-pzc.nl
Business-to-business/de Ondernemer. Zorg
Onderwijs. Educatie, Onroerend Goed,
T: 076- 531 2277
E: segmentteam@bndestem-pzc.nl
Familieberichten: 088- 0139 999
Personeelsadvertenties: 055- 5388 000
Kleintjes: 0900- 6743 836
Krant niet ontvangen?
Wijziging van uw adresgegevens?
Gebruik maken van de vakantieservice?
Abonnement opzeggen?
Vul het formulier in op:
www.pzc.nl/lezersservice
of bel: 088-013 99 10
Toets 1bezorgklachten (vanaf 07.00 uur)
Toéts 2: informatie over uw abonnement
Toets 3: informatie over LezersExtra
Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 08.00 - 12.00 uur
PZC Lezersservice
Postbus 3229, 4800 MB Breda
U kunt uw abonnement beëindigen tot uiterlijk
vier weken voor het einde van de betaalperiode.
U ontvangt een schriftelijke bevestiging.
Abonnementsprijzen
Maand 23,50 (acceptgiro n.v.t.)
Kwartaal 66,25 (acceptgiro €69,25)
Jaar €254,00 (acceptgiro €257,00)
Auteursrechten
Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij
Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van
Koninklijke Wegener NV.
Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht.
Gegevensbescherming
PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt
van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van
de abonnementsovereenkomst. Deze gegevens
kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te
hóuden van interessante producten en diensten
van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig
geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op
informatie van de PZC of indien u uw toestemming
voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek
ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC
Lezersservice. Zie ook het privacy statement op
www.pzc.nl
Vandaag begint de
horecavakbeurs in Goes.
Dat is ook het begin van de
kookwedstrijden voor
scholen en restaurants.
door René Schrier
Wie de lijst van deel
nemers aan de
kookwedstrijd be
kijkt, kan maar tot
één conclusie komen. De Zeeuwse
kookwedstrijd om de zilveren mos
sel en om de zilveren oester heeft
aanzien verworven in Nederland
en Vlaanderen.
Restaurants en scholen doen er
graag aan mee. Ze willen zich me
ten met de collega's. En het zijn
niet de eersten de besten die een
gooi doen naar de prijzen. Daar zit-
De 46-ste horecabeurs in Goes
door Lilian Dominicus
Eigenlijk zou ik een button
moeten laten maken met de
tekst: 'I'm not from here'
('Ik ben niet van hier'). Hoe vaak
ik dit deze eerste twee weken van
mijn verblijf in de Verenigde Sta
ten al heb moeten zeggen! De
Amerikanen kijken namelijk soms
een beetje raar op bij de vragen
die ik stel.
Als je cappuccino bestelt, ben je
nog lang niet klaar. Degene achter
de balie wil dan ook nog weten
wat voor melk erin moet. Welke
keuze is er, vraag ik, en dan krijg
ik in sneltreinvaart een hele lijst
voorgeschoteld. Hetzelfde met een
sandwich. Denk maar niet dat je
er bent als je uit de toch al uitge
breide menukaart een keuze hebt
ten gerenommeerde restaurants
en chefs bij. „Al voordat we de in
schrijvingsformulieren gereed had
den, kregen we aanmeldingen bin
nen", vertelt Cor Vreeke. Hij is
voorzitter van de jury en organisa
tor van de wedstrijden.
In totaal hebben zich 23 scholen
uit heel Nederland aangemeld.
Daarvan zijn er acht uitgekozen.
Bij dé restaurants was het al niet
veel anders.
Zowel de scholen als de restau
rants moesten van te voren op pa
pier aangeven hoe ze respectieve
lijk een drie- en een viergangen
menu zouden bereiden. Ze moes
ten wel aan de voorwaarde vol
doen dat in minimaal één van de
eerste drie gangen vis, schaal- of
schelpdieren zijn verwerkt. De
wedstrijd wordt immers in Zee
land gehouden. En er moet wat te
rug te zien zijn van de zilte zalighe
den.
gemaakt. Nee, dan willen ze nog
ook weten op welk brood het
moet. Dat staat nergens omschre
ven, omdat iedereen de keuzes
schijnt te kennen: witbrood, gra-
nenbrood, bagel, muffin of scone.
