weer een opening en sluiting krijgen' Hoe vestig je een Guinness wereldrecord? Aantal klanten van Voedselbank Schouwen-Duiveland fors gestegen s pzc Zaterdag 28 februari 2009 23 Als we de streek samen als culinair interessant naar voren kunnen 'Nu maar hopen dat de mossels goed zijn.' brengen, heeft het meer impact. Sylvia de Geest, directeur VW Schouwen-Duiveland JaaP Schot> mosselkweker Tweeduizend man, tweeduizend kilo mosselen. Op 11 juli moet een recordvestigende maaltijd in Zierikzee het mosselseizoen openen. door Dewi Gigengack Schouwen-Duiveland heeft prachtige streekproducten te bieden. Als we onze krachten bundelen, kun nen we die producten beter onder de aandacht brengen en zo meer mensen naar Zeeland trekken. Dat is de gedachte achter de nieuwe or ganisatie 'De Zilte Ronde', die vindt dat streekproducten weer een eigen seizoen moeten krijgen. Met een mosseldiner voor twee duizend mensen wil de organisa tie het mosselseizoen aftrappen. Het moet bovendien het grootste mosseldiner ter wereld worden. Initiatiefnemer Jo Meerdink van restaurant 't Getij in Zierikzee: „We hebben al een claim neerge legd bij het World Guinness Book of Records. Die hebben ze nu in behandeling, maar voor zover ik weet bestaat er nog geen record van. Wij willen dat dus gaan vesti gen." Er gebeurt op dit moment te wei nig om zilte producten te promo ten, vindt Meerdink. „Kreeft, ansjo vis, mosselen, oesters: wij willen dat die weer echt een eigen sei zoen krijgen, met een opening en een sluiting." Door die seizoe nen duidelijk te markeren, krijgt het product aandacht, en kan er af geteld worden naar de sluiting. „Zo van, u heeft nog negen dagen om kreeft te eten." Oesters hebben volgens Meerdink geen eigen seizoen in Nederland. „In Frankrijk is dat wel zo. Wij wil len de oester hier op de kaart zet ten, met een opening in de twee de of derde week van september. We denken aan twee of drie oes terparty's op het eiland, met een mooi glas wijn van De Schorre er bij. Want andere streekproducten, zoals lamsoor, zeekraal, kaas en wijn maken het streekmaal com pleet." Achttien restauranthouders heb ben zich sinds de oprichting in ja nuari aangesloten bij De Zilte Ron de. Zo ook Ton Dankers van het Zierikzeese restaurant de Proeve- rij. „Ik vind het een geweldig idee", zegt hij. „Zo kunnen we meer gasten hier naartoe trekken, zowel uit Nederland als België." )ohan Brongers van Brasserie Mari time aan de Nieuwe Haven in Zie rikzee is niet benaderd door De Zilte Ronde, maar vindt het een 'leuk initiatief. „Wij zijn zelf meer met kreeft bezig dan met mosse len, maar zo'n evenement is altijd welkom." Streekproducten zijn volgens direc teur van VW Schouwen-Duive land Sylvia de Geest een 'belang rijk item' voor het eiland. „Wij on dersteunen het initiatief van De Zilte Ronde dan ook van harte." Ze is van plan om de organisato ren binnenkort te benaderen voor een 'open gesprek'. „Ik ben benieuwd welke plannen ze verder hebben en wil kijken op welke punten we kunnen samen werken. Als we de streek samen als culinair interessant naar voren kunnen brengen, heeft het meer impact." Ook mosselkwe ker Jaap Schot is enthousiast. „De sector zit de laat ste jaren een beet je in het verdom hoekje, dus die kan zulke promo tie wel gebruiken. Ik heb een stuk of vijf andere vissers erover gespro ken en iedereen vindt het een ont zettend leuk idee." Schot is één van de tien eigenaren van de Be- heermij W.K. Schot BV, waar ook viskwekerij Neeltje Jans onder valt. Die gaat de schelpdieren voor het recorddiner aanleveren. „Nu maar hopen dat de mossels goed zijn. Het is een natuurproduct, dus dat kan je nooit voorspellen." 'Zo van, u heeft nog negen dagen om kreeft te CtCYl. Jo Meerdink, initiatiefnemer De Zilte Ronde Een Guinness Wereldrecord behaal je niet zomaar. Het moet voldoen aan een aan tal eisen. Ten eerste moet de prestatie meet baar zijn in duidelijke kwantitatie ve waarden. Bijvoorbeeld hoogte, leeftijd, gewicht, aantal deelne mers, lengte, tijd, enzovoorts. Sub jectieve criteria als aantrekkelijk heid worden niet geaccepteerd. Ook moet het record te breken zijn. Zo is er geen record van hoog ste berg, maar kan hoogste ge bouw weer wel. Records van men selijke prestaties moeten altijd door dezelfde of een andere kandi daat gebroken kunnen worden. Tenslotte moet een record univer seel zijn. Dit wil