weer een opening en sluiting krijgen'
Hoe vestig je een Guinness wereldrecord?
Aantal klanten van Voedselbank Schouwen-Duiveland fors gestegen
s
pzc Zaterdag 28 februari 2009 23
Als we de streek samen als culinair interessant naar voren kunnen 'Nu maar hopen dat de mossels goed zijn.'
brengen, heeft het meer impact. Sylvia de Geest, directeur VW Schouwen-Duiveland JaaP Schot> mosselkweker
Tweeduizend man,
tweeduizend kilo mosselen.
Op 11 juli moet een
recordvestigende maaltijd in
Zierikzee het mosselseizoen
openen.
door Dewi Gigengack
Schouwen-Duiveland heeft
prachtige streekproducten
te bieden. Als we onze
krachten bundelen, kun
nen we die producten beter onder
de aandacht brengen en zo meer
mensen naar Zeeland trekken. Dat
is de gedachte achter de nieuwe or
ganisatie 'De Zilte Ronde', die
vindt dat streekproducten weer
een eigen seizoen moeten krijgen.
Met een mosseldiner voor twee
duizend mensen wil de organisa
tie het mosselseizoen aftrappen.
Het moet bovendien het grootste
mosseldiner ter wereld worden.
Initiatiefnemer Jo Meerdink van
restaurant 't Getij in Zierikzee:
„We hebben al een claim neerge
legd bij het World Guinness Book
of Records. Die hebben ze nu in
behandeling, maar voor zover ik
weet bestaat er nog geen record
van. Wij willen dat dus gaan vesti
gen."
Er gebeurt op dit moment te wei
nig om zilte producten te promo
ten, vindt Meerdink. „Kreeft, ansjo
vis, mosselen, oesters: wij willen
dat die weer echt een eigen sei
zoen krijgen, met
een opening en
een sluiting."
Door die seizoe
nen duidelijk te
markeren, krijgt
het product aandacht, en kan er af
geteld worden naar de sluiting.
„Zo van, u heeft nog negen dagen
om kreeft te eten."
Oesters hebben volgens Meerdink
geen eigen seizoen in Nederland.
„In Frankrijk is dat wel zo. Wij wil
len de oester hier op de kaart zet
ten, met een opening in de twee
de of derde week van september.
We denken aan twee of drie oes
terparty's op het eiland, met een
mooi glas wijn van De Schorre er
bij. Want andere streekproducten,
zoals lamsoor, zeekraal, kaas en
wijn maken het streekmaal com
pleet."
Achttien restauranthouders heb
ben zich sinds de oprichting in ja
nuari aangesloten bij De Zilte Ron
de. Zo ook Ton Dankers van het
Zierikzeese restaurant de Proeve-
rij. „Ik vind het een geweldig
idee", zegt hij. „Zo kunnen we
meer gasten hier naartoe trekken,
zowel uit Nederland als België."
)ohan Brongers van Brasserie Mari
time aan de Nieuwe Haven in Zie
rikzee is niet benaderd door De
Zilte Ronde, maar vindt het een
'leuk initiatief. „Wij zijn zelf meer
met kreeft bezig dan met mosse
len, maar zo'n evenement is altijd
welkom."
Streekproducten zijn volgens direc
teur van VW Schouwen-Duive
land Sylvia de Geest een 'belang
rijk item' voor het eiland. „Wij on
dersteunen het initiatief van De
Zilte Ronde dan ook van harte."
Ze is van plan om de organisato
ren binnenkort te benaderen voor
een 'open gesprek'.
„Ik ben benieuwd welke plannen
ze verder hebben en wil kijken op
welke punten we kunnen samen
werken. Als we de streek samen
als culinair interessant naar voren
kunnen brengen, heeft het meer
impact."
Ook mosselkwe
ker Jaap Schot is
enthousiast. „De
sector zit de laat
ste jaren een beet
je in het verdom
hoekje, dus die kan zulke promo
tie wel gebruiken. Ik heb een stuk
of vijf andere vissers erover gespro
ken en iedereen vindt het een ont
zettend leuk idee." Schot is één
van de tien eigenaren van de Be-
heermij W.K. Schot BV, waar ook
viskwekerij Neeltje Jans onder
valt. Die gaat de schelpdieren voor
het recorddiner aanleveren. „Nu
maar hopen dat de mossels goed
zijn. Het is een natuurproduct,
dus dat kan je nooit voorspellen."
'Zo van, u heeft nog negen dagen om kreeft te
CtCYl. Jo Meerdink, initiatiefnemer De Zilte Ronde
Een Guinness Wereldrecord
behaal je niet zomaar. Het
moet voldoen aan een aan
tal eisen.
Ten eerste moet de prestatie meet
baar zijn in duidelijke kwantitatie
ve waarden. Bijvoorbeeld hoogte,
leeftijd, gewicht, aantal deelne
mers, lengte, tijd, enzovoorts. Sub
jectieve criteria als aantrekkelijk
heid worden niet geaccepteerd.
Ook moet het record te breken
zijn. Zo is er geen record van hoog
ste berg, maar kan hoogste ge
bouw weer wel. Records van men
selijke prestaties moeten altijd
door dezelfde of een andere kandi
daat gebroken kunnen worden.