Zoveel dingen zijn zo vanzelfspre
kend voor de lokale bevolking,
maar voor mij nog even niet. Zo
als de overvloed aan eten, drinken,
koopwaar, diensten, benzinesta
tions en geldautomaten, overal je
komt en wanneer dan ook. Het
zijn dingen die de planning in je le
ven een stuk aangenamer kunnen
.maken, zeker als je zoals ik altijd
onderweg bent. Hoe comfortabel
het ook is, ik ben er gek genoeg
nog niet aan gewend.
Zo was na ruim een week New
York mijn vuiléwas-zak stérk ge-
Aan de hand van wat de scholen
en restaurants op papier hebben
ingeleverd, heeft de jury er in bei
de categorieën acht uitverkoren
die mogen laten zien hoe ze hun
plannen realiseren. De scholen
strijden om de zilveren mossel en
de restaurants om de zilveren oes
ter. Bij deze wedstrijd gaat het niet
alleen om het eten dat op tafel ge
zet wordt. Ook de presentatie en
bediening worden door een jury
beoordeeld.
In de voorgaande drie afleveringen
is gebleken dat de wedstrijden niet
alleen een grote aantrekkings
kracht hebben op restaurants en
op hotelscholen en ROC's in den
lande, maar ook op het publiek
dat de horecavakbeurs bezoekt.
„De mensen vinden het leuk om
de koks aan het werk te zien. Dat
begint al om 12.00 uur met de
voorbereidingen, met als hoogte
punt de presentatie aan de tafels
van de gasten rond 16.00 uur", ver
telt Vreeke. De gerechten die wor
den bereid worden niet alleen
voor de neus van de jury gezet. Ze
zijn voor het publiek duidelijk te
zien. En daar worden heel wat fo
to's van gemaakt, zo' bleek de laat
ste jaren.
Om de kookwedstrijden, georgani
seerd door de stichting Vakwed
strijden Horeca Goes, financieel
mogelijk te maken wordt een culi
nair plein ingericht. De bedrijven
verdringen zich om daar een plek
je te bemachtigen. Wat dat betreft
kan Vreeke nauwelijks merken dat
er sprake is van een recessie. Deze
editie staan er 22 bedrijven die alle
maal wat met eten of drinken te
maken hebben.
Op de derde dag staat de wijn-
spijscombinatie op het program
ma: welke wijn combineert het
beste met de Zeeuwse Oester Spe
ciale. De opdracht van de jury is
een mousserende wijn te presente
ren. Belgische en Nederlandse vi
nologen hebben de keuze uit
twaalf wijnen.
Vreeke voegt er aan toe dat voor
deze programma-onderdelen be
wust gekozen is voor de zaal waar
van het plafond wat naar beneden
kan. Dat maakt het allemaal net
wat intiemer in de Zeelandhallen.
Ook worden friteuses en aanver
wante zaken uit de hal geweerd,
om de wijntesten en proeverijen
niet te beïnvloeden. Frituurpan
nen staan in de andere hal van de
horecavakbeurs.
groeid. Dus bij aankomst in het
motel in Hyde Park vroeg ik de ei
genaar: "Is hier in de buurt een
wasserette? En zou die nog open
zijn?" Het was acht uur 's avonds,
dus je weet het niet. De man keek
twee keer verbaasd. "Ja, natuurlijk
Ja, ik neem de PZC en ontvang de eerste 2 weken gratis en neem aansluitend:
een vast abonnement met automatische betaling van 66,25 per kwartaal (NA14)
^een vast abonnement met bfraling per accept van 69,25 per kwartaal (NAI4)
(ik heb dèl8cProe^a^onnemenl-'an 5 weken voor 15,-. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf.
maanden geen proè -.jehad) (P5)
Stuur de bon naar: PZC, Atuc.