zeggen dat in theorie iedere persoon of groep, waar dan ook ter wereld, een po ging zou moeten kunnen doen om het record te breken. De laatste jaren zijn er twee we reldrecords gevestigd op Schou wen-Duiveland. D] Polleke (Jean-Paul Kotoun) brak het record non-stop muziek draaien. Hij draaide honderd uur plaatjes op camping De Brem in Renesse. Dartliefhebber Michael van Staal duinen uit Kamperland dartte maar liefst 125 uur achter elkaar in café Stijlööre in Ouwerkerk. Bij dergelijke records, waarbij het gaat om iets zo lang mogelijk vol te houden, is het toegestaan om vijf minuten per uur rust te nemen. Die mogen ook opgespaard wor den, zodat de deelnemer bijvoor beeld elke vier uur twintig minu ten heeft om op_ krachten te ko men. Toch is zo'n recordpoging niet geheel zonder gevaar. Door het gebrek aan slaap loopt de deel nemer het risico op geheugenpro blemen, paniekaanvallen, of zelfs Mosselkweker Jaap Schot (links) en initiatiefnemer Jo Meerdink hopen op psychoses. een succesvolle start van het mosselseizoen. foto Ronald den Dekker De griffier van de rechtbank Middelburg, sector kanton, roept op Marion Marguérite Werkhoven, geboren op 11 oktober 1965, zonder beken de woon- of verblijfplaats, om te verschijnen ter terechtzit ting van de kantonrechter op dinsdag 31 maart 2009 te 10.00 uur, gehouden worden in het gerechtsgebouw aan de Kousteensedijk 2 te Middelburg, teneinde te wor den gehoord inzake een meerderjarige bewind. De griffier voornoemd, J.E Sandrini-Harte. door Martijn de Koning en Maurits Sep zierikzee - De Voedselbank Schou wen-Duiveland luidt de noodklok. De instantie heeft in twee maan den tijd vijftig procent méér klan ten gekregen en vreest nu voor de volledigheid van de pakketten. Het bestuur roept alle mensen op Schouwen-Duiveland op om te helpen. „Rond kerst hadden we 32 gezin nen, nu vijftig", zegt voorzitter Mirjam Jumelet. „Een gigantische stijging dus." De gevallen worden ook steeds schrijnender, heeft ze gemerkt. „Voor veel mensen was het pakket altijd een aanvulling op basisvoor zieningen. Dat is niet meer het ge val. Mensen zijn echt afhankelijk geworden van de pakketten. Die mensen worden niet alleen in hun portemonnee geraakt, maar ook op hun bord." Door het extra aantal pakketten dat nodig is, zijn ook meer leveran ciers nodig. En die werven, daar voor is het door de economische malaise niet echt de juiste tijd. „Onze medewerkers rijden het he le eiland af om leveranciers te wer ven", zegt Jumelet. Ze benadrukt dat eten of drinken leveren maar weinig hoeft te kosten. „Spullen die bijna over de datum zijn, blik ken met een deuk in, het is alle maal welkom." Ook hoeft niemand zich verplicht te voelen wekelijks een grote hoe veelheid te geven. „Al kom je maar één keer per maand met een mandje eieren, dat helpt ons al." Jumelet is niet bang dat de eilande- lijke Voedselbank op korte termijn helemaal geen pakketten meer kan uitdelen. „In ons depot staat nog een flinke hoeveelheid blik ken, en we zijn wekelijks verze kerd van een hoeveelheid aardap pelen en brood. Maar met de ex traatjes die we via Middelburg van uit Rotterdam krijgen, is het even tjes voorbij." De situatie op Schouwen-Duive land is daarmee nog niet zo nij pend als die op Walcheren. Daar kan de Voedselbank zeker een week geen pakketten uitdelen. De voorraad is te klein om nog even wichtige voedselpakketten te kun nen samenstellen. Op blikken groente na zijn de voorraadkasten leeg. „Dat is wel even schrikken voor onze klanten, want wij geven de garantie dat we 52 keer per jaar uit delen", zegt bestuurslid Mourijn Lourier. Maar nu kan het even niet meer. Daarom zijn gisteren extra grote pakketten meegegeven aan de klanten. Of mensen het daarmee twee weken volhouden, is echter maar de vraag. „Dat zal krap zijn", vermoedt Lourier. „Maar onze klanten begrijpen ook dat we onze best doen. We proberen meer van onze huidige leveranciers te krij gen en zijn bezig met het zoeken naar nieuwe." Ook op Walcheren loopt het aan tal klanten overigens gauw op, ver telt Lourier. „We hebben er nu 164, vorige week 153. Elke week tien meer, dat is veel hoor." Wie de Schouwen-Duivelandse Voed selbank wil helpen, kan contact opne men met Anne via 0111 795021 of kijken op de website www.voedsel- bankschouwenduiveland.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2009 | | pagina 47