De kook wedstrijden De overvloed is nog even PZC Zielsverhuizing 2 Maandag 2 maart 2009 PZC De krant 5 weken voor 15 euro! COLOFON PZC Park Veldzigt 35, Middelburg Postbus 91, 4330 AB Middelburg 0118- 43 4000 Uitgever/directeur Ad Verrest Hoofdredactie Peter Jansen pjansen@pzc.nl Arie Leen Kroon (adjunct) alkroon@pzc.nl Centrale redactie T: 0118- 43 4010 E: redactie@pzc.nl Redactie Walcheren Postbus 91, 4330 AB Middelburg T: 0118- 43 4050 E: walcheren@pzc.nl Redactie Bevelanden-Tholen Postbus 162, 4460 AD Goes T: 0113- 31 5670 E: bevelanden@pzc.nl tholen@pzc.nl Redactie Zeeuws-Vlaanderen Postbus 145, 4530 AC Terneuzen T: 0115- 64 5740 E: zeeuws-vlaanderen@pzc.nl Redactie Schouwen-Duiveland Postbus 80, 4300 AB Zierikzee T: 0111-45 4651 E: schouwen-duiveland@pzc.nl Advertenties VerkoopteamZeeland T: 0118- 43 4070 E: teamzeeland@bndestem-pzc.nl Business-to-business/de Ondernemer. Zorg Onderwijs. Educatie, Onroerend Goed, T: 076- 531 2277 E: segmentteam@bndestem-pzc.nl Familieberichten: 088- 0139 999 Personeelsadvertenties: 055- 5388 000 Kleintjes: 0900- 6743 836 Krant niet ontvangen? Wijziging van uw adresgegevens? Gebruik maken van de vakantieservice? Abonnement opzeggen? Vul het formulier in op: www.pzc.nl/lezersservice of bel: 088-013 99 10 Toets 1bezorgklachten (vanaf 07.00 uur) Toéts 2: informatie over uw abonnement Toets 3: informatie over LezersExtra Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur Zaterdag: 08.00 - 12.00 uur PZC Lezersservice Postbus 3229, 4800 MB Breda U kunt uw abonnement beëindigen tot uiterlijk vier weken voor het einde van de betaalperiode. U ontvangt een schriftelijke bevestiging. Abonnementsprijzen Maand 23,50 (acceptgiro n.v.t.) Kwartaal 66,25 (acceptgiro €69,25) Jaar €254,00 (acceptgiro €257,00) Auteursrechten Alle auteursrechten voorbehouden Uitgeverij Provinciale Zeeuwse Courant, onderdeel van Koninklijke Wegener NV. Publicatierecht beeldende kunst via Beeldrecht. Gegevensbescherming PZC is een uitgave van Wegener NV. Wegener legt van abonnees gegevens vast voor de uitvoering van de abonnementsovereenkomst. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om u op de hoogte te hóuden van interessante producten en diensten van andere onderdelen van Wegener en zorgvuldig geselecteerde partners. Indien u geen prijs stelt op informatie van de PZC of indien u uw toestemming voor het gebruiken van uw e-mail adres wilt intrek ken, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken bij PZC Lezersservice. Zie ook het privacy statement op www.pzc.nl Vandaag begint de horecavakbeurs in Goes. Dat is ook het begin van de kookwedstrijden voor scholen en restaurants. door René Schrier Wie de lijst van deel nemers aan de kookwedstrijd be kijkt, kan maar tot één conclusie komen. De Zeeuwse kookwedstrijd om de zilveren mos sel en om de zilveren oester heeft aanzien verworven in Nederland en Vlaanderen. Restaurants en scholen doen er graag aan mee. Ze willen zich me ten met de collega's. En het zijn niet de eersten de besten die een gooi doen naar de prijzen. Daar zit- De 46-ste horecabeurs in Goes door Lilian Dominicus Eigenlijk zou ik een button moeten laten maken met de tekst: 'I'm not from here' ('Ik ben niet van hier'). Hoe vaak ik dit deze eerste twee weken van mijn verblijf in de Verenigde Sta ten al heb moeten zeggen! De Amerikanen kijken namelijk soms een beetje raar op bij de vragen die ik stel. Als je cappuccino bestelt, ben je nog lang niet klaar. Degene achter de balie wil dan ook nog weten wat voor melk erin moet. Welke keuze is er, vraag ik, en dan krijg ik in sneltreinvaart een hele lijst voorgeschoteld. Hetzelfde met een sandwich. Denk maar niet dat je er bent als je uit