Tenslotte moet een record univer
seel zijn. Dit wil zeggen dat in
theorie iedere persoon of groep,
waar dan ook ter wereld, een po
ging zou moeten kunnen doen
om het record te breken.
De laatste jaren zijn er twee we
reldrecords gevestigd op Schou
wen-Duiveland.
D] Polleke (Jean-Paul Kotoun)
brak het record non-stop muziek
draaien. Hij draaide honderd uur
plaatjes op camping De Brem in
Renesse.
Dartliefhebber Michael van Staal
duinen uit Kamperland dartte
maar liefst 125 uur achter elkaar in
café Stijlööre in Ouwerkerk. Bij
dergelijke records, waarbij het gaat
om iets zo lang mogelijk vol te
houden, is het toegestaan om vijf
minuten per uur rust te nemen.
Die mogen ook opgespaard wor
den, zodat de deelnemer bijvoor
beeld elke vier uur twintig minu
ten heeft om op_ krachten te ko
men. Toch is zo'n recordpoging
niet geheel zonder gevaar. Door
het gebrek aan slaap loopt de deel
nemer het risico op geheugenpro
blemen, paniekaanvallen, of zelfs Mosselkweker Jaap Schot (links) en initiatiefnemer Jo Meerdink hopen op
psychoses. een succesvolle start van het mosselseizoen. foto Ronald den Dekker
De griffier van de rechtbank
Middelburg, sector kanton,
roept op Marion Marguérite
Werkhoven, geboren op 11
oktober 1965, zonder beken
de woon- of verblijfplaats, om
te verschijnen ter terechtzit
ting van de kantonrechter op
dinsdag 31 maart 2009 te
10.00 uur, gehouden worden
in het gerechtsgebouw aan
de Kousteensedijk 2 te
Middelburg, teneinde te wor
den gehoord inzake een
meerderjarige bewind.
De griffier voornoemd,
J.E Sandrini-Harte.
door Martijn de Koning
en Maurits Sep
zierikzee - De Voedselbank Schou
wen-Duiveland luidt de noodklok.
De instantie heeft in twee maan
den tijd vijftig procent méér klan
ten gekregen en vreest nu voor de
volledigheid van de pakketten.
Het bestuur roept alle mensen op
Schouwen-Duiveland op om te
helpen.
„Rond kerst hadden we 32 gezin
nen, nu vijftig", zegt voorzitter
Mirjam Jumelet. „Een gigantische
stijging dus."
De gevallen worden ook steeds
schrijnender, heeft ze gemerkt.
„Voor veel mensen was het pakket
altijd een aanvulling op basisvoor
zieningen. Dat is niet meer het ge
val. Mensen zijn echt afhankelijk
geworden van de pakketten. Die
mensen worden niet alleen in hun
portemonnee geraakt, maar ook
op hun bord."
Door het extra aantal pakketten
dat nodig is, zijn ook meer leveran
ciers nodig. En die werven, daar
voor is het door de economische
malaise niet echt de juiste tijd.
„Onze medewerkers rijden het he
le eiland af om leveranciers te wer
ven", zegt Jumelet. Ze benadrukt
dat eten of drinken leveren maar
weinig hoeft te kosten. „Spullen
die bijna over de datum zijn, blik
ken met een deuk in, het is alle
maal welkom."
Ook hoeft niemand zich verplicht
te voelen wekelijks een grote hoe
veelheid te geven. „Al kom je maar
één keer per maand met een
mandje eieren, dat helpt ons al."
Jumelet is niet bang dat de eilande-
lijke Voedselbank op korte termijn
helemaal geen pakketten meer
kan uitdelen. „In ons depot staat
nog een flinke hoeveelheid blik
ken, en we zijn wekelijks verze
kerd van een hoeveelheid aardap
pelen en brood. Maar met de ex
traatjes die we via Middelburg van
uit Rotterdam krijgen, is het even
tjes voorbij."
De situatie op Schouwen-Duive
land is daarmee nog niet zo nij
pend als die op Walcheren. Daar
kan de Voedselbank zeker een
week geen pakketten uitdelen. De
voorraad is te klein om nog even
wichtige voedselpakketten te kun
nen samenstellen. Op blikken
groente na zijn de voorraadkasten
leeg.
„Dat is wel even schrikken voor
onze klanten, want wij geven de
garantie dat we 52 keer per jaar uit
delen", zegt bestuurslid Mourijn
Lourier.
Maar nu kan het even niet meer.
Daarom zijn gisteren extra grote
pakketten meegegeven aan de
klanten. Of mensen het daarmee
twee weken volhouden, is echter
maar de vraag. „Dat zal krap zijn",
vermoedt Lourier. „Maar onze
klanten begrijpen ook dat we onze
best doen. We proberen meer van
onze huidige leveranciers te krij
gen en zijn bezig met het zoeken
naar nieuwe."
Ook op Walcheren loopt het aan
tal klanten overigens gauw op, ver
telt Lourier. „We hebben er nu
164, vorige week 153. Elke week
tien meer, dat is veel hoor."
Wie de Schouwen-Duivelandse Voed
selbank wil helpen, kan contact opne
men met Anne via 0111 795021 of
kijken op de website www.voedsel-
bankschouwenduiveland.nl.