Bellen kan ook' 088 - 013 99 {q91 Antwoordnummer 54050, 5004 VB Tilburg
Naam
Straat
Postcode
Woonplaats
Telefoonnummer
Emailadres
Ik machtig de PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven.
RekeningnummerHandtekening
De PZC gaar zorgvuldig om met persoonsgegevens. In het colofon treft u nadere informatie
WIM HOFMAN
Met het oog op de leesclub waarin ik zit, lees ik nu in
het dichtwerk van de oude Chinese schrijver Bai Juyi.
Ik vind het mooi. Hij schrijft dikwijls ontroerend van
uit de ervaringen die hij heeft. Hij noteert ook bevindingen en
opvattingen. Zo heeft hij het op zeker moment over zielsver
huizing en over boeddhisten en maakt hij bezwaar tegen het
ongebreideld aangroeien van het aantal monniken.
Hij schreef daarover rond het jaar 8oo.
Ook nu nog heb je mensen, ook in Zeeland, die stellig in ziels
verhuizing geloven. Verwonderlijk is dat niet. Als je bijvoor
beeld christen bent, dan is het in reïncarnatie gaan geloven
maar een klein stapje. Het draait
allemaal om de onsterfelijkheid
van de ziel en dat is iets waar je
wetenschappelijk geen vinger
achter kunt krijgen. De ziel laat
zich ook al moeilijk definiëren.
Of onsterfelijkheid echt bestaat,
kom je pas te weten als je dood gaat en dan is het volgens mij
te laat. Voordeel van het geloven in zielsverhuizing is wel dat
je de eeuwige hellestraf van de christenen kunt ontlopen, al
kom je dan weer in de eeuwige kringloop terecht en dat is ook
niet aanlokkelijk. Je kunt wel, door goed te leven, in een hoge
re trap van leven terecht komen, maar als je niet volgens de re
gels leeft, zak je af naar een lagere trap van bestaan. Een slech
te boer wordt dan de werkezel van een slechte boer (vrij naar
Bai Juyi):
Van eeuwige rust is eigenlijk voor de gewone sterveling geen
sprake. Het is maar voor weinigen weggelegd die te bereiken
en om aan de eeuwige dans van leven en dus van het lijden te
ontspringen en de eeuwige verlossing te bereiken.
Wetenschappelijk is het allemaal onzin natuurlijk. Het is wel
weer mooi als je er je brood mee kunt verdienen en dus zo op
een ander trapje van het bestaan kunt komen.
Voor meer columns: www.pzc.nl/columns
Of onsterfelijkheid
bestaat, kom je pas te
weten als je dood gaat
- De deelnemers aan de strijd om de zilveren mossel zijn: Horizon Colle
ge Heerhugowaard, Hotelschool Spermaiie Brugge, Cingel College Breda,
ROC Eindhoven, ROC De Leijgraaf Cuijk, ROC Zoomvliet College Bergen
op Zoom, Koning Willem 1 College Den Bosch en ROC Westerschelde
Terneuzen.
De restaurants die strijden om de zilveren oester: Hofstede De Blaak Til
burg, Hofke van Bazel Bazel, Polman's Huis Utrecht, Holiday Inn Amster
dam Schiphol, Lindehof Nuenen, Vin Perdu Oud Turnhout, Parkheuvel Rot
terdam, 't Vlasbloemeken Koewacht en (als reserve) Bottles Sas van Gent.
Het is de 46ste editie van de horecabeurs in Goes, waaraan een 1 ZO-tal
standhouders meedoet.
De beurs in de Zeelandhallen is vandaag en morgen geopend van 12.00
uur tot 20.00 uur en woensdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Een indruk van een van de vorige horecabeurzen in de Zeelandhallen: een
stand van het ROC Zeeland.
foto Dirk-Jan Gjeltema