de toch al uitge breide menukaart een keuze hebt ten gerenommeerde restaurants en chefs bij. „Al voordat we de in schrijvingsformulieren gereed had den, kregen we aanmeldingen bin nen", vertelt Cor Vreeke. Hij is voorzitter van de jury en organisa tor van de wedstrijden. In totaal hebben zich 23 scholen uit heel Nederland aangemeld. Daarvan zijn er acht uitgekozen. Bij dé restaurants was het al niet veel anders. Zowel de scholen als de restau rants moesten van te voren op pa pier aangeven hoe ze respectieve lijk een drie- en een viergangen menu zouden bereiden. Ze moes ten wel aan de voorwaarde vol doen dat in minimaal één van de eerste drie gangen vis, schaal- of schelpdieren zijn verwerkt. De wedstrijd wordt immers in Zee land gehouden. En er moet wat te rug te zien zijn van de zilte zalighe den. gemaakt. Nee, dan willen ze nog ook weten op welk brood het moet. Dat staat nergens omschre ven, omdat iedereen de keuzes schijnt te kennen: witbrood, gra- nenbrood, bagel, muffin of scone. Zoveel dingen zijn zo vanzelfspre kend voor de lokale bevolking, maar voor mij nog even niet. Zo als de overvloed aan eten, drinken, koopwaar, diensten, benzinesta tions en geldautomaten, overal je komt en wanneer dan ook. Het zijn dingen die de planning in je le ven een stuk aangenamer kunnen .maken, zeker als je zoals ik altijd onderweg bent. Hoe comfortabel het ook is, ik ben er gek genoeg nog niet aan gewend. Zo was na ruim een week New York mijn vuiléwas-zak stérk ge- Aan de hand van wat de scholen en restaurants op papier hebben ingeleverd, heeft de jury er in bei de categorieën acht uitverkoren die mogen laten zien hoe ze hun plannen realiseren. De scholen strijden om de zilveren mossel en de restaurants om de zilveren oes ter. Bij deze wedstrijd gaat het niet alleen om het eten dat op tafel ge zet wordt. Ook de presentatie en bediening worden door een jury beoordeeld. In de voorgaande drie afleveringen is gebleken dat de wedstrijden niet alleen een grote aantrekkings kracht hebben op restaurants en op hotelscholen en ROC's in den lande, maar ook op het publiek dat de horecavakbeurs bezoekt. „De mensen vinden het leuk om de koks aan het werk te zien. Dat begint al om 12.00 uur met de voorbereidingen, met als hoogte punt de presentatie aan de tafels van de gasten rond 16.00 uur", ver telt Vreeke. De gerechten die wor den bereid worden niet alleen voor de neus van de jury gezet. Ze zijn voor het publiek duidelijk te zien. En daar worden heel wat fo to's van gemaakt, zo' bleek de laat ste jaren. Om de kookwedstrijden, georgani seerd door de stichting Vakwed strijden Horeca Goes, financieel mogelijk te maken wordt een culi nair plein ingericht. De bedrijven verdringen zich om daar een plek je te bemachtigen. Wat dat betreft kan Vreeke nauwelijks merken dat er sprake is van een recessie. Deze editie staan er 22 bedrijven die alle maal wat met eten of drinken te maken hebben. Op de derde dag staat de wijn- spijscombinatie op het program ma: welke wijn combineert het beste met de Zeeuwse Oester Spe ciale. De opdracht van de jury is een mousserende wijn te presente ren. Belgische en Nederlandse vi nologen hebben de keuze uit twaalf wijnen. Vreeke voegt er aan toe dat voor deze programma-onderdelen be wust gekozen is voor de zaal waar van het plafond wat naar beneden kan. Dat maakt het allemaal net wat intiemer in de Zeelandhallen. Ook worden friteuses en aanver wante zaken uit de hal geweerd, om de wijntesten en proeverijen niet te beïnvloeden. Frituurpan nen staan in de andere hal van de horecavakbeurs. groeid. Dus bij aankomst in het motel in Hyde Park vroeg ik de ei genaar: "Is hier in de buurt een wasserette? En zou die nog open zijn?" Het was acht uur 's avonds, dus je weet het niet. De man keek twee keer verbaasd. "Ja, natuurlijk Ja, ik neem de PZC en ontvang de eerste 2 weken gratis en neem aansluitend: een vast abonnement met automatische betaling van 66,25 per kwartaal (NA14) ^een vast abonnement met bfraling per accept van 69,25 per kwartaal (NAI4) (ik heb dèl8cProe^a^onnemenl-'an 5 weken voor 15,-. Na deze periode stopt de bezorging vanzelf. maanden geen proè -.jehad) (P5) Stuur de bon naar: PZC, Atuc. Bellen kan ook' 088 - 013 99 {q91 Antwoordnummer 54050, 5004 VB Tilburg Naam Straat Postcode Woonplaats Telefoonnummer Emailadres Ik machtig de PZC om het abonnementsgeld van mijn rekening af te schrijven. RekeningnummerHandtekening De PZC gaar zorgvuldig om met persoonsgegevens. In het colofon treft u nadere informatie WIM HOFMAN Met het oog op de leesclub waarin ik zit, lees ik nu in het dichtwerk van de oude Chinese schrijver Bai Juyi. Ik vind het mooi. Hij schrijft dikwijls ontroerend van uit de ervaringen die hij heeft. Hij noteert ook bevindingen en opvattingen. Zo heeft hij het op zeker moment over zielsver huizing en over boeddhisten en maakt hij bezwaar tegen het ongebreideld aangroeien van het aantal monniken. Hij schreef daarover rond het jaar 8oo. Ook nu nog heb je mensen, ook in Zeeland, die stellig in ziels verhuizing geloven. Verwonderlijk is dat niet. Als je bijvoor beeld christen bent, dan is het in reïncarnatie gaan geloven maar een klein stapje. Het draait allemaal om de onsterfelijkheid van de ziel en dat is iets waar je wetenschappelijk geen vinger achter kunt krijgen. De ziel laat zich ook al moeilijk definiëren. Of onsterfelijkheid echt bestaat, kom je pas te weten als je dood gaat en dan is het volgens mij te laat. Voordeel van het geloven in zielsverhuizing is wel dat je de eeuwige hellestraf van de christenen kunt ontlopen, al kom je dan weer in de eeuwige kringloop terecht en dat is ook niet aanlokkelijk. Je kunt wel, door goed te leven, in een hoge re trap van leven terecht komen, maar als je niet volgens de re gels leeft, zak je af naar een lagere trap van bestaan. Een slech te boer wordt dan de werkezel van een slechte boer (vrij naar Bai Juyi): Van eeuwige rust is eigenlijk voor de gewone sterveling geen sprake. Het is maar voor weinigen weggelegd die te bereiken en om aan de eeuwige dans van leven en dus van het lijden te ontspringen en de eeuwige verlossing te bereiken. Wetenschappelijk is het allemaal onzin natuurlijk. Het is wel weer mooi als je er je brood mee kunt verdienen en dus zo op een ander trapje van het bestaan kunt komen. Voor meer columns: www.pzc.nl/columns Of onsterfelijkheid bestaat, kom je pas te weten als je dood gaat - De deelnemers aan de strijd om de zilveren mossel zijn: Horizon Colle ge Heerhugowaard, Hotelschool Spermaiie Brugge, Cingel College Breda, ROC Eindhoven, ROC De Leijgraaf Cuijk, ROC Zoomvliet College Bergen op Zoom, Koning Willem 1 College Den Bosch en ROC Westerschelde Terneuzen. De restaurants die strijden om de zilveren oester: Hofstede De Blaak Til burg, Hofke van Bazel Bazel, Polman's Huis Utrecht, Holiday Inn Amster dam Schiphol, Lindehof Nuenen, Vin Perdu Oud Turnhout, Parkheuvel Rot terdam, 't Vlasbloemeken Koewacht en (als reserve) Bottles Sas van Gent. Het is de 46ste editie van de horecabeurs in Goes, waaraan een 1 ZO-tal standhouders meedoet. De beurs in de Zeelandhallen is vandaag en morgen geopend van 12.00 uur tot 20.00 uur en woensdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Een indruk van een van de vorige horecabeurzen in de Zeelandhallen: een stand van het ROC Zeeland. foto Dirk-Jan Gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 2